Comunicat de presă - Guvern
INFORMAȚIE DE PRESÃ privind actele normative adoptate în ședința Guvernului României
din 28 ianuarie 2025
ORDONANȚE
ORDONANȚÃ pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/ 2002 privind circulația pe drumurile publice
Guvernul modifică condițiile de acordare a dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice din România pentru anumite categorii de titulari ai permiselor de conducere naționale eliberate de autoritățile altor state.
Mai exact, ordonanța prevede că pot conduce autovehicule pe drumurile publice din România, fără condiționarea deținerii unui permis de conducere internațional, în condiții de reciprocitate și pentru o perioadă determinată, cetățenii statelor cu care România are parteneriate strategice sau care sunt membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord sau ale Organizației pentru Cooperare și dezvoltare Economică.
De asemenea, actul normativ acordă, pe perioada acreditării în România, a dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și reprezentanțelor organizațiilor internaționale acreditate în România.
HOTÃRÂRI DE GUVERN
HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025
Guvernul a completat astăzi legislația necesară pentru organizarea alegerilor prezidențiale din anul 2025 cu Programul calendaristic al procesului electoral.
Astfel, perioada electorală va începe în 18 februarie 2025 cu aducerea la cunoștința publică a datei la care se va efectua tragerea la sorți a celor 5 judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție care vor face parte din Biroul Electoral Central. Desemnarea celor 5 judecători se va face până pe 20 februarie 2025, iar constituirea Biroului Electoral Central, până la 22 februarie 2025.
Termenul pentru depunerea candidaturilor la Biroul Electoral Central de către partidele, alianțele politice și electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale și candidaților independenți este până la 15 martie 2025 ora 24:00, urmând ca până la 17 martie 2025 să fie emisă decizia BEC de înregistrare sau respingere a înregistrării candidaturilor sau a însemnelor electorale, după caz.
Campania electorală va începe cu 30 de zile înaintea datei alegerilor, respectiv la 4 aprilie 2025, și se va încheia în data de 3 mai 2025, ora 7:00.
Votul pe teritoriul României va avea loc în data de 4 mai 2025, va începe la ora 7:00 și se va încheia la ora 21:00. Alegătorii care la ora locală 21:00 se află la sediul secției de votare ori stau la rând pentru a vota își pot exercita dreptul electoral până cel târziu la ora 23:59.
Votul în străinătate se va desfășura pe durata a 3 zile, astfel:
- Prima zi a votării în străinătate va fi 2 mai 2025 de la ora locală 7:00 la ora locală 21:00. Alegătorii care la ora locală 21:00 se află la sediul secției de votare ori stau la rând pentru a vota își pot exercita dreptul electoral până cel târziu la ora locală 23:59.
- A doua zi a votării în străinătate va fi 3 mai 2025 de la ora locală 7:00 la ora locală 21:00. Alegătorii care la ora locală 21:00 se află la sediul secției de votare ori stau la rând pentru a vota își pot exercita dreptul electoral până cel târziu la ora locală 23:59.
- A treia zi a votării în străinătate va fi 4 mai 2025 de la ora locală 7:00 la ora locală 21:00, dar nu mai târziu de ora locală a României 21:00. Alegătorii care la ora locală 21:00, dar nu mai târziu de ora locală a României 21:00, se află la sediul secției de votare ori stau la rând pentru a vota, își pot exercita dreptul electoral până cel târziu la ora locală 23:59, dar nu mai târziu de ora locală a României 23:59.
În situația organizării unui al doilea tur de scrutin, numele și prenumele celor doi candidați care vor participa la al doilea tur vor fi aduse la cunoștința publicului până cel târziu la data de 9 mai 2025. În aceeași zi va începe și campania electorală pentru al doilea tur de scrutin, care se va încheia în 17 mai 2025, ora 7:00.
Votul pe teritoriul României pentru al doilea tur de scrutin va avea loc în data de 18 mai începând cu ora 7:00 până la ora 21:00. Alegătorii care la ora locală 21:00 se află la sediul secției de votare ori stau la rând pentru a vota își pot exercita dreptul electoral până cel târziu la ora 23:59.
Votul în străinătate pentru al doilea tur de scrutin se va desfășura pe durata a 3 zile, astfel:
- Prima zi a votării în străinătate va fi 16 mai 2025 de la ora locală 7:00 la ora locală 21:00. Alegătorii care la ora locală 21:00 se află la sediul secției de votare ori stau la rând pentru a vota, își pot exercita dreptul electoral până cel târziu la ora locală 23:59.
- A doua zi a votării în străinătate va fi 17 mai 2025 de la ora locală 7:00 la ora locală 21:00. Alegătorii care la ora locală 21:00 se află la sediul secției de votare ori stau la rând pentru a vota, își pot exercita dreptul electoral până cel târziu la ora locală 23:59.
- A treia zi a votării în străinătate va fi 18 mai 2025 de la ora locală 7:00 la ora locală 21:00 dar nu mai târziu de ora locală a României 21:00. Alegătorii care la ora locală 21:00, dar nu mai târziu de ora locală a României 21:00, se află la sediul secției de votare ori stau la rând pentru a vota, își pot exercita dreptul electoral până cel târziu la ora locală 23:59, dar nu mai târziu de ora locală a României 23:59.
După primirea dosarului de la BEC și soluționarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală, Curtea Constituțională a României va valida alegerile, iar rezultatul acestora vă fi publicat în Monitorul Oficial al României, partea I.
HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea calendarului acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor locale parțiale din data de 4 mai 2025
Guvernul a stabilit, astăzi, calendarul electoral pentru alegerile locale parțiale pentru președintele Consiliului Județean Bihor și pentru primari în 17 circumscripții electorale, care vor avea loc tot în data de 4 mai 2025.
8 aprilie este dată de la care poate începe depunerea candidaturilor pentru funcția de primar, iar 9 aprilie este dată de la care poate începe depunerea candidaturilor pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Bihor
Până la 11 aprilie cetățenii cu drept de vot care și-au stabilit reședința de mai mult de 6 luni înaintea datei scrutinului în circumscripția electorală în care au loc alegeri depun la primar, său persoana care exercită temporar atribuțiile primarului solicitările de înscriere în Registrul electoral cu adresa de reședință.
Tot 11 aprilie este data limită pentru actualizarea listelor electorale de către primar împreună cu formațiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări.
Candidaturile pentru alegerile locale parțiale pot fi depuse până la 14 aprilie 2025.
Campania electorală va începe cu 15 zile înaintea alegerilor, respectiv în 19 aprilie, și se va încheia în 3 mai 2025, ora 7:00.
Votul pentru alegerile locale parțiale se va desfășura în 4 mai, începând cu ora 7:00 până la ora 21.00. Alegătorii care, la ora 21.00, se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara secției de votare pentru a intra în localul de vot, pot să își exercite dreptul de vot până cel mai târziu la ora 23.59.
În cazul organizării unui nou tur de scrutin, acesta va avea loc la data de 18 mai 2025.
Amintim faptul că la alegerile locale parțiale va fi ales un nou președinte al Consiliului Județean Bihor și 17 noi primari ca urmare a demisiei unora dintre ei, a decesului altora ori a invalidării mandatelor deținute.
Astfel, vor fi organizate alegeri parțiale în:
- Municipiul Zalău, județul Sălaj
- Orașul Bușteni, județul Prahova
- Orașul Ulmeni, județul Maramureș
- Orașul Oțelu Roșu și comună Lăpușnicel, județul Caraș-Severin
- Comunele Căbești și Rieni (județul Bihor)
- Comunele Avrămeni și Coșula (Jud. Botoșani)
- Comuna Valea lerii, județul Cluj
- Comuna Limanu, Județul Constanța
- Comuna Gura Ocniței, județul Dâmbovița
- Comuna Buturugeni, Județul Giurgiu
- Comuna Heleșteni, județul lași
- Comuna Iancu Jianu și comună Mihăești, județul Olt
- Comuna Drăgănești-Vlașca, Județul Teleorman
HOTÃRÂRE DE GUVERN privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a zăcământului de andezit industrial și de construcție Dealul Jgheabului și a zăcământului de calcar industrial și de construcție Pârâul Româneasa din perimetrul de exploatare Roșia Poieni, județul Alba
Prin aprobarea actului normativ, se vor finaliza procedurile administrative necesare înscrierii zăcământului de calcar industrial și de construcție în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.
Apartenența la proprietatea publică a statului a acestor resurse minerale - andezit și calcar -, ca, de altfel, a tuturor resurselor minerale situate pe teritoriul și în subsolul României și al platoului continental din zona economică a României din Marea Neagră, este instituită prin prevederi ale Legii minelor (nr.85/ 2003).
Exploatarea minieră se realizează pe baza unei licențe exclusive, care se acordă prin negociere. În prezent, licența de concesiune este deținută de S.C. CUPRU MIN S.A Abrud.
Zăcământul de andezit industrial și construcție Dealul Jgheabului, în suprafață de 0,055 km pătrați, este situat în partea nordică a perimetrului de licență al exploatării miniere Roșia Poieni.
Zăcământul de calcar industrial și de construcție Pârâul Româneasca, în suprafață de 0,24 km pătrați, este situat în partea estică a perimetrului de licență al exploatării miniere Roșia Poieni.
HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea Actului adițional nr. 8/ 2025 la licența de concesiune nr. 660/ 1999 a activității de exploatare a minereului de cupru, a calcarului industrial și de construcție și a andezitului industrial și de construcție în perimetrul Roșia Poieni, județul Alba
Guvernul a aprobat prelungirea duratei licenței de exploatare din perimetrul Roșia Poieni, județul Alba pentru o perioadă de 5 ani contractuali, până la data de 31.01.2030.
Totodată, prelungirea duratei licenței este strâns legată de necesitatea actualizării anexelor actului de concesiune, respectiv a documentațiilor tehnico-economice care stabilesc condițiile privind desfășurarea activității miniere pe durata prelungirii convenite.
În acest sens, prin actul adițional se modifică și alte clauze ale licenței de exploatare, precum cele privind redevența minieră, actualizată în conformitate cu ultimele modificări legislative.
HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea Actului adițional nr. 8/ 2024 la licența de concesiune nr. 106/ 1999 a activității de exploatare a dacitului din perimetrul Tunel I - Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud
Durata licenței pentru exploatare a dacitului din perimetrul Tunel I - Măgura Ilvei, județul Bistrița Năsăud, se prelungește cu cinci ani. Licența de concesiune a fost încheiată în anul 1999 între Agenția Națională pentru Resurse Minerale (actuala Autoritate Națională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon) și societatea Cariere Ilsom S.A. Năsăud (transferată în prezent la Romcim S.A.).
Prelungirea este valabilă pe o perioadă de cinci ani contractuali, până la data de 31.01.2030, cu drept de prelungire pe perioade succesive de câte cinci ani.
HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea Actului adițional nr. 11/ 2024 la licența de concesiune nr. 107/ 1999 a activității de exploatare a dacitului din perimetrul Poiana Ilvei - Măgura Sturzii, județul Bistrița-Năsăud
Prin Hotărârea aprobată de Guvern, durata licenței de exploatare din perimetrul Poiana Ilvei-Măgura Sturzii, județul Bistrița Năsăud, se prelungește cu cinci ani contractuali, până la data de 31 ianuarie 2030, cu drept de prelungire pe perioade succesive de câte cinci ani.
Prelungirea licenței de exploatare urmează a se realiza în limita perimetrului de exploatare acordat. Prelungirea duratei licenței este legată de necesitatea actualizării anexelor actului de concesiune, respectiv a documentațiilor tehnico-economice care stabilesc condițiile privind desfășurarea activității miniere pe durata prelungirii convenite.
HOTÃRÂRE DE GUVERN privind instituirea Programului național 'Masă sănătoasă' în anul 2025
Peste 500.000 de preșcolari și elevi din învățământul preuniversitar vor beneficia și în acest an de o masă caldă sau un pachet alimentar.
Masă caldă sau pachetul alimentar va fi în limita a 15 lei pe zi pentru fiecare beneficiar și va ajunge la copiii care participă la activități educative pe perioada desfășurării cursurilor.
Programul început în 2016 s-a dezvoltat, mai ales în ultimii ani, astfel încât să ajungă în cât mai multe grădinițe și școli și la cât mai mulți beneficiari.
Pentru anul școlar 2024-2025, Programul a inclus 1.462 de școli și peste 500.000 de beneficiari (preșcolari și elevi).
În continuare, în partea a doua a anului școlar 2024-2025, programul se va implementa în aceleași unități de învățământ, pentru toți preșcolarii și elevii din aceste grădinițe și școli.
De altfel, după Hotărârea aprobată astăzi de Guvern, va fi aprobată o nouă Hotărâre ce va detalia alocările bugetare pe comunități locale și pe unitățile de învățământ în funcție de numărul beneficiarilor.
Programul urmărește sprijinirea participării tuturor copiilor la educație, îndeosebi a celor din medii defavorizare, prin oferirea unei alimentații sănătoase.
În Hotărârea de Guvern aprobată, se stabilesc în detaliu standarde pentru pregătirea și servirea hranei, ce alimente pot fi oferite copiilor, fie că sunt sub forma unei mese calde, fie sub forma unui pachet alimentar, acolo unde prepararea hranei calde nu este posibilă. Toate aceste detalii au în vedere siguranța alimentară și protejarea sănătății copiilor. Selecția unităților de învățământ incluse în Programul național 'Masă sănătoasă' se realizează de către inspectoratele școlare județene/ al Municipiului București, pe baza unor criterii ce vizează diminuarea riscului de excluziune și de abandon școlar, care se aplică în special elevilor din medii dezavantajate geografic, economic sau social. Ulterior, lista grădinițelor și școlilor se aprobă prin ordin al ministrului educației și cercetării.
Finanțarea Programului național 'Masă sănătoasă' se asigură de la bugetul de stat și poate fi completată de unitățile/ subdiviziunile administrativ-teritoriale.
Ministerul Educației și inspectoratele județene, respective cel al municipiului București au atribuții de monitorizare și evaluare a Programului național 'Masă sănătoasă'.
MEMORANDUMURI
MEMORANDUM cu tema: Aprobarea prognozelor pentru anul 2025 cu privire la contribuția UE aferentă perioadei de programare financiară 2014-2020
România va solicita Comisiei Europene în acest an aproximativ 800 de milioane de euro, contribuție europeană, pentru proiectele aferente perioadei de programare 2014-2020.
Aceasta este estimarea făcută de Ministerul Finanțelor, pe baza informațiilor transmise de instituțiile care gestionează programele europene.
Aceste estimări vor fi transmise Comisiei Europene până la data de 31 ianuarie 2025, potrivit regulamentelor europene.
În ceea ce privește perioada de programare 2021 - 2027, urmează să fie făcută o nouă informare.
NOTE
NOTÃ privind transmiterea unei cereri către Consiliul Local al comunei Cozmeni, județul Harghita, în scopul adoptării de către acesta a unei hotărâri privind trecerea unui imobil din domeniul public al comunei Cozmeni în domeniul public al statului, în vederea dării în administrarea Ministerului Afacerilor Interne prin Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Oltul' al județului Harghita (UM0241), în vederea construirii unui sediu în care să funcționeze subunitatea de pompieri din localitatea Cozmeni
În acest sens, Secretariatul General al Guvernului va transmite Consiliului Local al comunei Cozmeni solicitarea de a adopta, prin hotărâre, transferul unui imobil constând dintr-un teren intravilan în suprafață de 2100 mp, situat în comună Cozmeni, județul Harghita, din domeniul public al comunei în domeniul public al statului român.
Contact: Biroul de presă al Guvernului [email protected]
Telefon: +4021.314.34.00
Website: http://www.gov.ro/, Facebook: https://www.facebook.com/guv.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].