logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Guvernul a aprobat 8 noi obiective de investiţii strategice ce urmează a fi pregătite şi atribuite în parteneriat public-privat

Imagine din galeria Agerpres

Guvernul a adoptat joi o hotărâre prin care se aprobă încă 8 obiective de investiţii strategice care urmează să fie pregătite şi atribuite în parteneriat public-privat de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, pe lângă alte 13 proiecte care au fost deja aprobate.

Astfel, prin actul normativ aprobat joi în anexa la HG privind proiectele strategice de investiţii în parteneriat public-privat a fost inclus proiectul privind "Linia ferată de mare viteză Bucureşti - Craiova (Sofia) - Timişoara (Belgrad) - Cluj (Budapesta)".

"Realizarea liniei ferate de mare viteză, în lungime de aproximativ 1.275 km, va asigura reducerea timpului de legătură dintre Capitală şi principalele oraşe de pe traseu şi va crea posibilitatea realizării unor conexiuni precum Timişoara - Cluj, Craiova - Sofia, Timişoara - Belgrad şi Cluj - Budapesta. Se estimează atragerea unui număr important de călători de la transporturile aeriene şi rutiere către transportul feroviar, atragerea turiştilor, a tinerilor cu înaltă calificare în centrele universitare, de cercetare sau industriale care există sau se vor dezvolta pe traseu, dar şi a investitorilor străini, prin crearea unor sectoare industriale specializate", potrivit notei aferente proiectului.

Un al doilea obiectiv vizează "Extinderea reţelei de metrou prin realizarea magistralei M7".

"Se va construi o magistrală de metrou pe ruta Bragadiru - Alexandriei - Colentina - Voluntari, în lungime de 25 km, cu aproximativ 30 de staţii, un terminal şi un depou, traseu pe care vor circula aproximativ 30 de trenuri. Realizarea investiţiei va conduce la creşterea mobilităţii populaţiei şi va decongestiona traficul de suprafaţă, dar va determina şi creşterea ariei zonei metropolitane a Bucureştiului prin dezvoltarea urbanistică a aşezărilor adiacente", conform fişei proiectului.

Un alt obiectiv care va fi realizat în parteneriat public-privat se referă la "Molurile nr. 3 şi nr. 4 din Portul Constanţa Sud".

"Extinderea Portului Constanţa prin crearea unor terminale suplimentare de operare poate deveni un important punct de atracţie pentru investitori şi creează premisele pentru operarea de nave de mare capacitate, va conduce la creşterea capacităţii de transport maritim pentru pasageri şi mărfuri, implicit la creşterea volumului schimburilor comerciale", se arată în descrierea proiectului.

Pe lista noilor obiective de investiţii strategice se regăseşte şi "Complexul hidrotehnic Turnu Măgurele - Nicopole pe fluviul Dunărea".

Proiectul are drept scop principal "amenajarea hidrotehnică a fluviului Dunărea pe sectorul aval de Porţile de Fier I şi II, ceea ce va conduce la îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie pe Dunăre şi la dezvoltarea economică pe termen lung în zona oraşului Turnu Măgurele". "De asemenea, se va asigura alimentarea cu apă a localităţilor riverane, acestea nemaifiind dependente de nivelul Dunării", conform proiectului.

Pe lista anexă a fost introdus şi obiectivul de investiţii "Centrala hidroelectrică de acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşeşti". "Principalul obiectiv al proiectului este creşterea siguranţei în funcţionare a SEN (Sistemului Energetic Naţional), centrala fiind concepută a se realiza cu o putere totală instalată de 1000 MW", se menţionează referitor la acest obiectiv.

Un alt obiectiv de investiţii ce se doreşte realizat în parteneriat public-privat vizează "Construirea unui sistem de resorturi de lux la Marea Neagră - New Costineşti". Proiectul constă în "construirea a 4 resorturi de lux, pe o suprafaţă totală de peste 800 de hectare de teren, dar şi a 8 hoteluri de 5 stele cu peste 4.000 de camere".

Astfel se are în vedere "realizarea de noi spaţii de cazare la standarde occidentale, prin valorificarea a aproximativ 2,5 km de plajă la Marea Neagră, din zona Costineşti - 23 August", ceea ce va conduce "la dezvoltarea economică a zonei, la atragerea de investiţii adiacente şi, implicit, a turiştilor autohtoni şi străini".

De asemenea, se va realiza "construcţia unei reţele de drumuri judeţene care să facă conectarea noii staţiuni de agrement cu DN 39".

"Clinica multifuncţională 'Dr. Calistrat Grozovici' este un alt obiectiv de investiţii inclus pe listă.

"Este vorba despre o clinică multifuncţională care se va construi în incinta Institutului Naţional de Boli Infecţioase 'Prof. Dr. Matei Balş', proiectul prevăzând construirea a două corpuri de clădire cu o suprafaţă desfăşurată de circa 51.000 mp, pe mai multe nivele, care vor avea în componenţă secţie de urgenţă, unitate ambulatoriu, unităţi ATI, săli pentru consultaţii, imagistică, radioterapie, bloc operator, farmacie, camere de gardă, cabinete, heliport, amfiteatru şi săli de cursuri pentru studenţi, laboratoare, bloc de cercetare, săli de şedinţă, vestiare, spaţii pentru vizitatori, spaţii tehnice", se arată în descrierea proiectului.

Un alt proiect este cel privind Spitalul regional Târgu Mureş.

"Spitalul va avea o capacitate de aproximativ 800 - 1.000 de paturi, va asigura asistenţă medicală pentru cazurile medicale complexe, care nu pot fi rezolvate la nivelul judeţelor sau al municipiilor arondate, va fi dotat cu heliport şi elicopter pentru urgenţe, cât şi cu clinici de specialitate şi centre de cercetare dotate corespunzător. Pe lângă spital se vor construi atât cartiere de locuinţe pentru medici şi personalul auxiliar, cât şi infrastructură de cazare pentru rudele şi însoţitorii pacienţilor", conform fişei de proiect.

Anterior, pe anexa HG privind obiectivele de investiţii strategice care urmează să fie pregătite şi atribuite în parteneriat public-privat au fost incluse următoarele 13 proiecte: autostrada Ploieşti-Braşov; autostrada Bucureşti - Craiova - Calafat - Drobeta-Turnu Severin - Lugoj; autostrada Târgu-Neamţ - Iaşi - Ungheni; operarea de servicii în parteneriat public-privat, în domeniul sănătăţii, în cadrul unui pachet compus din spitale CFR; Complexul Medical "Carol Davila - Universitary Medical City"; amenajarea râurilor Argeş şi Dâmboviţa pentru navigaţie; construirea aeroportului Bucureşti Sud; Canalul magistral Siret - Bărăgan; construcţia în parteneriat public-privat a unei fabrici de mijloace de transport electrice; construirea şi operarea în parteneriat public-privat a unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem; Spitalul regional Timişoara; Spitalul regional Brăila-Galaţi; un nou complex turistic pentru schi în masivul Făgăraş. AGERPRES/ (AS - autor: Daniel Florea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 19-02-2025 22:22

Abrudean, despre proiectele privind operațiunile de apărare pe teritoriul românesc: Voi prioritiza adoptarea lor în Senat

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a anunțat că va prioritiza în Camera superioară a Parlamentului dezbaterea proiectelor care stabilesc cadrul juridic necesar desfășurării operațiunilor de apărare pe teritoriul românesc, adoptate miercuri de Camera Deputaților. 'Ca președinte interimar al Senatului, sublinie

Politic 19-02-2025 22:15

VIDEO Președintele interimar Ilie Bolojan: Pacea justă nu se poate face fără participarea Ucrainei și a UE la negocieri

Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, miercuri, că una dintre concluziile reuniunii de la Paris, privind situația din Ucraina și provocările de securitate din Europa, a fost aceea conform căreia cea mai bună formulă pentru rezolvarea crizei este colaborarea dintre țările europene și Statele Unite ale Americii, astfel încât să existe o înce

Politic 19-02-2025 21:34

VIDEO Ilie Bolojan, după întâlnirea cu Emmanuel Macron: Prezența militară franceză va fi consolidată în perioada următoare

Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, miercuri, că la întâlnirea cu președintele Franței, Emmanuel Macron, a fost reconfirmat Parteneriatul strategic dintre cele două țări și a anunțat că prezența militară franceză în România va fi consolidată în perioada următoare.

Politic 19-02-2025 20:08

Ciolacu: Avem cel mai mare buget de investiții - peste 150 de miliarde de lei, în acest an

Premierul Marcel Ciolacu și mai mulți membri ai Guvernului au avut, miercuri, o întâlnire cu reprezentanții Asociației Orașelor din România, principalul subiect fiind derularea proiectelor de investiții la nivel local, cu un accent asupra celor finanțate din fonduri europene. Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES de

Politic 19-02-2025 17:06

Președintele interimar Ilie Bolojan - primit de Emmanuel Macron la Palatul Elysee

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a fost primit miercuri după-amiază de președintele Franței, Emmanuel Macron, la Palatul Elysee. Foto: (c) YOAN VALAT / EPA Cei doi au avut programate convorbiri bilaterale.

Politic 19-02-2025 16:47

Liderii coaliției au constituit alianța electorală ''România înainte'' în vederea susținerii candidaturii lui Crin Antonescu

Liderii partidelor din coaliția guvernamentală - PSD, PNL și UDMR - au semnat miercuri, în urma unei ședințe desfășurate la Palatul Victoria, protocolul pentru constituirea alianței electorale ''România înainte'' în vederea susținerii candidaturii lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale. Alian

Viata Parlamentara 19-02-2025 16:30

Eveniment la Parlament prilejuit de împlinirea a 169 de ani de la dezrobirea romilor; Păun: 75 % dintre romi o duc prost

Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale a Camerei Deputaților a organizat, miercuri, o masă rotundă prilejuită de împlinirea a 169 de ani de la dezrobirea romilor. Președintele Comisiei pentru drepturile omului, deputatul Nicolae Păun, reprezentantul minorității rome în Parlament, a vorbit desp

Politic 19-02-2025 15:52

Liderii coaliției discută la Guvern despre constituirea alianței electorale pentru alegerile prezidențiale

Liderii coaliției de guvernare s-au reunit miercuri după-amiază, la Palatul Victoria, pentru a discuta și finaliza demersurile în vederea constituirii alianței electorale pentru alegerile prezidențiale. La reuniune sunt prezenți, între alții, președintele PSD, Marcel Ciolacu, președintele interimar al PNL, Cătălin Predoiu,

Viata Parlamentara 19-02-2025 15:38

Petrișor Peiu: Avem 154 de semnături strânse pentru moțiunea de cenzură; așteptăm semnăturile parlamentarilor USR

Senatorul AUR Petrișor Peiu a declarat, miercuri, că au fost strânse 154 de semnături pentru depunerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu, menționând că se așteaptă până miercurea viitoare semnăturile parlamentarilor USR. ''Textul moțiunii este scris, avem 154 de semnături strânse de la parti

Politic 19-02-2025 15:25

Cătălin Predoiu: Ministerul Afacerilor Interne - ''vârf de lance'' al administrației centrale anul trecut

Ministerul Afacerilor Interne a fost un ''vârf de lance'' al administrației centrale anul trecut, obiectivele majore fiind îndeplinite, a susținut, miercuri, ministrul Cătălin Predoiu, în cadrul ședinței de evaluare a activității desfășurate de Poliția de Frontieră în 2024. ''Anul 2024 a fost un

Viata Parlamentara 19-02-2025 15:16

Andronache: PNL, PSD, USR, UDMR, minorități - cu NATO, cu Europa, cu americanii; AUR, S.O.S., POT - cu rușii

Liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, a transmis, miercuri, că la Camera Deputaților ''s-au separat apele'', menționând că PNL, PSD, USR, UDMR și minoritățile sunt ''cu NATO, Europa și americanii'', în timp ce AUR, S.O.S., POT sunt ''cu rușii''. Reacția liberalului vine după ce

Viata Parlamentara 19-02-2025 14:51

Nicolae Păun: Proiectul Muzeului Național al Romilor - doar pe hârtie, deși legea e aprobată de doi ani

Înființarea Muzeului Național de Istorie și Cultură a Romilor există doar pe hârtie, deși legea a fost aprobată din anul 2023, a declarat, miercuri, deputatul Nicolae Păun, reprezentantul minorității rome în Parlament. La finalul unui eveniment care a marcat împlinirea a 169 de ani de la dezrobirea romilor, Nicolae Păun

Viata Parlamentara 19-02-2025 14:47

Camera Deputaților: USR a solicitat ca ministrul Apărării să vină la Ora Guvernului; Biroul permanent nu a aprobat

Grupul parlamentar al USR a solicitat, miercuri, ca ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, să fie invitat în Parlament, la Ora Guvernului, în data de 24 martie, însă Biroul permanent al Camerei Deputaților nu a aprobat cererea. Grupul USR solicitase ca ministrul Tîlvăr să prezinte situația în contextul internațio

Politic 19-02-2025 14:44

Tanasă: Alegerile din decembrie au fost anulate fără nicio probă; Bolojan să nu continue această mascaradă

Purtătorul de cuvânt al AUR, Dan Tanasă, i-a criticat, miercuri, pe președintele Curții Constituționale a României (CCR), Marian Enache, și pe președintele interimar Ilie Bolojan pentru explicațiile pe care le-au dat în legătură cu alegerile prezidențiale, parlamentarul AUR afirmând că acestea au fost anulate, ''în numele democra

Politic 19-02-2025 14:33

Tîlvăr: Înzestrarea Forțelor Navale Române cu nave moderne și cu echipamente de ultimă generație reprezintă o prioritate majoră

Înzestrarea Forțelor Navale Române cu nave moderne și cu echipamente de ultimă generație reprezintă o prioritate majoră pentru Ministerul Apărării Naționale pentru anul în curs și pentru perioada următoare, a afirmat, miercuri, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr. Potrivit unui comunicat MApN, el a avut o întrevedere