Camera Deputaților: Structurile Armatei Române - transferate, pe perioade limitate, în relația cu comandantul forțelor armate străine

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege care reglementează desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român.
S-au înregistrat 201 voturi 'pentru', 100 'contra' și o abținere.
Potrivit celor adoptate, structurile desemnate din Armata României, în funcție de necesitățile operaționale, vor putea fi transferate, pentru perioade determinate de timp, sub diferite grade de autoritate, în relația cu comandantul forțelor armate străine care conduce o operație militară pe teritoriul statului român.
Proiectul reglementează desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare atunci când nu este instituită starea de urgență ori starea de asediu sau nu este declarată starea de mobilizare ori starea de război.
Desfășurarea acestor misiuni și operații militare se va realiza în cazul iminenței sau existenței unor acțiuni, fapte sau stări de fapt, capacități, strategii, intenții ori planuri ce pot afecta valorile, interesele și obiectivele naționale de securitate și/sau sunt de natură să pună în pericol direct sau indirect securitatea națională, prin afectarea caracterului național, a suveranității, independenței, unității și integrității teritoriale, a funcționării normale a instituțiilor statului și a unităților administrativ-teritoriale, a vieții și integrității fizice a cetățenilor, prevede actul normativ.
De asemenea, misiunile și operațiile militare se execută de către forțele armate în mod exclusiv sau cu participarea forțelor armate străine, cu respectarea legislației României, a tratatelor internaționale, acordurilor bilaterale și multilaterale și înțelegerilor tehnice încheiate cu forțele armate străine.
'Inițierea misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român se aprobă de către Președintele României, la propunerea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în condițiile în care indicatorii și avertizările stabilite prin planuri arată o deteriorare a mediului de securitate internațional sau regional și iminența unor riscuri de securitate la adresa statului român', stipulează proiectul.
Președintele României informează Parlamentul în termen de 5 zile cu privire la decizia luată, iar dacă Parlamentul este în vacanță, la începerea sesiunii ordinare sau extraordinare, după caz.
Conducerea și executarea misiunilor și operațiilor militare se realizează în conformitate cu documentele de planificare și conducere aprobate de autoritățile competente, prevăzute de Legea apărării naționale a României nr. 45/1994, cu modificările și completările ulterioare.
'Pe durata participării la misiuni și operații militare, pe teritoriul statului român, pentru îndeplinirea misiunilor încredințate, personalul forțelor armate române și străine poate face uz de armamentul, munițiile și dispozitivele militare din dotare, în conformitate cu legislația României și cu regulile de angajare autorizate', se mai arată în actul normativ.
Regulile de angajare se fundamentează pe următoarele temeiuri: a) legale - care urmăresc asigurarea deplinei conformități cu prevederile legislației naționale și internaționale în domeniu; b) politice - care au în vedere asigurarea cadrului în care misiunile și operațiile militare corespund obiectivelor politico-militare și stării finale dorite; c) militare - care vizează asigurarea premiselor necesare desfășurării misiunilor și operațiilor militare, precum și asigurarea protecției forțelor proprii/aliate/de coaliție.
'Pe timpul desfășurării misiunilor și operațiilor militare, pe teritoriul statului român, cu participarea forțelor armate străine, comandantului român desemnat să conducă misiunea sau operația militară îi pot fi transferate, sub diferite grade de autoritate, forțele armate străine participante, în limitele stabilite prin mesajul privind transferul de autoritate', prevede proiectul.
Totodată, 'structurile desemnate din cadrul Armatei României, în funcție de necesitățile operaționale, pot fi transferate pentru perioade determinate de timp, sub diferite grade de autoritate în relația cu comandantul forțelor armate străine care conduce o operație militară pe teritoriul statului român, în limitele stabilite prin mesajul privind transferul de autoritate, semnat de către șeful Statului Major al Apărării și prin înțelegerile tehnice încheiate în acest sens', mai prevede actul normativ.
În funcție de dinamica situației operaționale, șeful Statului Major al Apărării poate dispune încetarea transferului de autoritate asupra forțelor Armatei României participante la misiuni și operații militare pe teritoriul statului român.
Fondurile necesare participării forțelor Armatei României la misiuni și operații militare pe teritoriul statului român se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apărării Naționale.
Reprezentanții AUR și S.O.S. România au criticat proiectul, susținând că încalcă Constituția, în timp ce USR și PNL au arătat că actul normativ este important pentru protejarea cetățenilor.
Deputata AUR Ioana Ramona Bruynseels a apreciat că proiectul este 'un atac la Constituție'. 'Nicăieri în Constituție nu se spune despre transferul autorității Armatei Române către o forță străină', a spus ea.
Liderul deputaților S.O.S. România, Dumitru Coarnă, a afirmat că actul normativ reprezintă 'o aberație'. 'Adăugați la Constituție. Avem dreptul să aprobăm în Parlament operațiunile.(...) Nu avem niciun fel de probleme militare cu Federația Rusă, încercăm să rămânem neutri.(...) Prin artificii, încercați să reintroduceți dictatura în România', a spus el.
În replică, deputatul USR Bogdan Rodeanu a declarat că proiectul generează posibilitatea ca Armata română să intervină pe timp de pace în cazul unor acțiuni împotriva poporului român, menționând că trebuie întreprinse măsurile necesare prin care să fie protejată viața, sănătatea, proprietatea, drepturile și libertățile cetățenilor români.
Deputata PNL Alina Gorghiu a apreciat că adoptarea proiectului este absolut necesară. 'Este un proiect de salutat. Protejarea vieții românilor, protejarea asigurării siguranței naționale sunt priorități. De aceea este foarte important ca instituțiile statului să poată să reacționeze rapid, prompt și eficient', a adăugat ea.
Camera Deputaților este prima sesizată cu acest proiect, Senatul este for decizional. AGERPRES/(AS - redactor: Alina Novăceanu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Antonescu: Pentru mine adversari au fost Iliescu, Năstase, Băsescu; Ponta - trădător
Candidatul alianței 'România Înainte' la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat luni că adversarii săi au fost Ion Iliescu, Adrian Năstase și Traian Băsescu și l-a catalogat pe Victor Ponta drept 'trădător'. El a fost întrebat la Antena 3 care este cel mai mare dușman politic, cel mai apropiat om
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, la Paris: Aderarea României la OCDE rămâne un proiect strategic național
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care efectuează o vizită oficială la Paris, luni și marți, a afirmat că aderarea României la OCDE rămâne un proiect strategic național. Potrivit unui comunicat de presă al Senatului, transmis luni AGERPRES, oficialul român a avut întrevederi cu președintele Senatului
Deputatul Marius Budăi, la spital, după ce i s-a făcut rău la volan; starea sa este bună
Fostul ministru al Muncii, deputatul Marius Budăi, a fost spitalizat, luni, după ce ar fi suferit un atac ischemic tranzitoriu. Acestuia i s-a făcut rău în timp ce se afla la volan în drum spre București. A mers la spitalul din Hârlău, de unde a fost transferat la Clinica de Neurochirugie din Iași. 'Sunt ma
Senat/Moțiunea simplă/Pălărie: Dincolo de moțiune, domnul Burduja are niște probleme grave pe domeniul energiei
Liderul grupului senatorilor USR, Ștefan Pălărie, consideră că este atributul opoziției să semnalizeze și să depuncteze 'orice decizie greșită sau comportament greșit' al celor din Guvern și afirmă că ministrul Energiei, Sebastian Burduja, are 'niște probleme grave' în modul în care a condus lucrurile pe acest domeniu.
Burduja: Nu ne deranjează să înlocuim dependența unor vecini față de Federația Rusă cu dependența față de resursele României
România este într-o poziție proprie de securitate sub umbrela NATO, ca parte a Uniunii Europene și cu cât vom investi mai mult în sectorul energetic cu atât vom avea o viață mai bună și o economie mai puternică, a afirmat, luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'România trebuie să fie pe picioarele
Plenul Senatului a adoptat propunerea legislativă de modificare a Legii AGERPRES
Plenul Senatului a adoptat, luni, în calitate de prim for legislativ sesizat, propunerea legislativă pentru modificarea Legii privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă AGERPRES, prin care instituției i se dă dreptul să înființeze, administreze și finanțeze un muzeu al presei. S-au înregistrat 99 de votur
Burduja, despre facturile la energie după 1 iulie: Suntem pregătiți să îi protejăm pe românii care au cu adevărat nevoie
Ministerul Muncii și-a asumat ca, până la 15 iunie, să vină cu un mecanism de protecție pentru românii care 'au cu adevărat o greutate' pentru plata facturilor la energie electrică, a afirmat, luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, după respingerea, în plenul Senatului, a moțiunii simple împotriva sa. '
Prezidențiale2025/AEP a publicat ediția revizuită a Ghidului de prevenire și combatere a dezinformării alegătorilor
Autoritatea Electorală Permanentă anunță publicarea ediției revizuite pentru alegerile prezidențiale din anul 2025 a Ghidului de prevenire și combatere a acțiunilor de dezinformare a alegătorilor, în contextul începerii, pe 4 aprilie, a campaniei electorale. Potrivit unui comunicat al AEP, transmis AGERPRES, ghidul nu are caracter
Senat - plen: Termen extins de dezbatere la 60 zile pentru legea privind pedepsirea șoferilor drogați
Plenul Senatului a aprobat prelungirea termenului de dezbatere în prima cameră sesizată, de la 45 la 60 de zile, pentru propunerea legislativă privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri. Președintele Comisiei juridice din Senat, Ion Rujan, a explicat săptămâna trecută că este necesar mai mult timp pen
Senat/Moțiunea simplă - Zamfir: Folosirea sectorului energetic ca armă de atac politic, formă de inconștiență
Liderul grupului PSD din Senat, Daniel Zamfir, consideră că utilizarea sectorului energetic ca armă de atac politic, prin moțiunea simplă împotriva ministrului Energiei, în actualul context nu este doar 'o mizerie politică', ci 'o formă acută de inconștiență' care merită taxată ca atare de români. Zamfir a evi
Senat/Plen: Moțiunea simplă împotriva ministrului Energiei, respinsă
Plenul Senatului a respins, luni, moțiunea simplă împotriva ministrului Energiei, Sebastian Burduja, prin care s-a cerut demisia acestuia. Au fost înregistrate 54 de voturi 'pentru' și 66 'împotrivă'. Moțiunea intitulată 'Ministrul Energiei - un lider fără direcție, între promisiuni ve
USR: Boloș - chemat la Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaților să explice stadiul PNRR
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a fost invitat, marți, la Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaților pentru a prezenta stadiul negocierilor și al propunerilor de modificare a PNRR, dată fiind demararea, încă de la finalul anului trecut, a discuțiilor MIPE cu reprezentanții Comisiei Europene. Pot
Mihail Neamțu: Nu știu de ce să-mi dau demisia; am propus o analogie și o echivalență între calomnie și prostituție morală
Președintele Comisiei de cultură din Camera Deputaților, Mihail Neamțu, a declarat, luni, că nu are de ce să demisioneze din funcție, așa cum au solicitat parlamentarii USR, el susținând că a reacționat la o serie de calomnii, iar despre președinta Comisiei Europene a făcut o glumă. 'Nu știu de ce să-mi dau demisia. (...) Nu este com
Coarnă și-a dat demisia din grupul S.O.S. România din cauza blestemelor Dianei Șoșoacă
Liderul deputaților S.O.S. România, Dumitru Coarnă, a anunțat luni că își dă demisia din grupul parlamentar 'din cauza injuriilor, blestemelor' pe care președintele S.O.S. România, Diana Șoșoacă, le-a adresat electoratului suveranist. 'O să fac un anunț care o să facă într-un fel sau altul deliciul sălii. Vr
Senat: A început dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului Energiei
Plenul Senatului a început, luni, dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului Energiei, Sebastian Burduja, prin care se cere demisia acestuia. Moțiunea intitulată 'Ministrul Energiei - un lider fără direcție, între promisiuni verzi și realități gri' a fost depusă săptămâna trecută de liderul senatorilor AUR