Camera Deputaților: Structurile Armatei Române - transferate, pe perioade limitate, în relația cu comandantul forțelor armate străine

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege care reglementează desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român.
S-au înregistrat 201 voturi 'pentru', 100 'contra' și o abținere.
Potrivit celor adoptate, structurile desemnate din Armata României, în funcție de necesitățile operaționale, vor putea fi transferate, pentru perioade determinate de timp, sub diferite grade de autoritate, în relația cu comandantul forțelor armate străine care conduce o operație militară pe teritoriul statului român.
Proiectul reglementează desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare atunci când nu este instituită starea de urgență ori starea de asediu sau nu este declarată starea de mobilizare ori starea de război.
Desfășurarea acestor misiuni și operații militare se va realiza în cazul iminenței sau existenței unor acțiuni, fapte sau stări de fapt, capacități, strategii, intenții ori planuri ce pot afecta valorile, interesele și obiectivele naționale de securitate și/sau sunt de natură să pună în pericol direct sau indirect securitatea națională, prin afectarea caracterului național, a suveranității, independenței, unității și integrității teritoriale, a funcționării normale a instituțiilor statului și a unităților administrativ-teritoriale, a vieții și integrității fizice a cetățenilor, prevede actul normativ.
De asemenea, misiunile și operațiile militare se execută de către forțele armate în mod exclusiv sau cu participarea forțelor armate străine, cu respectarea legislației României, a tratatelor internaționale, acordurilor bilaterale și multilaterale și înțelegerilor tehnice încheiate cu forțele armate străine.
'Inițierea misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român se aprobă de către Președintele României, la propunerea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în condițiile în care indicatorii și avertizările stabilite prin planuri arată o deteriorare a mediului de securitate internațional sau regional și iminența unor riscuri de securitate la adresa statului român', stipulează proiectul.
Președintele României informează Parlamentul în termen de 5 zile cu privire la decizia luată, iar dacă Parlamentul este în vacanță, la începerea sesiunii ordinare sau extraordinare, după caz.
Conducerea și executarea misiunilor și operațiilor militare se realizează în conformitate cu documentele de planificare și conducere aprobate de autoritățile competente, prevăzute de Legea apărării naționale a României nr. 45/1994, cu modificările și completările ulterioare.
'Pe durata participării la misiuni și operații militare, pe teritoriul statului român, pentru îndeplinirea misiunilor încredințate, personalul forțelor armate române și străine poate face uz de armamentul, munițiile și dispozitivele militare din dotare, în conformitate cu legislația României și cu regulile de angajare autorizate', se mai arată în actul normativ.
Regulile de angajare se fundamentează pe următoarele temeiuri: a) legale - care urmăresc asigurarea deplinei conformități cu prevederile legislației naționale și internaționale în domeniu; b) politice - care au în vedere asigurarea cadrului în care misiunile și operațiile militare corespund obiectivelor politico-militare și stării finale dorite; c) militare - care vizează asigurarea premiselor necesare desfășurării misiunilor și operațiilor militare, precum și asigurarea protecției forțelor proprii/aliate/de coaliție.
'Pe timpul desfășurării misiunilor și operațiilor militare, pe teritoriul statului român, cu participarea forțelor armate străine, comandantului român desemnat să conducă misiunea sau operația militară îi pot fi transferate, sub diferite grade de autoritate, forțele armate străine participante, în limitele stabilite prin mesajul privind transferul de autoritate', prevede proiectul.
Totodată, 'structurile desemnate din cadrul Armatei României, în funcție de necesitățile operaționale, pot fi transferate pentru perioade determinate de timp, sub diferite grade de autoritate în relația cu comandantul forțelor armate străine care conduce o operație militară pe teritoriul statului român, în limitele stabilite prin mesajul privind transferul de autoritate, semnat de către șeful Statului Major al Apărării și prin înțelegerile tehnice încheiate în acest sens', mai prevede actul normativ.
În funcție de dinamica situației operaționale, șeful Statului Major al Apărării poate dispune încetarea transferului de autoritate asupra forțelor Armatei României participante la misiuni și operații militare pe teritoriul statului român.
Fondurile necesare participării forțelor Armatei României la misiuni și operații militare pe teritoriul statului român se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apărării Naționale.
Reprezentanții AUR și S.O.S. România au criticat proiectul, susținând că încalcă Constituția, în timp ce USR și PNL au arătat că actul normativ este important pentru protejarea cetățenilor.
Deputata AUR Ioana Ramona Bruynseels a apreciat că proiectul este 'un atac la Constituție'. 'Nicăieri în Constituție nu se spune despre transferul autorității Armatei Române către o forță străină', a spus ea.
Liderul deputaților S.O.S. România, Dumitru Coarnă, a afirmat că actul normativ reprezintă 'o aberație'. 'Adăugați la Constituție. Avem dreptul să aprobăm în Parlament operațiunile.(...) Nu avem niciun fel de probleme militare cu Federația Rusă, încercăm să rămânem neutri.(...) Prin artificii, încercați să reintroduceți dictatura în România', a spus el.
În replică, deputatul USR Bogdan Rodeanu a declarat că proiectul generează posibilitatea ca Armata română să intervină pe timp de pace în cazul unor acțiuni împotriva poporului român, menționând că trebuie întreprinse măsurile necesare prin care să fie protejată viața, sănătatea, proprietatea, drepturile și libertățile cetățenilor români.
Deputata PNL Alina Gorghiu a apreciat că adoptarea proiectului este absolut necesară. 'Este un proiect de salutat. Protejarea vieții românilor, protejarea asigurării siguranței naționale sunt priorități. De aceea este foarte important ca instituțiile statului să poată să reacționeze rapid, prompt și eficient', a adăugat ea.
Camera Deputaților este prima sesizată cu acest proiect, Senatul este for decizional. AGERPRES/(AS - redactor: Alina Novăceanu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Lasconi: Voi fi primul președinte femeie al României - un semnal al schimbării mentalității
Candidata USR la prezidențiale, Elena Lasconi, a afirmat, miercuri seara, că va fi un președinte prietenos cu vecinii și aliații, accesibil pentru toți românii, care va face ca tinerii să rămână în țară, menționând că, dacă va fi aleasă șef al statului, va fi un semnal de schimbare a mentalității și fiecare femeie va fi altfel privită și respe
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Terheș: Îmi doresc o Românie cu un președinte care se culcă ultimul și se trezește primul
Candidatul Partidului Național Conservator Român la alegerile prezidențiale, europarlamentarul Cristian Terheș, a afirmat, miercuri, că își dorește o Românie puternică, sigură și prosperă, condusă de un președinte care 'se culcă ultimul și se trezește primul'. 'Cum vreau eu să arate România în 2030? O
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Nicușor Dan: România are tot ce îi trebuie pentru a fi o națiune puternică în Europa
România are tot ce îi trebuie pentru a fi o națiune puternică în Europa, declară primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale. 'Continuați să credeți în România. România are tot ce îi trebuie pentru a fi acea națiune puternică în Europa. Rom&acir
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Antonescu: Voi schimba țara pentru că o voi uni, o voi ridica împreună cu voi
Candidatul Alianței electorale ''România, Înainte!'', Crin Antonescu, a transmis, miercuri seara, un mesaj alegătorilor, arătând că, dacă va ajunge președinte, va schimba România. 'Dragii mei, vom mai vota, veți mai vota peste cinci ani. Vom fi mai bătrâni, nu avem cum să evităm asta, dar putem
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ John-Ion Banu-Muscel promite o 'petrecere' la Cotroceni, dacă devine președinte
Candidatul independent la funcția de președinte John-Ion Banu-Muscel a afirmat, miercuri, că, dacă va deveni șef al statului, va organiza 'o petrecere de trei zile' la Cotroceni. Cei șapte candidați la funcția de președinte al României, prezenți la dezbaterea organizată de Antena 3 CNN la Palatul Parlamentului, au fost rugați să
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Funeriu: Votul pe care românii o să îl dea trebuie să fie un vot nemanipulat
Candidatul independent la alegerile prezidențiale Daniel Funeriu a declarat miercuri seara că votul pe care românii trebuie să îl dea pe 4 mai trebuie să fie unul care nu este manipulat. Funeriu a afirmat că una dintre manipulările din campania electorală a fost conceptul 'de vot util', care înseamnă 'victoria sis
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Lasconi: Am avut o discuție cu liderii partidelor de la guvernare să pun un anumit om la SRI; am refuzat
Candidata USR la prezidențiale, Elena Lasconi, a susținut, miercuri, la dezbaterea electorală organizată de Antena 3 CNN, că, după primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut, liderii partidelor de la guvernare i-au cerut să promită că, dacă ajunge la Cotroceni, va pune un 'anumit om' șef al SRI, menționând că astăzi nu este președinte pentru
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Nicușor Dan: Discuțiile privind garanții de securitate pentru Ucraina să facă referire și la Moldova
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat miercuri că discuțiile privind garanții de securitate pentru Ucraina trebuie să conțină și un capitol referitor la Republica Moldova. Precizările au fost făcute în cadrul dezbaterii electorale organizate de Antena 3 CNN, la Palatul Par
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Terheș: R. Moldova atacată Rusia e cel mai negru scenariu pentru un președinte al României
Candidatul Partidului Național Conservator Român la alegerile prezidențiale, europarlamentarul Cristian Terheș, consideră că o eventuală atacare a Republicii Moldova de către Rusia ar constitui cel mai negru scenariu pentru un președinte al României. 'Ce va face România în situația în care Republica Moldova es
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Lasconi, despre situația ipotetică a atacării R.Moldova de Rusia: Aș invoca articolul 4 al Tratatului NATO
Candidata USR la prezidențiale, Elena Lasconi, a afirmat, miercuri, că, în situația ipotetică în care Republica Moldova ar fi atacată de Federația Rusă, în calitate de președinte, ea ar decide trimiterea de trupe pentru întărirea graniței și ajutoare umanitare, ar invoca articolul 4 din Tratatul NATO și ar convoca CSAT.
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Șandru: Să facem ca R. Moldova, datorită surorii ei, România, să fie în siguranță intrând în UE
Lavinia Șandru, candidatul PUSL la alegerile prezidențiale, a afirmat, miercuri seară, că o eventuală agresiune armată a Rusiei în Republica Moldova va avea automat repercusiuni asupra României și a arătat că, pentru a preveni un astfel de scenariu, trebuie să ajutăm țara vecină să intre în Uniunea Europeană. 'Ceea ce i s
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Terheș: Îi invit pe români să își exercite dreptul de a petiționa autoritățile
Candidatul Partidului Național Conservator Român la alegerile prezidențiale, europarlamentarul Cristian Terheș, i-a invitat, miercuri, pe români să își exercite dreptul fundamental de a petiționa autoritățile. 'Dumneavoastră luați în derâdere un drept fundamental pe care cetățenii acestei țări îl au și p
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Funeriu: În mandatul meu, România nu va fi în pericolul niciunui conflict armat
Candidatul independent la alegerile prezidențiale Daniel Funeriu a declarat, miercuri seara, că în cazul în care va fi ales președinte România nu va fi în pericolul niciunui conflict armat și a susținut că pacea nu este 'doar tăcerea armelor' ci reprezintă și o dezvoltare economică consistentă. 'În man
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Antonescu: Dacă R. Moldova ar fi atacată, nu fac mobilizare generală; dau toate formele de ajutor
Candidatul Alianței electorale ''România, Înainte!'', Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că în scenariul în care Republica Moldova ar fi atacată nu ar decreta mobilizare generală, dar ar da toate formele de ajutor acestei țări, cu excepția intervenției militare. Candidații au fost întrebați la d
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Nicușor Dan: Trebuie să consolidăm parteneriatul cu SUA și să colaborăm la programul de înarmare al UE
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, candidat la alegerile prezidențiale, declară că România trebuie să consolideze parteneriatul cu Statele Unite, dar și să colaboreze, 'în mod echitabil', la programul de înarmare al Uniunii Europene. 'Prioritatea zero în politica externă este securitatea României și a Republic