Eveniment la Parlament prilejuit de împlinirea a 169 de ani de la dezrobirea romilor; Păun: 75 % dintre romi o duc prost

Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale a Camerei Deputaților a organizat, miercuri, o masă rotundă prilejuită de împlinirea a 169 de ani de la dezrobirea romilor.
Președintele Comisiei pentru drepturile omului, deputatul Nicolae Păun, reprezentantul minorității rome în Parlament, a vorbit despre absența unui program de țară pentru romi, menționând că nici actuala coaliție n-a demarat un astfel de proiect.
''Cred că după 169 de ani, 170 de ani, pentru că procesul de dezrobire n-a început la o dată fixă, (...) putem vorbi de perioade distincte, (...) în această perioadă, așteptările comunităților de romi de pe teritoriul României cu siguranță au fost altele. Probabil că, dacă societatea românească ne-ar fi tratat cu mai multă seriozitate, ar fi luat în considerare un lucru care este esențial și anume că 500 de ani am fost robi. Să fii rob înseamnă să slujești. Adică noi am slujit în diferite forme această țară, fie că vorbim de romii mănăstirești, fie că vorbim de alte categorii de romi - boierești sau alte categorii de romi, problema este că noi am slujit generații întregi. Și, altfel spus, înseamnă că am pus umărul la bunăstarea acestei țări, într-o formă sau alta, în anumite perioade mai bune sau mai rele ale istoriei neamului românesc'', a afirmat parlamentarul.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
El a arătat că romii au participat direct sau indirect la cele două mari războaie, existând consemnări în acest sens și gropi comune ''care nici până acum nu au fost luate în considerare''.
''În 1989 a existat un ultim eveniment, să sperăm. Nu știm ce ne mai așteaptă istoria, dacă nu se va repeta, și la 1989 romii au participat și au pus numărul ca bunăstarea acestei țări sau țara să se îndrepte către un alt parcurs. Deci, am avut statut de robi, am avut statut de deportați, perioada 1941 - 1944, am avut statut de asimilați, perioada comunistă, am avut și suntem într-o situație, zic eu, de marginalizare socială. O altă formă de robie, nu instituționalizată, ci o robie modernă. Dintr-un număr procentual, zic eu, de 100% comunități de romi pe teritoriul României, 75% dintre romi o duc prost și foarte prost, rău și foarte rău, ceea ce înseamnă cu 170 de ani de libertate, așa-zisă libertate, nu a fost și nu este o perioadă în care putem să scoatem în evidență că lucruri extraordinare s-au petrecut'', a susținut Păun.
Potrivit acestuia, sunt peste 200.000 de case ale romilor care nu au documente, sunt peste 100.000 de copii care nu merg la școală, abandonul școlar fiind unul dramatic.
''Putem vorbi despre persoane tinere chiar sau chiar și mai în vârstă - zeci de mii de persoane - care nu s-au întâlnit cu un medic de familie. Peste 200 și ceva de mii tineri nu-și găsesc un loc de muncă și lista poate continua. Așa că împărțim, dacă vreți, minoritatea romă, după 170 de ani, în două categorii: o categorie procentuală, undeva la 20 - 25% care a reușit prin generații de muncă sau generații anterioare au reușit pe cont propriu, fără să fie ajutați, să se integreze (...) și 75% care trăiesc ca în Evul Mediu'', a arătat deputatul.
Nicolae Păun a declarat că s-ar fi bucurat dacă actuala coaliție guvernamentală și-ar fi însușit această situație, ar fi demarat un proiect sau un program de țară.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
''M-aș fi bucurat enorm de mult și speranțele mele ar fi fost chiar foarte mari dacă actuala coaliție guvernamentală și-ar fi însușit oarecum această stare de fapt și ar fi demarat printre problemele pe care le are un Guvern, bineînțeles, un proiect sau un program de țară, cel pe care noi l-am anunțat și anume 'Rom pentru România' și ar fi încercat să vină cu niște soluții concrete. Deocamdată nu văd nimic concret și ăsta este lucrul pentru care în următoarea perioadă de timp voi continua să atrag atenția că nu este de ajuns doar să avem locuri speciale la licee, dacă nu reușim să le punem două sendvișuri în pachet. (...) Trebuie să înțelegem că fără apă curentă, ca să putem să-i spălăm și să putem să-i îngrijim, nu avem cum să-i facem o generație de bază a viitorului de mâine. Nu am revenit în Parlamentul României pentru că nu am loc de muncă, nu am revenit în Parlamentul României pentru că sunt dator la cineva, eu nu am coloratură politică, nu sunt nici de stânga, nici de dreapta, nici de Polul nord, nici de Polul sud. Eu sunt reprezentantul comunităților de romi și întotdeauna am să spun lucrurile așa cum cred eu de cuviință că trebuie spuse'', a mai transmis Păun.
El a adăugat că are o misiune grea în următoarea perioadă de timp.
''Nu ne aflăm în lipsă de idei, încercăm să devenim parteneri și nu să arătăm degetul, încercăm să devenim parteneri ai instituțiilor statului, pentru ca împreună să identificăm cele mai bune soluții, să rezolvăm parte din problemele cu care se confruntă comunitățile de romi. Ãsta este și motivul pentru care trebuie să mă deplasez, să stau de vorbă încă o dată cu premierul'', a menționat Nicolae Păun.
Președintele interimar, Ilie Bolojan, a subliniat, într-un mesaj transmis participanților, că dezrobirea romilor reprezintă unul dintre cele mai importante momente din istoria națională.
''Este important ca în această zi să amintim de suferințele îndurate de această comunitate de-a lungul istoriei. Romii au fost supuși, timp îndelungat, umilințelor, discriminării și unei vieți lipsite de demnitate. Datoria noastră morală este să cunoaștem acest trecut, care ne aparține tuturor, din care putem învăța să ne opunem oricăror forme de violență, de excludere și de ură. Istoria ne arată pericolul la care suntem expuși atunci când ignorăm suferința celor marginalizați, când nu sancționăm discriminarea și când cedăm în fața discursurilor care urmăresc să rescrie faptele și să dezbine'', se arată în mesajul lui Bolojan, prezentat de consilierul prezidențial Cătălina Galer.
Potrivit acestuia, dezrobirea romilor nu este doar un moment de comemorare, ci și de celebrare a libertății, a speranței și a demnității recâștigate.
''Nu poate exista democrație veritabilă fără cultură și educație civică, iar România de astăzi dispune de cadrul legislativ și educațional prin care este sprijinită în mod activ incluziunea romilor, într-un climat de echilibru, dialog și cunoaștere. Un exemplu în această direcție este introducerea disciplinei 'Istoria, robia și deportarea romilor' în programa școlară, pentru elevii din ciclul gimnazial și liceal. Astfel, necunoașterea nu va mai putea servi drept scuză pentru a ignora tragedia acestei etnii. Din păcate, există în continuare decalaje care afectează comunitatea romă, mentalități retrograde care împiedică progresul social'', a adăugat președintele interimar.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
La eveniment au participat reprezentanți ai Departamentului de Relații Interetnice, parlamentari, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, jurnaliști.
Discuțiile au fost moderate de Cătălin Manea, prim-vicepreședinte Asociația Partida Romilor Pro-Europa. AGERPRES/(AS - redactor: Cătălina Matei, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea)
* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
** Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Senat/Abrudean, la întâlnirea cu președinta Parlamentului European: România este guvernată cu responsabilitate, chiar și în această perioadă complicată
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a evidențiat, luni, la Budapesta, la o discuție cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, că 'angajamentul' României pentru stabilitate, reforme și parcurs european rămâne 'la fel de ferm și de actualitate'. 'Discuție cu doamna Roberta Metsola,
Camera Deputaților/Demnitarii să-și poată rezerva posturile didactice din învățământ doar 5 ani - adoptare tacită
Camera Deputaților a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă care prevede limitarea la cel mult cinci ani consecutivi a dreptului cadrelor didactice de rezervare a postului sau catedrei pe durata ocupării de către acestea a unor demnități sau funcții publice, termenul de adoptare și vot fiind depășit. Proiectul merge la Senat, care este f
Parlament: 20 mai - ședință solemnă consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel
O ședință solemnă a Senatului și Camerei Deputaților consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel va avea loc pe 20 mai, au decis, luni, prin aprobarea unui Memorandum intern, Birourile permanente reunite ale celor două Camere. 'În contextul relațiilor privilegiate româno israelien
Camera Deputaților/ Ministrul Sănătății nu participă la 'Ora Guvernului'; are alt program
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu va fi prezent luni la dezbaterea 'Ora Guvernului' din plenul Camerei Deputaților, deoarece are alt program. Dezbaterea a fost programată săptămâna trecută, la solicitarea grupului parlamentar al USR, tema propusă fiind 'Situația catastrofală din sistemul sanitar cu privire la investiț
Senat/ Moțiunea simplă împotriva lui Rafila - scoasă de pe ordinea de zi a plenului de luni
Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, inițiată de SOS România, AUR și POT, programată inițial a fi dezbătută și votată luni, a fost scoasă de Biroul permanent de pe ordinea de zi a plenului Senatului. Motivul invocat a fost similar celui de la Camera Deputaților, unde moțiunea simplă împotriva min
Camera Deputaților: Evaluarea judecătorilor de la ICCJ - reintrodusă în legislație (proiect)
Deputatul USR Oana Murariu a depus la Parlament un proiect de lege care are ca principală prevedere reintroducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Oana Murariu precizează în expunerea de motive a proiectului că reintroducerea evaluării judecătorilor de la ÎCCJ este 'absolut firească'
Senat: Moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila; dezbatere și vot, luni
O moțiune simplă intitulată 'Vaccinuri, minciuni și tăcere. Ministrul Rafila trebuie să plece' a fost depusă, miercuri, în plenul Senatului, de senatorul S.O.S. România Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care a condus ședința de plen de miercuri, a anunțat că, î
Camera Deputaților/Ziua națională a gastronomiei și vinului românesc - sărbătorită și în plan internațional, prin evenimente de diplomație
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect care prevede ca Ziua națională a gastronomiei să fie sărbătorită și în plan internațional, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, prin organizarea de evenimente de diplomație publică și culturală care să pună în valoare specificul gastronomiei și vinului românesc.
Camera Deputaților: Măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, prin care se instituie măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și
Ciubuc: Ne aflăm într-o criză constituțională; avem un președinte interimar care nu poate numi un prim-ministru interimar
Deputatul S.O.S. România Ciprian Ciubuc a declarat miercuri că în România este 'o criză constituțională', deoarece președintele interimar, conform Constituției, nu poate numi un prim-ministru interimar. 'Cu toții sper că ne-am revenit după șocul unora care au primit o lovitură din partea votului românilor și
Camera Deputaților/Maria Cernit: Ziua de 8 mai ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii
Ziua de 8 mai, în care se marchează egalitatea de șanse între bărbați și femei, ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii, a afirmat, miercuri, în plen, deputata POT Maria Cernit. 'Pe 8 mai marcăm Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, un prilej
Senat - Comisia de cultură: 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală
Comisia pentru cultură și media a Senatului a organizat marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie', care marchează 35 de ani de la acel moment emoționant.
Abrudean: 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei', eveniment cu multiple semnificații culturale pentru relațiile româno-moldovene
'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie' este un eveniment cu multiple semnificații pentru relațiile dintre România și Republica Moldova, un drum al 'recun
Gavrilă (POT): Dorin Popa manipulează opinia publică prin minciuni și victimizare; a comis fals în declarații
Anamaria Gavrilă, președinta Partidului Oamenilor Tineri (POT), a respins, marți, afirmațiile deputatului Dorin Popa potrivit cărora ea l-ar fi amenințat și a susținut că acesta a semnat documente oficiale în numele partidului fără a avea împuternicire și a încasat nelegal indemnizația de revoluționar. 'Este regretabil că domnul Dorin Pop
Senat/Comisia pentru cercetarea abuzurilor (dezbatere): ANAF să comunice cu debitorul înainte de emiterea titlului executoriu
Anunțarea debitorului despre datoriile acumulate printr-un telefon sau SMS înaintea aplicării popririi de către ANAF ar conduce, în cele mai multe cazuri, la acoperirea datoriilor și la economii financiare și de timp, este concluzia participanților la dezbaterea organizată, marți, de Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Senat. La dezbaterea int