logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ungaria respinge pactul UE privind migraţia şi caută modalităţi legale să-l conteste

Image

Guvernul ungar a anunţat joi că nu acceptă pactul UE privind migraţia votat miercuri de Parlamentul European şi respinge atât sistemul de redistribuire a migranţilor inclus în acest pact, cât şi contribuţiile financiare alternative pentru refuzul de a-i primi pe migranţii redistribuiţi din ţările aflate în prima linie a valului migrator, relatează EFE.

"Parlamentul European a luat o decizie proastă. Noi nu acceptăm relocarea obligatorie şi nici amenzile pentru refuzul de a primi migranţi", a declarat în faţa presei la Budapesta Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, adăugând că Ungaria se alătură poziţiei Poloniei, al cărei premier Donald Tusk a anunţat că nu va aplica mecanismul obligatoriu de relocare a migranţilor şi nici nu va plăti contribuţii financiare.

Pactul UE privind migraţia şi azilul înăspreşte regulile privind dreptul de azil, dar include şi cote obligatorii de refugiaţi pentru statele membre, respectiv relocarea din ţările din prima linie către alte state membre ale UE a cel puţin 30.000 de migranţi pe an. Ţările ce refuză aceste cote au ca alternativă o contribuţie de 20.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat sau furnizarea de sprijin operativ şi tehnic.

Şeful de cabinet al lui Orban a dat de înţeles că guvernul acestuia ar putea recurge la căi legale pentru a împiedica aplicarea Pactului UE privind migraţia şi azilul. "Aceasta va fi o discuţie legală importantă. Va trebui să analizăm dacă poate fi atacat legal", a indicat Gulyas, care a apreciat că acest pact "nu este aplicabil şi nici măcar nu ajută" refugiaţii.

Dacă Uniunea Europeană continuă să încurajeze migraţia în loc să implementeze programe de dezvoltare în Africa, atunci Europa va fi "inundată" de migranţi, a spus la rândul său ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, potrivit agenţiei MTI.

Viktor Orban este categoric împotriva migraţiei şi a impus odată cu valul migrator din 2015-2016 o serie de măsuri contestate de Bruxelles care fac practic imposibil obţinerea azilului în Ungaria, măsuri ce includ atât prevederi legislative, cât şi ridicarea de garduri la graniţele sudice. De asemenea, poliţia ungară returnează cu regularitate către Serbia migranţii veniţi dinspre această ţară care nu face parte din UE, dar este considerată o ţară sigură pentru a cere azil.

Şi premierul polonez Donald Tusk a dat asigurări miercuri că Polonia va refuza aplicarea mecanismului obligatoriu de relocare a migranţilor. "Vom găsi modalităţi astfel încât, chiar dacă pactul privind migraţia intră în vigoare într-o formă neschimbată în linii generale, să protejăm Polonia în faţa mecanismului de relocare", a promis Tusk în faţa presei. El a apreciat că statele UE ar trebui mai degrabă să se concentreze pe mecanisme de protejare a propriilor graniţe, nu pe mecanisme de a redistribui migranţii între ele.

Alături de Ungaria, Polonia a votat anul trecut împotriva acestui pact în Consiliul UE, când guvernul de la Varşovia era condus de formaţiunea conservatoare Lege şi Justiţie (PiS), partid ajuns acum în opoziţie după ce liberalul pro-european Donald Tusk a format o coaliţie de guvernare după alegerile legislative din octombrie.

Pactul UE privind migraţia şi azilul, votat miercuri de Parlamentul European, prevede că procesarea cererilor de azil formulate de migranţii veniţi din ţări unde nu sunt războaie sau alte crize va fi efectuată în centre de primire create la frontierele externe ale UE, iar aceia care nu se califică pentru a primi azil vor fi repatriaţi.

Această reformă a sistemului european privind migraţia urmăreşte să scurteze durata procedurilor de azil şi să intensifice expulzările migranţilor pentru a diminua migraţia ilegală venită mai ales dinspre Africa şi Orientul Mijlociu.

Reforma, ce va intra în vigoare din 2026, mai trebuie să fie validată oficial de statele membre ale UE, probabil la sfârşitul lunii. Obiectivul negociatorilor este adoptarea finală înainte de alegerile europene din iunie.AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Ionuţ Mareş, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: Gergely Gulyas/Facebook

Afisari: 14

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 25-04-2025 16:49

Funeralii Papa Francisc/ Biden participă la funeralii, dar nu va călători împreună cu Trump

Fostul președinte democrat al SUA, Joe Biden, și soția sa, Jill Biden, vor participa sâmbătă la Vatican la funeraliile Papei Francisc, cu care fostul lider de la Casa Albă a avut o relație foarte strânsă, a declarat vineri biroul său pentru AFP. Joe Biden și Jill Biden vor efectua călătoria în mod independent și nu se vor afla în avionu

Politic Ex 25-04-2025 16:32

'Coaliția voluntarilor' pentru #Ucraina: Toate opțiunile rămân pe masă, declară un ministru britanic

Un ministru al cabinetului britanic a declarat vineri că 'toate opțiunile rămân pe masă' în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina în cazul unui acord de pace, dar a refuzat să spună dacă vor fi trimise cu siguranță trupe în această țară, potrivit DPA. Ministrul britanic al Mediului, Steve Reed, a afirmat că este nevoie de o

Politic Ex 25-04-2025 15:36

#Ucraina: Discuții în desfășurare la Moscova între Putin și emisarul lui Trump asupra planului de pace propus de acesta

Emisarul special al președintelui american Donald Trump, Steve Witkoff, a fost primit vineri la Moscova de președintele rus Vladimir Putin, pentru discuții asupra planului de pace propus de Trump pentru încheierea războiului din Ucraina, care însă a respins deja împreună cu aliații săi europeni o serie de prevederi ale acestuia, relatează Reuters.

Politic Ex 25-04-2025 15:03

#Ucraina și aliații săi europeni au transmis SUA un document cu contrapropuneri referitoare la planul de pace avansat de Trump

Oficialii ucraineni și europeni au respins săptămâna aceasta unele propuneri din planul de pace elaborat de președintele american Donald Trump pentru încheierea războiului din Ucraina și au formulat contrapropuneri asupra mai multor puncte din acest plan, pe teme care merg de la chestiunile teritoriale până la sancțiunile impuse Rusiei, conform textelor con

Politic Ex 25-04-2025 13:57

Cel mai mare șantier naval olandez, urmărit penal pentru încălcarea sancțiunilor împotriva Rusiei

Justiția olandeză a anunțat vineri că a declanșat urmărirea penală asupra celui mai mare constructor naval al țării, inclusiv pentru încălcare sancțiunilor contra Rusiei, puse în aplicare după declanșarea invaziei ruse asupra Ucrainei, informează AFP. Cu sediul la Gorinchem, lângă portul din Rotterdam, Damen Shipyards face ob

Politic Ex 25-04-2025 13:52

UPDATE Ofițerul ucis în explozia unei mașini-capcană în apropierea Moscovei este un general al Statului Major

Ofițerul superior ucis vineri în explozia unei mașini-capcană în apropiere de Moscova este un general din cadrul Statului Major al armatei ruse, a anunțat Comitetul de anchetă național de pe lângă Parchetul General al Rusiei, care a deschis un dosar pentru 'ucidere' în urma 'detonării unui dispozitiv exploziv improvizat', potrivit AFP

Politic Ex 25-04-2025 13:24

Propunerile de acord de pace pentru #Ucraina prezentate de SUA în cadrul discuțiilor de la Paris (Reuters)

Reuters publică textul unui set de propuneri pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, care au fost prezentate oficialilor europeni de către emisarul american Steve Witkoff la discuțiile de la Paris din 17 aprilie. Agenția britanică de presă menționează că a văzut documentul pe care îl publică integral, fără modificări.

Politic Ex 25-04-2025 13:18

#Ucraina: Cinci persoane, printre care un copil, au fost ucise în noi atacuri ale forțelor ruse

Cinci persoane, printre care un copil, au fost ucise în noi atacuri comise de forțele ruse asupra Ucrainei, au anunțat vineri oficialități ucrainene, potrivit Reuters. Trei dintre victime au fost ucise în orașul Pavlograd în urma unui atac cu dronă, a afirmat Sergii Lîsak, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk.

Politic Ex 25-04-2025 13:16

Polonia va cere probabil Uniunii Europene o derogare pentru cheltuielile de apărare

Polonia va cere probabil săptămâna viitoare Comisiei Europene o derogare de la limitele de împrumut stabilite de UE, pentru a-și menține cheltuielile de apărare la un nivel ridicat în anii următor fără a încălca reglementările europene, a declarat joi ministrul polonez de finanțe, Andrzej Domanski, citat de Reuters. Var

Politic Ex 25-04-2025 13:10

Portugalia marchează a 51-a aniversare de la instaurarea democrației, pe fondul unei polemici

Portugalia marchează vineri cea de-a 51-a aniversare de la instaurarea democrației, pe fondul unei polemici din cauza doliului național decretat pentru moartea Papei Francisc până sâmbătă, ceea ce a determinat guvernul să amâne unele festivități, informează AFP. Decizia guvernului de centru-dreapta de a amâna unele '

Politic Ex 25-04-2025 12:36

Donald Trump se abține în a califica drept ''genocid'' masacrarea armenilor de către Imperiul Otoman

Președintele american Donald Trump s-a abținut joi să califice drept ''genocid'' masacrarea armenilor de către Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial, o schimbare în raport cu predecesorul său democrat Joe Biden, informează vineri AFP. Turcia, al cărei președinte Recep Tayyip Erdogan a legat relații str&a

Politic Ex 25-04-2025 11:46

RECTIFICARE Guvernul polonez încearcă să obţină aprobare europeană pentru reforma judiciară

Rectificăm știrea difuzată luni, la ora 11:46, pe fluxurile Politic Ex și Ora Europei, întrucât agenția de presă Reuters a corectat știrea inițială ce conținea erori în titlu și lead. Retransmitem integral știrea în forma corectă. Guvernul polonez încearcă să obțină aprobare europeană pentru reforma

Politic Ex 25-04-2025 11:44

#Ucraina ar putea ceda temporar teritorii pentru a obține încetarea războiului, declară primarul Kievului

Ucraina ar putea ceda teritorii Rusiei pentru a încheia o ''pace temporară'' cu Moscova, a afirmat primarul Kievului, Vitali Kliciko, într-un interviu pentru BBC difuzat vineri, informează AFP. ''Unul dintre scenarii... ar fi abandonarea de teritorii. Este injust, însă pentru pace, pentru o pace tempor

Politic Ex 25-04-2025 11:23

Președintele Trump deschide calea pentru mineritul în oceane, inclusiv în apele internaționale

Președintele american Donald Trump a semnat joi un ordin executiv care deschide calea către exploatarea la scară mare a resurselor minerale de sub mări și oceane, inclusiv în apele internaționale, informează AFP. Washingtonul atacă astfel atribuțiile Autorității Internaționale pentru Fundul Mărilor (AIFM), care deține teoretic jurisdicți

Politic Ex 25-04-2025 11:17

Lucrările de consolidare a frontierei de est a Letoniei sunt în grafic, afirmă ministrul apărării Andris Spruds

Construirea planificată a unei linii de apărare de-a lungul frontierei estice a Letoniei cu Rusia și Belarus, prevăzută a se încheia până în 2028, este în grafic, a declarat vineri ministrul leton al apărării Andris Spruds, potrivit DPA. ''Activitatea se desfășoară conform planului'', a spus Spruds &icir