Comunicat de presă - Jandarmeria București
MÃSURI DE ORDINE ȘI SIGURANȚÃ PUBLICÃ
Sâmbătă, 26 aprilie 2025, Jandarmeria Capitalei, alături de celelalte instituții cu atribuții în domeniu, va lua măsuri pentru asigurarea unui climat de siguranță la nivelul Capitalei, respectiv pentru a asigura ordinea publică și protecția participanților la două adunări publice de protest, în Piața Constituției, respectiv Piața Universității. Subliniem faptul că manifestațiile au fost declarate și avizate în cadrul Comisiei de Avizare a Cererilor de Organizare a Adunărilor Publice din Primăria Municipiului București, după cum urmează:
1. În intervalul orar 10:00-19:00, în Piața Constituției, adunarea publică organizată de Organizația pentru Apărarea Drepturilor și Intereselor Femeilor, având drept scop 'protestul împotriva discriminării persoanelor cu dizabilități și propunerea măririi pensiilor de handicap și de însoțitor.'
2. În intervalul orar 11:00-23:00, adunarea publică având drept scop 'conștientizarea populației cu privire la importanța prezenței la vot', astfel:
între orele 14:00 - 15:00, adunarea participanților pe trotuarul adiacent parcului din fața Teatrului Național București;
între orele 15:00 - 15:30, adunare publică pe trotuarul adiacent parcului din fața Teatrului Național București;
între orele 15:30 - 16:30, deplasare pe banda I de circulație, pe traseul: Bd. Gheorghe Magheru - Piața Romană - Bd. Lascăr Catargiu - Piața Victoriei - Bd. Aviatorilor - stânga pe str. Ion Mincu - dreapta pe Șos. Pavel D. Kiseleff - punct final în alveola Arcul de Triumf (adiacentă intersecției Șos. Pavel D. Kiseleff cu Bd. Mareșal Constantin Prezan).
între orele 16:30 - 17:00, adunare publică în alveola Arcul de Triumf;
între orele 17:00 - 17:30, defluirea totală a participanților.
În vederea desfășurării fără riscuri în planul ordinii și siguranței publice a acestor manifestații, evidențiem obligațiile pe care organizatorii și participanții le au potrivit prevederilor art. 12 și art. 131 din Legea nr. 60/1991 (*republicată*) privind organizarea și desfășurarea adunărilor
publice, cu modificările și completările ulterioare.
Jandarmeria Capitalei recomandă persoanelor care vor participa la aceste manifestații, dar și celorlalți cetățeni, să manifeste înțelegere față de măsurile luate, să adopte un comportament civilizat, să respecte indicațiile jandarmilor, să evite conflictele de orice natură și să anunțe cea mai apropiată patrulă de jandarmi, dacă observă persoane care au un comportament antisocial.
De asemenea, din rațiuni de siguranță publică, recomandăm participanților să nu vină cu bagaje sau genți voluminoase.
Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, este interzisă și constituie infracțiune participarea la adunările publice a persoanelor care au asupra lor arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanțe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru șocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acțiuni violente sau de tulburare a desfășurării normale a acestora.
Subliniem faptul că, potrivit prevederilor art. 39 din Constituția României *republicată*, mitingurile, demonstrațiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere și se pot organiza și desfășura numai în mod pașnic, fără nici un fel de arme.
De asemenea, potrivit prevederilor art. 57 din Legea Fundamentală, cetățenii români, cetățenii străini și apatrizii trebuie să-și exercite drepturile și libertățile constituționale cu bună-credință, fără să încalce drepturile și libertățile celorlalți.
Pentru prevenirea unor astfel de situații, pe traseele care converg către locul de desfășurare a adunărilor publice vor fi instituite dispozitive de prefiltrare, iar jandarmii vor legitima și controla doar persoanele care au asupra lor bagaje voluminoase.
Această măsură are un caracter preventiv și este adoptată pentru protecția și siguranța tuturor participanților și a celorlalți cetățeni.
Reamintim faptul că, la ultimele adunări publice, au fost identificate persoane care au avut asupra lor cuțite, bricege, materiale pirotehnice și substanțe interzise de lege la astfel de activități.
1. Participanții la adunările publice sunt obligați:
a) să respecte recomandările făcute de organizatorii adunărilor publice, împuterniciții acestora sau organele de ordine;
b) să se abțină de la acțiuni de natură a împiedica desfășurarea normală a adunărilor publice și să nu incite la asemenea acțiuni prin viu
grai, manifeste sau alte mijloace audiovizuale;
c) să nu introducă sau să aibă, în timpul adunărilor publice, obiecte de natura celor prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. g) și j);
d) să părăsească imediat adunările publice sau locul unde acestea se desfășoară, când au fost somați de către organizatori, împuterniciții
acestora sau organele de poliție;
e) să nu participe la adunări publice în stare de ebrietate, să nu consume și să nu distribuie băuturi alcoolice sau droguri.
În susținerea celor mai sus explicate, învederăm prevederile legale în vigoare și anume: art. 27, alin. 2, lit. b)2 și alin. 3, lit. c)3 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, cu modificările și completările ulterioare și art. 13, lit. c) din Legea nr. 60/1991 (*republicată*) privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, cu modificările și completările ulterioare.
Facem precizarea că, la locurile de desfășurare a activităților, Jandarmeria Capitalei va avea echipe de dialog cu veste inscripționate, de culoare albastră, care au rolul de asigura dialogul permanent cu organizatorii și participanții la aceste adunări publice.
Totodată, în conformitate cu prevederile legii anterior menționate, participanții la adunările publice trebuie să respecte recomandările făcute de organizator, împuterniciții acestuia sau organele de ordine, să se abțină de la acțiuni de natură a împiedica desfășurarea normală a adunărilor publice și să nu incite la asemenea acțiuni prin viu grai sau alte mijloace audiovizuale.
Sub un alt aspect, Jandarmeria Capitalei a acționat și acționează permanent pentru respectarea tuturor drepturilor și libertăților cetățenilor, inclusiv în situația producerii unor incidente în planul ordinii și siguranței publice.
De asemenea, Jandarmeria Capitalei va delimita o zonă de siguranță pe care jurnaliștii o vor putea folosi. În acest context, în scopul evitării unor eventuale incidente, recomandăm tuturor jurnaliștilor prezenți să solicite jandarmilor prezenți protecție, în situația părăsirii locului special constituit pentru aceștia.
Mai facem precizarea că, în conformitate cu prevederile art. 26, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 60/1991 (republicată) privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, cu modificările și completările ulterioare, organizarea sau participarea la contramanifestații desfășurate în același timp și în același loc cu alte adunări publice, indiferent de modul lor de exprimare, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 de lei la 5.000 de lei.
În situația apariției unor persoane sau grupuri de persoane cu comportament agresiv, rugăm organizatorul și participanții de bună-credință să se delimiteze de acțiunile acestora și să indice de îndată zona lor de manifestare forțelor de ordine prezente la fața locului, în vederea luării măsurilor legale care se impun.
2. În exercitarea atribuțiilor ce îi revin, personalul militar al Jandarmeriei Române are următoarele drepturi și obligații:
b) să legitimeze orice persoană când există indicii temeinice că a săvârșit, săvârșește sau se pregătește să săvârșească o faptă ce
constituie infracțiune ori contravenție, precum și persoanele care solicită intrarea într-un perimetru legal restricționat;
3. În exercitarea atribuțiilor, personalul militar al Jandarmeriei Române are dreptul să efectueze control corporal preventiv asupra
persoanei și bagajului acesteia, în următoarele situații:
c) persoana participă la manifestări publice sau în alte locuri în care este interzis accesul cu arme, produse ori substanțe periculoase.
4. Subliniem faptul că, în conformitate cu prevederile art. 5 din O.U.G. nr. 31 din 2002 privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, cu modificările și completările ulterioare, fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, precum și fapta de a promova, în public, idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2, lit. a), se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi. Sub un alt aspect, în conformitate cu prevederile art. 11 din Hotărârea de Guvern nr. 859/2021 pentru aprobarea procedurii de autorizare a zborurilor cu aeronave în spațiul aerian național, efectuarea de zboruri cu aeronave civile fără pilot la bord (tip dronă) deasupra municipiului București, fără deținerea autorizațiilor, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 de lei la 40.000 de lei.
Ca măsură preventivă, pentru descurajarea și probarea eventualelor fapte antisociale care pot periclita caracterul pașnic al adunărilor publice, jandarmii vor efectua fotografii și filmări operative pe tot parcursul desfășurării evenimentelor, cu mijloacele tehnice fixe/mobile din dotarea unității și vor monitoriza imaginile înregistrate prin intermediul sistemului urban de supraveghere video, conform cadrului legal în vigoare.
Jandarmeria București va asigura protecția tuturor persoanelor care aleg să-și exprime opiniile în mod pașnic. Astfel, facem apel atât la cei prezenți, cât și la ceilalți cetățeni să fie responsabili și îi asigurăm că siguranța lor este prioritatea noastră.
Vă mulțumim tuturor pentru înțelegerea față de măsurile de siguranță luate!
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.