Război Israel-Hamas/Ucraina, între identificarea cu Israelul şi prietenia cu Turcia şi ţările arabe (comentariu EFE)

După atacul lansat de Hamas asupra Israelului, la 7 octombrie, Ucraina a comparat gruparea islamistă palestiniană cu Rusia şi şi-a identificat propria cauză cu cea israeliană, abordare care ar putea îndepărta Turcia şi ţările arabe dacă va căpăta prea multă importanţă în discursul de la Kiev, comentează miercuri EFE.
Conform viziunii propuse iniţial de preşedintele Volodimir Zelenski, care coincide cu cea prezentată de Casa Albă pentru aprobarea unui pachet comun de ajutor pentru Israel şi Ucraina, Hamas şi Rusia nu doar că împărtăşesc o alianţă solidă cu Iranul. Ele sunt, de asemenea, în comuniune în scopul lor de a distruge două ţări democratice învecinate care fac parte din comunitatea politică occidentală.
Singurul răspuns posibil la această ameninţare, a apreciat Zelenski, care a apărat dreptul "indiscutabil" al Israelului de a se proteja, este înfrângerea teroriştilor care ucid, torturează, violează şi răpesc civili, fie în Izium, Herson şi Bucea, fie în kibbutzurile din sudul Israelului.
Dar pe măsură ce apar imagini cu civili ucişi în bombardamentele israeliene asupra unor ţinte Hamas din Gaza, cresc apelurile la reţinere adresate Israelului, la fel şi sentimentul de indignare şi respingere în lumea islamică.
La începutul acestui an, Zelenski şi-a stabilit drept obiectiv de acţiune diplomatică atragerea unui sprijin pentru Ucraina şi reducerea influenţei Rusiei în aşa-numitul Sud Global. O parte substanţială din aceste ţări sunt musulmane, remarcă EFE.
Accent pe protejarea civililor
Pe măsura trecerii timpului de la atacul comis de Hamas în 7 octombrie, accentul discursului ucrainean s-a deplasat de la condamnarea miliţiilor islamiste aliate cu Iranul - miliţii care continuă să lanseze rachete împotriva Israelului din nord şi sud - la nevoia de a proteja civilii şi de a căuta soluţii pentru a evita o escaladare a conflictului.
La această schimbare de ton ar fi putut contribui răceala israeliană faţă de Zelenski, care nu a mai vorbit cu premierul Benjamin Netanyahu de când l-a sunat chiar el, imediat după atacul Hamas, notează EFE.
Potrivit presei israeliene, Zelenski a cerut să viziteze Israelul împreună cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken, dar Netanyahu l-a refuzat.
După ce Ministerul de Externe ucrainean a pledat pentru resuscitarea procesului de pace pentru crearea unui stat palestinian, Zelenski a menţinut contacte cu liderii Turciei, Arabiei Saudite şi Qatarului.
Într-o convorbire cu Recep Tayyip Erdogan, Zelenski a fost de acord cu preşedintele turc cu privire la "necesitatea de a garanta protecţia civililor şi respectarea dreptului internaţional umanitar".
Pe lângă faptul că oferă Kievului echipament militar, Turcia este unul dintre principalii aliaţi ai Ucrainei în eforturile sale de a continua exportul de cereale prin Marea Neagră.
Turcia este, de asemenea, un sprijin capital pentru aspiraţiile Ucrainei de a recupera Crimeea, de unde provine minoritatea tătară (de origine turcă), din care fac parte majoritatea prizonierilor politici închişi de autorităţile ruse din peninsulă.
Bunăstarea tătarilor este o temă centrală în discursul administraţiei Zelenski, care a promovat politicieni de origine tătară cu relaţii excelente cu Turcia, precum ministrul apărării, Rustem Umerov.
Qatarul şi negocierile privind recuperarea ostaticilor
Zelenski a discutat şi cu emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hammad al Thani, pe care Israelul îl indică drept principalul mecena al Hamas.
Din acest punct de vedere, bunele relaţii ale Ucrainei cu Qatarul contrazic ideea lansată de Kiev, referitoare la existenţa a două alianţe internaţionale opuse, clar conturate.
Emirul Al Thani a mediat între Ucraina şi Rusia pentru a face posibilă întoarcerea în această lună pe teritoriul controlat de guvernul de la Kiev a patru copii ucraineni deportaţi de ruşi.
Potrivit televiziunii qatariene Al Jazeera, tot datorită medierii sale, Qatarul a făcut posibilă eliberarea primilor ostatici răpiţi din Israel de Hamas şi duşi cu forţa în Gaza.
Zelenski i-a mulţumit lui Al Thani pentru ajutorul acordat Ucrainei şi pentru rolul său în returnarea minorilor ucraineni şi a cerut funcţionarea "fără întrerupere" a coridoarelor umanitare în Gaza.
Şeful statului ucrainean a fost de acord cu emirul Qatarului în a sublinia "necesitatea de a detensiona conflictul, de a căuta pacea şi de a proteja civilii", o retorică ce contrastează cu angajamentul său iniţial privind înfrângerea necondiţionată a "teroriştilor din Hamas" şi a Rusiei, notează EFE. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Costul ridicat al pensiilor militare complică construcția apărării europene (comentariu Reuters)
Națiunile europene doresc să cheltuiască mult pentru artilerie, rachete și drone, dar angajamentele costisitoare privind pensiile militare riscă să restrângă aceste planuri ambițioase, comentează miercuri agenția Reuters pe baza unor date noi despre bugetele pentru apărare ale membrilor NATO. Statele europene din alianță se grăbesc să își crească c
SUA fac presiuni asupra țărilor vizate de creșterea tarifelor vamale să acorde licențe pentru Starlink(presă)
Administrația președintelui american Donald Trump a îndemnat țările cărora Washingtonul le-a impus tarife vamale semnificative să permită companiei de sateliți Startlink, deținută de magnatul tehnologiei și consilier prezidențial Elon Musk, să opereze pe teritoriile lor, potrivit unor documente obținute de The Washington Post, preluat de EFE. Mesajele in
Parlamentul European a redus statutul de protecție a lupilor de la 'strict protejat' la 'protejat'
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Parlamentul European a redus statutul UE de protecție a lupilor de la 'strict protejat' la 'protejat', ceea ce înseamnă că statele membre vor avea acum o mai mare flexibilitate în gestionarea populațiilor de lupi de pe teritoriul lor. Cu 371 de voturi pentru, 162 &ic
Armistițiu de 9 mai: Kievul acuză Rusia că atacă pe 'întreaga linie a frontului'
Ucraina a acuzat joi Rusia că atacă pe 'întreaga linie a frontului', încălcând astfel armistițiul de trei zile anunțat de președintele rus Vladimir Putin, în timp ce Moscova susține că îl 'respectă cu strictețe' și că doar 'răspunde' atacurilor ucrainene, relatează France Presse. Acest armistițiu a intrat &
Regatul Unit acordă sprijin financiar pentru întărirea securității cibernetice a Republicii Moldova și Ucrainei
Regatul Unit a anunțat că va investi 1,1 milioane de lire sterline pentru a întări securitatea cibernetică a Republicii Moldova și a contracara atacurile cibernetice rusești, în informează joi Radio Chișinău și IPN. Potrivit ministrului britanic pentru relații interguvernamentale, Pat McFadden, Republica Moldova urmează să beneficieze de instrument
Președintele chinez susține că este alături de Rusia în fața unui comportament de 'hărțuire hegemonică'
Președintele chinez Xi Jinping, în vizită la Moscova pentru manifestările care marchează împlinirea a 80 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste, a dat asigurări joi că țara sa este alături de Rusia în contextul 'hărțuirii hegemonice', relatează AFP și Reuters. Rusia și China și-au întărit putern
Acuzată de UE că înlesnește războiul Rusiei în #Ucraina, China afirmă că nu a furnizat niciodată arme letale 'niciunei părți'
China a declarat joi că nu a furnizat niciodată arme letale 'niciunei dintre părțile' implicate în războiul din Ucraina și că 'are un control strict' asupra exporturilor de articole cu dublă utilizare, pe fondul suspiciunilor că Rusia folosește dispozitive tehnologice civile în scopuri militare, informează EFE. Un p
Eforturile țărilor europene de sporire a bugetelor pentru apărare, afectate de cheltuielile mari pentru plata pensiilor
Țările europene doresc să aloce mai mulți bani pentru a se dota cu artilerie, rachete și drone, dar planurile lor ambițioase riscă să fie afectate de pensiile costisitoare ale foștilor militari, transmite Reuters într-o analiză. Statele europene din NATO fac eforturi pentru a-și spori cheltuielile militare pe fondul creșterii amenințării
La 80 de ani de sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, o majoritate a germanilor vede riscuri la adresa democrației (sondaj)
La 80 de ani după înfrângerea Germaniei naziste, majoritatea germanilor sunt îngrijorați de starea democrației și au temeri specifice legate de un al treilea război mondial, relevă un sondaj realizat de institutele YouGov și Sinus, citat joi de dpa. Din cei aproape 2.200 de germani chestionați, 64% au afirmat că în opin
#Ucraina: La 80 de ani de victoria asupra Germaniei naziste, 'răul rus trebuie combătut împreună', declară Zelenski
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi, la 80 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste, că 'răul rus trebuie combătut împreună', după mai mult de trei ani de la declanșarea invaziei ruse împotriva Ucrainei, soldată deja cu zeci de mii de morți, informează AFP. '(Răul rus) trebuie combătut, î
Noi tiruri de artilerie nocturne între India și Pakistan
India și Pakistanul au lansat din nou tiruri de artilerie în noaptea de miercuri spre joi la frontiera comună, în a doua zi a confruntării lor militare deschise, cea mai gravă din ultimele două decenii, relatează AFP. Miercuri, cele două puteri nucleare au avut schimburi de tiruri intense de artilerie după o serie de lovituri indie
Regatul Unit: Cinci iranieni arestați sub bănuiala că pregăteau un act terorist ar fi vizat ambasada israeliană de la Londra (media)
Cinci iranieni arestați în Regatul Unit sub bănuiala că pregăteau un act terorist ar fi vizat ambasada israeliană de la Londra, relatează joi dpa citând presa britanică. Cei cinci au fost arestați sâmbătă în diferite locuri din Anglia, după descoperirea unui presupus complot 'de a viza o anumită țintă', potrivit
Parade în Europa cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a victoriei aliaților împotriva Germaniei naziste
În țările învingătoare în cel de-al Doilea Război Mondial au loc joi parade și alte evenimente cu ocazia aniversării a 80 de ani de la victoria aliaților împotriva Germaniei naziste, relatează dpa. În Regatul Unit sunt anunțate o slujbă la Westminster Abbey, biserica din Londra unde sunt încoronați monarhii
Premierul israelian Netanyahu declară că 21 de ostatici sunt în viață, dar soarta altor trei este neclară
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că 21 de ostatici dintre cei răpiți de pe teritoriul Israelului și duși în Fâșia Gaza de organizația palestiniană islamistă Hamas pe 7 octombrie 2023 sunt încă în viață, dar că soarta altor trei ostatici este neclară, informează joi dpa. Într-un mesaj
Serbia: Studenții nu vor trebui să aștepte mult alegerile legislative anticipate, declară președintele Vucic
Președintele sârb Aleksandar Vucic a dat asigurări miercuri că studenții care organizează manifestații contra corupției nu vor avea de așteptat mult pentru alegerile anticipate pe care le cer, însă el nu a avansat o dată concretă, informează AFP. Studenții sârbi au cerut luni alegeri anticipate imediate, argumentând că