În pofida scenariilor vehiculate, viitorul Fâşiei Gaza rămâne deocamdată în ceaţă (France Presse)
Israelul şi-a fixat ca principal obiectiv distrugerea mişcării islamiste Hamas şi speră ca în viitor să rupă toate legăturile cu Fâşia Gaza, al cărei viitor rămâne deocamdată în ceaţă, în pofida diferitelor scenarii vehiculate, notează luni France Presse într-un comentariu.
"Un singur lucru este clar: Gaza nu va mai fi guvernată de Hamas când acest război se va termina", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al guvernului israelian Eylon Levy, în timp ce armata îşi accelerează pregătirile pentru o ofensivă terestră.
În toate scenariile asupra continuării conflictului, Israelul şi-a anunţat ca obiectiv doar riposta la atacurile din 7 octombrie comise pe teritoriul său de către gruparea islamistă care a ucis cel puţin 1.400 de persoane (conform autorităţilor):"Anihilarea Hamas!".
Această grupare palestiniană a preluat puterea în Gaza în 2007, la doi ani după retragerea Israelului din acest teritoriu şi după alungarea prin forţă a Fatah, partidul preşedintelui Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas.
Micul teritoriu de 362 km2, cu o populaţie de 2,4 milioane de locuitori, a fost supus de atunci unei blocade terestre, maritime şi aeriene israeliene şi egiptene.
Israelul, care controlează de facto frontierele cu Gaza, este considerat de comunitatea internaţională ca fiind responsabil pentru nevoile de bază ale acestui teritoriu, cum ar fi cele alimentare.
Sub bombardamentele israeliene fără încetare de trei săptămâni care au făcut peste 4.600 de morţi (potrivit Hamas), locuitorii din Fâşia Gaza - din care aproximativ 80% au deja statut de refugiat - se tem că vor trebui să plece de aici, posibil spre Egipt, şi să treacă printr-o nouă "Nakba" (catastrofă), ca în timpul exodului din 1948.
Israelul nu a specificat ce se va întâmpla cu Gaza dacă obiectivul său în război va fi atins.
"Discutăm cu partenerii noştri posibilităţile", a răspuns succint pentru AFP purtătorul de cuvânt al guvernului israelian.
Timp de 16 ani, guvernul israelian nu a avut în vedere niciodată răsturnarea totală a Hamas, în pofida precedentelor războaie în Gaza.
Singura certitudine, Israelul nu a evocat nici măcar o dată posibilitatea unei noi ocupaţii militare, darămite civile, a teritoriului.
Şi nimeni nu vede Israelul însuşi asumându-şi responsabilitatea, povara financiară şi pericolul unui control direct asupra a 2,4 milioane de palestinieni.
Din contră, scopul ultim al Israelului este chiar "să pună capăt responsabilităţilor israeliene pentru soarta Fâşiei Gaza şi stabilirea unei noi realităţi de securitate pentru cetăţenii Israelului" şi pentru "regiune", a declarat pentru prima oară vineri ministrul apărării Yoav Gallant, într-un briefing pe probleme de securitate în parlament.
Israelul ar vrea "să predea cheile" Fâşiei Gaza unei părţi terţe care ar putea să fie Egiptul, însă fără nicio garanţie că această ţară va accepta acest scenariu respins timp de decenii, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul Ministerului francez de Externe, sub rezerva anonimatului.
Niciun guvern arab sau musulman nu s-a oferit pentru acest rol deocamdată.
O altă opţiune susţinută de şeful opoziţiei israeliene, Yair Lapid, ar fi o revenire la administrarea Fâşiei Gaza de către Autoritatea Palestiniană, cu care Israelul cooperează pentru a gestiona Cisiordania.
"Dar sunt puţine speranţe ca ANP, deja profund nepopulară, să poată să se întoarcă în Gaza în urma invaziei israeliene şi să nu fie tratată ca inamic", apreciază experţi de la Crisis Group.
De asemenea ar putea fi luată în considerare şi opţiunea unei tutele internaţionale mixte, un atelaj hibrid.
"Opţiunea favorită a israelienilor şi americanilor ar fi o structură internaţională cu Autoritatea Palestiniană şi, de exemplu, fonduri saudite, cu o asistenţă americană sau europeană în ceea ce priveşte administrarea", declară analistul Eitan Shamir, directorul Begin-Sadat Center for Strategic Studies.
Dar, potrivit lui, "ceea ce se va întâmpla în Gaza este mai ales ceea ce vor decide americanii".
După masacrul din 7 octombrie în sudul Israelului, în care peste 200 de persoane au fost răpite de Hamas, Washingtonul şi-a reafirmat sprijinul constant pentru Israel şi i-a promis un ajutor militar de aproape 15 miliarde de dolari.
"Americanii s-au alăturat cabinetului nostru de război şi se poate spune că ei sunt cei care supervizează operaţiunile şi chiar dădăcesc cabinetul", spune Shamir.
Dar Joe Biden nu are niciun plan declarat pentru Gaza după o eventuală invazie şi cere Israelului să se gândească bine la ceea ce va urma.
"Există diferite idei despre ce ar putea urma, dar toate acestea trebuie rezolvate chiar dacă Israelul se confruntă cu ameninţarea actuală", a insistat duminică seara Anthony Blinken, şeful diplomaţiei americane. AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bulgaria: Coaliția guvernamentală a fost aprobată de parlament
Parlamentul bulgar a aprobat joi fragila coaliție guvernamentală născută dintr-un compromis dificil între conservatori și alte formațiuni, printre care socialiștii, pentru a încerca să ofere puțină stabilitate în Bulgaria, țară care trece printr-o gravă criză politică, transmite AFP. Coaliția guvernamentală, formată din alian
Beijingul denunță ''atacurile nejustificate'' ale lui Marco Rubio la adresa Chinei
Beijingul a denunțat joi ''atacuri nejustificate'' la adresa sa după ce Marco Rubio, candidatul lui Donald Trump pentru funcția de secretar de stat al SUA, a calificat China drept ''cel periculos adversar'', în timpul unei audieri în Senat, informează AFP. ''Partea americană trebuie să ajungă
Armata ucraineană anunță că a capturat 27 de militari ruși în regiunea Kursk
Armata ucraineană a anunțat joi că a capturat 27 de militari ruși în regiunea rusă Kursk, din care o mică parte este controlată din august anul trecut de forțele Kievului, relatează AFP. ''În ultimele zile, 27 de militari inamici au fost capturați în timpul luptelor'' în regiunea frontalieră rusă Kursk,
VIDEO Joe Biden îndeamnă în ultimul său discurs la amendarea Constituției în chestiunea imunității președintelui
În discursul său de adio în calitate de președinte al SUA, Joe Biden a îndemnat miercuri la adoptarea unui amendament constituțional privind imunitatea prezidențială, în ceea ce a părut a fi un ultim atac la succesorul său, Donald Trump, relatează dpa.
Omenirea a eliberat relele unei Cutii moderne a Pandorei, avertizează Antonio Guterres
Omenirea a eliberat ''relele unei Cutii moderne a Pandorei'', a avertizat miercuri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, incluzând ''tehnologiile scăpate de sub control'' printre amenințările existențiale ale lumii de astăzi, alături de războaie și încălzirea globală, relatează AFP. ''
Premierul britanic, la Kiev pentru a semna un acord de parteneriat pe 100 de ani
Invazia președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina a fost un ''eșec strategic monumental'', a afirmat premierul britanic Keir Starmer, aflat joi la Kiev pentru a semna un acord de parteneriat pe 100 de ani, relatează dpa. Starmer a fost întâmpinat la gara din Kiev de ambasadorul britanic în Ucraina, Mar
Vizita premierului rus în Vietnam: Au fost încheiate șapte acorduri, inclusiv în domeniile nuclear și energetic
Premierul rus Mihail Mișustin a avut miercuri o întrevedere cu președintele vietnamez Luong Cuong, în dorința de a întări legăturile cu un vechi aliat, în condițiile în care izolarea Moscovei se accentuează din cauza războiului din Ucraina, comentează AFP. Vizita de două zile a lui Mișustin la Hanoi intervine la ș
Noul premier francez se confruntă cu o moțiune de cenzură
Noul prim-ministru francez François Bayrou se confruntă joi după-amiază cu o moțiune de cenzură în parlament, relatează dpa. Dacă va fi încununată de succes, moțiunea va duce la căderea noului guvern de centru-dreapta format chiar înainte de Crăciun și va slăbi și mai mult poziția președintelui francez Emmanuel Macron.
Bulgaria: Parlamentul supune la vot noul guvern, condus de Rosen Jeliazkov
Parlamentul bulgar se pronunță joi prin vot asupra noului guvern după ce în ziua anterioară a fost anunțată formarea unei coaliții din trei partide, transmite DPA. Miercuri, alianța proeuropeană Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei-Uniunea Forțelor Democrate (GERB-SDS) a anunțat formarea unei coaliții guvernamentale alături
Coreea de Sud: Președintele suspendat refuză un nou interogatoriu după arestarea sa
Președintele sud-coreean suspendat Yoon Suk Yeol își afirmă dreptul la tăcere și refuză să participe la un nou interogatoriu programat pentru joi, la o zi după arestarea sa spectaculoasă pentru încercarea eșuată de a impune legea marțială la începutul lunii decembrie, a declarat avocatul său, conform AFP. Liderul, devenit pri
Cuba își are locul pe lista neagră a Washingtonului, spune viitorul secretar de stat al SUA
Șeful diplomației americane desemnat de Donald Trump, Marco Rubio, a declarat miercuri că Havana își are locul pe lista neagră a Washingtonului a statelor care susțin terorismul, sugerând că va anula decizia luată cu o zi înainte de Joe Biden, relatează France Presse. Administrația președintelui democrat a anunțat marți că el
Kim Jong Un este un dictator, afirmă viitorul secretar de stat al SUA
Șeful diplomației americane desemnat de Donald Trump, Marco Rubio, a declarat miercuri că Kim Jong Un este un ''dictator'', o afirmație aparent în dezacord cu pozițiile viitorului președinte al SUA, care a dezvoltat o relație strânsă cu liderul nord-coreean în timpul primului său mandat, informează AFP. Marco
SUA: China s-a aflat în centrul audierii în Senat a viitorului secretar de stat
Problema rivalității dintre Beijing și Washington a fost în centrul audierii de miercuri din Senat a lui Marco Rubio, șeful diplomației SUA desemnat de Donald Trump, relatează AFP. În fața Comisiei pentru Afaceri Externe, probabilul viitor secretar de stat în vârstă de 53 de ani a declarat că China este ''cel ma
VIDEO În discursul de rămas-bun, Biden și-a exprimat îngrijorarea că America va cădea în mâinile unei 'oligarhii'
Într-un discurs sumbru de rămas-bun, președintele american în exercițiu Joe Biden și-a exprimat miercuri îngrijorarea că America va cădea în mâinile unei 'oligarhii', vizându-i, fără a-i numi, pe președintele ales Donald Trump și miliardarii din domeniul tehnologiei aliniați acum în spatele acestuia, relatează AFP și
Gaza: Netanyahu le mulțumește lui Trump și Biden pentru ajutorul în acordul privind eliberarea ostaticilor
Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a mulțumit lui Donald Trump și Joe Biden pentru ajutorul acordat în acordul privind 'eliberarea ostaticilor', potrivit unui comunicat al biroului său, primul de la oficializarea armistițiului în Gaza, relatează AFP. 'Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a vorbit cu președintele ale