#Ucraina observă o intensificare a ofensivei ruse în nord-est și încearcă să mențină pozițiile ocupate peste graniță

Intensitatea luptelor crește în partea de nord-est a Ucrainei, unde armata rusă a inițiat o ofensivă în regiunile Sumî și Harkov și încearcă în continuare să expulzeze de pe teritoriul rus forțele ucrainene care ocupă câteva sate în regiunile Kursk și Belgorod, relatează miercuri agenția EFE.
La opt luni de la incursiunea surpriză a Ucrainei în provincia rusă Kursk, zona aflată acum acolo sub controlul unităților ucrainene s-a restrâns la numai 31 de kilometri pătrați, de la circa 1.300 de kilometri pătrați în august, potrivit platformei ucrainene de analiză militară DeepState, după ce trupele ruse au înaintat în apropierea satului Guevo, unul dintre ultimele sate care se mai află sub control ucrainean în Kursk.
'Inamicul aproape că l-a capturat și desfășoară acolo operațiuni active de asalt. Situația este complicată', explică Roman Pogorili, cofondator al platformei DeepState.
Pe măsură ce armata rusă strânge cercul în Kursk își intensifică operațiunile și în regiunea ucraineană Sumî, situată imediat peste graniță. Potrivit lui Roman Pogorili, armata rusă acumulează trupe în satul ucrainean Basivka, la 3,5 kilometri de graniță, cu scopul de a tăia linia de aprovizionare a trupelor ucrainene rămase în Kursk.
La rândul său, un purtător de cuvânt al gărzilor de frontieră ucrainene, Andríi Demcenko, afirmă că aproape în fiecare zi mici grupuri de asalt rusești încearcă să treacă granița și să stabilească poziții pe teritoriul ucrainean.
S-au intensificat în acest timp și atacurile rusești în regiunea ucraineană Harkov din apropiere, în zona localităților Lipți și Vovceansk, fiind de asemenea intensificate atât în Harkov cât și în Sumî loviturile rusești cu dronele, artileria și aviația.
Analiștii militari ucraineni afirmă că Ucraina încearcă să continue operațiunile în provinciile ruse de graniță Kursk și Belgorod pentru a împiedica Rusia să-și intensifice ofensiva, deși suprafața controlată de armata ucraineană în acele provincii este nesemnificativă.
Unități ucrainene au trecut în urmă cu o lună granița în Belgorod și continuă acolo luptele în apropierea a două sate, Popovka și Demidovka, fără evoluții majore în ultimele zile.
Rusia are în Kursk aproximativ 70.000 de soldați și experții militari ucraineni anticipează că trupele ruse vor dezvolta de acolo ofensiva în Sumî după ce vor fi expulzat complet unitățile ucrainene de pe fâșia de teritoriu pe care acestea se mai află pe teritoriul rus.
'Este logic ca Rusia să nu-și disperseze aceste forțe pe mai multe sectoare ale liniei frontului, ci să le mențină unite și să încerce să avanseze mai adânc în regiunea Sumî', argumentează Eghen Diki, fost comandant de companie în batalionul Aidar și analist militar. Acesta mai crede că forțele ruse testează în prezent apărarea ucraineană în Sumî și va deveni clar în săptămânile următoare dacă armata rusă își va intensifica ofensiva acolo.
Ucraina și-a consolidat regiunea Sumî cu o 'apărare stratificată, fortificații și alte măsuri', a declarat săptămâna trecută un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Dmitro Lihovi.
Totuși, o victorie majoră a Rusiei în Sumî sau Harkov este puțin probabilă, întrucât armata rusă 'nu are suficiente forțe pentru a realiza o străpungere semnificativă în acest moment', estimează Oleksii Melnik, fost consilier al ministrului ucrainean al apărării și expert militar la Centrul Razumkov, acesta remarcând o încetinirea a progreselor trupelor ruse, despre care susține că suferă mari pierderi.
Purtătorul de cuvânt al gărzilor de frontieră ucrainene Andríi Demcenko susține la rândul său că în acest moment armata rusă nu are desfășurate deloc blindate în Sumî. Și un blogger militar ucrainean, cunoscut sub numele de 'Alex', afirmă că, din cauza pierderilor acumulate, armata rusă folosește vehiculele blindate cu moderație, tactică ce îi limitează capacitatea de a face progrese semnificative.
În orice caz, ofensiva rusă este o amenințare pentru Ucraina, admite Oleksii Melnik, care avertizează că 'soldații ucraineni și economia sunt într-o stare de epuizare după trei ani de lupte, în timp ce viitorul ajutorului militar al SUA este incert'.
Pentru a opri înaintarea rusă în Sumî, armata ucraineană are nevoie de suficienți soldați care să țină liniile defensive amenajate acolo, explică la rândul său fostul comandant din batalionul Aidar.
Potrivit comandantului-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, ținta de mobilizare a armatei ucrainene este de circa 30.000 de noi soldați pe lună, în timp ce el susține că armata rusă aduce în fiecare lună între 8.000 și 9.000 de noi soldați pe front. Conform datelor oficiale ucrainene, efectivele armatei ucrainene se mențin constante, la aproape 900.000 de militarii. Armata rusă avea în anul 2023 circa 700.000 de soldați pe frontul ucrainean, conform unei declarații de atunci a președintelui rus Vladimir Putin.
Războiul lansat de Rusia prin invazia asupra Ucrainei în februarie 2022 are caracteristicile unui conflict de uzură sângeros, în care ambele tabere suferă mari pierderi umane dificil de înlocuit. În timp ce Rusia încearcă în continuare să se limiteze la voluntariat, Ucraina a adoptat măsuri stricte de mobilizare care au condus la numeroase tentative de fugă din țară, la coruperea unor responsabili și la acțiuni de recrutare forțată în care ofițerii recrutori recurg inclusiv la metode brutale.AGERPRES/(AS - redactor: Sorin Popescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Chile: Prima condamnare într-un uriaș scandal politico-judiciar
Un fost șef al poliției a devenit vineri prima persoană condamnată în cazul 'Hermosilla', cel mai mare scandal de corupție de la revenirea la democrație în urmă cu mai bine de trei decenii, care zguduie elita chiliană de la sfârșitul lui 2023, notează AFP. Sergio Munoz, care a condus Poliția de investigații chiliană (
Președintele sârb Vucic îi cere lui Putin gaze naturale la preț redus
Președintele sârb Aleksandar Vucic s-a întâlnit vineri cu Vladimir Putin și i-a cerut să continue livrarea de gaze la un preț redus către Belgrad, un aranjament despre care președintele rus a declarat că îl vor discuta 'cu siguranță', relatează AFP. Serbia negociază în prezent un nou acord multianual pentr
Merz, Starmer, Macron și Tusk cer Rusiei 'să accepte un armistițiu complet și necondiționat de 30 de zile'
Emmanuel Macron, Friedrich Merz, Keir Starmer și Donald Tusk vor merge sâmbătă la Kiev pentru a-și demonstra sprijinul 'de neclintit' pentru Ucraina și, urmând exemplul Statelor Unite, pentru a cere Rusiei un 'armistițiu complet și necondiționat de 30 de zile', potrivit unei declarații comune, citate de AFP. La o zi
Canada: Mark Carney va prezenta marți echipa sa ministerială
Premierul canadian Mark Carney va prezenta marți echipa sa ministerială după ce a câștigat alegerile parlamentare din 28 aprilie cu promisiunea de a face față amenințărilor președintelui american Donald Trump, notează AFP. Învestirea noului guvern este prevăzută la orele 10.30 (14.30 GMT) la Ottawa, &ic
#Ucraina: Macron cere un plan americano-european de încetare a focului și amenință cu 'sancțiuni masive'
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat vineri că dorește să ajungă 'în următoarele ore și zile' la un plan comun americano-european de încetare a focului în Ucraina, pentru 30 de zile, cu 'sancțiuni economice masive' în caz de nerespectare, relatează AFP. 'Rușii trebuie să spună da. Nu trei
#Ucraina expulzează doi diplomați ungari, după o decizie similară a Budapestei și arestarea a doi agenți ai Ungariei
Ministerul ucrainean de Externe a anunțat vineri expulzarea a doi diplomați ungari, după ce Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a comunicat mai devreme că a descoperit o rețea de spionaj ungară și că a arestat doi presupuși spioni ai Budapestei, arestări în urma cărora Ungaria a răspuns prin expulzarea a doi diplomați ucraineni despre care afirmă că ar fi de fapt
Președintele brazilian Lula pledează la Kremlin pentru o întărire a 'parteneriatului strategic' cu Rusia
Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a pledat vineri pentru o întărire a 'parteneriatului strategic' dintre țara sa și Rusia, unde a fost primit de omologul Vladimir Putin la Kremlin după ce a asistat la festivitățile de marcare a 80 de ani de la victoria aliată asupra Germaniei naziste, transmit AFP și Reuters. 'Vizita mea aici v
Polonia și Franța își consolidează relațiile în domeniul apărării pe fondul îndoielilor cu privire la sprijinul SUA
Franța și Polonia au semnat vineri la Nancy, în estul Franței, un tratat de consolidare a cooperării între cele două state în materie de apărare, energie nucleară și alte măsuri, într-un semn al întăririi alianțelor dintre națiunile europene pe fondul îngrijorărilor legate de angajamentul SUA față de securitatea Europei și al războiului du
Kremlinul vede un 'act de eroism' în venirea premierului slovac și a președintelui sârb la Moscova de Ziua Victoriei
Kremlinul a descris drept un 'act de eroism' decizia premierului slovac Robert Fico și a președintelui sârb Aleksandar Vucic de a participa vineri la Moscova la ceremoniile de marcare a 80 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste, în pofida obstacolelor care au constat într-un avertisment din partea șefei diplomației UE, Kaja K
Cancelarul german Friedrich Merz nu consideră că #Ucraina va adera la NATO în viitorul apropiat
Noul cancelar german Friedrich Merz a declarat vineri, la Bruxelles, că nu are speranțe că Ucraina va adera la NATO în viitorul apropiat, relatează dpa. Șeful guvernului german se află în vizită la Bruxelles pentru prima dată de la preluarea mandatului în această săptămână, pentru discuții cu oficiali de cel mai înalt nivel ai Uni
#Ucraina găzduiește sâmbătă un summit cu liderii țărilor 'coaliției voluntarilor' ce i-ar putea oferi garanții de securitate
Ucraina va găzdui sâmbătă o reuniune a liderilor din țările așa-numitei 'coaliții a voluntarilor' dispuși să-i ofere garanții de securitate prin participarea la o forță de menținere a păcii în eventualitatea unui acord de pace cu Rusia, a anunțat vineri președintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Reuters. 'Avem nevoie de aceast
Mark Rutte sprijină o încetare a focului de 30 de zile în #Ucraina:'mingea este în terenul Rusiei'
Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Mark Rutte, și-a exprimat vineri sprijinul pentru propunerea președintelui american Donald Trump privind instituirea unui armistițiu de 30 de zile în războiul între Rusia și Ucraina, afirmând că 'mingea este în terenul Rusiei' pentru a o accepta, relatează EFE. Rutte, fost premier o
9 Mai: Putin și Trump s-au felicitat reciproc, prin consilieri, pentru 'sărbătoarea comună', potrivit Kremlinului
Președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Donald Trump s-au felicitat reciproc, prin intermediul consilierilor lor, pentru cea de-a 80-a aniversare a victoriei Aliaților asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, a indicat vineri Kremlinul, potrivit Reuters. 'Prin intermediul consilierilor lor, președintele rus și pre
Gaza: Israelul va fi implicat în asigurarea securității, nu în distribuirea de ajutoare, spune ambasadorul american
Nici Israelul, nici Hamas nu vor fi implicați în distribuirea de ajutoare în Fâșia Gaza, însă Israelul va lua parte la asigurarea securității, potrivit unui nou plan, a declarat vineri ambasadorul american în Israel, Mike Huckabee, în timp ce locuitorii enclavei se confruntă cu o criză umanitară tot mai gravă, transmite Reuters.
UE deblochează un miliard de euro pentru industria militară ucraineană, finanțat din activele rusești înghețate
Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a anunțat vineri, la Liov, în vestul Ucrainei, deblocarea sumei de un miliard de euro pentru industria de apărare ucraineană, finanțată din dobânzile generate de activele rusești înghețate în Uniunea Europeană, relatează AFP. 'Tocmai am deblocat un miliard de euro pentru industria de apărare u