Proiectul de lege european privind libertatea presei avansează; îngrijorări în legătură cu spionarea jurnaliştilor

Un proiect de lege al UE pentru protejarea libertăţii presei a trecut miercuri un prim pas crucial, cu un acord între statele membre, dar prevederile care lasă uşa deschisă spionării jurnaliştilor în numele "securităţii naţionale" ridică îngrijorări, informează AFP.
Textul prevede o serie de măsuri pentru apărarea pluralismului şi independenţei mass-mediei în faţa "ameninţărilor tot mai mari, atât interne, cât şi externe la adresa UE", a subliniat ministrul suedez al culturii, Parisa Liljestrand, a cărei ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.
La o reuniune a ambasadorilor Celor 27, doar Polonia şi Ungaria, ţări criticate în mod regulat din cauza controlul puterii asupra mass-media, au votat împotriva textului, care conţine cerinţe de transparenţă privind proprietatea mass-media şi atribuirea publicităţii de stat.
Regulamentul acoperă, de asemenea, respectarea confidenţialităţii surselor jurnalistice de către guverne şi interzicerea utilizării programelor de spionaj în dispozitivele folosite de jurnalişti. Astfel de practici de spionaj au afectat recent mai multe ţări europene, inclusiv Ungaria, Polonia şi Grecia.
Dar, în comparaţie cu propunerea iniţială prezentată de Comisia Europeană în septembrie, compromisul convenit miercuri lărgeşte posibilităţile de excepţii şi insistă asupra "responsabilităţii statelor membre în protejarea securităţii naţionale".
Aceste excepţii au fost făcute la cererea Franţei, susţinută de mai multe ţări.
Dispoziţiile au fost denunţate de Reporteri fără Frontiere (RSF). "Posibilitatea de a monitoriza jurnaliştii în numele securităţii naţionale este o uşă deschisă abuzurilor", a declarat Julie Majerczak, şefa biroului RSF de la Bruxelles.
Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (EFJ), care reuneşte 71 de sindicate şi asociaţii profesionale din 45 de ţări, a denunţat, de asemenea, o "lovitură dată libertăţii presei".
"Adăugarea unei derogări bazate pe securitatea naţională (...) pune jurnaliştii într-un pericol şi mai mare şi creează un efect de descurajare asupra avertizorilor de integritate şi a altor surse", a declarat pentru AFP directoarea EFJ, Renate Schroeder.
De partea cealaltă, executivul european a salutat avansul acestei propuneri care iniţial a cristalizat diverse opoziţii.
Vicepreşedinta Comisiei Europene, Vera Jourova, a spus despre acordul statelor membre că este "un pas important către primele norme europene de protejare a pluralismului şi a libertăţii mass-mediei".
Textul va mai trebui negociat cu Parlamentul European, după ce deputaţii europeni vor conveni asupra poziţiei lor în toamnă.
Alte subiecte controversate aflate în discuţie includ problema moderării reportajelor şi a altor articole de presă de către platforme online precum Twitter sau Facebook.
Pentru a evita eliminările abuzive, proiectul de lege prevede un tratament separat pentru mass-media: atunci când o platformă identifică unul dintre conţinuturile sale care ar putea încălca regulile de utilizare, ea ar trebui să notifice mass-media cu privire la intenţia de a elimina sau de a restricţiona accesul la conţinutul respectiv şi să îşi justifice decizia.
CCIA, o organizaţie care reprezintă interesele unor giganţi precum Google, Meta şi Twitter, consideră că acest articol conţine "lacune care conduc la răspândirea dezinformării".
"Actorii necinstiţi ar putea abuza de sistem, deoarece oricine se poate declara mass-media", a spus această organizaţie de lobby din domeniul tehnologic.
La rândul său, RSF pledează pentru "o abordare pozitivă care să oblige platformele să promoveze surse jurnalistice de informaţii fiabile", care "ar fi mult mai relevante".AGERPRES/(AS - autor: Ionuţ Mareş, editor: Sorin Popescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Franța anunță expulzarea a 12 agenți algerieni și îl recheamă pe ambasador pentru consultări (Elysée)
Președintele francez Emmanuel Macron a decis să expulzeze 'doisprezece agenți care lucrează în rețeaua consulară și diplomatică algeriană din Franța' și să-l recheme pentru consultări pe ambasadorul Franței la Alger, Stéphane Romatet, ca represalii la expulzări similare anunțate de Algeria, a anunțat marți Palatul Elysée, relatează AFP.
#Ucraina discută despre securitatea în Marea Neagră cu Regatul Unit, Franța și Turcia
Reprezentanți ai Ucrainei, Regatului Unit, Franței și Turciei urmează să discute marți despre securitatea în Marea Neagră, a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Reuters. Reuniunea găzduită de Turcia este 'militară, despre securitatea în Marea Neagră în primul rând, despre o coaliție de volunt
Finlanda: Cercetători dezvoltă un program informatic menit să contracareze bruiajul sistemelor de poziționare prin satelit imputat Rusiei
Cercetători finlandezi dezvoltă un program informatic menit să contracareze bruiajul sistemelor de poziționare prin satelit, un fenomen care este în creștere în țară din 2022, a declarat marți pentru AFP șeful proiectului. Finlanda a înregistrat o creștere a cazurilor suspectate de bruiaj al serviciilor sistemului global de n
Netanyahu a făcut o vizită în nordul Gazei, în prima sa deplasare în enclavă de la reluarea ofensivei israeliene
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu s-a deplasat marți într-o vizită în nordul Fâșiei Gaza, au anunțat serviciile sale, în plină ofensivă militară israeliană asupra teritoriului palestinian, relatează AFP, EFE și Reuters. 'Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a efectuat astăzi o vizită în nordul Fâș
Trump afirmă că ar 'adora' să trimită infractori americani într-o închisoare din El Salvador
Președintele SUA Donald Trump a reafirmat că ar ''adora'' să trimită într-o închisoare din El Salvador cetățeni americani care au comis infracțiuni grave, potrivit unui extras dintr-un interviu publicat marți, o nouă escaladare în dorința sa aparentă de a testa limitele drepturilor fundamentale în Statele Unite, transmite AFP.
SUA: Președintele Trump amenință Universitatea Harvard cu retragerea facilităților fiscale
Președintele american Donald Trump a amenințat marți că va retrage facilitățile fiscale de care beneficiază Universitatea Harvard, instituție care refuzase luni să îi îndeplinească unele cerințe, transmite AFP. Guvernul de la Washington a retras deja universității respective subvenții federale multianuale în valoare de 2,2 mi
Președinta Maia Sandu a discutat cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, aflat în tranzit la Chișinău
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut marți o întrevedere cu secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Mark Rutte, aflat în tranzit la Chișinău după o vizită surpriză la Odesa. Discuțiile dintre cei doi oficiali s-au axat pe evoluțiile de securitate din regiune, eforturile de restabilire
Comisia Europeană a lansat o licitație pentru crearea unei 'Rețele Europene de Verificatori de Fapte'
Comisia Europeană a lansat marți o licitație publică prevăzută cu o finanțare de 5 milioane de euro pentru crearea unei 'Rețele Europene de Verificatori de Fapte' (European Network of Fact-Checkers), despre care afirmă că va permite combaterea dezinformării în toate limbile oficiale ale UE și va sprijini activitatea 'verificatorilor de fapte' ex
Negocierile privind încetarea focului în #Ucraina nu sunt facile, declară șeful NATO,într-o vizită surpriză la Odesa
Eforturile președintelui american Donald Trump în vederea unei încetări generale a focului între Kiev și Moscova ''nu sunt facile'', a declarat marți secretarul general al NATO, Mark Rutte, care a denunțat atacurile ruse ''teribile'' împotriva civililor în Ucraina, transmite AFP și Reuters.
Kremlinul așteaptă peste 20 de lideri la parada de Ziua Victoriei, în pofida avertismentelor Bruxellesului
Kremlinul afirmă că se așteaptă ca peste 20 de lideri naționali să asiste la parada militară din acest an de Ziua Victoriei, pe 9 mai, când se marchează 80 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste în al doilea război mondial, informează marți dpa, Reuters și EFE. 'Ne bucurăm să-i vedem pe toți cei care sunt gata s
Armata israeliană anunță eliminarea unui lider al organizației șiite libaneze Hezbollah
O persoană a fost ucisă marți într-un nou atac efectuat de Israel în sudul Libanului, a indicat Ministerul Sănătății libanez, armata israeliană afirmând că a ucis un comandant al organizației șiite libaneze Hezbollah, relatează AFP. ''O lovitură de dronă israeliană asupra unei mașini la Aitaroun s-a soldat cu un mort
Șeful SVR, Serghei Narîșkin, reiterează condițiile Rusiei pentru încetarea războiului în #Ucraina
Șeful serviciului rus de informații externe (SVR), Serghei Narîșkin, a reiterat condițiile Rusiei pentru a pune capăt războiului în Ucraina, transmite dpa. Potrivit agenției TASS, Narîșkin a declarat că Ucraina trebuie să renunțe la ambițiile de a adera la NATO și la teritoriile anexate de Rusia. 'Condițiil
Comisia Europeană examinează cum să acționeze contra Ungariei după adoptarea amendamentului constituțional cu măsuri anti-LGBT
Comisia Europeană va analiza schimbările legislative din Ungaria prin care sunt introduse în Constituție măsuri sociale conservatoare anti-LGBT și 'nu va ezita' să acționeze împotriva acestei țări 'dacă este necesar', a declarat marți o purtătoare de cuvânt comunitară citată de agenția EFE.
Premierul israelian Netanyahu consideră că un stat palestinian ar fi o 'răsplată pentru terorism'
Premierul israelian Benjamin Netanyahu consideră că crearea unui stat palestinian ar reprezenta o 'răsplată enormă pentru terorism', transmite marți AFP. Potrivit colaboratorilor săi, Netanyahu i-a comunicat marți acest punct de vedere președintelui Franței, Emmanuel Macron, într-o convorbire telefonică. Șeful statului francez a
Cabluri subacvatice secționate în Baltica: Nu există nicio dovadă a unui act intenționat al navei chineze
Autoritatea suedeză pentru investigarea accidentelor (SHK) a anunțat marți că nu există nicio dovadă că o navă sub pavilion chinez și-a coborât intenționat ancora pentru a secționa două cabluri submarine din Marea Baltică anul trecut, transmite France Presse. Această investigație tehnică s-a desfășurat în paralel cu ancheta judicia