Regele Charles îşi încheie primul turneu regal înaintea funeraliilor reginei Elisabeta

Regele Charles al III-lea îşi încheie vineri, în Ţara Galilor, turneul în Regatul Unit, cu trei zile înaintea funeraliilor mamei sale, regina Elisabeta a II-a, relatează AFP.
Fosta suverană va fi înmormântată luni, în abaţia Westminster din Londra. Va urma un eveniment restrâns de familie la capela Saint George a castelului Windsor. Astfel vor lua sfârşit ceremoniile prin care regina este condusă pe ultimul drum, iar noul rege se instalează pe tron.
Ceremoniile oficiale au început în 8 septembrie la castelul Balmoral din Scoţia, unde Elisabeta a II-a a decedat la vârsta de 96 de ani.
Charles al III-lea s-a retras joi la reşedinţa sa rurală Highgrove, însă - precizează cancelaria sa - continuă să lucreze.
Vineri, el urma să meargă la Cardiff, pentru a participa alături de soţia sa, regina consoartă Camilla, la o slujbă religioasă şi la o recepţie cu politicienii locali.
Regele a trecut deja prin toate parlamentele ţărilor care formează Regatul Unit - Anglia, Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor.
Peste 25.000 de galezi au semnat o petiţie împotriva transmiterii către William, fiul regelui, a titlului purtat de Charles de la vârsta de nouă ani şi care revine automat moştenitorului tronului: prinţ de Wales (Ţara Galilor). În faţa castelului din Cardiff este anunţată şi o manifestaţie antimonarhică.
AFP observă că regele Charles al III-lea se confruntă cu probleme considerabile. În Scoţia există o puternică mişcare de independenţă; în Irlanda de Nord, persistă tensiunile între comunitatea protestantă unionistă, pro-britanică, şi republicanii irlandezi catolici. El a făcut cu demnitate primii paşi ca suveran, cu excepţia câtorva gesturi publice de iritare comentate intens pe internet, însă rămâne de văzut în ce măsură va fi capabil să îşi asume îndatoririle îndeplinite până acum de mama sa imperturbabilă în faţa crizelor istorice.
Dacă Elisabeta şi-a menţinut neutralitatea ireproşabilă şi nu a făcut niciun pas înapoi de la datorie, până în ultimele ei zile, Charles nu a ezitat în trecut să îşi asume angajamente cum ar fi cel faţă de mediu şi chiar să transmită discret guvernului opiniile sale despre mai multe subiecte, reaminteşte agenţia.
Fosta suverană ştia să se apropie de supuşii săi în momente dificile, încă din timpul celui de-al doilea război mondial, când era prinţesă, şi până la recenta perioadă de izolare impusă de pandemia de coronavirus. O excepţie a fost moartea nurorii sale, prinţesa Diana, prima soţie a lui Charles. Atunci, reacţia reginei nu a fost apreciată de opinia publică, iar monarhia britanică a trecut printr-un moment dificil.
Unii consideră că, la 73 de ani, Charles are doar un rol de tranziţie către domnia viitoare a fiului său, William, care este foarte popular. Regele este văzut însă şi ca un promotor al modernizării, dornic să reducă anvergura monarhiei. El va trebui să gestioneze pe viitor şi crizele din familia regală.
Andrew, fratele suveranului, a fost îndepărtat deja de familie după un scandal sexual. Harry, fiul mai mic al lui Charles, trăieşte în exil, în California, cu soţia sa Meghan; el a împlinit joi 38 de ani şi se pregăteşte să îşi publice memoriile, care - apreciază AFP - ar putea fi explozive.
Însă acum este momentul unităţii. Cei patru copii ai reginei, Charles, Anne, Andrew şi Edward, i-au urmat împreună sicriul prin centrul Londrei, miercuri, iar vineri seara se vor întâlni din nou la un "priveghi al prinţilor" la catafalcul expus deja de două zile la palatul Westminster. Lui Andrew, căruia i-au fost restrase titlurile militare, i s-a permis să poarte uniforma cu această ocazie.
La o săptămână de la moartea reginei, emoţia publicului se manifestă în continuare. Ca şi săptămâna trecută, la Edinburgh, zeci de mii de oameni vin să îşi prezinte ultimele omagii la Londra. Unii au stat mai mult de opt ore la coada care se întinde pe câţiva kilometri, înainte de a ajunge lângă sicriul din plumb şi lemn de stejar, acoperit cu drapelul regal, deasupra căruia este aşezată coroana.
Luni dimineaţa, aşteptarea va lua sfârşit, iar Elisabeta a II-a va fi condusă pe ultimul drum, către Westminster, unde vor avea loc funeraliile de stat - primele de la moartea lui Winston Churchill, premierul decedat în 1965, care şi-a asigurat locul în istorie conducându-i pe britanici în timpul celui de-al doilea război mondial.
Vor participa circa 2000 de invitaţi - şefi de stat şi de guvern, nobili din întreaga lume şi personaje necunoscute marelui public, decorate pentru activităţile lor. Regina va fi înhumată în capela Saint George, lângă tatăl ei, regele George al VI-lea, şi soţul ei, prinţul Philip, decedat anul trecut.
În capitala britanică sunt aşteptaţi milioane de oameni. Funeraliile secolului au fost pregătite în detaliu timp de 20 de ani, dar efortul logistic şi de securitate este imens. Regatul Unit se va opri timp de o zi, înainte de a reveni la realitatea crizei economice şi sociale. AGERPRES/(AS - autor: Marius Hosu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Citeşte şi:
VIDEO LIVE UPDATE Regina Elisabeta a II-a a murit (GALERIE FOTO)
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit (fişă biografică)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Rusia acuză #Ucraina că a atacat cu drone centrala nucleară Zaporojie
Rusia a acuzat joi Ucraina că a atacat cu drone cea mai mare centrală nucleară din Europa, care se află în regiunea ucraineană Zaporojie anexată, informează EFE. Apărarea antiaeriană rusă a doborât o dronă la aproximativ 300 de metri de centrala nucleară, a raportat pe Telegram biroul de presă al centralei, precizând că drona a căzut la mică
Gaza: Apărarea civilă anunță 25 de morți în lovituri israeliene asupra unor corturi cu palestinieni strămutați
Atacuri aeriene israeliene au vizat joi corturi care adăposteau palestinieni strămutați în Fâșia Gaza, provocând moartea a cel puțin 25 de persoane, între care și copii, a anunțat Apărarea civilă palestiniană, relatează AFP. Armata israeliană, care nu a făcut declarații cu privire la aceste lovituri, și-a intensificat bombardamentele ae
Trump a descurajat Israelul să atace complexurile nucleare iraniene, relatează New York Times
Președintele american Donald Trump a descurajat Israelul să atace complexurile nucleare iraniene în viitorul apropiat, pentru a favoriza diplomația și discuțiile cu Teheranul, a relatat miercuri New York Times, citat de AFP. Conform cotidianului, care citează surse anonime din cadrul administrației americane, Israelul plănuia să atace Iranul în mai
Ministrul iranian de externe vizitează Rusia cu un mesaj din partea liderului suprem Khamenei pentru Putin
Ministrul iranian de externe Abbas Araqchi a plecat joi în Rusia, unde va discuta despre negocierile cu Statele Unite pe dosarul nuclear și va transmite o scrisoare din partea liderului suprem al Republicii Islamice, Ali Khamenei, președintelui Vladimir Putin, informează EFE. Șeful diplomației iraniene va discuta, printre altele, cu oficialii ruși despre
#Ucraina: Șeful de cabinet al președintelui Zelenski a sosit la Paris pentru discuții cu oficiali americani și europeni
Șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andrii Iermak, a anunțat că a sosit joi la Paris împreună cu doi miniștri ucraineni pentru a se întâlni cu 'reprezentanți' europeni și americani, secretarul de stat american, Marco Rubio, și emisarul președintelui Donald Trump, Steve Witkoff, fiind de asemenea așteptați să participe la discuții privind U
Cooperarea dintre Mexic și SUA a redus cu 97% numărul trecerilor ilegale la granița comună
Efortul depus de forțele armate ale Mexicului și Statelor Unite, în coordonare cu autoritățile civile din cele două țări, se reflectă în rezultatele recente furnizate de Departamentul de Securitate Internă al SUA (DHS), ce menționează o scădere cu 97% a numărului de treceri ilegale ale frontierei comune, informează joi EFE. Un alt rezultat este scă
Președintele chinez Xi Jinping a sosit într-o vizită de stat în Cambodgia
Președintele chinez Xi Jinping a sosit joi la Phnom Penh, capitala Cambodgiei, pentru etapa finală a unui turneu în Asia de Sud-Est, potrivit imaginilor video publicate de mass-media de stat chineză CGTN, relatează AFP. Xi Jinping a mers prima dată în Vietnam, apoi în Malaezia, cu scopul de a consolida legăturile comerciale cu cele două țări
#Ucraina: Președintele Zelenski afirmă că 40% din armele din prima linie sunt produse intern
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că țara sa produce acum 40% din armele folosite pe front, în contextul în care Kievul crește producția internă de arme pe fondul invaziei ruse care continuă, informează joi dpa. 'Industria noastră de apărare produce deja peste o mie de tipuri de arme: de la obuze de artilerie la rach
Directorul AIEA avertizează că Iranul 'nu este departe' de a dispune de bomba atomică
Iranul 'nu este departe' de a dispune de bomba atomică, a avertizat directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, care a sosit miercuri la Teheran pentru a începe o rundă de discuții cu autoritățile iraniene pe tema programului nuclear al țării, relatează AFP. Țările occidentale suspectează de mult ti
Myanmar: Junta militară aflată la putere a anunțat amnistierea a 4.893 de prizonieri
Junta militară aflată la putere în Myanmar a anunțat joi o amnistie pentru 4.893 de prizonieri cu ocazia Anului Nou budist ('Thingyan'), moment ce coincide cu vizita liderului loviturii militare de stat, Min Aung Hlaing, la Bangkok, informează AFP și EFE. Regimul militar a informat despre amnistie într-un scurt comunicat în care nu a
#Ucraina: Doi morți și cel puțin 16 răniți în atacuri rusești la Dnipro
Trei persoane au murit și alte cel puțin 28 au fost rănite, între care patru copii, în noaptea de miercuri spre joi la Dnipro, în estul Ucrainei, a anunțat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență, conform AFP. Guvernatorul local, Serhii Lîsak, a declarat că un 'copil mic' și 'o femeie în vârstă' se număr
#Ucraina observă o intensificare a ofensivei ruse în nord-est și încearcă să mențină pozițiile ocupate peste graniță
Intensitatea luptelor crește în partea de nord-est a Ucrainei, unde armata rusă a inițiat o ofensivă în regiunile Sumî și Harkov și încearcă în continuare să expulzeze de pe teritoriul rus forțele ucrainene care ocupă câteva sate în regiunile Kursk și Belgorod, relatează miercuri agenția EFE. La opt lu
Sediul principal al tribunalului din Paris, evacuat în urma unei alerte cu bombă (poliția)
Sediul principal al tribunalului din Paris a fost evacuat în urma unei alerte cu bombă, a declarat miercuri o sursă a poliției locale pentru Reuters. Potrivit unei a doua surse, clădirea - un zgârie-nori emblematic situat de-a lungul șoselei de centură a Parisului la Porte de Clichy - a fost parțial evacuată. Prima s
Gaza: Aproximativ 500.000 de persoane strămutate de la încetarea armistițiului (ONU)
Aproximativ 500.000 de palestinieni au fost strămutați în Fâșia Gaza de la încetarea armistițiului și reluarea operațiunilor militare israeliene, a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a secretarului general al ONU, Stephanie Tremblay, relatează AFP. 'Partenerii noștri umanitari estimează că din 18 martie, aprox
Premierul australian Albanese promite că nu va ceda presiunilor lui Donald Trump
Premierul australian Anthony Albanese a promis miercuri că va lupta pentru interesele țării sale în conflictul comercial cu Statele Unite, transmite AFP. 'Vom apăra interesul național al Australiei', a afirmat șeful guvernului de la Canberra într-o dezbatere televizată cu adversarul său conservator, Peter Dutton.