Invazia rusă în Ucraina în a 100-a zi, Rusia îşi concentrează toate forţele asupra Donbasului (sinteză France Presse)

Invazia Rusiei în Ucraina a ajuns vineri în cea de-a 100-zi, o ofensivă care a permis Moscovei să ocupe 20% din teritoriul ucrainean şi care se concentrează în prezent pe zona Donbas (est) şi a oraşului strategic Severodoneţk din regiunea Lugansk, comentează France Presse.
"Am înregistrat câteva succese în bătălia pentru Severodoneţk, dar este încă prea devreme. Este zona cea mai dificilă în prezent", a indicat joi seara preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, evocând o situaţie similară în împrejurimile acestui oraş, în special la Lisiceansk şi Bahmut.
Referindu-se la regiunea Donbas în ansamblul său, el a indicat că situaţia "nu s-a schimbat în mod semnificativ în cursul zilei"de ieri. El comunicase anterior că situaţia în est este "într-adevăr dificilă". "Pierdem între 60 şi 100 de soldaţi zilnic ucişi în lupte şi circa 500 sunt răniţi", a afirmat preşedintele ucrainean.
"Astăzi luptăm pentru fiecare metru al regiunii Lugansk", a declarat vineri dimineaţă Serghei Gaidai, şeful administraţiei militare ucrainene din această regiune. "Şi, în pofida tuturor declaraţiilor ruşilor, întâmpinăm această dată sub drapel ucrainean", a spus el.
"De 100 de zile, ei (ruşii) distrug tot ceea ce era important în regiunea Lugansk", a adăugat el, afirmând că peste 400 de km de "autostrăzi la standarde europene" au fost distruse, precum şi 33 de spitale, 237 de clinici rurale, aproape 70 de şcoli şi 50 de grădiniţe.
În ajun, el afirmase că Severodoneţk, capitala administrativă a Donbasului, este "ocupată în procent de 80%" de către forţele ruse şi că se duc lupte înverşunate de stradă.
Forţele ruse controlează în prezent "circa 20%" din teritoriul ucrainean, adică aproape 125.000 km2, indicase joi preşedintele ucrainean.
Înaintea invaziei, forţele ruse şi proruse controlau 43.000 de km2 din teritoriul Ucrainei, după anexarea peninsulei Crimeea şi preluarea unei treimi din Donbas în 2014. Din 24 februarie, trupele ruse au avansat în special în estul şi sudul ţării, de-a lungul Mării Negre şi Mării Azov, controlând de acum un coridor de coastă strategic, care leagă estul rusesc de Crimeea, notează AFP.
După eşecul ofensivei-fulger care trebuia să ducă la căderea guvernului de la Kiev, forţele ruse se concentrează la ora actuală asupra cuceririi Donbasului, unde se desfăşoară de acum un război de uzură.
Liderii ucraineni au acuzat în aceste zile Moscova că vrea să facă din Severodoneţk "un nou Mariupol". Acest port-strategic la Marea Azov, cucerit la jumătatea lunii mai, după predarea a peste 2.000 de combatanţi ucraineni care se baricadaseră în combinatul siderurgic Azovstal, a fost aproape în întregime distrus de bombardamentele ruseşti.
Presiunea rusă rămâne de asemenea importantă asupra Doneţkului, altă regiune din Donbas, în special la Sloviansk, oraş situat la 80 km vest de Severodonţek. Locuitorii din regiune sunt lipsiţi în special de gaze, apă şi electricitate, potrivit Kievului.
Ucraina aşteaptă livrarea unor sisteme de lansatoare de rachete mai puternice promise de preşedintele american Joe Biden, sperând ca astfel să schimbe raportul de forţe pe teren.
Rusia a afirmat joi că a stopat afluxul de "mercenari" străini care vor să lupte alături de armata Kievului, o forţă căreia susţine că i-a provocat pierderi grele în ultimele săptămâni.
Potrivit Ministerului rus al Apărării, numărul combatanţilor străini a fost "aproape înjumătăţit", trecând de la 6.600 la 3.500 şi un "mare număr" dintre ei "preferând să părăsească" ţara "cât mai rapid posibil".
Linii de cale ferată din regiunea Liov (Lvov), pe unde sosesc de obicei armele livrate Ucrainei de către ţările occidentale - ajutor denunţat de Moscova, au fost bombardate.
În sud, ucrainenii se îngrijorează în legătură cu o posibilă anexare a regiunii de către forţele ruse, Moscova evocând organizarea unor referendumuri în luna iulie.
La Nikolaiv (Mikolaiv), în apropiere de Odesa, bombardamentele ruseşti au făcut cel puţin un mort şi mai mulţi răniţi printre civili, a anunţat joi seara Comandamentul ucrainean al regiunii Sud.
Pe plan diplomatic, ţările UE au aprobat joi un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei incluzând un embargo, cu unele excepţii, asupra achiziţionării de petrol, dar a renunţat să-l înscrie pe lista neagră pe şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, la presiunea Ungariei.
Textul mai trebuie să primească acordul scris al fiecărui stat membru în vederea publicării sale vineri în Jurnalul oficial pentru a permite intrarea în vigoare a măsurilor, a precizat preşedinţia franceză a Consiliului UE.
"Consumatorii europeni vor fi primii care vor suferi în urma acestei decizii. Nu numai preţurile la petrol, ci şi cele ale produselor petroliere vor creşte. Nu exclud existenţa unui mare deficit de produse petroliere în UE", a declarat vicepremierul rus responsabil de energie, Aleksandr Novak, citat de AFP.
În SUA, administraţia Joe Biden a anunţat noi sancţiuni care vizează o serie de oligarhi şi membri ai "elitei" Moscovei, între care purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova.
"Sunt recunoscător preşedintelui Biden, tuturor prietenilor noştri americani şi populaţiei SUA pentru sprijinul lor", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski joi seara.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a estimat joi că ţările occidentale trebuie să se pregătească pentru un "război de uzură pe termen lung".
Războiul din Ucraina "ar putea să se termine mâine, dacă Rusia ar pune capăt agresiunii sale", declarase miercuri Stoltenberg într-o conferinţă de presă comună cu şeful diplomaţiei americane Antony Blinken. Dar "nu vedem niciun semn în această direcţie în acest stadiu", adăugase el.
Războiul dus de Rusia în Ucraina va dura încă "multe luni", a apreciat, la rândul său, secretarul de stat american. AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci, editor: Mariana Ionescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Zelenski vorbește despre prezența soldaților ucraineni în regiunea rusă Belgorod
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a menționat luni prezența soldaților ucraineni în regiunea rusă Belgorod, unde Moscova a raportat atacuri în martie și care se învecinează cu Kursk, notează AFP. Luni, 'comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a dat un raport separat despre linia de
Discuții 'indirecte' Iran-SUA sâmbătă în Oman, anunță Teheranul
'Discuții indirecte la nivel înalt' între Statele Unite și Iran vor avea loc sâmbătă în Oman, a anunțat marți ministrul iranian de externe, Seyed Abbas Araghchi, notează AFP. 'Acesta este atât o oportunitate, cât și un test. Mingea este în terenul Americii',
Siria: Trump încrezător că va putea 'rezolva' problema dintre Israel și Turcia
Donald Trump s-a declarat luni încrezător că va putea rezolva 'problema' dintre Israel și Turcia cu privire la Siria, subliniind relația sa bună cu liderul turc Recep Tayyip Erdogan care, potrivit președintelui american, a 'preluat de facto controlul' țării, notează AFP. 'Am relații bune cu un bărbat pe nume Erdogan.
Trump 'nemulțumit' că rușii 'bombardează ca nebunii' în #Ucraina
Președintele american Donald Trump și-a exprimat luni 'nemulțumirea' în fața bombardamentelor neîncetate ale Rusiei în Ucraina, relatează AFP. Întrebat de ce nu a impus taxe vamale Rusiei, el a răspuns: 'Motivul pentru care nu vorbim despre tarife vamale cu Rusia este că noi nu facem afaceri cu ei deoarece s
Trump asigură că SUA sunt în discuții 'directe' cu Iranul asupra programului nuclear
Donald Trump a anunțat luni, în timp ce îl primea pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, că este în discuții 'directe' cu Iranul privind programul său nuclear și a anunțat o întâlnire 'la nivel foarte înalt' care va avea loc sâmbătă, notează AFP. 'Avem discuții directe cu Iranul
VIDEO Ostatici în Gaza: Netanyahu spune că Israelul lucrează la un nou acord
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat luni că Israelul lucrează la un nou 'acord' privind eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas în Fâșia Gaza, în declarații făcute în prezența președintelui american Donald Trump, notează AFP. 'Lucrăm în prezent la un alt acord care sperăm să aibă succes ș
Macron a organizat la Cairo o convorbire telefonică cu Trump, Al-Sisi și Abdullah al II-lea al Iordaniei privind Gaza
Președintele francez Emmanuel Macron a organizat la Cairo, unde se află în vizită, o convorbire telefonică cu președintele american Donald Trump, omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sisi și regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, în legătură cu războiul din Fâșia Gaza, a anunțat luni Palatul Elysée, relatează AFP. '
SUA: Partidul Democrat anunță că se va dota cu un 'cabinet de război' pentru a contracara 'minciunile' administrației Trump
Partidul Democrat din SUA, care pare paralizat de la revenirea la putere a lui Donald Trump, se va dota cu un 'cabinet de război' care va avea ca principală misiune să reacționeze 'în timp real' la 'minciunile' administrației Trump, relatează AFP. 'În timp ce Donald Trump continuă să-și aplice politicile care cresc prețu
Franța, Egiptul și Iordania cer presiuni internaționale pentru a se restabili armistițiul în Fâșia Gaza
Regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, președintele francez Emmanuel Macron și omologul său egiptean, Abdel Fattah al-Sisi, au cerut luni, de la Cairo, comunității internaționale să facă presiuni pentru restabilirea acordului de încetare a focului în Fâșia Gaza și implementarea tuturor fazelor sale, informează EFE. La finalul summitului tripar
Europa are nevoie de o foaie de parcurs de la SUA pentru orice retragere de trupe (ministru finlandez)
Aliații europeni din NATO ar trebui să aibă o 'foaie de parcurs clară' care să explice cum ar funcționa orice retragere a SUA de pe continent, a declarat ministrul finlandez al apărării, Antti Hakkanen, pentru Politico. 'Trebuie să avem un fel de plan comun cu americanii cu privire la o foaie de parcurs dacă SUA schimbă echilibrul în zona Pac
Ungaria nu susține ca UE să răspundă prin taxe la planul tarifar anunțat de Trump
Guvernul de la Budapesta nu sprijină varianta ca Uniunea Europeană (UE) să răspundă prin taxe la planul tarifar anunțat de președintele american Donald Trump, a declarat luni, la Luxemburg, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, transmite EFE. 'Ungaria nu vrea și nici nu susține ca UE să răspundă SUA cu tarife', a declarat ministrul pentru presa u
Premierul japonez Shigeru Ishiba și președintele american Donald Trump au convenit să continue discuțiile despre tarife
Tokio, 7 apr /Agerpres/ - Premierul japonez Shigeru Ishiba a anunțat luni că a convenit telefonic cu președintele american Donald Trump să continue discuțiile privind tarifele impuse de liderul de la Casa Albă și pe care speră să le modifice, informează AFP. 'Președintele Trump a prezentat o viziune onestă asupra situației actuale a Statelor Unite în
Forțele Moscovei avansează în regiunea Lugansk, punând în pericol ultimele poziții ucrainene din zonă
Rusia a anunțat luni că forțele sale au făcut noi progrese în estul Ucrainei, amenințând să cucerească ultima porțiune din regiunea Lugansk (est) aflată încă sub controlul Kievului, relatează dpa. Ministerul rus al Apărării a raportat că soldații săi au capturat așezarea Katerinivka în regiunea vecină Donețk (est). Dacă s
Olanda înăsprește controalele asupra exporturilor militare și de produse cu dublă utilizare către Israel
Guvernul olandez a declarat luni că a înăsprit controalele la exporturi pentru toate bunurile militare și cu 'dublă utilizare' destinate Israelului, relatează Reuters. Toate exporturile directe și tranzitul acestor mărfuri către Israel vor fi verificate pentru a se vedea dacă sunt conforme cu reglementările europene și nu vor mai fi acoperite de
#Ucraina ar trebui să cedeze teritorii și să ceară plecarea lui Zelenski (membră a Congresului SUA de origine ucraineană)
Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei, iar poporul său ar trebui să-i ceară președintelui Volodimir Zelenski să se retragă din funcție, a declarat Victoria Spartz, membră republicană a Congresului SUA născută în Ucraina, conform publicației The Kyiv Independent, care citează media britanice. Victoria Spartz a spus că Ucraina nu este în poziț