logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Adunarea generală a ONU a votat pentru suspendarea Rusiei din Consiliul Drepturilor Omului

Image

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, formată din 193 de membri, a suspendat joi Rusia din funcţia de membru al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului ca răspuns la presupusele abuzuri pe care le comite în Ucraina.

La iniţiativa Statelor Unite şi a aliaţilor săi, Adunarea Generală a ONU a aprobat această măsură cu 93 de voturi pentru, 24 împotrivă şi 58 de abţineri. O majoritate de două treimi din membrii cu drept de vot - exceptând abţinerile, care nu contează - a fost necesară pentru a suspenda Rusia din consiliul format din 47 de ţări, alese pentru mandate de trei ani.

Votul a reflectat o destrămare a unităţii internaţionale împotriva Moscovei, observă AFP.

Pe lângă Statele Unite şi Ucraina însăşi, ţările Uniunii Europene, naţiuni din America Latină precum Argentina, Chile, Columbia, Peru şi Uruguay, precum şi alte state precum Australia, Canada, Turcia şi Norvegia au susţinut măsura.

Printre cele 24 care au votat împotrivă se numără Rusia, China, Cuba, Iran, Nicaragua, Siria şi Kazahstan. China a denunţat un "demers pripit", o "turnare de gaz pe foc" şi un "precedent periculos", potrivit AFP.

 


Foto: (c) Andrew Kelly / REUTERS



În pofida presiunilor exercitate în ultimele zile de Moscova pentru ca ţările să voteze împotrivă, mai multe state africane, printre care Africa de Sud şi Senegal, au ales să se abţină, apreciind că rezoluţia de suspendare a Moscovei ''prejudiciază rezultatul comisiei de anchetă'' create la începutul lunii martie de către Consiliul pentru Drepturile Omului.

Brazilia, ca şi Mexicul şi India, toţi trei actuali membri nepermanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, au adoptat aceeaşi poziţie de abţinere.

Potrivit Washingtonului, suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului, cu sediul la Geneva, este mai mult decât simbolică şi sporeşte "izolarea" Moscovei pe scena internaţională de la invazia Ucrainei, la 24 februarie.

Rusia este acuzată de crime de război şi de abuzuri împotriva civililor în zonele ucrainene pe care le-a ocupat, cum ar fi în Bucea, ceea ce a precipitat demersul Washingtonului privind suspendarea din Consiliul pentru Drepturile Omului.

Rusia neagă că ar fi atacat civili în Ucraina. Ambasadorul său la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat marţi că, în timp ce Bucea se afla sub control rusesc, ''niciun civil nu a suferit niciun fel de violenţă''.

Dar SUA şi aliaţii săi au susţinut că Moscova nu poate continua să participe la acest Consiliu în condiţiile în care "subminează toate principiile de bază" ale ONU prin invazia sa în Ucraina şi prin presupusele atrocităţi comise împotriva civililor, relatează EFE.

''Rusia nu numai că încalcă drepturile omului, dar zdruncină şi fundamentele păcii şi securităţii internaţionale'', a declarat ambasadorul ucrainean la ONU, Serghei Kisliţa, înainte de vot.

Diplomatul i-a avertizat pe toţi membrii că un vot împotriva iniţiativei ar echivala cu "apăsarea trăgaciului" asupra civililor ucraineni şi ar fi o dovadă de "indiferenţă" similară cu cea care a permis în 1993 să se comită genocidul din Rwanda.

De la crearea Consiliului în 2006, Moscova este, cu intermitenţe, membru al acestuia, deoarece membrii acestuia au dreptul la doar două mandate consecutive. În prezent Rusia se află în al doilea an dintr-un mandat de trei ani în cadrul Consiliului, care nu poate lua decizii obligatorii din punct de vedere juridic. Cu toate acestea, deciziile sale trimit mesaje politice importante şi poate autoriza investigaţii. Ucraina este în prezent membru al Consiliului.

Rezoluţia adoptată joi de Adunarea Generală a ONU reaminteşte că aceasta ''poate suspenda drepturile de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului ale unui membru al Consiliului care comite încălcări grave şi sistematice ale drepturilor omului''.

Aceasta exprimă "profunda îngrijorare" a Adunării Generale "faţă de criza umanitară şi a drepturilor omului care are loc în prezent în Ucraina, în special faţă de informaţiile privind încălcări şi abuzuri ale drepturilor omului", uneori "sistematice", şi "încălcări ale dreptului umanitar internaţional de către Federaţia Rusă".

Moscova este unul dintre cei mai vocali membri ai Consiliului, iar suspendarea sa îi interzice să ia cuvântul şi să voteze, deşi diplomaţii săi ar putea în continuare să asiste la dezbateri. ''Probabil că ar încerca în continuare să influenţeze Consiliul prin intermediari'', a declarat un diplomat de la Geneva.

Consiliul pentru Drepturile Omului este principalul forum al ONU pentru promovarea drepturilor omului. Creat în 2006, este format din 47 de state membre, alese de Adunarea Generală a ONU. Componenţa sa, care este decisă în urma unor alegeri organizate anual, a fost criticată în mod regulat pentru că include state cu un bilanţ foarte îndoielnic în ceea ce priveşte drepturile omului, scrie EFE.

În plus faţă de promovarea drepturilor omului, acest organism este responsabil pentru examinarea periodică a situaţiei drepturilor omului în statele membre ale ONU. Consiliul poate, de asemenea, să abordeze orice problemă sau situaţie legată de drepturile omului care o impune, inclusiv în cadrul unor reuniuni excepţionale, care pot fi convocate în regim de urgenţă. Acesta a fost cazul recent pentru situaţia din Ucraina, în ciuda opoziţiei Moscovei, sau în Etiopia.

De la crearea Consiliului în urmă cu 16 ani, doar o singură ţară a mai fost suspendată: Libia lui Muammar al-Gaddafi, ca răspuns la represiunea protestelor din 2011, deşi a fost readmisă câteva luni mai târziu.

De la invazia rusă în Ucraina, Adunarea Generală a ONU s-a pronunţat de trei ori cu privire la acest război, incluzând votul de joi. La 2 martie, în cadrul unui prim vot istoric, 141 de ţări au condamnat invazia Rusiei, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, 5 ţări votând împotrivă (în afară de Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord şi Eritreea) şi 35 abţinându-se. La 24 martie, Adunarea Generală a solicitat accesul umanitar neîngrădit şi protecţia civililor din Ucraina. În cadrul votului, 140 de ţări au votat pentru, cinci au votat împotrivă (aceleaşi cinci ţări ca la 2 martie) şi 38 de ţări s-au abţinut.

Moscova afirmă că desfăşoară o "operaţiune specială" pentru a demilitariza Ucraina.AGERPRES/(AS - autor: Mariana Ionescu, editor: Mihaela Toth, editor online: Simona Aruştei)

 

Citeşte şi:

 

Bătălia pentru Donbas va semăna cu cele din al Doilea Război Mondial, anticipează ministrul de externe ucrainean

 

Parlamentul European a adoptat cu majoritate largă rezoluţia privind un embargo total pentru importurile de gaz şi petrol din Rusia

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii afirmă că se pregăteşte pentru posibile ''atacuri chimice'' în Ucraina

 

Rusia acuză Ucraina că revine asupra unor propuneri iniţiale şi tărăgănează negocierile

 

Volodimir Zelenski îndeamnă Grecia să îşi exercite influenţa în UE pentru a ajuta oraşul Mariupol

 

NATO: Războiul din Ucraina a ''zdruncinat întreaga ordine internaţională''

 

Consiliul Europei denunţă returnarea refugiaţilor şi migranţilor la frontierele europene

Afisari: 25

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 22-04-2025 19:45

Washingtonul nu a epuizat 'toate instrumentele' pentru a pune presiune pe Moscova, afirmă șefa diplomației UE

Șefa diplomației europene Kaja Kallas a apreciat marți că SUA nu au utilizat 'toate instrumentele' aflate la dispoziția lor pentru a exercita presiune asupra Rusiei, acuzând Moscova că a căutat să câștige timp cu armistițiul său de Paște în Ucraina, relatează AFP. 'Ei nu au respectat armistițiul. Este clar că Rusia face jocuri, &i

Politic Ex 22-04-2025 19:33

Președintele Columbiei afirmă că nu mai poate călători în SUA pentru că i s-a retras viza

Președintele Columbiei, Gustavo Petro, a declarat luni că guvernul american i-a revocat viza și prin urmare nu mai poate călători în SUA, relatează agenția EFE. 'Nu mai pot merge (în SUA) întrucât am impresia că mi-au anulat viza. Nu aveam neapărat nevoie de viză, dar asta e situația. L-am văzut deja pe Rățoiul Donald de mai

Politic Ex 22-04-2025 18:47

SUA: Administrația Trump reorganizează Departamentul de Stat

Departamentul de Stat al SUA va fi reorganizat pentru a fi desființate birourile redundante și unele programe care nu corespund intereselor externe ale SUA sub președinția lui Donald Trump, a anunțat marți șeful diplomației americane, Marco Rubio, transmite Reuters. 'Această abordare privește Departamentul începând cu baza sa, de la birouri și

Politic Ex 22-04-2025 17:26

Emisarul lui Trump, Steve Witkoff, așteptat săptămâna aceasta la Moscova (consilier al lui Putin)

Emisarul american Steve Witkoff va efectua o nouă vizită săptămâna aceasta în Rusia pentru consultări privind planul Casei Albe de soluționare pașnică a conflictului în Ucraina, relatează EFE. 'Îl așteptăm', a răspuns Iuri Ușakov, consilierul președintelui rus Vladimir Putin pentru afaceri internaționale, întrebat dacă Witkoff va

Politic Ex 22-04-2025 16:57

Putin introduce în legislație conceptul de 'genocid împotriva poporului sovietic' și înăsprește reglementările contra 'agenților străini'

Președintele rus Vladimir Putin a introdus luni în legislație conceptul de 'genocid împotriva poporului sovietic' comis în timpul Marelui Război Patriotic, cum numește Rusia al Doilea Război Mondial, înainte de aniversarea pe 9 mai a 80 de ani de la victoria Armatei Roșii asupra Germaniei naziste, relatează agenția EFE. Potrivit

Politic Ex 22-04-2025 16:23

Suedia, Finlanda, Norvegia și Lituania intenționează să achiziționeze în comun câteva sute de vehicule de luptă CV90

Premierul suedez Ulf Kristersson a anunțat marți că țara sa, împreună cu Finlanda, Norvegia și Lituania, intenționează să achiziționeze în comun câteva sute de vehicule de luptă CV90, informează AFP. Salutându-l pe omologul său lituanian Gintautas Paluckas la Stockholm, Ulf Kristersson a declarat în cadrul unei conferințe de presă

Politic Ex 22-04-2025 16:14

Rusia spune că nu există planuri concrete de negocieri cu Kievul privind încetarea atacurilor asupra țintelor civile

Kremlinul a declarat marți că, în prezent, nu există planuri concrete de negocieri cu Kievul privind o încetare a atacurilor cu drone și rachete asupra infrastructurilor civile, propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează EFE și Reuters. 'Nu există planuri concrete, dar președintele (Vladimir) Putin și-a confirmat disponibil

Politic Ex 22-04-2025 15:54

JD Vance vede India ca partener ideal al SUA și critică lipsa de ambiție a unor lideri occidentali

Vicepreședintele american J.D. Vance a descris marți India drept un partener comercial și politic ambițios al SUA, spre deosebire de Occident, pe unii dintre liderii căruia îi consideră fricoși în luarea deciziilor, și a susținut că legăturile dintre SUA și India vor modela evoluția acestui secol despre care a estimat că 'ar putea fi foarte întunecat pe

Politic Ex 22-04-2025 15:11

Funeralii Papa Francisc - Polonia declară doliu național și președintele Duda va participa la funeralii

Președintele polonez Andrzej Duda și soția sa, Agata Kornhauser-Duda, vor participa sâmbătă la funeraliile Papei Francisc, a anunțat marți președinția poloneză, potrivit agenției EFE. De asemenea, președintele Duda a decis că 'ziua funeraliilor Papei Francisc va fi o zi de doliu național' în Polonia, țară majoritar catolică.

Politic Ex 22-04-2025 14:34

Putin a promulgat acordul de asociere strategică între Rusia și Iran, ce nu prevede asistență militară reciprocă

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat luni Acordul Integral de Asociere Strategică cu Iranul, document care nu prevede crearea unei alianțe militare între Rusia și Republica Islamică, relatează agenția EFE. Spre deosebire de acordul semnat de Rusia cu Coreea de Nord, acesta nu menționează acordarea reciprocă de asistență militară în c

Politic Ex 22-04-2025 14:30

Spania va atinge obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare chiar în 2025, anunță premierul Sanchez

Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat marți că executivul său va atinge obiectivul NATO privind alocarea a cel puțin 2% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru cheltuieli de apărare chiar în acest an, cu mult înainte de termenul limită pe care guvernul și l-a impus anterior, de 2029, informează Reuters. Sanchez a anunțat un plan pentru majorarea

Politic Ex 22-04-2025 14:02

Rusia își intensifică atacurile hibride contra Europei, avertizează serviciile de informații militare olandeze

Rusia își intensifică atacurile hibride menite să submineze societatea în Olanda și aliații săi europeni, iar hackerii ruși au țintit deja serviciile publice olandeze, a avertizat marți serviciul de informații al armatei olandeze (MIVD), potrivit Reuters. ''Vedem că amenințarea rusă contra Europei este în creștere, inclusiv după o eve

Politic Ex 22-04-2025 13:57

Zeci de universități americane acuză guvernul Trump de amestec politic

Zeci de universități americane, printre care celebrele Yale, Princeton și Harvard au condamnat marți 'amestecul politic' al guvernului condus de președintele SUA, Donald Trump, informează AFP. 'Vorbim cu o singură voce împotriva amestecului guvernamental fără precedent și a interferenței politice care amenință învățăm&a

Politic Ex 22-04-2025 13:41

SUA: Momente-cheie în primele 100 de zile din mandatul prezidențial al lui Donald Trump (sinteză AFP)

De când s-a întors la Casa Albă, președintele Donald Trump a bulversat politica externă a Statelor Unite, a făcut să tremure piețele și a transformat Biroul Oval în scena unor evenimente teatrale permanente, observă marți AFP, care trece în revistă primele 100 de zile ale mandatului prezidențial. * În 26 ianuarie,

Politic Ex 22-04-2025 13:20

Funeralii Papa Francisc/ Ursula von der Leyen va participa

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va participa la funeraliile Papei Francisc, prevăzute pentru sâmbătă, a anunțat biroul șefei executivului comunitar, citat de Reuters și AFP. Printre liderii politici care vor lua parte la funeraliile Papei Francisc, decedat luni la vârsta de 88 de ani, se vor afla președinții Don