logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Parlamentul European a adoptat cu majoritate largă rezoluţia privind un embargo total pentru importurile de gaz şi petrol din Rusia

Image

Rezoluţia Parlamentului European (PE) care cere un embargo total şi imediat pentru importurile de gaz şi petrol ruseşti şi extinderea substanţială a listei de sancţiuni care vizează responsabili din Rusia şi Belarus a fost adoptată joi cu o majoritate largă de eurodeputaţi.

Rezoluţia privind concluziile Consiliului European din 24-25 martie 2022, inclusiv privind ultimele evoluţii ale războiului împotriva Ucrainei şi sancţiunile UE împotriva Rusiei şi implementarea lor, elaborată de grupurile politice, a trecut cu 513 voturi pentru, 22 împotrivă şi 19 abţineri, în aplauzele eurodeputaţilor.

O serie de amendamente care cereau ca formula "un embargo asupra importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear şi gaz cât de curând posibil" să fie înlocuită cu "un embargo total şi imediat asupra importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear şi gaz" a trecut şi ea la vot cu 413 voturi pentru, 93 împotrivă şi 46 de abţineri.

Unul dintre aceste amendamente era semnat, printre alte zeci de eurodeputaţi, şi de românii Marian Jean Marinescu, Gheorghe Falcă, Eugen Tomac, Ramona Strugariu şi Traian Băsescu.

Eurodeputata Beata Szydlo, fostul premier al Poloniei, a fost printre cei 93 de eurodeputaţi care au votat împotriva celor trei amendamente, care practic au dus la scoaterea din rezoluţie a formulei "cât de curând posibil" referitoare la importurile de gaz, care dilua acest apel al PE. La votul pe amendamente s-au abţinut şi eurodeputatele din grupul S&D Maria Grapini şi Corina Creţu.

Potrivit listei de vot, eurodeputaţii români nu s-au aflat însă pe lista abţinerilor sau a voturilor împotrivă la votul final asupra rezoluţiei. Eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan a postat pe Facebook după vot că este "mândru că această rezoluţie pe care am cosemnat-o a fost adoptată cu un asemenea rezultat".

Rezoluţia prevede, la alineatul 15, un "apel la un embargo total şi imediat asupra importurilor din Rusia de petrol, cărbune, combustibil nuclear şi gaz, renunţarea completă la gazoductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2 şi prezentarea unui plan pentru continuarea asigurării securităţii aprovizionării cu energie pe termen scurt".

De asemenea, cere textul rezoluţiei, ar trebui "să se stabilească un plan cuprinzător de acţiune pentru UE privind viitoare sancţiuni şi să se comunice clar liniile roşii şi paşii, măsură cu măsură, pentru a retrage sancţiunile în cazul în care Rusia face paşi pentru restabilirea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor sale internaţionale şi îşi retrage complet trupele de pe teritoriul Ucrainei".

La alineatul 19, rezoluţia grupurilor politice din PE "subliniază că toate bunurile aparţinându-le oficialilor ruşi sau oligarhilor asociaţi cu regimul Putin, cât şi ale reprezentanţilor şi interpuşilor acestora, precum şi ale celor din Belarus legaţi de regimul Lukaşenko ar trebui confiscate" şi vizele UE ale deţinătorilor lor revocate, în cadrul unei "interdicţii complete şi imediate a paşapoartelor de aur, vizelor şi permiselor de şedere".

De asemenea, subliniază textul citat, "un segment mai larg de oficiali ruşi, guvernatori şi primari, precum şi membri ai elitei economice care se supun actualei politici a regimului Putin şi beneficiază în urma acestui lucru ar trebui vizat de sancţiuni".

Rezoluţia mai prevede că implementarea deplină şi efectivă a sancţiunilor existente de către întreaga UE şi de către aliaţii internaţionali ai UE trebuie să fie o prioritate în prezent. Eurodeputaţii fac apel la liderii UE să excludă Rusia din G20 şi din alte organizaţii multilaterale, cum ar fi Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, Interpol, Organizaţia Mondială a Comerţului, UNESCO şi altele, "ceea ce ar constitui un semn important că comunitatea internaţională nu va reveni la relaţiile obişnuite cu statul agresor".

Pentru a eficientiza sancţiunile, PE solicită excluderea băncilor ruseşti din sistemul SWIFT, interzicerea intrării în apele teritoriale ale UE şi a staţionării în porturile UE a tuturor navelor conectate la Rusia şi interzicerea transportului rutier de mărfuri dinspre şi către Rusia şi Belarus.

Eurodeputaţii fac referire în rezoluţie la atrocităţile şocante, "care constituie în mod incontestabil crime de război", comise de trupele ruse în Ucraina şi, în special, în Bucea, care au distrus complet sau aproape complet Mariupol, Volnovaha şi alte oraşe şi sate. Aceştia subliniază că autorii crimelor de război trebuie traşi la răspundere şi solicită înfiinţarea unui tribunal special al ONU pentru crimele din Ucraina.

Parlamentul European reiterează faptul că livrările de arme trebuie să continue şi să fie intensificate pentru a permite Ucrainei să se apere în mod eficient şi sprijină continuarea ajutorului defensiv acordat forţelor armate ucrainene în mod individual de către statele membre ale UE şi în mod colectiv prin intermediul Instrumentului european pentru pace.

Iniţial au existat semnale că rezoluţia, care are doar valoare de simbol, ar putea să nu treacă din cauza opoziţiei eurodeputaţilor statelor membre dependente de gazul rusesc, dar în final PE a reuşit să dea o imagine de unitate. AGERPRES/(AS - autor: Florin Ştefan, editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruştei)

 

Citeşte şi:

 

Volodimir Zelenski îndeamnă Grecia să îşi exercite influenţa în UE pentru a ajuta oraşul Mariupol

 

Un grup de investigaţie ucrainean i-a identificat pe unii dintre presupuşii autori ai masacrului de la Bucea

 

Rusia acuză Google de informaţii false în legătură cu Ucraina şi îi interzice să facă publicitate

 

NATO: Războiul din Ucraina a ''zdruncinat întreaga ordine internaţională''

 

Consiliul Europei denunţă returnarea refugiaţilor şi migranţilor la frontierele europene

Afisari: 2

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 24-01-2025 18:32

UE ar urma să relaxeze sancțiunile împotriva Siriei

Miniștrii de externe din UE ar urma să dea undă verde luni pentru relaxarea sancțiunilor impuse Siriei sub regimul lui Bashar al-Assad, au declarat vineri diplomați, potrivit AFP. Uniunea Europeană vrea să ajute la reconstruirea țării devastate de război și să stabilească relații cu noii săi lideri, care pledează în mod regulat pentru ri

Politic Ex 24-01-2025 18:07

Coreea de Sud: Un tribunal respinge prelungirea detenției președintelui suspendat

O instanță din Coreea de Sud a respins vineri o cerere de prelungire a detenției președintelui destituit Yoon Suk Yeol, a cărui încercare de a impune legea marțială pe 3 decembrie a eșuat, dar liderul suspendat rămâne în spatele gratiilor, informează AFP și EFE. Yoon a fost arestat săptămâna trecută, în timpul une

Politic Ex 24-01-2025 17:52

Viktor Orban pune condiții pentru menținerea sancțiunilor UE împotriva Rusiei

Premierul ungar Viktor Orban și-a menținut vineri amenințarea de a bloca reînnoirea sancțiunilor europene împotriva Rusiei, dar a precizat că ar putea renunța la opoziția sa dacă Bruxellesul convinge Kievul să restabilească tranzitul gazului rusesc către Europa Centrală, conform AFP. Europenii 'nu ar trebui să încerce să ne convin

Politic Ex 24-01-2025 17:26

Putin spune că 'criza din Ucraina' ar fi putut fi evitată în 2022 dacă Trump ar fi fost președinte

Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că 'criza din Ucraina' din 2022, anul în care Kremlinul a declanșat conflictul, ar fi putut fi evitată dacă Donald Trump ar fi fost la Casa Albă, informează AFP. 'Nu pot decât să fiu de acord cu (Donald Trump) că, dacă ar fi fost președinte, dacă ei nu i-ar fi furat victoria în 202

Politic Ex 24-01-2025 17:17

Putin laudă caracterul pragmatic și inteligența lui Trump

Președintele rus Vladimir Putin a lăudat vineri caracterul pragmatic și inteligența omologului său american Donald Trump, spunând că acesta din urmă nu va încerca să scadă prețul petrolului, pentru că propria țară, SUA, ar avea de suferit, relatează AFP. 'Nu doar că este inteligent, dar este și o persoană pragmatică', a declarat Put

Politic Ex 24-01-2025 17:06

Putin spune că este pregătit pentru negocieri cu Trump despre #Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că este pregătit pentru negocieri cu omologul său american Donald Trump cu privire la Ucraina, fără a oferi o dată concretă, relatează AFP. 'Nu voi insista asupra acestui lucru, dar pot spune doar că actualul președinte a declarat că este gata să lucrăm împreună', a afirmat Putin.

Politic Ex 24-01-2025 16:50

Măsurile antimigrație ale lui Trump: ONU subliniază că dreptul la azil este 'universal recunoscut'

Organizația Națiunilor Unite a subliniat vineri că dreptul de a solicita azil este 'universal recunoscut', în urma deciziilor președintelui american Donald Trump de a suspenda toate primirile de refugiați și de a pune capăt programului de azil al SUA, relatează AFP. 'Toate statele au dreptul de a-și exercita jurisdicția de-a lungul granițelor

Politic Ex 24-01-2025 16:09

UE îl invită la Bruxelles pe noul șef al diplomației americane

Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, i-a lansat o invitație deschisă noului secretar de stat american Marco Rubio de a participa la o reuniune a UE la Bruxelles, au declarat vineri diplomați, potrivit AFP. Uniunea Europeană lucrează pentru a construi legături cu administrația președintelui Donald Trump, care a depus jurământul pentru un al doilea mand

Politic Ex 24-01-2025 13:19

Rusia: Riscul unei ciocniri armate între puterile nucleare este în creștere, spune Serghei Șoigu

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Șoigu, a avertizat într-un interviu publicat vineri că riscul unei ciocniri armate între puterile nucleare este în creștere, transmite Reuters. 'Pe fondul creșterii conflictelor și agravării rivalității geopolitice în lume, riscurile unei ciocniri violente între marile st

Politic Ex 24-01-2025 12:41

Kremlinul spune că Putin e gata să discute cu Trump, iar conflictul cu #Ucraina nu e legat de petrol, ci de securitatea națională a Rusiei

Președintele rus Vladimir Putin este gata să discute la telefon cu președintele american Donald Trump și Moscova așteaptă un semn de la Washington când va fi la rândul său pregătit, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters. Joi, în intervenția sa online la Forumul economic mondial de la Davo

Politic Ex 24-01-2025 10:25

UE se declară 'gata să discute cu noua administrație' a SUA în fața posibilelor tensiuni comerciale

Uniunea Europeană este 'gata să discute cu noua administrație' în fața unor posibile tensiuni comerciale cu Statele Unite ale Americii, a declarat joi ambasadoarea UE la Washington, Jovita Neliupsiene, după ce Donald Trump a declarat că blocul comunitar tratează SUA 'în mod nedrept', relatează AFP. 'Suntem pregătiți să discutăm

Politic Ex 24-01-2025 09:04

SUA au arestat 538 de migranți ilegali și au expulzat câteva sute (Casa Albă)

SUA au arestat 538 de migranți ilegali și au expulzat câteva sute într-o operațiune masivă desfășurată la câteva zile după începutul președinției lui Donald Trump, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, informează vineri AFP și Reuters. 'Administrația Trump a arestat 538 de migranți ilegali infractori&

Politic Ex 24-01-2025 08:32

Senatul SUA l-a confirmat ca director al CIA pe John Ratcliffe

Senatul SUA l-a confirmat joi ca director al CIA pe John Ratcliffe, fost director al informațiilor naționale în timpul primului mandat al președintelui republican Donald Trump, informează AFP și Reuters. Camera superioară a legislativului american a aprobat nominalizarea cu 75 de voturi din taberele democrată și republicană, față de 25 împotrivă.

Politic Ex 23-01-2025 23:05

Trump a semnat un decret pentru declasificarea dosarelor privind asasinatele lui 'JFK' și Martin Luther King

Președintele SUA Donald Trump a ordonat joi declasificarea dosarelor guvernului american privind asasinarea președintelui John F. Kennedy în 1963, a fratelui acestuia Robert F. Kennedy în 1968, precum și a liderului luptei pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare Martin Luther King Jr, în același an, relatează AFP.

Politic Ex 23-01-2025 20:10

Trump afirmă la Davos că dorește o întâlnire cu Putin pentru a opri războiul în #Ucraina, fără a avansa soluții

Președintele american Donald Trump a reafirmat joi, într-o intervenție online la forumul economic mondial de la Davos, că dorește să se întâlnească cu omologul său rus Vladimir Putin pentru a opri războiul în Ucraina, țară despre care a spus că este pregătită să încheie un acord cu Rusia, fără a oferi însă vreun detaliu concret, co