UPDATE Arhiepiscopul sud-african emerit Desmond Tutu a murit la vârsta de 90 de ani

Arhiepiscopul anglican sud-african emerit Desmond Tutu, laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi un simbol al luptei împotriva apartheidului, regimul de segregare rasistă, murit la vârsta de 90 de ani, în Cape Town, a anunţat duminică preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, conform agenţiilor internaţionale de presă.
Într-un comunicat, preşedintele şi-a exprimat ''în numele tuturor sud-africanilor, durerea profundă faţă de moartea, duminică'', a uneia dintre figurile cheie ale istoriei contemporane a Africii de Sud.
Foto: (c) SALVATORE DI NOLFI / EPA
''Moartea arhiepiscopului emerit Desmond Tutu este un alt capitol de tristeţe în despărţirea ţării noastre de o generaţie de sud-africani remarcabili care ne-au lăsat o Africă de Sud eliberată", a declarat Cyril Ramaphosa, citat de Reuters.
''Un om de o inteligenţă extraordinară, integru şi invincibil împotriva forţelor apartheidului, el a fost, de asemenea, tandru şi vulnerabil în compasiunea sa pentru cei care au suferit opresiunea, nedreptatea şi violenţa sub apartheid, precum şi pentru cei oprimaţi şi pentru asupritorii lor din întreaga lume", a adăugat Ramaphosa, citat şi de AFP.
Foto: (c) EPA
Tutu a predicat împotriva tiraniei minorităţii albe, dar chiar şi după ce aceasta a luat sfârşit, în democraţie, el a menţinut "vigoarea" şi "vigilenţa" liderilor pentru a responsabiliza instituţiile, a spus preşedintele.
Nu a încetat să lupte pentru o Africă de Sud mai dreaptă, cerând socoteală elitei politice negre cu aceeaşi furie ca şi albilor afrikaneri. El s-a certat adesea cu foştii săi aliaţi din cadrul partidului de guvernământ, Congresul Naţional African, din cauza eşecurilor acestora de a aborda sărăcia şi inegalităţile pe care au promis că le vor eradica.
Cu doi ani înainte de a deveni primul şef de culoare al arhiepiscopiei anglicane din Cape Town, Tutu a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 1984 pentru opoziţia sa non-violentă faţă de opresiunea rasistă brutală a apartheidului. Un deceniu mai târziu, el a asistat la sfârşitul acestui regim şi Africa de Sud a devenit o democraţie condusă de Nelson Mandela. Acesta i-a dat lui Tutu sarcina dificilă de a prezida Comisia pentru Adevăr şi Reconciliere, un organism însărcinat cu scoaterea la lumină a atrocităţilor comise în timpul apartheidului.
Tutu a fost considerat conştiinţa naţiunii atât de negri, cât şi de albi, o mărturie durabilă a credinţei sale şi a spiritului de reconciliere într-o naţiune divizată.
Cariera sa a fost marcată de o apărare constantă a drepturilor omului, lucru care l-a determinat să se distanţeze în numeroase ocazii de ierarhia bisericească pentru a apăra în mod deschis poziţii precum drepturile homosexualilor sau eutanasia, scrie EFE.
Foto: (c) EPA
A fost supranumit "busola morală a naţiunii", iar curajul său de a apăra justiţia socială, chiar şi cu costuri mari pentru el însuşi, a excelat întotdeauna.
După ce s-a retras oficial din viaţa publică la împlinirea vârstei de 79 de ani, Tutu a continuat să vorbească despre o serie de probleme morale, acuzând inclusiv Occidentul, în 2008, de complicitate la suferinţa palestiniană prin tăcerea sa.
În ultimii ani, a stat departe de viaţa publică din cauza vârstei înaintate şi a problemelor de sănătate de lungă durată, între care un cancer de prostată.
Ultima sa apariţie publică a fost în scurte imagini video difuzate cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani (7 octombrie), aniversare pe care fundaţia sa a sărbătorit-o printr-o conferinţă virtuală la care au participat, printre alţii, cel mai înalt lider spiritual tibetan, Dalai Lama, activista mozambicană şi văduva lui Nelson Mandela, Graca Machel, şi fosta preşedintă irlandeză Mary Robinson.
De asemenea, cu o înfăţişare fragilă, a fost văzut când a fost dus cu căruciorul în fosta sa parohie, Catedrala St George din Cape Town, care a fost un refugiu sigur pentru activiştii anti-apartheid, pentru o slujbă care a marcat cea de-a 90-a aniversare a sa.
Foto: (c) EPA
Însă ultima dată când ţara a primit veşti despre el a fost la 1 noiembrie, când, departe de privirile publicului, a votat la alegerile locale, scrie AFP.
Deşi s-a născut în apropiere de Johannesburg, şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii în Cape Town şi a condus numeroase marşuri şi campanii pentru a pune capăt apartheidului de pe treptele din faţa Catedralei St George, care a devenit cunoscută sub numele de "Catedrala Poporului" şi un simbol puternic al democraţiei.
Omagii de dedicate lui Desmond Tutu au sosit din întreaga lume, relatează Reuters.
Foto: (c) EPA
Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, l-a salutat pe Tutu ca fiind "un profet şi un preot", în timp ce extravagantul miliardar britanic Richard Branson a declarat că "lumea a pierdut un gigant".
Premierul britanic Boris Johnson a remarcat rolul "crucial" al lui Tutu în "lupta pentru crearea unei noi Africi de Sud", iar premierul norvegian Jonas Gahr Stoere a vorbit de "un mare om mic'' (Tutu nu avea mai mult de 1,68 metri) care a dovedit ''puterea reconcilierii şi a iertării".
''Suntem mai buni pentru că el a fost aici'', a declarat Bernice King, fiica lui Martin Luther King.
Foto: (c) EPA
Un oficial al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, Wasel Abu Youssef, a declarat că Tutu a fost ''unul dintre cei mai mari susţinători'' ai cauzei palestiniene.
Tutu şi vechiul său prietenul său Nelson Mandela au locuit pentru o vreme pe aceeaşi stradă din cartierul sud-african Soweto, ceea ce face ca strada Vilakazi să fie singura din lume care a găzduit doi laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace.
"Cea mai distinctivă calitate a sa este disponibilitatea de a lua poziţii nepopulare fără teamă", a spus odată Mandela despre Tutu. "O astfel de independenţă de gândire este vitală pentru o democraţie înfloritoare".AGERPRES/(AS - editor: Mariana Ionescu, editori online: Ady Ivaşcu, Alexandru Cojocaru)
Citiţi şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Zelenski le cere aliaților să exercite presiuni asupra Moscovei pentru a pune în aplicare o încetare a focului
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că o încetare a focului cu Rusia este posibilă în orice moment și a cerut aliaților Kievului să exercite presiuni mai mari asupra Moscovei pentru a pune în aplicare această măsură, relatează Reuters. 'Credem că o încetare a focului este posibilă în orice m
După un an de guvernare de dreapta, Portugalia este din nou în campanie electorală
Portugalia a intrat oficial duminică în campania electorală pentru alegerile legislative anticipate din 18 mai, al treilea scrutin din ianuarie 2022, pentru care guvernul de dreapta moderat este favorit, dar fără nicio garanție că o victorie ar asigura stabilitatea viitorului executiv, transmite France Presse. La alegerile din martie 202
Președintele Donald Trump vorbește la NBC despre un nou mandat, soarta TikTok și respectarea Constituției în SUA
Președintele SUA, Donald Trump, își clarifică intențiile cu privire la un nou mandat și la soarta TikTok într-un interviu realizat vineri și difuzat duminică în cadrul emisiunii 'Meet the Press with Kristen Welker' de la NBC News. El a fost întrebat și dacă în SUA este respectată Constituția, după cum relatează agențiile internaț
Nicaragua va părăsi UNESCO după un premiu decernat unui ziar de opoziție
Nicaragua a informat UNESCO cu privire la intenția sa de a părăsi organizația, după ce aceasta a acordat Premiul mondial pentru libertatea presei cotidianului istoric La Prensa, a cărui redacție a fost forțată să plece în exil, a anunțat duminică Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, informează AFP. Această de
Controalele la frontierele germane vor fi înăsprite imediat de către noul ministru de interne
Noul ministru de interne al Germaniei, Alexander Dobrindt, din partea Uniunii Creștin-Sociale (CSU) din Bavaria, intenționează să dispună respingeri sporite ale migranților și controale mai frecvente la frontierele externe ale Germaniei, încă de miercuri, a doua zi după preluarea mandatului în cadrul noului guvern de coaliție, relatează dpa.
Președintele rus, Vladimir Putin, vorbește într-un documentar despre #Ucraina, Occident și succesiune
Președintele rus, Vladimir Putin, recunoaște că Rusia nu era pregătită să se confrunte cu Occidentul în 2014, speră că nu va fi nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina și crede în reconcilierea cu țara vecină. El a făcut aceste declarații într-un film documentar al televiziunii de stat ruse, intitulat 'Rusia, Kremlin, Putin, 25 de an
Președintele ucrainean Zelenski face o vizită la Praga
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit duminică la Praga, într-o vizită de două zile în Cehia, transmite AFP, remarcând sprijinul necondiționat acordat Ucrainei de Cehia de la începutul invaziei ruse. Șeful de stat de la Kiev a fost întâmpinat la aeroport de ministrul ceh de externe Jan Lipavski,
O rachetă a lovit Israelul după un atac revendicat de rebelii yemeniți Houthi
O rachetă a lovit duminică teritoriul Israelului în apropiere de aeroportul Ben Gurion de lângă Tel Aviv, transmite dpa. După ce s-au declanșat alarmele antiaeriene, forțele armate israeliene au anunțat că a fost detectată o rachetă care se apropia dinspre Yemen și că se fac încercări de interceptare. Purtătoru
Președintele chinez Xi Jinping va face o vizită în Rusia în 7-10 mai
Președintele chinez Xi Jinping va face o vizită oficială în Rusia în perioada 7-10 mai, când va participa la cea de-a 80-a aniversare a înfrângerii Germaniei naziste în cel de-al doilea război mondial, a anunțat duminică Kremlinul printr-un comunicat preulat de Reuters de pe Telegram. Președinția de la Mosco
Încă o rachetă lansată din Yemen a vizat Israelul
Alarmele antiaeriene s-au auzit în Israel duminică; forțele armate au anunțat că a fost detectată o rachetă care se apropia dinspre Yemen, transmite dpa, care observă că este a treia zi consecutiv când rebelii yemeniți Houthi atacă teritoriul israelian. Militarii israelieni au comunicat că au avut loc mai multe încercări de i
#Ucraina: Dronele rusești au rănit la Kiev 11 oameni, printre care doi copii
Un atac rusesc cu drone a rănit noaptea trecută la Kiev 11 oameni, printre care doi copii, au anunțat duminică oficiali și militari din capitala Ucrainei, citați de Reuters. Resturile de drone căzute au declanșat incendii în clădiri rezidențiale din cartierele Obolonski și Sviatoșinski ale capitalei ucrainene, a comunicat în mediil
Președintele sârb, în stare 'stabilă' după ce a fost internat la revenirea din Florida
Președintele sârb Aleksandar Vucic a fost internat sâmbătă la un spital militar din Belgrad după ce s-a întors din Statele Unite și se află într-o stare 'stabilă', potrivit unei surse medicale, relatează AFP. Vucic, în vârstă de 55 de ani, 'a fost internat la Academia medicală militară imediat du
Kosovo: Parlamentul nu a reușit să-și aleagă președintele pentru a zecea oară
Parlamentarii kosovari nu au reușit pentru a zecea oară să-și aleagă sâmbătă un președinte, amânând și mai mult formarea unui guvern, la aproape trei luni după alegerile legislative, relatează AFP. Kosovo se află într-un impas politic de la alegerile din 9 februarie, câștigate de partidul de guvernământ Vete
BTA: Peste 700 de militari vor participa la Ziua Vitejiei și la Parada Forțelor Armate Bulgare pe 6 mai
Sărbătoarea Sfântului Gheorghe, care este celebrată ca Zi a Vitejiei și a Forțelor Armate Bulgare, va fi marcată în centrul Sofiei pe 6 mai printr-o binecuvântare a culorilor și cu o paradă militară, a informat serviciul de presă al Ministerului Apărării. La paradă vor participa peste 700 de militari din Unitatea Gărzilor Naț
Premierul australian de centru-stânga revendică victoria în alegerile legislative
Șeful guvernului laburist australian Anthony Albanese a revendicat victoria în alegerile legislative de sâmbătă, într-un discurs adresat susținătorilor săi, relatează AFP. 'Mulțumesc poporului australian pentru că mi-a dat șansa de a continua să slujesc cea mai bună națiune din lume', a declarat premierul la Sydney.