UPDATE Arhiepiscopul sud-african emerit Desmond Tutu a murit la vârsta de 90 de ani

Arhiepiscopul anglican sud-african emerit Desmond Tutu, laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi un simbol al luptei împotriva apartheidului, regimul de segregare rasistă, murit la vârsta de 90 de ani, în Cape Town, a anunţat duminică preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, conform agenţiilor internaţionale de presă.
Într-un comunicat, preşedintele şi-a exprimat ''în numele tuturor sud-africanilor, durerea profundă faţă de moartea, duminică'', a uneia dintre figurile cheie ale istoriei contemporane a Africii de Sud.
Foto: (c) SALVATORE DI NOLFI / EPA
''Moartea arhiepiscopului emerit Desmond Tutu este un alt capitol de tristeţe în despărţirea ţării noastre de o generaţie de sud-africani remarcabili care ne-au lăsat o Africă de Sud eliberată", a declarat Cyril Ramaphosa, citat de Reuters.
''Un om de o inteligenţă extraordinară, integru şi invincibil împotriva forţelor apartheidului, el a fost, de asemenea, tandru şi vulnerabil în compasiunea sa pentru cei care au suferit opresiunea, nedreptatea şi violenţa sub apartheid, precum şi pentru cei oprimaţi şi pentru asupritorii lor din întreaga lume", a adăugat Ramaphosa, citat şi de AFP.
Foto: (c) EPA
Tutu a predicat împotriva tiraniei minorităţii albe, dar chiar şi după ce aceasta a luat sfârşit, în democraţie, el a menţinut "vigoarea" şi "vigilenţa" liderilor pentru a responsabiliza instituţiile, a spus preşedintele.
Nu a încetat să lupte pentru o Africă de Sud mai dreaptă, cerând socoteală elitei politice negre cu aceeaşi furie ca şi albilor afrikaneri. El s-a certat adesea cu foştii săi aliaţi din cadrul partidului de guvernământ, Congresul Naţional African, din cauza eşecurilor acestora de a aborda sărăcia şi inegalităţile pe care au promis că le vor eradica.
Cu doi ani înainte de a deveni primul şef de culoare al arhiepiscopiei anglicane din Cape Town, Tutu a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 1984 pentru opoziţia sa non-violentă faţă de opresiunea rasistă brutală a apartheidului. Un deceniu mai târziu, el a asistat la sfârşitul acestui regim şi Africa de Sud a devenit o democraţie condusă de Nelson Mandela. Acesta i-a dat lui Tutu sarcina dificilă de a prezida Comisia pentru Adevăr şi Reconciliere, un organism însărcinat cu scoaterea la lumină a atrocităţilor comise în timpul apartheidului.
Tutu a fost considerat conştiinţa naţiunii atât de negri, cât şi de albi, o mărturie durabilă a credinţei sale şi a spiritului de reconciliere într-o naţiune divizată.
Cariera sa a fost marcată de o apărare constantă a drepturilor omului, lucru care l-a determinat să se distanţeze în numeroase ocazii de ierarhia bisericească pentru a apăra în mod deschis poziţii precum drepturile homosexualilor sau eutanasia, scrie EFE.
Foto: (c) EPA
A fost supranumit "busola morală a naţiunii", iar curajul său de a apăra justiţia socială, chiar şi cu costuri mari pentru el însuşi, a excelat întotdeauna.
După ce s-a retras oficial din viaţa publică la împlinirea vârstei de 79 de ani, Tutu a continuat să vorbească despre o serie de probleme morale, acuzând inclusiv Occidentul, în 2008, de complicitate la suferinţa palestiniană prin tăcerea sa.
În ultimii ani, a stat departe de viaţa publică din cauza vârstei înaintate şi a problemelor de sănătate de lungă durată, între care un cancer de prostată.
Ultima sa apariţie publică a fost în scurte imagini video difuzate cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani (7 octombrie), aniversare pe care fundaţia sa a sărbătorit-o printr-o conferinţă virtuală la care au participat, printre alţii, cel mai înalt lider spiritual tibetan, Dalai Lama, activista mozambicană şi văduva lui Nelson Mandela, Graca Machel, şi fosta preşedintă irlandeză Mary Robinson.
De asemenea, cu o înfăţişare fragilă, a fost văzut când a fost dus cu căruciorul în fosta sa parohie, Catedrala St George din Cape Town, care a fost un refugiu sigur pentru activiştii anti-apartheid, pentru o slujbă care a marcat cea de-a 90-a aniversare a sa.
Foto: (c) EPA
Însă ultima dată când ţara a primit veşti despre el a fost la 1 noiembrie, când, departe de privirile publicului, a votat la alegerile locale, scrie AFP.
Deşi s-a născut în apropiere de Johannesburg, şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii în Cape Town şi a condus numeroase marşuri şi campanii pentru a pune capăt apartheidului de pe treptele din faţa Catedralei St George, care a devenit cunoscută sub numele de "Catedrala Poporului" şi un simbol puternic al democraţiei.
Omagii de dedicate lui Desmond Tutu au sosit din întreaga lume, relatează Reuters.
Foto: (c) EPA
Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, l-a salutat pe Tutu ca fiind "un profet şi un preot", în timp ce extravagantul miliardar britanic Richard Branson a declarat că "lumea a pierdut un gigant".
Premierul britanic Boris Johnson a remarcat rolul "crucial" al lui Tutu în "lupta pentru crearea unei noi Africi de Sud", iar premierul norvegian Jonas Gahr Stoere a vorbit de "un mare om mic'' (Tutu nu avea mai mult de 1,68 metri) care a dovedit ''puterea reconcilierii şi a iertării".
''Suntem mai buni pentru că el a fost aici'', a declarat Bernice King, fiica lui Martin Luther King.
Foto: (c) EPA
Un oficial al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, Wasel Abu Youssef, a declarat că Tutu a fost ''unul dintre cei mai mari susţinători'' ai cauzei palestiniene.
Tutu şi vechiul său prietenul său Nelson Mandela au locuit pentru o vreme pe aceeaşi stradă din cartierul sud-african Soweto, ceea ce face ca strada Vilakazi să fie singura din lume care a găzduit doi laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace.
"Cea mai distinctivă calitate a sa este disponibilitatea de a lua poziţii nepopulare fără teamă", a spus odată Mandela despre Tutu. "O astfel de independenţă de gândire este vitală pentru o democraţie înfloritoare".AGERPRES/(AS - editor: Mariana Ionescu, editori online: Ady Ivaşcu, Alexandru Cojocaru)
Citiţi şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SUA: Un american care a amenințat că îl ucide pe Trump a fost arestat
Un american în vârstă de 32 de ani a fost arestat și inculpat pentru că în mesaje online a amenințat că îl va asasina pe Donald Trump, a anunțat vineri Departamentul de Justiție (DoJ) într-un comunicat, notează AFP. Pe contul său de YouTube numit 'Mr Satan, bărbatul a afirmat printre altele că și-a cumpărat ma
Prezidențiale în Polonia: Prima confruntare între candidați
Prima dezbatere între mai mulți candidați la alegerile prezidențiale din Polonia din luna mai s-a concentrat vineri asupra problemelor de securitate, relațiilor internaționale și migrației, notează AFP. Inițial, dezbaterea urma să-i reunească doar pe cei doi favoriți ai alegerilor, pro-europeanul Rafal Trzaskowski, candidat al Coaliției
VIDEO Canada afirmă că negocierile comerciale cu SUA vor începe în mai
Canada și Statele Unite vor începe negocierile pentru un nou acord comercial la începutul lunii mai, a confirmat vineri premierul Mark Carney care avertizează că creșterea taxelor vamale impusă de Donald Trump afectează deja economia canadiană, scrie AFP. Aceste discuții trebuie așadar să aibă loc imediat după alegerile legislative
Israel: Armata afirmă că a interceptat o dronă care venea dinspre est
Armata israeliană a anunțat vineri că a interceptat o dronă care se apropia de Israel dinspre est, în timp ce o sursă militară din Iordania vecină a raportat prăbușirea unei drone ale cărei resturi au provocat un incendiu, notează AFP. Nu au fost înregistrate victime. Pe teritoriul israelian nu s-au declanșat sirene
Erdogan: Israelul vrea să 'dinamiteze revoluția' din Siria
Președintele turc Recep Tayyip a acuzat vineri Israelul că încearcă să 'dinamiteze revoluția' din Siria, agitând diviziunile în țară după îndepărtarea de la putere a președintelui Bashar al-Assad, relatează AFP. Israelul 'încearcă să dinamiteze revoluția de la 8 decembrie agitând diferențele etni
Trump îndeamnă Congresul să legifereze pentru ca ora de vară să devină permanentă
Președintele american Donald Trump a cerut vineri Congresului să legifereze pentru a aboli schimbarea orei, astfel încât ora de vară să devină permanentă, informează AFP. 'Camera Reprezentanților și Senatul ar trebui să se activeze puternic pentru a avea mai mult soare la sfârșitul zilei', a scris președintele american pe platforma sa
Zelenski cere încă 10 baterii Patriot și grăbirea formării unui contingent internațional pentru a fi desfășurat în #Ucraina
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut vineri aliaților Ucrainei în războiul cu Rusia, reuniți la Bruxelles la o nouă întâlnire a miniștrilor apărării, zece sisteme antiaeriene Patriot suplimentare și grăbirea constituirii unui contingent internațional de trupe care să fie desfășurat în Ucraina ca garanție de securitate pentru aceasta &i
Trump cere Rusiei să se 'miște' pentru a încheia războiul cu #Ucraina în care 'mor prea mulți oameni'
'Rusia trebuie să se miște', a transmis vineri președintele american Donald Trump, într-un mesaj pe rețeaua sa de socializare Truth Social, în care a deplâns că 'mor prea mulți oameni, mii pe săptămână, într-un război teribil și fără sens' în Ucraina, consemnează AFP. 'Un război care niciodată nu ar fi tr
Putin îl primește vineri pe emisarul lui Trump, căruia îi va transmite 'preocupările majore ale Rusiei'
Kremlinul a confirmat vineri că președintele rus Vladimir Putin îl va primi vineri la Sankt Petersburg pe trimisul special al SUA, Steve Witkoff, căruia îi va transmite 'preocupările Rusiei' cu privire la situația legată de Ucraina, relatează EFE. Potrivit purtătorului de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, citat de agențiile
ONU afirmă că acțiunile Israelului amenință 'capacitatea viitoare a palestinienilor de a trăi în Fâșia Gaza'
Acțiunile Israelului în Fâșia Gaza amenință 'capacitatea viitoare a palestinienilor de a trăi' în teritoriu, a declarat vineri Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, relatează AFP. 'Moartea, distrugerea, strămutarea, refuzul accesului la nevoile de bază în Gaza și ideea repetată că locuitorii din Gaza ar t
Comisarul european pentru comerț pleacă în SUA pentru negocieri asupra taxelor vamale
Comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, va avea luni la Washington discuții cu oficiali americani, după ce președintele american Donald Trump a suspendat pentru 90 de zile taxele vamale suplimentare pe care le hotărâse și UE la rândul ei a suspendat taxele vamale de retorsiune împotriva SUA, relatează vineri agențiile Reuters și EFE.
Turcia: Primarul încarcerat al Istanbulului, adus în fața instanței
Primarul încarcerat și destituit al Istanbulului, Ekrem Imamoglu, a depus mărturie vineri în deschiderea unui proces în care i se impută că ar fi proferat insulte la adresa unui procuror al metropolei pe care a condus-o până la arestare, acesta fiind unul dintre capetele de acuzare care i-ar putea aduce pedeapsa cu detenția și interdicția de a ocupa o
#Ucraina a obținut la reuniunea Grupului de la Ramstein noi ajutoare militare de circa 21 de miliarde de euro
Aliații Ucrainei i-au promis vineri acesteia noi ajutoare militare ce însumează aproximativ 21 de miliarde de euro, a anunțat ministrul britanic al apărării, John Healey, potrivit agenției DPA. Ministrul britanic a prezentat în declarația sa aceste ajutoare militare ca fiind angajamente noi, dar în realitate majoritatea acestora erau deja cun
#Ucraina lucrează pentru a-și îmbunătăți logistica în fața intensificării atacurilor rusești
Șeful armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a ordonat vineri accelerarea reparațiilor armelor avariate pe front și îmbunătățirea logisticii aprovizionării militare în fața intensificării acțiunilor ofensive de către forțele ruse pe mai multe segmente ale frontului, informează EFE. 'În contextul intensificării acțiunilor ofensive ale
O potențială reducere a numărului de trupe americane din Europa de Est, un semnal îngrijorător pentru europeni (analiști)
O reducere a numărului de trupe americane din Europa de Est, menționată săptămâna aceasta de presa americană, ar fi interpretată ca un nou pas al Washingtonului către Moscova, un semnal îngrijorător pentru europeni, potrivit unor analiști citați de AFP.