Să colaboreze sau nu cu CPI? Dilema Israelului suspectat de "crime de război" (France Presse)
Israelul ar trebui să le deschidă uşa anchetatorilor Curţii Penale Internaţionale (CPI) sau să refuze orice colaborare? Statul evreu îşi stabileşte strategia după deschiderea unei anchete asupra unor presupuse "crime de război" comise de Israel în Teritoriile Palestiniene, scrie vineri AFP într-o amplă analiză.
Procuroarea generală a CPI, Fatou Bensouda, a lansat miercuri o bombă juridică anunţând o anchetă asupra unor presupuse crime de război în Teritoriile Palestiniene, o iniţiativă respinsă de Israel şi salutată de palestinieni.
Foto: (c) EVA PLEVIER POOL / EPA
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, a cărui ţară nu este membră a CPI, spre deosebire de Palestina, a criticat imediat decizia, spunând că reflectă "esenţa însăşi a antisemitismului".
CPI, singurul tribunal permanent din lume pentru crime de război, a fost creat în 2002 pentru a judeca cele mai grave crime din lume atunci când tribunalele locale nu vor sau nu pot interveni. Această instanţă nu vizează guverne sau state, ci persoane.
În cele din urmă, această jurisdicţie i-ar putea viza pe Benjamin Netanyahu sau pe actualul ministru al apărării, Benny Gantz, şef al armatei în timpul ultimului război din Gaza (2014), aflat în centrul anchetei CPI.
Foto: (c) Yonatan Sindel / Xinhua
Combativ, Netanyahu a promis "să se lupte pentru adevăr" şi să ia apărarea "fiecărui soldat, fiecărui ofiţer, fiecărui civil". Dar cum să se lupte, se întreabă France Presse?
În Israel, presa s-a întrebat imediat dacă CPI va deveni o "afacere Goldstone 2", cu referire la comisia judecătorului Richard Goldstone înfiinţată de Consiliul ONU pentru drepturile omului, dar boicotată de Israel, pentru judecarea, între altele, a operaţiunii "Plumb întărit", derulată de armata israeliană în Gaza în iarna 2008-2009.
Raportul asupra acestei operaţiuni, care s-a soldat cu moartea a 1.440 de palestinieni şi 13 israelieni, a ajuns la concluzia că au existat posibile "crime de război", respectiv "crime împotriva umanităţii".
În siajul acestei afaceri, fosta şefă a diplomaţiei israeliene Tzipi Livni a trebuit să anuleze o vizită la Londra întrucât era vizată de un mandat de arestare. Atunci, este cazul ca Israel să boicoteze CPI aşa cum a făcut cu comisia Goldstone?
Pnina Sharvit Baruch, fostă directoare a serviciului de anchete interne al armatei, susţine că statul evreu "nu trebuie să colaboreze complet cu ancheta" CPI, care vizează o serie de evenimente începând cu iunie 2014, mergând de la ultimul război din Gaza şi până la violenţele legate de "marşul întoarcerii" palestinienilor şi trecând prin dezvoltarea coloniilor israeliene în Cisiordania.
"Ceea ce probabil va face Israelul este să furnizeze procuroarei elemente pertinente pentru apărarea sa, fără o cooperare formală, pentru că nu există încredere în această Curte", a declarat ea pentru AFP.
"Dacă sunteţi nevinovat şi sunteţi judecat de o curte competentă, sunteţi stresat, vă este teamă să nu fiţi găsit vinovat chiar dacă sunteţi nevinovat (...) Dar dacă nu consideraţi că această curte este competentă şi obiectivă, pur şi simplu nu vreţi să vă supuneţi ei", a adăugat ea.
"Am vorbit cu soldaţi şi sunt cu adevărat preocupaţi, le este teamă că vor fi arestaţi mâine", a mai spus Pnina Sharvit Baruch.
Daniel Reisner, fost înalt responsabil pentru afacerile juridice ale armatei, susţine că a sfătuit "mereu guvernul să coopereze, cel puţin dacă nu este vorba despre un tribunal fals".
"Plecând de la modul în care procuroarea Bensouda a acţionat, eu nu aş coopera cu tribunalul, dar nu ştiu dacă aş spune acelaşi lucru după venirea succesorului său (...), care pare mai serios", a declarat el în această săptămână la clubul presei din Ierusalim.
Israelul încearcă să mobilizeze ţările aliate pentru a determina CPI şi pe viitorul său procuror general, britanicul Karim Khan, să abandoneze ancheta.
Potrivit biroului premierului israelian, vicepreşedinta americană Kamala Harris, a cărei ţară este vizată de CPI pentru rolul său în Afganistan, şi-a exprimat "opoziţia completă" faţă de decizia procuroarei Bensouda, în cadrul unei convorbiri telefonice cu Benjamin Netanyahu în noaptea de joi spre vineri.
Foto: (c) Oliver Contreras POOL / EPA
În plus, Israelul estimează că are capacitatea de a examina "în mod imparţial alegaţiile de încălcări prezumate ale dreptului internaţional", a afirmat procurorul său şef Avichai Mandelblit, fără a spune totuşi dacă ţara ar trebui sau nu să coopereze cu CPI.
În ceea ce-l priveşte, Benny Gantz a avertizat asupra consecinţelor geopolitice ale unui proces la CPI. "Nu vom rezolva conflictul între noi (palestinieni şi israelieni) decât prin negocieri, un tribunal nu va ajuta", a afirmat el, în contextul în care procesul de pace israeliano-palestinian se află într-un punct mort.AGERPRES/(AS - autor: Florin Ştefan, editor: Ionuţ Mareş, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
O încetare a focului în Fâșia Gaza trebuie să implice o soluție politică, afirmă șeful diplomației franceze
O încetare a focului în Fâșia Gaza ar trebui să implice ''procesul către o soluție cu două state'', unul israelian și unul palestinian, a afirmat marți ministrul de externe francez Jean-Noël Barrot, transmite AFP. ''Sperăm că se va putea ajunge la acest acord'', a declarat șeful diplomație
Alertă aeriană emisă la nivel național în #Ucraina, după ce Rusia a lansat mai multe rachete de croazieră
Autoritățile ucrainene au emis miercuri o alertă aeriană la nivel național, din cauza rachetelor de croazieră ce amenință mai multe zone ale Ucrainei, la o zi după un important atac al forțelor Kievului asupra mai multor regiuni ruse, informează AFP. Forțele aeriene ucrainene au precizat pe contul lor de Telegram că mai multe rachete se î
Coreea de Sud: Președintele suspendat a fost arestat, o premieră în țară
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a fost arestat miercuri în timpul unei descinderi a anchetatorilor, o măsură fără precedent în urma crizei politice cauzate de încercarea sa eșuată de a impune legea marțială la începutul lunii decembrie, relatează AFP. După o primă descindere care s-a transformat într-un fia
Retragerea Cubei de pe lista statelor care susțin terorismul merge în 'direcția bună' (ministru)
Retragerea Cubei de pe lista neagră a statelor care susțin terorismul merge în 'direcția bună', a declarat marți ministrul cubanez de externe, Bruno Rodriguez, relatează AFP. 'Statele Unite au adoptat măsuri care merg în direcția bună, dar blocada persistă', a reacționat șeful diplomației cubaneze pe platforma X, re
VIDEO Acord Armenia-SUA privind parteneriatul strategic (media)
Armenia și Statele Unite au semnat un acord privind parteneriatul strategic, cu prilejul unei întrevederi, la Washington, între secretarul de stat al SUA Antony Blinken și ministrul armean de externe Ararat Mirzoyan, relatează marți armenpress.am. Secretarul de stat al SUA a subliniat că
SUA: Biden retrage Cuba de pe lista neagră a statelor care susțin terorismul
Președintele american în exercițiu Joe Biden a decis să retragă Cuba de pe lista neagră a statelor care susțin terorismul pentru a 'încuraja' discuțiile purtate sub egida Bisericii Catolice pentru eliberarea unui 'număr important de deținuți politici' de pe insulă, a declarat marți un înalt oficial american, relatează AFP. Ace
Liban: Nawaf Salam a demisionat din funcția de președinte al CIJ
Nawaf Salam, noul prim-ministru libanez, a demisionat din funcția de președinte al Curții Internaționale de Justiție (CIJ), cu efect imediat, a anunțat marți cel mai important tribunal al ONU, relatează AFP. 'Domnul judecător Nawaf Salam, președinte al Curții Internaționale de Justiție, și-a dat demisia din funcția de membru al Curții începând
Trump confirmă că va impune taxe partenerilor externi ai SUA și va crea o instituție pentru colectarea lor
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a anunțat marți că va crea un nou departament, denumit 'Serviciul pentru Venituri Externe', a cărui sarcină va fi să colecteze taxe vamale, datorii și toate veniturile din surse externe, informează Reuters. Trump a precizat pe rețeaua sa de socializare Truth Social că va semna crearea acestui departament chiar pe
Canalul Panama 'va rămâne' panamez, afirmă secretarul general al IMO
Canalul Panama 'va rămâne' în mâinile statului Panama, a afirmat marți secretarul general al Organizației Maritime Internaționale (IMO), Arsenio Dominguez, într-o declarație pentru AFP, în reacție la amenințările de anexare din partea președintelui ales al SUA, Donald Trump. 'Din punctul meu de vedere este foarte clar
Pentru aprobarea încetării focului în Gaza este necesar doar acceptul Hamas (Antony Blinken)
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat marți că pentru punerea în practică a acordului de încetare a focului în Fâșia Gaza mai trebuie doar acceptul din partea grupării islamiste palestiniene Hamas, relatează EFE. 'SUA, Qatar și Egipt au prezentat duminică o propunere finală. Mingea este acum în terenul Hamas. D
Rusia: FSB anunță dejucarea unei tentative de otrăvire a angajaților într-o uzină militară
Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a arestat marți un bărbat despre care afirmă că plănuia, la ordinul serviciilor de informații ucrainene, să otrăvească angajați ai unei companii din industria militară rusă, relatează agenția EFE. 'FSB a zădărnicit un atentat terorist cu substanțe chimice planificat de serviciile de informații ucrainene pentr
Musk ar putea cumpăra TikTok în SUA, potrivit Bloomberg; ideea este o 'pură ficțiune', susține rețeaua socială
Rețeaua de socializare TikTok a descris marți drept 'pură ficțiune' o informație difuzată de Bloomberg conform căreia autoritățile chineze ar evalua posibilitatea ca Elon Musk să preia operațiunile americane ale TikTok ca soluție pentru a evita interzicerea acestei platforme în SUA, relatează AFP. Președintele democrat în exercițiu Joe Bide
#Ucraina/Armata rusă înaintează în nord în direcția orașului strategic Sloviansk
Armata rusă avansează în nord spre bastionul Sloviansk al defensivei ucrainene, după cucerirea unei noi localități în regiunea Donețk (est), a raportat marți Ministerul Apărării de la Moscova, citat de EFE. Ministerul rus indică, într-un comunicat, că localitatea Terni a fost ocupată de către grupul militar Zapad (Vest). Așezar
Maia Sandu spune că are informații cu privire la vizita pe care liderul separatist de la Tiraspol o efectuează la Moscova
Chișinău - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a recunoscut, marți, că are informații cu privire la o vizită pe care liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, o efectuează la Moscova, pe fondul crizei energetice provocate de sistarea furnizării gazelor naturale către Transnistria de către concer
UPDATE Lavrov: Rusia dorește să negocieze cu Trump o nouă arhitectură de securitate și așteaptă inițiativele SUA de soluționare a conflictului în #Ucraina
Rusia este dispusă să negocieze 'garanții de securitate' pentru Ucraina, dar prioritatea sa în viitoare negocieri cu SUA va fi crearea unei noi arhitecturi de securitate în tot spațiul eurasiatic, a declarat marți ministru rus de externe Serghei Lavrov, care a