UE nu a reuşit să-i aplice Rusiei o 'muştruluială publică' în timpul vizitei lui Borrell la Moscova (Zaharova)

Uniunea Europeană a încercat să-i aplice o 'muştruluială publică' Rusiei în timpul vizitei şefului diplomaţiei europene Josep Borrell vineri la Moscova, dar Bruxellesul a eşuat în această tentativă, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, într-un interviu la postul de radio Vesti FM, citat de RIA Novosti şi RBC.
'Vă voi dezvălui un secret despre partenerii noştri occidentali: când nu reuşesc cu muştruluiala, devin isterici. Sarcina lui Borrell era să ne aplice o muştruluială în public pe care - după părerea mea - o planificaseră foarte atent. Pregătiseră o întreagă avalanşă de subiecte: voiau să abordeze manifestaţiile (pro-Navalnîi), mass-media, iar din Navalnîi să facă tema centrală', a afirmat Zaharova.
'Nu le-a ieşit. De ce? Probabil pentru că partea rusă a propus să fie discutate probleme reale aflate la ordinea zilei, de la problemele existente la perspectivele de dezvoltare', a adăugat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.
Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, a efectuat vinerea trecută prima vizită la Moscova a unui oficial UE de rangul său în ultimii trei ani pe fondul unor tensiuni în creştere dintre Rusia şi Occident cu privire la tentativa de otrăvire cu arme chimice a lui Aleksei Navalnîi şi încarcerarea sa ulterioară şi a reprimării cu brutalitate a manifestaţiilor paşnice în sprijinul său.
În timp ce Borrell îşi desfăşura vizita, Moscova a anunţat expulzarea a trei diplomaţi occidentali - un german, un polonez şi un suedez - pe motiv că au fost prezenţi la acţiunile de protest din capitala rusă şi din Sankt-Petersburg. Borrell a spus că diplomaţii aveau dreptul să observe situaţia în conformitate cu Convenţia de la Viena. Luni, Germania, Polonia şi Suedia au anunţat expulzarea a câte unui diplomat rus din ţările lor, ca răspuns la acţiunile Moscovei.
În acelaşi interviu, Maria Zaharova i-a acuzat de trădare pe aliaţii opozantului rus Aleksei Navalnîi pentru faptul că aceştia discută cu înalţi oficiali ai UE şi SUA posibilitatea instituirii de noi sancţiuni împotriva Rusiei după încarcerarea lui Navalnîi la revenirea la 17 ianuarie în Rusia din Germania, unde a primit îngrijiri după ce a fost otrăvit cu agent neurotoxic de tipul Noviciok cu caracter militar. Moscova neagă orice rol în presupusa otrăvire şi nu intenţionează să deschidă un dosar penal în acest caz, deşi faptul otrăvirii lui Navalnîi cu arme chimice a fost stabilit de trei laboratoare occidentale.
După vizita sa la Moscova, Borrell nu a exclus că în cadrul viitoarei reuniuni a miniştrilor de externe ai UE din 22 februarie ar putea fi luată o decizie de extindere a sancţiunilor împotriva Rusiei pentru încălcarea drepturilor omului.
Leonid Volkov, unul dintre principalii colaboratori ai lui Navalnîi, care în prezent se află în Occident, a declarat luni seara pentru Telegram că a 'discutat cu reprezentanţi ai unor ţări UE' despre un 'pachet de sancţiuni individuale'. Printre persoanele vizate, potrivit lui Volkov, se numără oligarhii Roman Abramovici şi Alişer Usmanov, prezentatorul de televiziune pro-Kremlin Vladimir Soloviov, directorul canalului I al televiziunii de stat ruse (Pervîi Kanal) Konstantin Ernst, bancherul Andrei Kostin şi Igor Şuvalov, fost înalt oficial guvernamental, relatează AFP.
Aceste sancţiuni i-ar viza de asemenea pe copiii secretarului general al Consiliului Securităţii rus, Nikolai Patruşev, în prezent ministru al agriculturii, şi ai directorului Serviciului Federal de Securitate (FSB), Aleksandr Bortnikov, ei înşişi deja sancţionaţi. Potrivit lui Volkov, aceste măsuri vizează 'cercul cel mai apropiat şi de susţinători ai lui Vladimir Putin'.
Delegaţia poloneză la Uniunea Europeană a confirmat pe Twitter desfăşurarea unei reuniuni prin videoconferinţă cu Leonid Volkov şi Vladimir Aşurkov, un alt colaborator al lui Aleksei Navalnîi. 'Reprezentanţii permanenţi ai celor 27 de state membre, alături de ambasadorii Statelor Unite, Marii Britanii, Canadei şi Ucrainei, discută în prezent paşii următori', a indicat delegaţia poloneză.
'Este total de neînţeles pentru mine să văd cum oameni care vorbesc despre viitorul Rusiei pot să alerge către cei care văd Rusia drept adversarul lor'', a declarat Zaharova pentru postul de televiziune Rossia 24. 'Din punct de vedere moral şi etic, este o trădare', a mai spus ea la postul de radio Vesti FM.
UE cere eliberarea eliberarea lui Aleksei Navalnîi şi denunţă refuzul Moscovei de a deschide o anchetă în cazul otrăvirii acestuia, ceea ce i-a determinat pe europeni să sancţioneze mai mulţi oficiali ruşi, notează AFP.
În acelaşi timp, Volkov a anunţat marţi posibilitatea organizării de noi acţiuni de protest anti-Kremlin duminică, într-un format diferit de manifestaţiile precedente, conform Reuters şi Eho Moskvî. El a spus că mai multe detalii vor fi anunţate în cursul zilei de marţi sau miercuri, dar a indicat că planul urmăreşte să-i ţină la distanţă pe manifestanţi de poliţie într-un mod nespecificat. De fapt, după cum a lăsat să se înţeleagă Volkov într-un interviu pentru MBX Media, locuitorii marilor oraşe vor fi invitaţi să iasă în curte, să aprindă lanternele de pe telefoanele lor mobile, pe care să le ridice în sus. AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci; editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Citeşte şi:
* Un grup de peste 80 de eurodeputaţi cere demisia lui Borrell după vizita la Moscova
* Kremlinul îşi apără decizia de a expulza diplomaţi europeni
* Rusia se declară surprinsă de evaluarea făcută de Borrell întâlnirii sale cu Lavrov
* UE: Josep Borrell sprijină dialogul cu Rusia după vizita sa la Moscova
* UE nu este pentru Moscova un partener de încredere, i-a transmis Lavrov lui Borrell
* Macron condamnă ''cu cea mai mare fermitate'' expulzarea de către Rusia a diplomaţilor europeni
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Washingtonul ar putea sancționa un renumit judecător brazilian, afirmă Rubio
Statele Unite l-ar putea sancționa pe judecătorul Alexandre de Moraes, de la Curtea Supremă a Braziliei, care s-a opus fostului președinte de dreapta Jair Bolsonaro și lui Elon Musk, a afirmat miercuri secretarul de stat american, Marco Rubio, notează AFP. Întrebat în timpul unei audieri în Congres dacă administrația Trump ar
Statele Unite au acceptat un Boeing 747 din partea Qatarului
Secretarul american al Apărării Pete Hegseth a acceptat avionul Boeing 747 oferit de Qatar președintelui Donald Trump pentru a fi folosit ca avion prezidențial, a anunțat miercuri Pentagonul, în pofida acuzațiilor de corupție din partea opoziției democrate, relatează AFP. Donația, estimată la 400 de milioane de dolari, destinată în
Ofensivă în Gaza: Netanyahu suflă cald și rece asupra situației ostaticilor (AFP)
Israelul este pregătit să accepte o 'încetare temporară a focului' care să permită eliberarea ostaticilor din Gaza, a declarat miercuri seara premierul Benjamin Netanyahu, afirmând în același timp că armata va controla 'în totalitate Fâșia Gaza' în urma ofensivei în curs, relatează AFP.
ONU condamnă tirurile israeliene în cursul vizitei unei delegații de diplomați în Cisiordania
ONU a condamnat miercuri tirurile israeliene în cursul unei vizite a unei delegații de diplomați la Jenin, în Cisiordania, cerând o 'investigație amănunțită' din partea autoritățil
Incident cu diplomați în Cisiordania: Ambasadorii Israelului, convocați în Franța, Italia, Portugalia și Spania;Turcia cere o anchetă
Ambasadorii Israelului în Franța, Spania, Portugalia și Italia au fost convocați după ce militari israelieni au deschis focuri de avertisment în timpul trecerii unei delegații de diplomați printr-o
Israel: Curtea Supremă a decis că demiterea șefului securității interne Shin Bet a fost 'contrară legii'
Curtea Supremă a Israelului a decis miercuri că decizia adoptată în martie de către guvern de a-l demite pe șeful agenției de securitate internă Shin Bet, Ronen Bar, a fost 'contrară legii', într-o hotărâre ca răspuns la apelurile împotriva acestei măsuri, informează AFP. 'Curtea Supremă a stabilit că decizia guvernului de a
SUA/Rusia: Marco Rubio se abține să-l califice pe Putin drept 'criminal de război'
Secretarul de stat Marco Rubio s-a abținut miercuri să-l califice pe președintele rus Vladimir Putin drept 'criminal de război', afirmând că prioritare acum sunt negocierile pentru a pune capăt războiului în Ucraina, relatează AFP. În cadrul unei audieri tensionate în Congres, reprezentantul democrat Bill Keating și-a ad
#Ucraina/Zelenski i-a transmis lui Rutte că este nevoie de presiune asupra Rusiei pentru o 'pace justă'
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că a vorbit la telefon cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, și că au discutat despre măsuri comune și necesitatea de a pune presiune asupra Rusiei pentru obținerea unei 'păci juste', relatează Reuters. 'Este important ca toate deciziile să fie coordonate. Atunci sancțiunile
Dezbatere plină de polarizare în Parlamentul European privind situația umanitară gravă din Fâșia Gaza
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Dezbaterea din plenul Parlamentului European reunit la Bruxelles privind situația umanitară gravă din Fâșia Gaza a fost una plină de polarizare, din care nu au lipsit acuzațiile de genocid la adresa Israelului din partea eurodeputaților de centru-strânga și stânga și calificativele de
Finlanda a finalizat construcția primilor 35 km de gard la granița cu Rusia
Finlanda a finalizat primii 35 km dintr-un gard înalt de 4,5 metri pe care îl construiește la granița sa estică, închisă acum, cu Rusia pentru a opri migranții să treacă prin zone nepopulate, a declarat miercuri Garda de frontieră finlandeză, potrivit Reuters. Finlanda a început anul trecut construcția gardului, care va acoperi în
#Ucraina: Rusia acuză UE și Regatul Unit că cer 'isteric' ca SUA să sprijine sancțiuni suplimentare împotriva sa
Rusia a acuzat miercuri Uniunea Europeană și Regatul Unit că cer în mod 'isteric' SUA să susțină sancțiunile adoptate în ajun de Bruxelles ca urmare a refuzului Moscovei de a declara o încetare a focului în conflictul în Ucraina, relatează EFE. 'Și Macron, Starmer, von der Leyen și alți lideri din Europa care acum cer
Peste 200 de drone lansate de #Ucraina asupra Rusiei; o fabrică de componente electronice, vizată de atac
Moscova, 21 mai /Agerpres/- Cel puțin 238 de drone ucrainene au fost doborâte miercuri deasupra mai multor regiuni ale Rusiei, inclusiv unele care se apropiau de Moscova, unde aeroporturile din zona capitalei au fost închise pentru scurt timp, potrivit Ministerul rus al Apărării, în timp ce Ucraina a susținut de partea sa că a lovit în acest atac o fa
Cehia interzice fotografierea instalațiilor militare
Cehia va interzice fotografierea instalațiilor și a facilităților militare, după ce Senatul a aprobat miercuri legea relevantă, adoptată anterior de camera inferioară a parlamentului, relatează dpa. Noua lege prevede amenzi de până la 100.000 de coroane cehe (4.560 de dolari). Președintele Petr Pavel nu a promulgat încă legea, î
Primele exhumări ale victimelor masacrelor din Volhynia, un 'punct de cotitură' în relația Polonia-Ucraina
Ministrul polonez al Culturii, Hanna Wroblewska, a descris ca fiind un 'punct de cotitură' primele exhumări ale victimelor poloneze ale unui atac atribuit naționaliștilor ucraineni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în regiunea Volhynia, un capitol dureros în relațiile dintre cele două țări, informează AFP. Polonia, un aliat
Președinta slovenă Natasa Pirc Musar în plenul PE: Europa trebuie să devină gardianul propriului său viitor
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Europa trebuie să devină gardianul propriului său viitor, a declarat miercuri, în plenul Parlamentului European, președinta slovenă Natasa Pirc Musar, pledând pentru creșterea autonomiei UE în materie de securitate și apărare. 'Agresiunea Rusiei împotriva Ucrai