Brexit: Comisia Europeană dă termen Londrei până la finalul lunii pentru a retrage proiectul de lege controversat

Comisia Europeană a dat termen joi Regatului Unit până la finalul lunii pentru a retrage proiectul de lege ce repune în discuţie angajamentele luate în cadrul Brexitului, care a adus ''atingere gravă încrederii'', subliniind că Uniunea Europeană ''nu va ezita'' să se adreseze justiţiei, transmit AFP, Reuters şi dpa.
Prin proiectul său de lege, prezentat miercuri, ''Regatul Unit a adus atingere gravă încrederii'' cu Uniunea Europeană, menţionează executivul european într-un comunicat. ''Acum îi revine guvernului britanic să restabilească această încredere'', adaugă documentul citat.
Comunicatul a fost publicat după o reuniune convocată de urgenţă la Londra între ministrul de stat britanic Michael Gove, responsabil pentru aplicarea acordului de retragere a Regatului Unit din UE, şi vicepreşedintele CE pentru relaţii interinstituţionale, Maros Sefcovic.
Uniunea Europeană consideră că intrarea în vigoare a legii respective ar constitui o ''încălcare extrem de gravă a acordului de retragere'' încheiat în luna ianuarie, în particular în ceea ce priveşte protocolul asupra Irlandei şi Irlandei de Nord, menită să evite revenirea la o frontieră fizică pe insula Irlanda.
Maros Sefcovic i-a ''declarat în termeni foarte clari'' lui Michael Gove ''că punerea în practică complet şi în intervalul dorit a acordului de retragere, inclusiv a protocolului privind Irlanda/Irlanda de Nord, este o obligaţie juridică''.
''Violarea termenilor acordului de retragere ar încălca dreptul internaţional, ar eroda încrederea şi ar pune în pericol negocierile în desfăşurare privind relaţiile viitoare'', subliniază Comisia Europeană.
Sefcovic a lansat un ''apel către guvernul britanic să retragă aceste măsuri din proiectul de lege în cel mai scurt timp şi, în orice caz, înainte de finalul lunii'' şi a accentuat că UE ''nu va ezita'' să utilizeze instrumentele juridice prevăzute în acordul de retragere.
Totuşi, executivul Regatului Unit a afirmat clar că îşi va continua planul, anunţând că legea va fi dezbătută luni şi publicând un aviz juridic conform căruia parlamentul este suveran în privinţa activităţii de legiferare. Londra consideră că proiectul de lege propus are tocmai scopul de a clarifica unele aspecte pline de ambiguităţi din Acordul de retragere a Regatului Unit din UE.
''Parlamentul este suveran cu privire la legea internă şi poate vota legislaţie care încalcă obligaţiile din Tratat ale Regatului Unit. Parlamentul nu ar acţiona neconstituţional prin adoptarea unei asemenea legislaţii'', indică avizul juridic al guvernului.
Diplomaţi şi oficialităţi UE au declarat că Bruxellesul poate folosi Acordul de retragere pentru a începe o acţiune în instanţă contra Regatului Unit, deşi nu ar exista nicio decizie a justiţiei înainte de finalul anului, când se încheie perioada de tranziţie.
În virtutea protocolului privind Irlanda de Nord, această provincie britanică ar trebui să urmeze unele dintre regulile UE după perioada de tranziţie post-Brexit - care se încheie la 31 decembrie 2020 - pentru a garanta absenţa frontierei fizice cu Republica Irlanda, membră a UE, şi pentru a evita reapariţia tensiunilor în această regiune.
Începută marţi, a opta rundă de negocieri dintre UE şi Regatul Unit urmează să se încheie joi. Tratativele între cele două părţi vor continua până pe 2 octombrie, înaintea unui summit în care liderii statelor membre ale UE speră să valideze un compromis cu Londra.
Principalele divergenţe sunt legate de solicitarea Bruxellesului ca în schimbul unui acord de liber schimb fără cote şi taxe vamale Regatul Unit să aplice în continuare unele dintre normele blocului comunitar, pentru a evita o posibilă concurenţă neloială din partea britanicilor pe piaţa europeană. Un dosar controversat este cel referitor la pescuit. Bruxellesul doreşte un acord extins care să includă norme comunitare privind concurenţa, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra susţine ideea încheierii unui acord clasic de liber schimb.
Regatul Unit a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, la câteva zile după semnarea unui acord de retragere care cuprinderea condiţiile despărţirii.
Ţara a intrat de atunci într-o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul şi Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special legătura comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. În cazul absenţei unui asemenea acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului. AGERPRES/(AS - autor: Tudor Martalogu, editor: Florin Ştefan, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Franța: Condamnată la ineligibilitate, Marine Le Pen denunță 'o decizie politică'
Lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen a denunțat 'o decizie politică' după ce a fost condamnată luni la cinci ani de ineligibilitate cu efect imediat, înainte de alegerile prezidențiale din 2027 în care este favorită, relatează AFP. 'Nu am de gând să mă las eliminată astfel. Voi urma toate căile de recurs.
Nimic concret deocamdată în dialogul ruso-american privind încheierea războiului din #Ucraina, transmite Kremlinul
Remarcile președintelui american Donald Trump despre furia lui față de omologul său rus Vladimir Putin 'nu sunt citate exacte', a afirmat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după ce liderul de la Casa Albă a amenințat cu sancțiuni dacă Rusia nu se angajează în favoarea eforturilor de a pune capăt războiului din Ucraina, dar po
#Ucraina menține apărarea activă, în timp ce Rusia crește presiunea ofensivă pe front
Armata ucraineană observă o creșterea a presiunii ruse de-a lungul întregului front, susținând însă că aceste acțiuni ofensive intensificate au ca efect pierderi semnificative în rândul trupelor ruse, în timp ce analiștii confirmă că trupele ucrainene își continuă operațiunea recent lansată pe teritoriul Rusiei în regiu
BTA: Președintele Radev și regele Abdullah al II-lea al Iordaniei vor găzdui o reuniune la nivel înalt a procesului Aqaba
Bulgaria și Iordania vor coprezida o întâlnire la nivel înalt la Sofia ca parte a inițiativei Procesului Aqaba, a informat luni secretariatul de presă al președintelui. La invitația președintelui Rumen Radev și a regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei, lideri guvernamentali, oficiali ai unor organizații interguvernamentale și nonguvernamentale se v
Președintele Zelenski și familia sa au câștigat aproximativ 365.000 de dolari în 2024, conform declarației de avere
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și familia sa au câștigat anul trecut 15,2 milioane de grivne (aproximativ 365.000 de dolari), conform unui anunț făcut duminică de serviciul de presă al președinției de la Kiev, care citează declarația de avere a lui Zelenski, transmite luni DPA. Aproape jumătate din acest venit provine din v&aci
Lituania: Trei din cei patru soldați americani dați dispăruți au fost găsiți decedați
Trei din cei patru soldați americani dați dispăruți în Lituania au fost găsiți decedați, la puțin timp după ce echipele de salvare au reușit să aducă la suprafață vehiculul lor care se scufundase într-o mlaștină, a anunțat luni armata americană, transmit AFP, Reuters și DPA. Cei patru soldați americani, care se aflau în Litua
Guvernatoarea Găgăuziei îi cere din arest lui Trump să prevină un 'conflict civil' în Republica Moldova
Guvernatoarea (bașcana) regiunii autonome Găgăuzia din Republica Moldova, Evghenia Guțul, aflată în arest preventiv la Chișinău, i-a cerut președintelui american Donald Trump într-o scrisoare-apel să prevină o evoluție către un 'conflict civil' în Republica Moldova și să apere valorile democratice în această țară, relatează luni agenți
Franța: Declarată ineligibilă, Marine Le Pen va face apel (avocat)
Marine Le Pen va 'face apel', a declarat luni avocatul ei, Rodolphe Bosselut, după ce lidera franceză de extremă dreapta a fost condamnată la o perioadă de ineligibilitate de cinci ani cu executare imediată și la o pedeapsă de patru ani de detenție, dintre care doi cu executare, pentru deturnare de fonduri publice, informează AFP. Le P
#Ucraina: Șefa diplomației UE vrea ca Washingtonul să pună o presiune mai mare asupra lui Vladimir Putin
Șefa diplomației Uniunii Europene, Kaja Kallas, dorește ca președintele american Donald Trump să exercite o influență sporită asupra omologului său rus Vladimir Putin, relatează luni DPA. ''Cred că Statele Unite au de asemenea rolul de a pune o presiune mai mare asupra Rusiei pentru a opri acest război'', a afirmat fosta șefă a
Republica Moldova expulzează 3 diplomați ruși, după implicarea ambasadei ruse în refugierea deputatului Nesterovschi în Transnistria
Ministerul de Externe al Republicii Moldova a anunțat luni că trei diplomați ai ambasadei Rusiei la Chișinău au fost declarați persona non grata și vor trebui să părăsească țara, relatează Reuters și presa de peste Prut. 'Decizia autorităților moldovenești are la bază dovezi clare privind desfășurarea de activități contrare statutului dipl
Franța: Jordan Bardella, noul prezidențiabil al extremei drepte după condamnarea Marinei Le Pen
În vârstă de 29 de ani, popularul președinte al partidului de extremă dreapta Adunarea Națională (RN) Jordan Bardella se vede propulsat ca potențial candidat la scrutinul prezidențial francez din 2027, după ce mentorul său Marine Le Pen, lidera partidului, a fost declarată ineligibilă de către instanța judiciară, comentează luni AFP.
Suedia anunță un nou ajutor militar pentru #Ucraina, de aproape 1,5 miliarde de euro
Suedia va oferi Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de 16 miliarde de coroane, echivalentul a 1,475 miliarde de euro, cel mai mare pachet de acest fel furnizat Kievului de guvernul suedez de la începutul războiului cu Rusia, relatează luni agențiile AFP și EFE. 'Dorim să transmitem mesajul că ne intensificăm sprijinul și
Condamnarea lui Marine Le Pen, 'o declarație de război din partea Bruxelles-ului', reacționează vicepremierul italian Salvini
Vicepremierul italian Matteo Salvini a criticat luni 'declarația de război din partea Bruxelles-ului', despre care a spus că este sursa condamnării liderei extremei drepte franceze, Marine Le Pen, declarată în plus neeligibilă pentru alegeri după ce a fost găsită vinovată pentru deturnare de fonduri ale Parlamentului European de către un tribunal din Pa
Parlamentul European se reunește în sesiune plenară la Strasbourg
Parlamentul European se reunește luni seară în sesiune plenară la Strasbourg, unul dintre punctele de pe agendă fiind supunerea la vot a aprobării lui Lucian Romașcanu, nominalizat de guvernul român, ca membru al Curții de Conturi Europene (CCE), după ce Comisia pentru control bugetar a PE (CONT) a emis în această privință un aviz pozitiv în u
Summit la Londra consacrat combaterii traficului de persoane: Premierul britanic îndeamnă la cooperare pentru eliminarea rețelelor de traficanți
Prim-ministrul britanic Keir Starmer a deschis luni la Londra un summit de două zile consacrat imigrației ilegale, susținând că traficul de persoane, la fel ca terorismul, trebuie tratat ca o amenințare la adresa securității globale, relatează dpa și AFP. 'Putem elimina o dată pentru totdeauna rețelele de trafic dacă lucrăm împ