Administrația Trump concediază peste 100 de angajați ai Consiliului Național de Securitate

Administrația Trump a concediat peste 100 de funcționari ai Consiliului Național de Securitate (National Security Council - NSC), ca parte a măsurilor lui Donald Trump de a reduce dimensiunea și rolul acestui organism, odinioară puternic, relatează EFE și Reuters, citând media și surse de la Washington.
Conform relatărilor din presă, un e-mail din partea șefului de cabinet al NSC, Brian McCormack, a fost trimis vineri, în jurul orei locale 16:00, pentru a-i informa pe cei concediați că au la dispoziție 30 de minute pentru a-și elibera birourile - dacă se aflau la locurile lor de muncă - sau pentru a stabili o dată la care să returneze echipamentele și dosarele și să-și ridice lucrurile personale.
Membri ai personalului responsabil de dosare geopolitice cheie, de la Ucraina până la Kashmir, au fost concediați în cursul după-amiezii de vineri, au declarat cinci surse pentru Reuters, care au solicitat anonimatul, deoarece nu erau autorizate să vorbească public despre aceasta.
Printre angajații care au fost demiși s-au numărat funcționari de carieră, precum și cei angajați în timpul administrației Trump.
Secretarul de stat american Marco Rubio a convocat joi o reuniune cu directorii NSC, ceea ce a generat speculații cu privire la reorganizarea acestui organism, creat în 1947, care îl consiliază pe președinte în materie de securitate națională și politică externă, au relatat sâmbătă media americane, citând drept surse mai mulți responsabili vizați de decizia respectivă.
Această decizie intervine la doar câteva săptămâni după ce secretarul de stat Marco Rubio i-a succedat lui Mike Waltz în funcția de consilier pentru securitate națională.
Compus din experți în politică externă din toate structurile guvernului SUA, NSC este un organism crucial pentru coordonarea agendei de politică externă a președintelui.
Se așteaptă ca restructurarea NSC să diminueze și mai mult influența acestuia, transformându-l dintr-un organism cheie de elaborare a politicilor într-o structură mai mică, concentrată mai mult pe implementarea agendei președintelui decât pe conceperea acesteia, au declarat sursele pentru Reuters.
Concret, această reformă ar trebui să ofere mai multe prerogative Departamentului de Stat, Departamentului Apărării și altor agenții implicate în diplomație, securitate națională și informații, au explicat acestea.
Administrația Trump își propune să reducă personalul NSC la doar câteva zeci de persoane. Patru surse familiarizate cu planurile respective estimează că numărul final al componenței NSC va fi de aproximativ 50 de membri.
În mod tradițional, NSC a fost principalul organism folosit de președinți pentru a coordona strategia de securitate națională. Personalul său ia adesea decizii cheie cu privire la modul în care SUA abordează cele mai volatile conflicte din lume, jucând un rol vital în protejarea țării.
Sub președinția democratului Joe Biden, NSC avea peste 300 de angajați, dar chiar și înainte de recentele concedieri, echipa lui Trump număra mai puțin de jumătate din cea a lui Biden. Angajații concediați ar urma să fie transferați în alte funcții guvernamentale, susțin două surse citate de Reuters.
Alte două surse au descris o atmosferă haotică vineri la Eisenhower Executive Office Building, care găzduiește NSC. Unii responsabili destituiți plecau înlăcrimați, au relatat sursele citate.
Numeroși conservatori pledează de mult timp pentru un NSC restrâns, argumentând că unele poziții ale acestuia dublează alte funcții guvernamentale. Democrații și unii republicani se tem că o astfel de reducere de personal îl va priva pe Trump de consultanța de specialitate de care are nevoie pentru a-și dezvolta politicile.
NSC a avut dificultăți în a atrage talente de înalt nivel în ultimele luni. Unele poziții strategice, cum ar fi cea de șef al Departamenului pentru afaceri latino-americane, nu au fost niciodată ocupate permanent.
Mai mulți responsabili de rang înalt au fost concediați la începutul acestui an, după ce Laura Loomer, o teoreticiană a conspirațiilor de extrema dreaptă apropiată de Trump, i-a prezentat președintelui american o listă cu membrii NSC pe care i-a considerat neloiali.
Ca parte a restructurării, se așteaptă ca unele secțiuni ale NSC - numite direcții - să fie comasate sau eliminate, susțin trei surse. În majoritatea departamentelor rămase, doar câțiva membri ai personalului mai sunt în funcție, adaugă sursele Reuters.
Printre direcțiile care ar putea înceta să existe ca entități independente se numără cele responsabile pentru afacerile africane și organizațiile multilaterale, cum ar fi NATO.
Trump l-a demis la începutul acestei luni pe consilierul pentru securitate națională Mike Waltz, care a fost aspru criticat pentru scandalul în care un jurnalist a fost adăugat, din eroare, unui grup de chat pe platforma Signal unde erau comunicate atacuri militare americane și, deși se credea că va fi numit ambasador la ONU, nu au existat alte informații în acest sens. AGERPRES/(AS-editor:Lilia Traci, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Noua Zeelandă suspendă ajutorul acordat Insulelor Cook din cauza unui acord cu China
Guvernul Noii Zeelande a anunțat joi că suspendă ajutorul acordat Insulelor Cook în semn de protest față de pactul strategic încheiat de fosta sa colonie cu China, transmite AFP. În februarie, micul arhipelag cu 17.000 de locuitori a anunțat un parteneriat cu Beijingul, care încearcă în ultimii ani să își co
Washingtonul reia procesarea vizelor studenților străini
Străinii care doresc să studieze în Statele Unite vor avea conturile lor de socializare verificate pentru conținut antiamerican, conform noilor directive emise miercuri de Departamentul de Stat care va relua procesarea cererilor, notează AFP. Ei vor fi invitați printre altele să pună setările de confidențialitate ale tuturor conturilor l
Phenianul consideră ofensiva israeliană un 'act ilegal' și o 'crimă împotriva umanității'
Coreea de Nord a criticat miercuri ofensiva Israelului împotriva Iranului, numind-o un 'act ilegal' și o 'crimă împotriva umanității', potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Phenian, citat de agenția oficială de presă KCNA, transmite AFP. Acest 'act ilegal de terorism' (spore
VIDEO/Nu e momentul ca Putin să facă pe mediatorul între Iran și Israel, afirmă Trump
Președintele american Donald Trump a declarat miercuri că omologul său rus Vladimir Putin ar trebui să se ocupe mai întâi de soluționarea negociată a războiului Rusiei cu Ucraina înainte de a-și oferi serviciile de mediator în conflictul dintre Israel și Iran, după ce
Venezuela: Arestarea unui fost ministru de finanțe al lui Chavez și a unor economiști
Un fost ministru de finanțe sub fostul președinte Hugo Chavez (1999-2013), Rodrigo Cabezas, a fost arestat de serviciile de securitate venezuelene, a anunțat fiica sa miercuri pentru AFP, ONG-ul pentru apărarea drepturilor omului Provea denunțând la rândul său arestarea a trei economiști. În vârstă de 69 de ani, Cabezas
Putin consideră că 'poate fi găsită' o 'soluție' convenabilă pentru Israel și Iran
Președintele rus Vladimir Putin a afirmat joi că ar putea fi 'găsită' o 'soluție' care să convină Israelului și Iranului, aliat al Rusiei, asigurând că atacurile israeliene nu fac decât să 'consolideze' sprijinul populației iraniene pentru actuala putere, scrie AFP. 'Aceasta este o problemă delicată și t
Iran/Israel: O nouă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU vineri
Consiliul de Securitate al ONU va ține o nouă reuniune vineri dimineață pentru a discuta escaladarea conflictului dintre Israel și Iran, a anunțat miercuri delegația Guyanei care deține președinția Consiliului în iunie, scrie AFP. După o primă reuniune de urgență săptămâna trecută, această nouă sesiune, prevăzută vineri la orele 10
VIDEO Trump afirmă că încă nu a luat o decizie privind participarea la atacurile împotriva Iranului
Președintele american Donald Trump a afirmat miercuri la Casa Albă că nu a luat încă o decizie finală cu privire la participarea Statelor Unite la atacurile asupra Iranului lansate de aliatul său israelian, scrie AFP. 'Nu am luat încă o decizie finală', le-a declarat președintele american jurnaliștilor în Biroul Oval.
Iran: Programul televiziunii de stat întrerupt de hackeri israelieni
Media iraniene au relatat miercuri că Israelul a întrerupt pentru scurt timp difuzarea programelor televiziunii de stat, arătând imagini cu manifestații ale femeilor și îndemnând populația să iasă în stradă, notează AFP. Pe canalul său de Telegram, jurnalul Hamshahri a distribuit o înregistrare video a scurt
Israelul anunță că lansează noi atacuri în vestul Iranului
Israelul a lansat miercuri seara o nouă serie de lovituri asupra 'unor situri de lansare și depozitare de rachete sol-sol' în vestul Iranului, a anunțat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Efi Defrin, într-o conferință de presă, relatează AFP. 'Avioanele armatei aerului survolează siturile de lansare și de
Premierul israelian Netanyahu îi mulțumește lui Trump pentru 'sprijinul' său în războiul împotriva Iranului
Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a mulțumit președintelui american Donald Trump pentru 'sprijinul' său în 'apărarea cerului israelian' într-o declarație televizată miercuri seara, relatează AFP. 'Vreau să-i mulțumesc președintelui Trump, un mare prieten al statului Israel', a declarat el. 'Îi mulțumesc că e
Iranul a lansat rachete hipersonice împotriva Israelului (televiziunea de stat)
Iranul a lansat miercuri rachete hipersonice împotriva Israelului, a anunțat televiziunea de stat iraniană în a șasea zi a războiului dintre cele două țări, relatează AFP. Rachetele hipersonice Fattah 'au pătruns cu succes apărarea regimului israelian', a declarat televiziunea. Armata israeliană anunțase anterior că a detectat tirur
China, 'foarte preocupată' că actualul conflict dintre Israel și Iran poate deveni 'incontrolabil'
Ministrul de externe chinez, Wang Yi, a afirmat miercuri că țara sa este 'foarte preocupată' de faptul că actualul conflict dintre Israel și Iran 'poate deveni incontrolabil' și că întreaga regiune poate aluneca 'într-o prăpastie', transmite AFP. 'Acțiunile Israelului ce ignoră dreptul internațional și regulile internați
Trump afirmă că i-a spus lui Putin să soluționeze războiul cu #Ucraina și apoi să medieze în Orientul Mijlociu
Președintele american Donald Trump a declarat miercuri că omologul său rus Vladimir Putin ar trebui să se ocupe mai întâi de soluționarea negociată a războiului Rusiei cu Ucraina înainte de a-și oferi serviciile de mediator în conflictul dintre Israel și Iran, după ce Rusia a propus o mediere în acest conflict declanșat de bombardamentele israel
Trump, despre un atac american asupra Iranului: 'Nimeni nu știe ce voi face'
Președintele american Donald Trump a menținut miercuri ambiguitatea asupra unei implicări militare directe a SUA în campania militară israeliană împotriva Iranului, dar a semnalat că 'este prea târziu' pentru negocieri cu Iranul și a descris această țară ca fiind practic înfrântă militar după ce atacurile israeliene i-ar fi distrus apăra