Prezidențiale2025/ BEC: Procedură adoptată privind votul prin intermediul urnei speciale

Biroul Electoral Central (BEC) a decis, marți, procedura privind exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile prezidențiale din 4 mai, stabilind, printre altele, că alegătorii aflați în străinătate nu pot vota cu urna specială.
Conform deciziei adoptate, alegătorul care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secției de votare organizată în țară poate depune cerere pentru a vota prin intermediul urnei speciale.
Cererea trebuie să fie însoțită fie de adeverința eliberată de medicul de familie al alegătorului netransportabil, fie de copia oricărui act medical sau oficial din care rezultă situația care atrage imposibilitatea deplasării la sediul secției de votare, respectiv boala ori starea de invaliditate, nefiind necesar ca documentele să cuprindă în mod expres sintagma 'persoană netransportabilă'.
Ea va fi depusă fizic la secția de votare arondată prin intermediul oricărei persoane. Pentru a primi cererile, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare vor asigura permanența la sediul secției de votare, în preziua votării, între orele 18:00 - 20:00.
Prin excepție, cererile pentru a vota prin intermediul urnei speciale și documentele prevăzute pot fi depuse, prin intermediul oricărei persoane, și la biroul electoral județean sau al sectorului municipiului București, cel mai târziu la data de 2 mai, ora 17:00, fizic sau prin mijloace electronice și, respectiv, pentru turul al doilea - cel mai târziu la data de 16 mai, ora 17:00.
În această situație, cererea poate fi semnată electronic, sau poate fi transmis exemplarul scanat sau fotografiat al cererii semnate olograf.
În cazul în care alegătorul care solicită exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege sau se constată că documentele depuse de către acesta sau în numele acestuia sunt incomplete, acesta este înștiințat, de îndată, prin grija președintelui biroului electoral județean, al sectorului municipiului București sau al biroului electoral al secției de votare la care a fost depusă cererea, după caz.
Și alegătorii care, în ziua alegerilor, se află în țară și care, din cauza specificului activității pe care o desfășoară, nu se pot prezenta la secția de votare, își pot exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale. În această situație, cererea pentru a vota prin intermediul urnei speciale va fi însoțită de o adeverință emisă de angajator din care rezultă că, în ziua alegerilor, alegătorul nu poate părăsi locul de muncă în intervalul orar 07:00-21:00. Nu este obligatorie ștampilarea adeverinței de către angajator.
Totodată, pot solicita exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale și alegătorii internați într-o unitate sanitară publică sau privată, cămin pentru persoane vârstnice ori alte asemenea așezăminte sociale publice sau private, precum și aparținătorii acestora sau aparținătorii persoanelor fără drept de vot internate într-o asemenea unitate.
Cererile în acest caz pot fi depuse cel mai târziu în preziua votării, până la ora 12:00, la biroul electoral județean sau al sectorului municipiului București, prin intermediul oricărei persoane, fizic sau prin mijloace electronice.
Conducătorii unităților respective aduc la cunoștința alegătorilor din asemenea unitate, cu suficient timp înainte de preziua votării, de faptul că pot vota prin intermediul urnei speciale, îi asistă să întocmească cererile, să realizeze copii ale actelor necesare, precum și să depună documentele fizic sau prin e-mail.
În cazul aparținătorilor, cererile pentru a vota prin intermediul urnei speciale vor fi însoțite de o adeverință eliberată de conducătorii unităților din care să reiasă imposibilitatea deplasării aparținătorului la sediul secției de votare cauzată de necesitatea asistării unei persoane internate sau cazate într-o asemenea unitate.
De asemenea, persoanele deținute în baza unui mandat de reținere sau arestare preventivă și persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale votează prin intermediul urnei speciale, potrivit procedurii prevăzute în această decizie.
Cererile se depun la directorii penitenciarelor sau ai locurilor de deținere, sau la o persoană desemnată în acest sens, cel mai târziu în preziua votării, ora 09:00, care asigură depunerea lor cel mai târziu în preziua votării, ora 13:00, la biroul electoral județean sau al sectorului municipiului București, fizic sau prin mijloace electronice.
Persoanele aflate în arest la domiciliu își exercită dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, în condițiile în care depun o cerere în acest sens, cel mai târziu în preziua votării, între orele 18:00 - 20:00, la biroul electoral al celei mai apropiate secții de votare.
Echipa care se va deplasa cu urna specială va fi formată din cel puțin 2 membri ai biroului electoral al secției de votare.
Este interzisă deplasarea echipei la alte adrese decât cele prevăzute în extrasul de pe listele electorale întocmit de președintele biroului electoral al secției de votare. Echipa nu poate primi noi cereri pentru a vota prin intermediul urnei speciale, nu poate modifica sau completa datele înscrise de președintele biroului electoral al secției de votare în extrasul de pe listele electorale.
Cererile pentru a vota prin intermediul urnei speciale formulate pentru primul tur al alegerilor pentru Președintele României din anul 2025 nu sunt luate în considerare cu ocazia celui de-al doilea tur de scrutin. Alegătorii aflați în această situație trebuie să depună noi cereri dacă optează pentru a vota la al doilea tur de scrutin prin intermediul urnei speciale. AGERPRES/(AS - redactor: Alina Novăceanu, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Enache: Prezența la vot în Moldova, de trei ori mai mare; o prezență forțată masiv de instituțiile moldovene
Liderul deputaților AUR, Mihai Enache, a afirmat vineri, după o discuție cu reprezentanții Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), că are informații de la observatorii AUR din Republica Moldova că prezența la vot, 'de trei ori mai mare', este 'forțată masiv și asumată de instituțiile oficiale ale statului moldovean', cu implicarea unor partide
Prezidențiale2025/Guvern: Informațiile potrivit cărora instituții ale statului ar pregăti fraudarea alegerilor sunt complet nefondate
Guvernul atrage atenția 'cu fermitate' că informațiile sau teoriile conspiraționiste care circulă în spațiul online, potrivit cărora Executivul sau alte instituții ale statului 'ar pregăti fraudarea alegerilor', sunt 'complet nefondate' și fac parte dintr-un 'efort de dezinformare' menit să submineze încrederea în pro
Prezidențiale2025/ Aproape 21.300 de deținuți și-au exprimat în scris, până joi, intenția de a vota la turul II
Aproape 21.300 de persoane private de libertate și-au exprimat în scris, până joi, intenția de a vota la turul al doilea al alegerilor prezidențiale, a informat Administrația Națională a Penitenciarelor, într-o precizare transmisă vineri AGERPRES. Deținuții își mai pot exprima această opțiune până sâmbătă.
Prezidențiale2025/AUR cere instituțiilor statului român și celor de la Chișinău să garanteze un vot 'netrucat' în Basarabia
AUR acuză Guvernul din Republica Moldova că pregătește 'o fraudă masivă' a votului în această țară pentru alegerile prezidențiale din România și cere Autorității Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Externe și Biroului Electoral Central garantarea unui vot 'liber', 'corect' și 'netrucat' peste Prut.
Prezidențiale2025/AEP: Instituțiile implicate au luat toate măsurile pentru desfășurarea unor alegeri libere, corecte și transparente
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis, vineri, că sunt asigurate toate condițiile pentru funcționarea optimă a sistemelor și aplicațiilor informatice utilizate la turul al doilea al prezidențialelor, menționând că instituțiile implicate în organizarea procesului electoral au luat toate măsurile pentru a asigura desfășurarea unor alegeri '
Prezidențiale2025/ MAE: Afirmațiile false privind votul în străinătate sunt menite să provoace neîncredere și ostilitate
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) constată vehicularea prin postări social-media a unor afirmații 'false' privind derularea alegerilor în străinătate, 'menite să provoace neîncredere și ostilitate, în scopul influențării' scrutinului. 'Astfel de mesaje cu informații și acuze false reprezintă încerc
Prezidențiale2025/AEP: Până vineri la ora 15:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 77.800 de alegători
Peste 77.800 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până vineri dimineața la ora 15:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Prezidențiale2025/STS: Au fost implementate toate cerințele în vederea utilizării sistemelor IT securizate pentru buna desfășurare a alegerilor
Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis, vineri, că a implementat 'toate' cerințele stabilite de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Biroul Electoral Central (BEC) și Institutul Național de Statistică (INS) în vederea utilizării sistemelor IT securizate pentru buna desfășurare a alegerilor prezidențiale de duminică.
Prezidențiale2025/Expert Forum: Campania a accentuat diviziunile și nemulțumirile din societate și a polarizat opinia publică
Mai multe organizații neguvernamentale, printre care și Expert Forum, au solicitat vineri candidaților la alegerile prezidențiale și susținătorilor lor să se abțină de la acuze nefondate, agresivitate, discriminare, amenințări față de cealaltă tabără și orice fel de agitație provocatoare, pentru a nu inflama și mai mult opinia publică. 'Mi
Președintele interimar Bolojan - primit de premierul Albaniei, la Summitul Comunității politice europene
București, 16 mai /Agerpres/ - Președintele interimar Ilie Bolojan a fost primit, vineri, de premierul Albaniei, Edi Rama, la Summitul Comunității politice europene (CPE), care are loc la Tirana. Bolojan a transmis pe platforma X că se află la reuniune 'pentru a arăta solidaritate și a găsi soluții comune pentru provocările cu care ne confruntăm'.
Prezidențiale2025/ Iulian Bulai (USR) a votat la Varșovia, unde se află în calitate de observator al alegerilor din Polonia
Deputatul USR Iulian Bulai a votat vineri la Varșovia, unde se află în calitate de coordonator al unei delegații a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Delegația APCE va observa desfășurarea primului tur al alegerilor prezidențiale din Polonia, care are loc duminică, 18 mai, informează USR. 'Am votat la Varșovia pentru o Rom&ac
LIVE UPDATE Prezidenţiale2025/ Prezenţa la vot
Peste 77.800 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până vineri dimineața la ora 15:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Prezidențiale2025/ Titus Corlățean: Vă invit la vot; dați legitimitate populară viitorului președinte
Senatorul PSD Titus Corlățean s-a prezentat vineri la urne, la Riga, și i-a îndemnat pe români să meargă la vot pentru a da legitimitate populară viitorului președinte al țării și a pune pe umerii săi 'uriașa povară' a responsabilității. Corlățean a votat la Consulatul României din Riga, în contextul în ca
Prezidențiale2025/ Siegfried Mureșan: Am votat pentru o Românie europeană, pentru o Românie onestă
Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan spune că a votat, vineri, la alegerile prezidențiale, pentru 'o Românie europeană și onestă'. 'Tocmai am votat pentru o Românie europeană, pentru o Românie onestă. Haideți la vot!', a scris Mureșan pe Facebook. Într-un mesaj video pe aceeași rețea de
Prezidențiale2025/ AEP: Până vineri la ora 11:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 23.300 de alegători
Peste 23.300 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până vineri dimineața la ora 11:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Conform AEP, de la deschiderea urnelor, și anume de joi seara, ora 22: