logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Național de Artă al României la Romanian Design Week

Muzeul Național de Artă al României va prezenta în perioada 16-25 mai 2025 două expoziții de excepție 'Secrete întrețesute' și 'De la meșteșug la muzică' în cadrul Romanian Design Week.

'Muzeul Național de Artă al României s-a asociat și în acest an unuia dintre cele mai dinamice proiecte culturale care explorează anual legăturile contemporane dintre artă și industrie, Romanian Design Week. Publicul va putea aprecia o expoziție bogată în mesaje vizuale și modalități de adresare care comunică noi cunoștințe într-o experiență culturală valoroasă' - Călin Stegerean, directorul general al MNAR.

'Secrete întrețesute' investighează rolul transformator al designului în industria textilă din România și explorează industria textilă ca pe un teritoriu al memoriei colective, dar și al viitorului posibil - o industrie încă activă, dar adesea invizibilă în peisajul economic contemporan. Expoziția face parte din Design Signals, un program de cercetare inițiat de FABER și curatoriat de Martina Muzi, care investighează conexiunile dintre design, industrie și tehnologie în contextul peisajului industrial în continuă schimbare al Timișoarei.

Un design care documentează, intervine și propune

Curatoriată de Martina Muzi - designeră și cadru didactic la Design Academy Eindhoven - expoziția reunește lucrări semnate de o selecție de designeri români: Mihaela Vișovan, Andreea Pleșa, Dinu Bodiciu, Amalia Săftoiu, Gabriela Rada, Maria Dombrov, Lavinia Ghimbășan, Alesia Cîdă, Răzvan Zamfira și Studio Interrobang, Alex Todirică, precum și contribuții colective semnate de studenți și foști muncitori din industrie.

Aceștia au lucrat în colaborare cu fabrici din Timișoara și împrejurimi, precum Cottontex, Pasmatex, LanaTerm, IMP România, EcoCinix, UTT, dar și cu experți și sociologi, precum Norbert Petrovici și echipa lui de cercetare din cadrul Universității Babeș-Bolyai, autorul raportului 'Schimbări pe piețele globale de textile: Rolul României în lanțul valoric global între 1962 și 2022'.

'Secrete întrețesute' nu este doar o retrospectivă asupra industriei textile a Timișoarei, ci și o viziune curatorială despre modul în care designul poate modela viitorul acesteia. Prin eforturile noastre colective-implicând studenți, designeri, muncitori, cercetători și comunitatea locală-proiectul și iterațiile sale devin un spațiu pentru a reimagina ce pot însemna textilele astăzi și mâine. Acest proiect întruchipează potențialul designului de a observa, întreba și transforma, oferind un plan pentru integrarea patrimoniului cultural în practici sustenabile.' - Martina Muzi, curatoare

Expoziția 'Secrete întrețesute' este organizată de FABER în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara și UPT Campus Creativ, finanțată prin Ordinul Arhitecților din România, Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu susținerea Azur, Banca Transilvania, Flex Romania, Hamilton Central Europe.

Colaboratori: Cottontex, Pasmatex, LanaTerm, IMP România, EcoCinix, Ami Amalia, Da' De Ce, ISHO.

FABER este un hub creativ independent din Timișoara, fondat în 2018 de operatori culturali și antreprenori locali, dedicat dezvoltării ecosistemelor de învățare și acțiune prin grijă, creativitate și cunoaștere. FABER reunește gânditori, designeri, muzicieni, sociologi locali și internaționali, dar și rețele creative, mediul academic și instituții, în expoziții, conferințe, concerte, ateliere și multe alte formate de evenimente - găzduite sau organizate - care generează colaborări pe termen lung, produse, servicii, politici sau, pur și simplu, prietenii.

Cealaltă expoziție, 'De la meșteșug la muzică', explorează arta luteriei românești, prezentând instrumente muzicale realizate manual din materiale locale, precum molidul de rezonanță și paltinul creț din zona Reghinului. Capsula include atât instrumente finite, cât și componente aflate în diverse stadii de producție, oferind o incursiune în procesul complex de creație. Este o celebrare a tradiției, măiestriei și a sunetului născut din lemn și pasiune.

Expoziția este realizată de Asociația Artiștilor Lutieri din Romania. Fondată în 1990, asociația promovează excelența în luteria românească, continuând o tradiție începută la Reghin. Membrii săi construiesc instrumente cu coarde din lemn local de rezonanță, recunoscute internațional pentru calitate și rafinament.

Programul expozițiilor

Expozițiile pot fi vizitate la Muzeul Național de Artă al României, în perioada 16-25 mai, de miercuri până vineri între orele 10:00 și 18:00, iar sâmbăta și duminica între 11:00 și 19:00. Luni și marți, muzeul este închis. Vernisajul expozițiilor are loc vineri, 16 mai, la ora 16:00, urmat de un tur ghidat cu curatoarea Martina Muzi, iar sâmbătă, 17 mai, vizitatorii sunt invitați la un al doilea tur ghidat susținut de aceasta, de la ora 12:00.

Expozițiile fac parte și din circuitul Nopții Muzeelor, astfel că în data de 17 mai, programul de vizitare se extinde până la ora 22:00, iar de la ora 20:00, vizitatorii sunt așteptați la un tur ghidat. Prețul la Noaptea Muzeelor este de 12 lei pentru adulți, 3 lei pentru copii și 6 lei pentru pensionari.

Pe durata RDW, publicul va putea participa și la tururi ghidate susținute de Asociația Da' De Ce, programate astfel: duminică, 18 mai, de la 14:00 și 17:00, miercuri, 21 mai, de la 16:30, joi, 22 mai, de la 16:30, și duminică, 25 mai, de la 14:00 și 17:00. Iar familiile cu copii sunt invitate să participe la un atelier interactiv în data de 24 mai, de la ora 11:30, despre călătoria pe care o parcurge un articol vestimentar de la origine până la dispariția sa ori până la debutul unei noi vieți, într-o altă formă.

Accesul se face pe baza biletului de vizitare al muzeului, care se achiziționează de la fața locului (20 lei pentru adulți / 5 lei pentru copii și studenți / 10 lei pentru pensionari). Înscrierile la atelier se fac prin e-mail la [email protected].

Comisarul expozițiilor este Miruna Moraru, muzeograf în cadrul Secției de Artă Românească Modernă, MNAR. În anul 2024 a coordonat proiectele expoziționale 'Nicolae Grigorescu - Painter of the Romanian Ethos', la Muzeul Național din Gdansk, Polonia, 'Ileana Sonnabend & Arte Povera' și 'Dissonance - Platform Germany #3', la MNAR.

Parteneri: COSPoL, Direcția de Asistență Socială Timișoara, Universitatea de Vest Timișoara - Facultatea de Arte și Design, OSUT, European Creative Hubs Network

Parteneri media: Radio Guerrilla, igloo, Les Dedans, Zile și Nopți, Zeppelin, Știri de Timișoara

Afisari: 75

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].