logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Ambasada Italiei

Ziua Designului Italian 2025 la București

Ambasada Italiei, Institutul Italian de Cultură și Agenția ICE București au sărbătorit ediția 2025 a Zilei Designului Italian în capitala României, organizată și anul acesta în colaborare cu Romanian Design Week (RDW).

Expoziția 'Accesibil și incluziv: design italian pentru o viață mai bună', amenajată special pentru această ocazie și curatoriată de arhitectul Matteo Belfiore, a fost inaugurată pe 16 mai și va fi deschisă până pe 25 mai la Hub-ul expozițional din cadrul RDW, într-o clădire istorică din centrul capitalei (str. Benjamin Franklin nr. 10).

Romanian Design Week este un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative din România, care promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația ca instrumente pentru creștere din punct de vedere cultural, social și economic. În cadrul festivalului, vizitat de peste 40.000 de persoane în fiecare an, sunt organizate expoziții și evenimente cu scopul de a face designul accesibil unui public larg.

Ziua Designului Italian își propune să consolideze percepția designului ca element distinctiv al 'brandului italian'. Anul acesta, evenimentul este în sinergie cu Expoziția Internațională a Trienalei de la Milano, intitulată 'Inequalities. How to mend the fractures of humanity - Inegalități. Cum să vindeci fracturile umanității', care a fost deschisă pe 13 mai și va continua până pe 9 noiembrie 2025. Ambele evenimente explorează rolul designului în reducerea impactului inegalităților în viața de zi cu zi, încurajând reflecția asupra unor exemple sustenabile de regenerare și transformare urbană, cu designul și arhitectura în slujba noilor modele comunitare, asupra accesibilității la structuri și servicii, precum și asupra sustenabilității ca formă de progres.

Matteo Belfiore, curatorul expoziției inaugurate la București, este un arhitect și cercetător italian care locuiește și lucrează la Tokyo din 2010. După ce a desfășurat activități de cercetare în cadrul Kengo Kuma Lab de la Universitatea din Tokyo și a colaborat cu mai multe studiouri internaționale, în 2017 și-a fondat propriul birou de arhitectură în capitala Japoniei, MB-AA (Matteo Belfiore Architect and Associates).

Cu expoziția 'Accesibil și incluziv: design italian pentru o viață mai bună', arhitectul Belfiore și-a propus să arate felul în care designul italian îmbrățișează accesibilitatea, inovația și sustenabilitatea. Expoziția prezintă o selecție de obiecte de design open source create de 'Hackability', un ONG italian dedicat designului incluziv. 'Hackability' conectează designeri, creatori și persoane cu dizabilități pentru a crea împreună soluții care îmbunătățesc viața de zi cu zi. Fiecare expoziție reflectă esența designului italian - funcționalitate, frumusețe și incluziune - demonstrând în același timp cum poate fi democratizat designul și făcut accesibil tuturor. De fapt, toate obiectele expuse sunt disponibile sub licența Creative Commons și pot fi descărcate gratuit și imprimate 3D oriunde în lume, asigurând accesibilitatea dincolo de limitele geografice sau de costuri.

Criteriul esențial al acestei alegeri, care se reflectă și în configurația spațiului expozițional, este de a prezenta o idee de design cu beneficii practice imediate, capabil să se reînnoiască continuu prin aportul utilizatorului. O abordare esențială care contrastează cu designul ostil și ridică întrebări legate de relația dintre creație și inteligența artificială, ambele prezente în spațiul expozițional: prin lucrarea PRE-A-VISIONEM al lui Alessandro Marrone, care leagă Divina Comedie a lui Dante de viitorul inteligenței artificiale și al realității augmentate, și printr-o selecție de imagini despre designul ostil, curatoriată de Valerio Nitrato Izzo.

Arhitectul Belfiore s-a întâlnit, de asemenea, cu studenții de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism 'Ion Mincu' din București pentru un masterclass axat pe experiența sa profesională în Japonia. În timpul prelegerii, Belfiore și-a ilustrat metodologia de design, care integrează cultura și tradiția occidentală și orientală și se concentrează pe 'sustenabilitatea culturală'. Abordarea urmărește să înțeleagă sistemele de valori legate de tiparele naturale și culturale locale și să exploreze interacțiunea dintre design și alte discipline.

Afisari: 84

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].