UPDATE Furt artefacte/ Neamțu: Este o incompetență managerială; contractul - gestionat deplorabil
Președintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaților, Mihail Neamțu, a declarat, luni, că furtul exponatelor românești din Muzeul Drents din Assen este rezultatul unei 'incompetențe manageriale' și 'un atentat' la adresa identității naționale, menționând că acest contract cu muzeul din Olanda a fost gestionat 'deplorabil'.
'Furtul unui obiect de absolut incomensurabilă valoare reprezintă, din punctul nostru de vedere, rezultatul unei incompetențe manageriale, dar, din păcate, este și un atentat la adresa identității noastre naționale. Avem câteva lucruri care ne scot în prim planul culturii europene, inclusiv această moștenire dacică. Știm că romanii au venit aici, în Dacia, ca să ia aurul, uite că vin și olandezii în anumite muzee să ia același aur sau poate nu sunt olandezi, poate sunt din alte zone ale lumii, se pare că există o rețea de hoți bine pusă la punct. Din păcate, răspunsul instituțional pe care noi l-am așteptat, acela onorabil al unei demisii din partea directorului Muzeului Național de Istorie, nu a venit cu repeziciunea pe care noi ne-am dorit-o', a afirmat Neamțu, după audierea în comisie a reprezentanților Ministerului Culturii și a directorului MNIR, Ernest Oberlander-Târnoveanu.
Potrivit lui Neamțu, directorul Muzeului Național de Istorie a României a susținut un lucru care 'i-a șocat' pe membrii comisiei - 'șase luni de zile nimeni de la muzeu nu a cerut olandezilor o probă că aceste obiecte, aceste artefacte, mai ales Coiful de la Coțofenești, sunt supravegheate fizic, în persoană, de către un membru al Poliției, al siguranței din Olanda'.
'Timp de șase luni de zile, ei s-au bazat pe buna credință a olandezilor, care știm cât de mult ne iubesc, mai ales după ce intrarea în Schengen a fost amânată 17 ani', a adăugat Mihail Neamțu.
În opinia sa, contractul încheiat cu muzeul olandez a fost gestionat 'deplorabil', iar artefacte precum Cloșca cu Puii de Aur, brățările dacice de la Sarmizegetusa nu mai trebuie scoase din țară.
'Mi se pare sincer deplorabil modul în care a fost gestionat acest contract. Considerăm că, de astăzi înainte, Cloșca cu Puii de Aur, brățările dacice de la Sarmizegetusa sau acest coif, dacă va fi vreodată recuperat, nu mai trebuie să părăsească România. Este obligatoriu să-i invităm noi pe străini să vină la București, pe Calea Victoriei, să descopere ei frumusețile acestei țări și, bineînțeles, patrimoniul nostru național', a spus Neamțu.
Deputatul a mai susținut că olandezii nu au respectat o prevedere contractuală, iar directorul MNIR, care a luat decizia privind oportunitatea expunerii acestor artefacte 'într-un oraș de 67.000 de locuitori', 'nu a avut grijă' ca acestea să fie supravegheate și de partea română.
'Partea olandeză nu le-a respectat, dar nici partea română nu s-a angajat la o monitorizare care a dura șase luni', a mai explicat Mihail Neamțu, menționând că, din păcate, nu există nicio concluzie privind acest furt de la Poliția olandeză.
Întrebat dacă tezaurul aflat la Muzeul Național de Istorie a României este în siguranță, Neamțu a răspuns: 'Cu siguranță nu, în fața unui seism posibil'.
'Bucureștiul este într-o zonă seismică. Dacă mâine avem, Doamne ferește, un cutremur, foarte multe obiecte, foarte multe artefacte vor fi direct atinse de această posibilă și nedorită situație. Deci, nu avem, deocamdată, un depozit pentru milioanele de artefacte pe care le avem la Muzeul Național de Istorie, care este închis, apropo, de 23 de ani. Facem un apel public, noi cei de la AUR, dar toți membrii comisiei cred că își doresc asta și dumneavoastră cu siguranță, ca acest muzeu să fie deschis. Ca el să fie deschis trebuie să existe un spațiu de depozitare pentru aceste obiecte', a adăugat parlamentarul.
Neamțu s-a arătat nemulțumit că la audieri nu au fost prezenți parlamentari ai PSD și nici fostul ministru al Culturii Raluca Turcan.
'Mă adresez de mod special omului de cultură Marcel Ciolacu, mă adresez mod special liderilor coaliției care iubesc atât de mult Europa și le solicit din partea opoziției, a AUR, să facă mai mult pentru a ne demonstra cât de mult iubesc ei identitatea noastră națională. (...) Eu, personal, am trimis astăzi o scrisoare omologul meu, președintelui Comisiei de cultură din Parlamentul european, colegii mei, mâine, la Bruxelles, la o conferință importantă la care va veni și fostul premier al Poloniei, vor face o solicitare și ca europarlamentari în această direcție, noi vom continua această presiune, noi vrem ca acest coif să vină acasă', a transmis Mihail Neamțu.
El a informat că va propune un grup de lucru pentru legea patrimoniului.
'Ca președinte al Comisiei de cultură, începând cu ziua de mâine sau poimâine, când se va întoarce și doamna ministru Intotero, voi propune un grup de lucru pentru ca noua lege a patrimoniului să nu mai permită asemenea orori. Pierderea acestui coif este absolut inacceptabilă pentru o țară cu o istorie de 2.500 de ani cum este România', a evidențiat Neamțu.
Coiful de aur de la Coțofenești, datat în secolele V-IV î.Hr., precum și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României, au fost furate în urma unui 'incident deosebit de grav', a anunțat Ministerul Culturii.
Potrivit informațiilor furnizate de conducerea Muzeului Drents și autoritățile olandeze, spargerea a fost realizată prin utilizarea unui exploziv pe singurul zid exterior al clădirii.
Toate piesele furate fuseseră asigurate în conformitate cu legislația românească și standardele internaționale privind organizarea expozițiilor.
Parchetul General a informat, sâmbătă, că a fost întocmit un dosar penal, din oficiu, în cazul sustragerii pieselor din tezaurul dacic expuse la Muzeul Drents.
De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a anunțat, duminică, organizarea la nivelul Guvernului a unei celule de criză pentru coordonarea eficientă a activităților de recuperare a celor patru piese de tezaur furate. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Claudiu Târziu: Victoria lui Trump în SUA dă un impuls extraordinar de important mișcărilor de tip conservator
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Daniel Florea, transmite: Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA dă un impuls extraordinar de important mișcărilor de tip conservator, a declarat președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, eurodeputatul Claudiu Târziu. Claudiu Târziu participă la dezbaterea
Senat: Titus Corlățean - ales reprezentant la Consiliul pentru Alegeri Democratice al Comisiei de la Veneția
Senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, a fost ales reprezentant al Comisiei pentru afaceri politice și democrație a APCE la Consiliul pentru Alegeri Democratice al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția). Potrivit unui comunicat al Senatului transmis, marți, AGERPRES, această alegere
MAE: Ministrul Hurezeanu a subliniat, la Bruxelles, situația de securitate de la Marea Neagră, nevoia de susținere a Ucrainei
Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a avut, marți, la Bruxelles, întâlniri cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene Roxana Mînzatu și cu Marta Kos, comisarul european pentru Extindere, context în care a evidențiat situația de securitate de la Marea Neagră și necesitatea susținerii Ucrainei. Potrivit MAE, la într
Președintele Camerei Deputaților: Au fost identificate 240 de posturi ce urmează a fi desființate
Președintele Camerei Deputaților, Ciprian-Constantin Șerban, a anunțat, marți, că, în urma procesului de analiză a organigramei acestui for, au fost identificate 240 de posturi ce urmează a fi desființate, precizând că propunerea de organigramă va fi supusă aprobării B
Cseke Attila: De astăzi, România are o hartă interactivă cu zonele vizate de risc seismic
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a lansat, miercuri, o hartă interactivă cu zonele vizate de risc seismic, care vine atât în sprijinul cetățenilor, cât și al autorităților locale pentru a accesa fonduri pentru consolidări. Guvernul a aprobat, în perioada 2022 - 2023, o serie de programe de investiții
George Simion: Soluția pentru a păstra în continuare libertatea de exprimare nu este de a interzice rețelele de socializare
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Daniel Florea, transmite: Președintele AUR, George Simion, vicepreședinte al Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), a declarat că soluția pentru a păstra în continuare libertatea de exprimare nu este de a interzice rețelele de socializare, ci aceea ca decidenții politici și deținătorii rețelelor sociale să
USR: Proiect de modificare a Codului penal; cei care au luat mită să nu mai scape de răspunderea penală
Deputatul USR Alexandru Dimitriu a anunțat, marți, o propunere legislativă de modificare a Codului penal pentru a clarifica prevederile privind termenul de prescripție a răspunderii penale. El a precizat că modificările propuse sunt în contextul deciziei recente a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), prin care 'infracto
Conducerea UDMR va valida miercuri candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale
Conducerea UDMR va valida miercuri candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale, a precizat miercuri ministrul Dezvoltării, Cseke Attila. 'Mâine avem ședința, conform statutului UDMR, în care se va propune validarea candidatului comun al coaliției, domnul Crin Antonescu', a declarat Cseke Attila, într-o conferință de pres
Camera Deputaților/Șerban: Memorandumul privind restructurarea va avea și soluții la posturile cu concursuri în desfășurare; teoretic ar trebui să se sisteze
Președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, a declarat, marți, că memorandumul pentru reducerea cheltuielilor și a posturilor din forul legislativ va cuprinde și soluții în cazul posturilor vacante cu concursuri în desfășurare, la care procedura a fost declanșată de anul trecut, menționând că, teoretic, acestea ar trebui sistate.
Calendarul pentru alegerile locale parțiale, adoptat: candidaturile trebuie depuse până pe 14 aprilie
Guvernul a adoptat, marți, hotărârea privind calendarul electoral pentru alegerile locale parțiale din 4 mai. 'Vor avea loc și alegeri locale parțiale. S-a stabilit calendarul electoral și pentru aceste scrutine în 17 circumscripții electorale și pentru președintele Consiliului Județean Bihor - data 4 mai 2025 și avem următorul
VIDEO Guvern/Calendarul electoral pentru prezidențiale: Termenul de depunere a candidaturilor - 15 martie; campania începe pe 4 aprilie
Guvernul a adoptat, marți, hotărârea care stabilește calendarul electoral pentru alegerile prezidențiale din 4 mai. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, a declarat că, potrivit actului normativ, perioada electorală va începe pe 18 februarie cu aducerea la cunoștința publică a datei la care se va efectua tra
VIDEO Daniel David: Inevitabil vor fi restructurări, prin faptul că Ministerul Educației trebuie să preia Ministerul Cercetării
Ministrul Educației, Daniel David, a declarat marți că 'inevitabil' vor exista restructurări, în contextul în care Ministerul Educației va prelua fostul Minister al Cercetării, Inovării și Digitalizării și a detaliat că aceste restructurări nu înseamnă concedieri, ci asigurarea că funcțiile nu vor fi dublate. '&Ic
Constantin: Cel târziu vineri s-ar putea să avem proiectul legii bugetului aprobat de Guvern
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunțat marți că cel târziu vineri s-ar putea ca Executivul să aprobe proiectul legii bugetului de stat. 'Premierul a anunțat în această ședință de guvern de astăzi că nu se va încheia săptămână fără încă o ședință a Executivului, tocmai pentru a ap
Nicușor Dan: Anularea alegerilor, un uriaș eșec; Klaus Iohannis are o mare responsabilitate
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a apreciat marți că anularea alegerilor prezidențiale constituie 'un uriaș eșec', iar președintelui Klaus Iohannis îi revine 'o mare responsabilitate' din acest punct de vedere. Pe de altă parte, a opinat că schimbarea acestuia din funcție nu va grăbi 'lămurirea' aspectelor legate
Furt artefacte/ Marcel Ciolacu îi solicită ministrului Culturii măsuri 'dure', inclusiv demiteri
Premierul Marcel Ciolacu i-a solicitat, marți, ministrului Culturii, Natalia Intotero, 'măsuri dure, inclusiv demiteri, dacă este cazul', în cadrul instituțiilor responsabile pentru organizarea expoziției din Olanda de unde au fost furate artefacte dacice. Șeful Executivului a menționat, la începutul ședinței de Guvern, că