Cseke Attila: De astăzi, România are o hartă interactivă cu zonele vizate de risc seismic

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a lansat, miercuri, o hartă interactivă cu zonele vizate de risc seismic, care vine atât în sprijinul cetățenilor, cât și al autorităților locale pentru a accesa fonduri pentru consolidări.
Guvernul a aprobat, în perioada 2022 - 2023, o serie de programe de investiții care se derulează la nivelul MDLPA, atât pentru clădiri publice, cât și pentru blocuri de locuințe, a amintit, într-o conferință de presă, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
'Siguranța seismică a clădirilor constituie una dintre principalele priorități ale Ministerului Dezvoltării. De astăzi, vom avea în România o hartă cu localitățile, cu unitățile administrativ-teritoriale, care sunt vizate de risc seismic, o hartă interactivă, ceea ce înseamnă că orice autoritate locală, orice persoană fizică și oricine este interesat va putea să vadă localitatea în care trăiește, în care domiciliază, dacă este într-o zonă vizată de risc seismic și care este eligibilă în programele de consolidare de risc seismic ale Ministerului Dezvoltării', a informat Cseke Attila.
El a menționat că Legea 112/2022 a introdus noi mecanisme privind procesul de evaluare a riscului seismic și în ceea ce privește posibilitatea de finanțare de către statul român a lucrărilor de consolidare.
'Prima etapă este evaluarea vizuală rapidă a clădirilor. (...) Legat de blocurile de locuințe, termenul final pentru autoritățile locale este 1 iunie 2026. Și aceste lucrări trebuiau să înceapă anul acesta, la 1 ianuarie 2025, pe clădiri publice. Termenul este expirat la 1 noiembrie 2024. Așteptăm autoritățile locale să încarce platforma digitală a Ministerului Dezvoltării rezultatul acestor evaluări vizuale rapide', a detaliat ministrul Dezvoltării.
El a menționat că județul Constanța a încărcat cele mai multe informații.
În prezent, sunt definite patru categorii de risc seismic: 1 și 2, care sunt considerate ca fiind periculoase, atât pentru viața oamenilor, cât și pentru eventuale pagube majore, respectiv 3 și 4 - categorii în care sunt incluse clădiri care se află într-o anumită siguranță legat de riscul seismic.
'Mare parte a teritoriului țării este considerată eligibilă pe această legislație pe care o avem în România. Practic 2.681 de UAT-uri, care reprezintă 80% din teritoriul țării, sunt eligibile pentru a fi finanțate în aceste programe derulate de Ministerul Dezvoltării. Sunt eligibile UAT-urile care au o valoare de vârf a accelerației terenului de cel puțin 0,15 G. Este o unitate de măsură folosită de către specialiști, respectiv de la 0,15 în sus până la 0,40, cum vedeți în zona Vrancea, de exemplu. Acolo unde este albastru închis este 0,40. Această eligibilitate a fost inițial prevăzută pentru 0,20. În urma cutremurelor care au fost în Gorj, acum doi ani de zile, unde au apărut probleme la clădiri, în zone care inițial nu erau considerate eligibile - a fost oarecum, dacă vă aduceți aminte, o surpriză și pentru specialiști, s-au produs cutremure care au avut ca și urmări fisuri pe clădiri, pe școli, pe biserici - și atunci această eligibilitate s-a extins de la 0,20 și la 0,15', a explicat Cseke Attila.
Conform acestuia, în București, ultima valoare a accelerației terenului este de 0,30, deci o zonă expusă riscului seismic.
'Aceasta este eligibilitatea oferită de harta seismică. Ca să putem încheia contract de finanțare pentru consolidarea de risc seismic de clădiri, evident, clădirile respective trebuie expertizate', a adăugat ministrul.
El a amintit că există cinci programe la MDLPA pe consolidarea de risc seismic, cu anumite diferențe între ele, fiind vizate școli, spitale, instituții publice.
În cadrul Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, au fost semnate 66 de contracte de finanțare, în valoare de 1.126.198.835 de lei, dintre care șapte, în valoare de 258.497.594,34 de lei, pentru blocuri de locuințe.
Prin Programul național de investiții 'Școli sigure și sănătoase' au fost semnate 30 de contracte de finanțare, în valoare totală de 845.218.081,52 lei, iar prin Programul național de investiții pentru consolidarea spitalelor 'Mihail Cantacuzino', au fost semnate două contracte de finanțare, în valoare totală de 15.370.151,27 de lei.
Suplimentar, din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Ministerul Dezvoltării finanțează consolidarea a 39 blocuri de locuințe și 165 clădiri publice, potrivit datelor MDLPA.
'În PNRR, care a fost primul program pe risc seismic ca și finanțare, înainte de a avea Legea 212, avem 272 de milioane de euro fără TVA contractate și avem 39 de blocuri de locuințe și 165 de clădiri publice. Și aici absorbția este puțin peste 10% din valoarea contractată. E nevoie ca autoritățile locale să urgenteze execuția acestor lucrări. Aici avem fonduri europene. Primele trei - patru programe sunt pe bugetul de stat. În ceea ce privește Bucureștiul, pentru că Bucureștiul, după cum știți, este printre primele 10 capitale din lume expuse la risc seismic, avem cu contract de finanțare pe buget de stat 14 obiective, dintre care trei sunt școli și 11 blocuri de locuințe, toate în Sectorul 3. În această săptămână vom mai semna încă cinci contacte de finanțare pentru cinci blocuri de locuințe, tot în Sectorul 3', a indicat oficialul MDLPA.
El a specificat că există finanțare pentru aceste programe de consolidare de risc seismic și ele constituie o prioritate și în 2025.
'Astăzi, în urma publicării acestei hărți interactive, vom comunica și cu toți prefecții din țară, defalcat pentru fiecare județ, toate unitățile administrativ-teritoriale, localitățile care sunt eligibile pe aceste programe de risc seismic, astfel încât nu numai prin această hartă interactivă, care e accesibilă pentru oricine, dar și prin comunicare oficială, toate UAT-urile și toți primarii să știe că au această posibilitate. (...) Guvernul a creat instrumente de finanțare pentru siguranța seismică, este responsabilitatea autorităților locale să aducă documentația necesară pentru proiecte mature care pot fi finanțate', a subliniat Cseke Attila.
Harta interactivă, în care sunt incluse 2.681 de unități administrativ-teritoriale din România, poate fi accesată pe pagina Ministerului Dezvoltării la https://www.mdlpa.ro/subarticles/8/hartariscseismic. AGERPRES/(A - autor: Cătălina Matei, editor: Claudia Stănescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/TVR le propune finaliștilor la alegerile prezidențiale mai multe variante pentru dezbatere - 14, 15 și 16 mai
Televiziunea Română le propune candidaților din turul al doilea al alegerilor prezidențiale mai multe variante pentru dezbatere - 14, 15 și 16 mai, cu opțiuni flexibile de format - atât în direct, cât și înregistrat și așteaptă răspunsul de la George Simion și Nicușor Dan. 'Televiziunea Română, care a de
Ziua Europei/ Marcel Ciolacu: România s-a modernizat nu cu vorbe goale, ci cu bani europeni
România s-a modernizat 'nu cu vorbe goale', ci cu bani europeni, iar pentru țara noastră drumul este clar - doar alături de Uniunea Europeană și partenerii săi, a declarat, vineri, președintele PSD, Marcel Ciolacu, cu prilejul Zilei Europei. 'Astăzi, de Ziua Europei, suntem datori să reafirmăm opțiunea de a ne construi viitor
Ziua Europei/ Bolojan: România este parte din proiectul european și trebuie să continuăm acest drum
România este parte din proiectul european și trebuie să continuăm acest drum, a afirmat, vineri, președintele interimar Ilie Bolojan, într-un mesaj transmis de Ziua Europei. 'Uniunea Europeană înseamnă și valori: democrație, stat de drept, libertate, solidaritate. Valori care ne dau un cadru stabil pentru a ne dezvolta. F
Ziua Europei/ Predoiu: Reziliența proiectului european în fața extremismului și a interferențelor ostile presupune o acțiune comună
Reziliența proiectului european în fața extremismului, a dezinformării și a interferențelor ostile presupune o acțiune comună, fermă și constantă, în deplin respect al valorilor fundamentale ale libertății și demnității umane, a transmis premierul interimar Cătălin Predoiu, vineri, într-un mesaj cu prilejul Zilei Europei.
Ziua Europei/ PNL: Europa înseamnă drepturi, siguranță, libertate și viziune comună pentru generațiile viitoare
Europa înseamnă mai mult decât fonduri, infrastructură sau proiecte, înseamnă drepturi, siguranță, libertate și o viziune comună pentru generațiile viitoare, a transmis, vineri, Partidul Național Liberal, de Ziua Europei. 'Astăzi, 9 mai, celebrăm unitatea, pacea și valorile democratice care stau la temelia Uniunii Europen
Senat/ Moțiunea simplă împotriva lui Rafila - scoasă de pe ordinea de zi a plenului de luni
Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, inițiată de SOS România, AUR și POT, programată inițial a fi dezbătută și votată luni, a fost scoasă de Biroul permanent de pe ordinea de zi a plenului Senatului. Motivul invocat a fost similar celui de la Camera Deputaților, unde moțiunea simplă împotriva min
Prezidențiale2025 - dezbatereTV/Nicușor Dan: Mă voi lupta pentru condiția socială a profesorilor, inclusiv pentru salariile acestora
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale se va lupta pentru condiția socială a cadrelor didactice, inclusiv pentru salariile acestei categorii profesionale. 'Este un domeniu la care țin. Locul meu de muncă, înainte de a fi politician, a fost cercet
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Simion: Voi reduce drastic numărul de instituții de control, vom reduce birocrația
Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, le-a transmis joi seara un mesaj antreprenorilor, promițând reducerea 'drastică a numărului de instituții de control, reducerea birocrației, reducerea impozitării muncii'.
VIDEO Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Nicușor Dan: Vreau să fac un Guvern împreună cu partidele pro-occidentale, inclusiv PSD
Nicușor Dan, candidat independent la Președinție, a declarat, joi, că, în cazul în care va deveni șef al statului, intenționează să formeze un Guvern cu partidele pro-occidentale, inclusiv Partidul Social Democrat. 'Am spus că nu avem nevoie de alegeri anticipate, am spus că nu avem nevoie de un Guvern minoritar, pe scurt - că
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Simion: Vizez un guvern de uniune națională care să liniștească lucrurile
Candidatul AUR la prezidențiale, George Simion, spune că vizează, dacă va câștiga turul al doilea de scrutin, un guvern de largă majoritate națională, care să asigure ieșirea României din crizele suprapuse în care se află. 'Conform prevederilor constituționale, în momentul în care nu există o majoritate parlam
VIDEO Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Nicușor Dan: Sunt necesari specialiști în resurse umane pentru a redefini politica de cadre
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat joi că sunt necesari specialiști în resurse umane și firme de consultanță, pentru a redefini politica de cadre a statului român. Prezent la dezbaterea electorală organizată de Euronews România, edilul general a declarat că
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Simion despre sistemul medical românesc: Să lăsăm specialiștii să conducă instituțiile medicale
Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, afirmă că problemele din sistemul medical românesc, cum este și rata scăzută a vaccinării contra rujeolei, ține de autoritățile locale, de cadrele medicale și de cei care se află în fruntea instituțiilor de profil, care ar trebui să fie specialiști, meritocrația să fie pe primul plan, iar pacienții
VIDEO Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Nicușor Dan: Să donezi într-o campanie din buzunarul tău pentru un candidat e democrație
Să donezi într-o campanie electorală din buzunarul tău pentru un candidat - asta este democrație, a afirmat, joi, Nicușor Dan, candidat independent la Președinție. El a fost întrebat, la dezbaterea electorală de la Euronews România, de către contracandidatul său George Simion (AUR), cine a donat 600.000 de lei pentru campania
VIDEO Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Simion: Trebuie să aducem înapoi școlile profesionale; meseria este brățară de aur
Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a pledat, joi, pentru reînființarea școlilor profesionale și reconversia profesională, pentru a nu 'rămâne acoperiți' pe piața forței de muncă 'de cetățeni din India, Pakistan, Bangladesh'. 'În România ultimilor 20 de ani au fost distruse lice
VIDEO Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Nicușor Dan: E necesară o educație corespunzătoare, pentru a preveni numărul mare de mame minore
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, susține implementarea unei educații 'corespunzătoare' pentru a preveni 'numărul uriaș' de mame minore din România. El a fost întrebat în dezbaterea electorală organizată de Euronews România dacă susține dreptul l