logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

RETROSPECTIVĂ 2019: Prima preşedinţie română a Consiliului UE, 3 miniştri de Externe, un nou sistem de vot în diaspora

Imagine din galeria Agerpres

Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene - o premieră pentru România, pierderea unui loc nepermanent în Consiliul de Securitate ONU, dar şi tensiunile legate de votul din diaspora, care au dus la remanierea unui ministru şi schimbarea sistemului de vot pentru românii din străinătate, au fost principalele teme care au marcat diplomaţia românească în anul 2019.

Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene: 90 de dosare închise; Sibiu, locul de întâlnire al liderilor europeni

Preşedinţia Consiliului UE a debutat oficial cu un eveniment amplu, la Ateneul Român, la care au participat toţi liderii Uniunii. O intervenţie remarcabilă a avut Donald Tusk, atunci preşedintele Consiliului European, care a ţinut un discurs în limba română, în care a evocat automobilul Dacia, "Rapsodia română", victoria Stelei, la Sevilla, în 1986, şi statul de drept.

''Episodul care mi s-a întipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei Campionilor Europei la fotbal de la Sevilia, din 1986, când Steaua Bucureşti a învins FC Barcelona. Fac un apel la toţi românii să apere, în România şi în Europa, fundamentele civilizaţiei noastre politice - libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viaţa publică, statul de drept şi Constituţia. Să le apere cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând. Atunci şi mie mi s-a părut imposibil, dar el a reuşit. Şi voi veţi reuşi. Pe această cale, vă asigur de tot sprijinul meu', a afirmat înaltul oficial.

De altfel, la conferinţa de presă de la finalul summitului informal de la Sibiu, Tusk a prezentat o pereche de mănuşi de portar care i-au fost făcute cadou chiar de către Duckadam.

La summitul de la Sibiu s-au reunit toţi liderii UE şi ai ţărilor membre ale Uniunii (fără Marea Britanie). La finalul întâlnirii a fost adoptat un document în care era subliniată nevoia de coeziune în interiorul UE.

"Ne reafirmăm convingerea că uniţi suntem mai puternici în această lume tot mai neliniştită şi care prezintă tot mai multe provocări. Recunoaştem că avem responsabilitatea, ca lideri, de a face Uniunea noastră mai puternică şi de a ne crea un viitor mai bun, recunoscând totodată perspectiva europeană a altor state europene. De aceea, convenim astăzi în unanimitate asupra a 10 angajamente care ne vor ajuta să ne ridicăm la înălţimea acestei responsabilităţi", se arată în Declaraţia de la Sibiu, publicată pe site-ul Consiliului European.

Cele 10 angajamente vizează domeniul Apărării, spiritul de solidaritate în vremuri dificile, deschiderea către soluţii comune, protejarea democraţiei şi statului de drept, punerea accentului pe rezultate "acolo unde contează cel mai mult", respectarea principiului echităţii, utilizarea mijloacelor potrivite ambiţiilor UE, protejarea viitorului următoarelor generaţii de europeni şi faptul că Europa va fi un lider mondial responsabil.

În cifrele transmise de Guvern, la finalul celor şase luni, preşedinţia română a Consiliului UE - derulată sub motto-ul " Coeziunea, o valoare comună europeană"- a însemnat aproximativ 2.500 de reuniuni şi evenimente, 90 de dosare legislative închise până la finalul activităţii legislative a Parlamentului European şi 84 de Concluzii ale Consiliului UE adoptate pe multiple teme de interes comun.


Foto: (c)  ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


 

Controversa mutării ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim şi pierderea unui loc nepermanent în Consiliul de Securitate ONU

Primăvara lui 2019 a adus un anunţ controversat din partea Executivului de la Bucureşti, care despărţea poziţia României de cea a Uniunii Europene şi de rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU - mutarea ambasadei în Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim.

Pe 24 martie, în cadrul unei conferinţe în Statele Unite ale Americii, premierul Viorica Dăncilă afirma că ambasada României în Israel va fi mutată la Ierusalim după "un proces de evaluare a oportunităţii mutării". O zi mai târziu a venit o reacţie concretă: Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei şi-a anulat o vizită în România, în semn de protest după afirmaţiile premierului român.

Gestul a fost confirmat de preşedintele Klaus Iohannis, care a apreciat că Viorica Dăncilă a reuşit să pună "pe butuci" relaţia cu lumea arabă, arătând că regele iordanian "s-a simţit jignit" de declaraţiile premierului român.

După numeroase dezbateri şi evocarea, în mai multe rânduri, a unui memorandum al Ministerului de Externe ce analiza oportunitatea mutării ambasadei, la sfârşitul lunii mai, prim-ministrul Viorica Dăncilă a afirmat că decizia mutării Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim aparţine preşedintelui Iohannis.

O lună mai târziu, România pierdea un loc nepermanent în Consiliul de Securitate ONU. Acest obiectiv fusese menţionat, încă de la începutul anului, ca unul major pentru diplomaţia română. În urma votului din acest for, locul desemnat regiunii din care face parte ţara noastră a revenit Estoniei.

Ulterior, Teodor Meleşcanu, atunci ministru de Externe, a admis că discuţiile din spaţiul public privind mutarea ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim au reprezentat una din problemele cu care ţara noastră s-a confruntat în legătură cu voturile ţărilor arabe.

"Au fost luări de poziţii din partea unor lideri politici importanţi din România, dar niciun moment Ministerul Afacerilor Externe nu a adoptat decizia de mutare a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim (...). Din păcate, da, a fost una din problemele cu care ne-am confruntat în legătură cu voturile ţărilor arabe", a spus ministrul.

Nominalizarea unui comisar european - un nou motiv de dispută între Palate

În cadrul noii Comisii Europene, condusă de Ursula von der Leyen, României i-a fost acordat portofoliul Transporturilor. Autorităţile române au avut, însă, nevoie de o perioadă mai lungă de timp pentru a desemna un comisar european, subiectul fiind motiv de dispută între Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria. A fost nevoie de patru nume pentru ca, în final, Adina Vălean, europarlamentar aflat pe listele PNL, să fie nominalizată.

Primul nume, propus de guvernul PSD condus de Viorica Dăncilă, a fost Rovana Plumb. Candidatura acesteia a fost respinsă de Comisia de afaceri juridice a Parlamentului European (JURI). A urmat o altă propunere fără succes, tot din partea Guvernului Dăncilă - Dan Nica. A treia şi ultima propunere a social-democraţilor a fost Victor Negrescu, la sfârşitul lunii octombrie, când Guvernul Dăncilă era interimar, după moţiunea de cenzură. Tocmai aceste împrejurări, dar şi lipsa de coordonare cu preşedintele Iohannis în procesul de desemnare au fost motivele invocate de Comisia Europeană când a respins nominalizarea.

Adina Vălean, a patra încercare a României, a fost propusă de Guvernul PNL condus de Ludovic Orban. Vălean, din familia politică PPE, a fost acceptată de Comisie şi învestită în funcţie.

Alegerile europarlamentare în diaspora - tensiuni şi o remaniere

Pe 26 mai, alegerile europarlamentare şi referendumul pe teme de justiţie convocat de preşedintele Klaus Iohannis organizate în diaspora au adus noi tensiuni între preşedinţie şi Guvern. În ziua alegerilor, români din diaspora publicau online fotografii cu zeci şi sute de români care aşteptau să voteze, în secţiile din afara ţării. O parte din ei nu au reuşit să îşi exercite votul, deoarece programul scrutinului a fost încheiat. În acest context, preşedintele Iohannis, dar şi membrii opoziţiei au cerut repetat demisia sau demiterea ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu şi a ministrului de Interne, Carmen Dan.

Meleşcanu a fost remaniat în prima jumătate a lui iulie, după ce ALDE i-a retras sprijinul politic. Atunci, fost ministru de Externe afirma că, din punctul său de vedere, nu există "niciun fel de vinovăţie" privind organizarea alegerilor din diaspora.

În locul lui Teodor Meleşcanu a fost învestită în funcţie Ramona Mănescu. Ea a rămas ministru şi după ce ALDE, partidul care a susţinut-o, a ieşit de la guvernare, dar a fost înlocuită cu Bogdan Aurescu, odată cu instaurarea Guvernului Ludovic Orban.

Începutul de mandat al lui Aurescu a inclus alegerile prezidenţiale, dar şi implementarea, alături de Autoritatea Electorală Permanentă, a unui nou sistem de vot în diaspora.

În premieră, la prezidenţiale, românii din afara ţării au putut vota timp de trei zile, în 835 de secţii, dar şi prin corespondenţă, în cazul în care s-au înscris online. La finalul celor trei zile, aproximativ 675.000 de români şi-au exprimat opţiunea prin vot. AGERPRES/(AS - autor: Oana Ghiţă, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Anda Badea)

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 29-04-2025 20:40

Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Silviu Predoiu: Avem o problemă de credibilitate în ceea ce privește structurile de informații ale statului

Candidatul Partidului Liga Acțiunii Naționale (PLAN) la alegerile prezidențiale, Silviu Predoiu, a afirmat, marți seară, că România are o problemă de credibilitate în ceea ce privește structurile de informații ale statului. ''Amenințarea războaielor cibernetice este foarte frecvent întâlnită astăzi. E o componen

Politic 29-04-2025 20:31

Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Cristian Terheș: E important ca președintele să ajute la crearea unei Românii puternice, sigure și prospere

Candidatul Partidului Național Conservator Român la alegerile prezidențiale, Cristian Terheș, a declarat, marți, că este important ca următorul președinte să ajute la crearea unei Românii puternice, sigure și prospere, astfel încât românii plecați să se întoarcă, iar cei rămași să nu mai plece. ''&Ic

Politic 29-04-2025 20:29

Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Antonescu: E foarte important ca România să discute și garanții de securitate pentru Republica Moldova

Candidatul Alianței electorale ''România, Înainte!'' la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat, marți, că este foarte important ca România să discute garanții de securitate pentru Republica Moldova, la pachet cu cele pentru Ucraina. El a fost întrebat, la dezbaterea organizată de TVR la Pala

Politic 29-04-2025 20:28

Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Nicușor Dan susține un program național pentru irigații și procesarea locală a produselor agricole

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la Președinție, a declarat marți că, în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale, va susține implementarea unui program național pentru irigații și procesarea locală a produselor agricole. ''În multele scheme eșuate de promovare economică,

Politic 29-04-2025 20:22

Prezidențiale2025/ BEC: 170 de decizii de admitere a plângerilor, în perioada 21-24 aprilie; materiale publicitare cu conținut ilegal îndepărtate

Biroul Electoral Central (BEC) a emis, în perioada 21-24 aprilie, un număr de 170 de decizii de admitere a plângerilor privind campania electorală în mediul online și 163 de decizii de respingere. Potrivit BEC, prin deciziile de admitere au fost înlăturate: * 1.071 de materiale publicitare politice cu conținut il

Politic 29-04-2025 20:14

Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Lasconi: Susțin reformarea CCR; aș scoate merele stricate din justiție

Candidata USR la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi, a declarat, marți, că susține reformarea Curții Constituționale astfel încât numirile judecătorilor în această instituție să fie făcute ''live'', iar cei numiți să nu aibă carnet de partid și să fie profesioniști, menționând și că dorește să scoată ''merele strica

Politic 29-04-2025 20:12

Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Daniel Funeriu: Voi fi un președinte tămăduitor; vă propun un stat bazat pe adevăr

Candidatul independent la alegerile prezidențiale Daniel Funeriu a declarat marți că va fi un președinte ''tămăduitor'', întrucât în societatea românească există ''prea multe falii'', și a susținut că va propune românilor un stat bazat pe adevăr, un stat etic. ''Din 1918 &ic

Politic 29-04-2025 20:10

Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Sebastian Popescu spune că nu va face jocuri politice pentru schimbarea premierului

Candidatul la Președinția României Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie) a declarat, marți, că, dacă va deveni președinte, nu va face jocuri politice pentru schimbarea premierului, așa cum au făcut predecesorii săi. Întrebat, la dezbaterea televizată organizată de Televiziunea Română de la Palatul Cotroce

Politic 29-04-2025 20:08

Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Ponta: În continuare cred că prim-ministrul României participă la Consiliile Europene obișnuite

Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat marți că, în cazul în care va deveni președinte, va participa împreună cu prim-ministrul la Consiliile Europene legate de securitate sau de politică externă. ''Sunt singurul prim-ministru care a participat la Consilii Europene. Vreau, în primul rând,

Politic 29-04-2025 20:00

Prezidențiale2025/AEP a desfășurat o simulare a procesului de vot dedicată nevăzătorilor pentru primul tur al alegerilor prezidențiale

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a desfășurat marți, cu sprijinul Asociației Nevăzătorilor din România, o simulare a procesului de vot pentru primul tur al alegerilor pentru Președintele României din anul 2025, adaptată pentru persoanele cu dizabilități vizuale. Potrivit unui comunicat al AEP, transmis, marți, AGERPRES, &ici

Politic 29-04-2025 19:58

Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Lavinia Șandru: Am un program demografic; îl voi prezenta Parlamentului și va fi o prioritate națională

Lavinia Șandru, candidatul PUSL la alegerile din luna mai, a declarat marți că are un program demografic pe care, dacă va ajunge președintele României, îl va prezenta Parlamentului după primele 100 de zile de mandat și care va fi o prioritate națională. 'Am un program nu doar pentru românii din diaspora, ci pentru toți ro

Politic 29-04-2025 19:46

Ciolacu: Domnul Crin Antonescu va intra în turul doi de pe primul loc

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, marți, că, în competiția electorală, candidatul Alianței 'România, Înainte!', Crin Antonescu, va intra în turul doi de pe primul loc. El a răspuns astfel unei întrebări care viza eventuala demisie a președintelui PSD în cazul unui eșec al lui Antonescu la

Politic 29-04-2025 19:01

Bolojan: Lucrările la tronsoanele de drum expres din România, parte a Via Carpathia, ar putea începe în toamnă

Varșovia - Trimisul special al AGERPRES, Oana Ghiță, transmite: Lucrările la tronsoanele de drum expres, parte a Via Carpathia, de pe teritoriul României, ar putea începe în această toamnă, a declarat, marți, președintele interimar Ilie Bolojan. Bolojan a susținut o declarație de presă la finalul Summitului Inițiativei celor

Politic 29-04-2025 16:37

Întâlnire bilaterală Ilie Bolojan - președintele Bulgariei, în marja Summitului Inițiativei celor Trei Mări

Varșovia - Trimisul special al AGERPRES, Oana Ghiță, transmite: Președintele interimar Ilie Bolojan a avut o întrevedere, marți, cu președintele Bulgariei, Rumen Radev, în marja Summitului Inițiativei celor Trei Mări, care are loc la Castelul Regal din Varșovia. 'Am discutat despre coordonarea bilaterală în cadrul UE

Politic 29-04-2025 14:16

Eurodeputatul Siegfried Mureșan: România trebuie să accelereze implementarea proiectelor finanțate prin PNRR

Valencia - Trimisul special al AGERPRES, Dana Lepădatu, transmite - România trebuie să acorde prioritate finalizării proiectelor mature finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru a valorifica integral fondurile nerambursabile disponibile, a afirmat, marți, eurodeputatul Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Partidului Popular E