Dăncilă, bilanţ al Preşedinţiei la Consiliul UE în plenul PE: Am dovedit capacitatea României de a contribui la valoarea adăugată a Uniunii

Prin exercitarea Preşedinţiei la Consiliul UE, autorităţile de la Bucureşti au dovedit capacitatea României de a contribui la valoarea adăugată a Uniunii Europene, a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă la Strasbourg, marţi, în intervenţia sa din plenul Parlamentului European.
"A fost important să arătăm că instituţiile europene lucrează pentru cetăţeni şi mai ales că produc rezultate care îmbunătăţesc viaţa acestora şi oferă perspective pentru viitor. Am satisfacţia de a afirma că România a reuşit acest lucru. (...) Am apreciat necesar ca toate acţiunile noastre să fie construite în jurul coeziunii - ca valoare comună europeană. România a demonstrat că poate performa cu succes pe fondul unor provocări şi tendinţe care pun sub semnul întrebării determinarea Uniunii de a progresa. Am dovedit capacitatea României de a contribui la valoarea adăugată a Uniunii, aspect reflectat în bilanţul consistent pe care îl predăm: 90 de dosare legislative finalizate şi aproximativ 2.500 de evenimente şi reuniuni organizate", a afirmat Dăncilă.
Premierul a adăugat că, totodată, România a facilitat adoptarea a 84 de Concluzii ale Consiliului pe multiple teme de interes comun.
"Ne-am dorit ca prin exercitarea acestui mandat să avem rezultate vizibile, durabile, la care cetăţenii să se poată raporta cu uşurinţă şi claritate. (...) De exemplu, mi-ar plăcea să cred că atunci când un cetăţean european va beneficia de un acces mai echitabil şi mai transparent pe piaţa muncii, care să-i permită să echilibreze mai bine activitatea profesională cu viaţa privată, va şti că aceste decizii au fost luate pe durata Preşedinţiei României. La fel, doresc să cred că cetăţeanul european se va simţi mai în siguranţă şi mai protejat în interiorul graniţelor Uniunii şi datorită eforturilor Preşedinţiei noastre. Am reuşit să facem un salt calitativ în această direcţie. De aici înainte, vor fi posibile verificări mai eficiente la frontierele externe, vom îmbunătăţi securitatea cărţilor de identitate", a mai declarat Dăncilă.
Şefa Executivului a subliniat că România a obţinut rezultate consistente pe toţi cei patru piloni prioritari ai Preşedinţiei: ''Europa convergenţei'', ''Europa siguranţei'', ''Europa actor global'', ''Europa valorilor comune''.
"În cadrul pilonului 'Europa convergenţei', Preşedinţia României a depus eforturi intense pentru avansarea negocierilor referitoare la viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027, atât pe palierul politic, cât şi la nivel sectorial. Am reuşit, de asemenea, finalizarea negocierilor pentru un număr considerabil de dosare legislative vizând consolidarea Uniunii Bancare şi Uniunii Pieţelor de Capital şi am asigurat o viziune pe termen lung privind Piaţa Unică. Totodată, rezultatele concrete înregistrate în domenii precum piaţa internă - în toate dimensiunile acesteia, energie, afaceri sociale sau schimbări climatice, sunt elemente care vor rămâne puncte de reper şi sunt deja preluate de partenerii noştri din Trio - Finlanda şi Croaţia", a menţionat Dăncilă.
Ea a susţinut că Preşedinţia română a adus o contribuţie importantă la definitivarea pieţei unice digitale prin Directiva privind drepturile de autor în Piaţa Unică Digitală.
Premierul a punctat că o altă prioritate a vizat consolidarea dimensiunii sociale a Uniunii, iar înfiinţarea Autorităţii Europene pentru Muncă a reprezentat un exemplu de reuşită.
"Din perspectiva Uniunii Energiei, am adoptat propunerea de amendare a Directivei (Gaze Naturale), care va asigura, în premieră, un cadru de reglementare unitar şi transparent privind interconectările în domeniul gazelor naturale cu state terţe. Am urmărit, de asemenea, facilitarea reflecţiei privind dezvoltarea unei viziuni comune pe termen lung în direcţia neutralităţii climatice. Am adoptat primele reglementări în domeniul standardelor de emisii pentru vehiculele grele", a menţionat Dăncilă.
România, a mai adăugat ea, a acţionat în cadrul celui de-al pilon al Preşedinţiei române, ''Europa siguranţei'', pentru creşterea gradului de securitate la nivel UE.
"Am consolidat mandatul Agenţiei Europene de Frontieră şi Garda de Coastă, iar prin adoptarea legislaţiei privind interoperabilitatea, transmitem un semnal clar că sistemele de informaţii la nivel european trebuie să se completeze reciproc. Acesta reprezintă un exemplu excelent în ceea ce priveşte continuarea cooperării între statele membre pentru consolidarea securităţii interne şi a funcţionalităţii spaţiului Schengen, obiectiv la care România doreşte să participe pe deplin în continuare. În domeniul migraţiei, am depus eforturi pentru avansarea negocierilor privind reforma politicii europene de azil şi migraţie. Chiar şi în condiţiile menţinerii divergenţelor pe această tematică, am reuşit să avansăm negocierile privind Directiva returnare şi discuţiile privind perfectarea unor aranjamente temporare. Am finalizat, de asemenea, negocierile pentru funcţionarea reţelei europene a ofiţerilor de legătură în materie de migraţie. În vederea îmbunătăţirii răspunsului la atacurile cibernetice, a fost adoptat un cadru de sancţiuni pentru a răspunde atacurilor cibernetice. Astfel, pentru prima dată, se vor impune sancţiuni persoanelor implicate în atacurile cibernetice care ameninţă Uniunea sau statele membre. România va continua să acţioneze în acest domeniu, urmărind obiectivul de a găzdui o agenţie europeană specializată în acest sens", a mai afirmat Dăncilă.
Cât priveşte dimensiunea externă reflectată în cadrul pilonului ''Europa - actor global'', a spus ea, Preşedinţia română a investit eforturi consistente pentru a consolida profilul unei Uniuni active şi eficiente, implicată în vecinătatea sa, şi credibilă, prin onorarea angajamentelor sale internaţionale.
"S-au obţinut progrese în domenii relevante, precum regiunea Balcanilor de Vest, Parteneriatul Estic, regiunea Marii Negre. Extinderea reprezintă o investiţie geostrategică în bunăstarea economică, politică şi de securitate a UE. În Balcanii de Vest, am reuşit ca, pe fondul unui context complex, să păstrăm evoluţiile remarcabile şi chiar istorice înregistrate anul trecut şi să menţinem oportunităţile strategice create pentru partenerii din regiune, mă refer la Albania şi Macedonia de Nord", a declarat Dăncilă.
Premierul s-a referit şi la relevanţa obiectivelor Preşedinţiei române regăsite în pilonul ''Europa valorilor comune''.
"Fenomenul dezinformării este de o actualitate incontestabilă şi de aceea am transmis Consiliului European raportul privind combaterea dezinformării şi asigurarea unor alegeri europene corecte. Un alt obiectiv major al Preşedinţiei noastre a vizat combaterea antisemitismului, a xenofobiei, a discursului de ură şi a tuturor formelor de intoleranţă. Sperăm că aceste eforturi vor fi continuate de către partenerii noştri de Trio. Credem că promovarea egalităţii de şanse şi de gen este un obiectiv major, care s-a regăsit, de altfel, în arhitectura noilor instituţii europene, a Parlamentului European şi a Comisiei", a mai afirmat Dăncilă. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Florea, editor: Florin Marin, editor online: Gabriela Badea)
Citiţi şi :
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Nicușor Dan, la finalul mitingului din Piața Victoriei: Trebuie să credem în România pe care vrem să o construim
Candidatul independent Nicușor Dan a spus duminică seara, într-un cuvânt rostit la finalul mitingului intitulat 'România în lumină' din Piața Victoriei, că susținătorii săi și românii trebuie să creadă în România pe care vor să o construiască, pentru a o putea câștiga prin rezultatul votului de peste o săptăm&ac
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, mesaj pentru unitate adresat susținătorilor la mitingul 'România în lumină'
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a transmis duminică, la mitingul 'România în lumină' organizat în Piața Victoriei, un mesaj pentru unitate. 'Să vă gândiți la toți cetățenii României, pentru că avem nevoie să reconstruim țara. (...) Este despre uniune, despre reconstrucție,
Prezidențiale2025/Nicușor Dan: Am încercat să discut și cu românii cu opinii diferite față de mine
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, afirmă că a încercat să discute cu toți românii, inclusiv cu cei care au opinii diferite față de ale sale. Întrebat despre atitudinea contracandidatului său, președintelui AUR, George Simion, care ar fi plecat intempestiv, sâmbătă, de la o întâlni
Prezidențiale2025/AUR denunță apariția unei scrisori contrafăcute care îi este atribuită în mod fals
Reprezentanții AUR susțin că a apărut pe rețelele de socializare o scrisoare contrafăcută, atribuită în mod fals formațiunii lor și candidatului la funcția de președinte al României, George Simion. 'Partidul AUR denunță apariția pe rețelele sociale a unei scrisori contrafăcute, atribuită în mod fals formațiunii noastre po
Prezidențiale 2025/Nicușor Dan: Tranzitul produselor ucrainene prin România nu a fost controlat de instituțiile statului
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat că producătorii agricoli români au suferit din cauza faptului că tranzitul acestor produse din Ucraina 'nu a fost controlat de instituțiile statului', iar unele s-au oprit și în România. 'Problema a fost tranzitul produselor ucrainene prin Ro
Prezidențiale 2025/Nicușor Dan: Țara noastră are potențial gastronomic; poate să fie folosit ca brand al României
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, consideră că potențialul gastronomic al țării noastre poate să fie folosit ca brand al României, prin includerea componentei gastronomice în activitățile turistice. 'Am avut o întâlnire cu reprezentanța ai micilor producători locali, agricoli, din toată R
Prezidențiale2025/Dan: Voi lupta pentru o Românie în care copiii romi au aceleași șanse ca oricare alt copil
Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan, a declarat că va lupta pentru o Românie în care copiii romi au aceleași șanse ca oricare alt copil din această țară. 'Mulțumesc fundației Roma for Democracy pentru invitația și oportunitatea de a-mi exprima susținerea pentru comunitatea rromă și pentru efortul pe c
Prezidențiale 2025/Nicușor Dan, dispus să aibă un consilier din rândul structurilor asociative din sectorul agricol
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, și-a exprimat disponibilitatea, în cazul în care va câștiga competiția electorală, de a avea, în calitate de șef al statului, un consilier din rândul structurilor asociative din sectorul agricol și agroalimentar. 'Am avut o discuție cu reprezentanți
Bolojan: Este în interesul României să se ajungă cât mai rapid la o pace durabilă și justă în Ucraina
Președintele interimar Ilie Bolojan a subliniat sâmbătă, în cadrul Summitului 'Coaliției de Voință', că este în interesul României să se ajungă cât mai rapid la o pace durabilă și justă în Ucraina. 'Astăzi, la Summitul 'Coaliției de Voință', am subliniat că este în interesul Rom&aci
Predoiu: Să păstrăm viu idealul de independență și să fim la înălțimea celor care au făcut posibilă România de azi
Independența câștigată în 1877 ne obligă și în prezent să rămânem consecvenți valorilor care stau la temelia apartenenței noastre: libertate, stat de drept, solidaritate, respect pentru demnitatea umană și angajament pentru pace, a afirmat prim-ministrul interimar Cătălin Predoiu într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Independenței Naț
Bolojan: Valorile care au făcut posibile Independența României și Marea Unire ne ghidează și astăzi ca națiune
Independența României și Marea Unire rămân repere ale istoriei noastre, iar valorile care le-au făcut posibile - libertatea, demnitatea, unitatea și suveranitatea - ne ghidează și astăzi ca națiune, a transmis președintele interimar Ilie Bolojan cu prilejul Zilei Independenței Naționale a României. 'Sărbătorim astăzi 148
Președintele interimar Ilie Bolojan participă , în regim de videoconferință, la Summitul 'Coaliției de voință'
Președintele interimar Ilie Bolojan va participa sâmbătă, în regim de videoconferință, la Summitul 'Coaliției de voință' (Coalition of the Willing), care are loc la Kiev, informează Administrația Prezidențială. Ucraina va găzdui sâmbătă o reuniune a liderilor din țările așa-numitei 'coaliții a voluntarilor' dispuși să-i ofere
Ziua Europei/Crin Antonescu: Europa e sub atac, dinăuntru și din afară; Dumnezeu să ne dea puterea să o apărăm
Europa este o istorie, un spirit, o civilizație, nu un monopol, o lozincă, o caricatură, a declarat vineri Crin Antonescu, cel care a reprezentat Alianța ''România Înainte'' în alegerile prezidențiale din acest an. El a transmis un mesaj de
Prezidențiale2025/BEC a stabilit machetele buletinelor de vot pentru turul 2 de scrutin
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, machetele buletinelor de vot pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale, ordinea de înscriere a candidaților fiind cea în funcție de numărul voturilor valabil exprimate obținute la primul tur de scrutin, respectiv primul - George Simion și al doilea - Nicușor Dan. Procesul verbal încheiat de BEC me
Atenționare de călătorie MAE: Slovacia - actualizarea restricțiilor de trecere a frontierei în contextul focarelor de febră aftoasă
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Slovacă asupra faptului că, în contextul focarelor de febră aftoasă, autoritățile slovace au decis prelungirea controalelor la frontierele cu Ungaria și Austria, până la data de 7 iulie, la miezul nopții.