#Ucraina: Rusia pregătește o ofensivă majoră de vară în regiunea Donețk; Trump pare să-și piardă răbdarea

Rusia pregătește o ofensivă majoră în regiunea Donețk din estul Ucrainei în această vară pentru a cuceri teritoriul pe care nu reușește să-l controleze integral din 2022, avertizează responsabili militari ucraineni și analiști din domeniul apărării, informează miercuri publicația The Kyiv Independent, citând media de peste Ocean.
În acest timp, vin semnale de la Casa Albă că președintele american Donald Trump ar începe să-și piardă răbdarea în raport cu Moscova, în pofida atitudinii indulgente față de omologul său rus Vladimir Putin, conform media citate.
Unii analiști intervievați de Washington Post spun că ofensiva rusă a început deja și a coincis cu intrarea în impas a eforturilor de pace mediate de SUA și cu respingerea de către Moscova a apelurilor occidentale repetate la încetarea focului. Experții americani cred că președintele Vladimir Putin rămâne convins că o victorie militară este încă posibilă, deși sancțiunile continuă, iar pierderile de pe câmpul de luptă au pus la încercare capacitățile Rusiei.
Putin a prioritizat de mult timp controlul asupra întregii regiuni Donețk, în special după ce nu a reușit să cucerească Kievul la începutul războiului. În septembrie 2022, el a declarat Donețk și alte trei regiuni ucrainene - Lugansk, Herson și Zaporojie - parțial ocupate și ca făcând parte din Federația Rusă.
În timp ce susține că dorește pacea, Rusia insistă că discuțiile trebuie să abordeze ceea ce ea numește 'cauzele profunde' ale războiului. În urma negocierilor directe între Rusia și Ucraina care au avut loc la 16 mai la Istanbul, părțile au agreat ideea elaborării unui memorandum de către fiecare în parte, un fel de 'foaie de parcurs' care să contureze principiile pentru o viitoare soluționare.
Analiștii spun că, deși ofensiva principală se va concentra pe direcția Donețk - în special orașele Pokrovsk și Kostiantinivka -, Rusia pregătește, de asemenea, operațiuni de dimensiuni mai mici în regiunile Sumî și Harkov din nord-estul Ucrainei.
Mikola Bielieskov, de la Institutul național pentru studii strategice din Ucraina, a declarat pentru Washington Post că o țintă-cheie rămâne Kostiantinivka, întrucât reprezintă o perspectivă 'promițătoare' pentru forțele ruse în prezent, având în vedere capacitatea Rusiei de a o ataca din trei direcții. În pofida previziunilor anterioare conform cărora aceste orașe vor cădea până la sfârșitul anului 2023, forțele ucrainene continuă să le controleze prin eforturi considerabile.
Cu toate acestea, Ucraina se află sub presiune din cauza deficitului de noi recruți și a puterii de foc limitate, în timp ce Rusia și-a depășit obiectivele de recrutare militară. Chiar și în aceste condiții, cu aproximativ 125.000 de soldați la frontierele regiunilor Sumî și Harkov, Rusia nu dispune de efective suficiente pentru operațiuni ofensive la scară largă în ambele regiuni, potrivit serviciilor de informații militare ucrainene.
În schimb, Rusia ar putea încerca să acapareze teritorii mici pentru a crea 'zone tampon', așa cum sunt denumite de oficialii ruși. Forțele ruse au cucerit deja patru sate în nord-estul regiunii Sumî și intenționează să exercite presiuni asupra unor centre regionale precum Sumî, centrul administrativ al regiunii cu același nume.
Între timp, Ucraina continuă să se axeze pe apărare pentru a provoca pierderi grele forțelor ruse, mai degrabă decât de a recuceri teritoriul ocupat. Această strategie are la bază livrări periodice de arme din străinătate, în special din SUA, dar nu există nicio garanție că acestea vor continua.
Europa a dat semnalul pentru un sprijin sporit, cancelarul german Friedrich Merz anunțând chiar ridicarea restricțiilor privind utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acțiune.
Rusia a speculat acest anunț, declarând că Europa s-ar opune păcii, aceasta în timp ce Moscova continuă bombardamentele masive, omorând deopotrivă soldați și civili în Ucraina. Mai mult, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a răspuns criticilor președintelui american Donald Trump privind intensificarea atacurilor aeriene rusești în timp ce administrația sa depune eforturi pentru o încetare a focului, afirmând că 'frustrarea lui Trump este îndreptată către liderii europeni', care îi subminează eforturile de pace, notează The Kyiv Independent.
De fapt, Trump pare să-și piardă răbdarea, în timp ce Rusia întârzie să-și prezinte memorandumul de pace privind Ucraina, relatează miercuri CNN. Conform unor surse de la Kiev, citate de agenția Unian, administrația lui Volodimir Zelenski ar fi transmis deja Casei Albe proiectul său de memorandum.
În timpul convorbirii telefonice cu președintele rus la 19 mai, lui Trump i s-a spus că Rusia îi va prezenta în scurt timp un 'memorandum de pace' care să conțină condițiile pentru o încetare a focului. Până în 27 mai, niciun astfel de document nu a fost primit de către administrația SUA, au declarat pentru CNN un oficial american și o sursă de la Casa Albă familiarizată cu această problemă.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat anterior că nu există 'un termen limită' pentru finalizarea documentului, potrivit agenției oficiale de presă ruse TASS.
'Ucide o mulțime de oameni', a spus Trump despre Putin pe 25 mai. 'Nu știu ce se întâmplă cu el. Ce naiba i s-a întâmplat?', a adăugat el. Comentariile președintelui american au venit pe fondul presiunilor tot mai mari din partea ambelor partide din Congres de a adopta o poziție mai fermă față de Kremlin.
Peste 80 de senatori susțin un proiect de lege bipartizan care vizează noi măsuri radicale la adresa Rusiei, inclusiv sancțiuni suplimentare și tarife de 500% pentru națiunile care cumpără energie rusească. 'Noi toți, atât prin declarațiile noastre publice, cât și prin contactele noastre private facem presiuni foarte, foarte mari', a declarat senatorul democrat Richard Blumenthal pentru CNN.
Pe Truth Social, Trump a avertizat marți că Rusia 'se joacă cu focul' și a sugerat potențiale consecințe: 'Ceea ce nu își dă seama Vladimir Putin este că, dacă nu aș fi fost eu, o mulțime de lucruri foarte rele s-ar fi întâmplat deja cu Rusia și vreau să spun FOARTE RELE'.
Remarcile au provocat o reacție dură din partea Moscovei, fostul președinte rus Dmitri Medvedev interpretându-le drept un avertisment privind o posibilă escaladare.
'Referitor la cuvintele lui Trump despre Putin că se 'joacă cu focul' și că 'lucruri foarte rele' i s-ar întâmpla Rusiei, știu un singur lucru cu adevărat rău - al Treilea Război Mondial', a scris marți Medvedev pe platforma X. 'Sper că Trump înțelege asta!', a adăugat el.
Trimisul special al SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg, l-a apostrofat imediat pe Medvedev pentru remarcile sale, calificându-le drept 'nesăbuite' și 'nedemne de o putere mondială', potrivit CNN.
'Președintele Trump lucrează pentru a opri acest război și a pune capăt crimelor. Așteptăm să primim memorandumul (rusesc) pe care l-ați promis acum o săptămână. Încetați focul acum!', a transmis Kellogg pe X Moscovei, conform media citate. AGERPRES/(AS-redactor: Lilia Traci, editor: Ionuț Mareș, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Viktor Orban la CPAC: Visul european a fost furat de Bruxelles
Victoria electorală a președintelui SUA Donald Trump și înfrângerea liberalilor 'este ca un vis', dar visul europenilor 'a fost furat și deraiat de Bruxelles', lăsându-i cu un 'coșmar', a declarat premierul ungar Viktor Orban joi, la Conferința de acțiune politică conservatoare (CPAC) organizată la Budapesta, relatează MTI.
Trimisul special al SUA pentru Siria îndeamnă Damascul la un 'pact de neagresiune' cu Israelul
Emisarul american pentru Siria, Thomas Barrack, a îndemnat joi, de la Damasc, la dialog între Siria și Israel, care sunt în continuare în mod oficial în război, propunând pentru început încheierea unui 'pact de neagresiune', informează AFP. Barrack a sosit joi în capitala siriană pe
Gaza: Rusia denunță o 'pedepsire colectivă a populației civile' de către Israel
Rusia a denunțat joi atacurile israeliene din Fâșia Gaza, pe care le-a calificat drept o 'pedepsire colectivă a populației civile', făcând un apel la încetarea 'imediată a vărsării de sânge', informează AFP. 'Ceea ce se întâmplă în Fâșia Gaza nu poate fi nici înțeles, ni
Noi colonii israeliene în Cisiordania: O 'sfidare flagrantă a voinței internaționale', denunță Hamas
Unda verde dată de Israel pentru construcția a 22 de noi colonii în Cisiordania ocupată este 'o sfidare flagrantă a voinței internaționale', a afirmat joi mișcarea islamistă palestiniană Hamas, denunțând de asemenea 'o încălcare gravă a dreptului internațional', informează AFP. Acest anunț confirmă că Israelul
Laureată a premiului Charlemagne, Ursula von der Leyen face apel la crearea unei 'Pax Europaea'
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a primit joi premiul internațional Charlemagne în orașul german Aachen, prilej cu care șefa executivului comunitar a făcut un apel la crearea unei 'Pax Europaea' în materie de securitate bazată pe o Europă independentă, AFP și EFE. Europa trebuie 'să dezvolte o nouă fo
UPDATE Un avion al marinei sud-coreene cu patru persoane la bord s-a prăbușit; nu există niciun supraviețuitor
Un avion de patrulare al forțelor navale din Coreea de Sud, cu patru persoane la bord, s-a prăbușit pe un munte de lângă Pohang, un oraș din sud-estul țării, și niciunul dintre ocupanții aparatului de zbor nu a supraviețuit, relatează AFP. Avionul, utilizat pentru antrenamentele de decolare și aterizare, s-a prăbușit cu puțin înain
Trimisul special al SUA pentru Siria a inaugurat la Damasc reședința ambasadorului american
Emisarul american pentru Siria, Thomas Barrack, a sosit joi la Damasc, potrivit agenției oficiale Sana, o nouă etapă în apropierea dintre cele două țări după prăbușirea regimului Assad, informează AFP. Barrack, care este și ambasadorul SUA în Turcia, a inaugurat împreună cu ministrul sirian al afacerilor externe Asaad al-Shai
Rusia așteaptă un răspuns din partea Ucrainei la oferta sa de discuții, luni, la Istanbul
Kremlinul a declarat joi că așteaptă răspunsul Kievului la propunerea sa privind a doua rundă de discuții directe luni, la Istanbul, unde îi va prezenta părții ucrainene condițiile Rusiei pentru un acord de pace, relatează AFP. 'Din câte știu eu, nu s-a primit încă niciun răspuns. Trebuie să așteptăm răspuns din partea pă
Kremlinul denunță amenințările la adresa familiei negociatorului-șef rus Vladimir Medinski
Kremlinul a denunțat joi amenințările la adresa familiei șefului delegației ruse în negocierile cu Ucraina, Vladimir Medinski, înaintea celei de-a doua runde de discuții directe cu Kievul de la Istanbul, transmite EFE. 'Este o situație complet scandaloasă. Amenințările nu sunt îndreptate direct către negociatorul-șef, ci
Kievul se teme că discuțiile sunt o nouă tactică a Rusiei de a trage de timp și de a cuceri noi teritorii în #Ucraina
Kievul suspectează că Rusia a convocat următoarea reuniune între cele două părți, luni, la Istanbul, pentru a calma nerăbdarea președintelui american Donald Trump și a continua să câștige timp pentru a cuceri mai mult teritoriu în Ucraina, în special în regiunea de frontieră Sumî, lângă care rușii își consolidează forțe
Erdogan cere Rusiei și Ucrainei 'să nu închidă ușa' dialogului
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut Rusiei și Ucrainei 'să nu închidă ușa' dialogului, spunând că speră ca discuțiile dintre Moscova și Kiev să se reia luni la Istanbul, a anunțat joi președinția turcă, relatează AFP. 'Suntem în contact cu Rusia și Ucraina (...) Le spunem că nu trebuie să închidă
SUA prezintă o nouă propunere de armistițiu în Fâșia Gaza
Trimisul special al SUA pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a prezentat o nouă propunere pentru o încetare a focului de 60 de zile în Fâșia Gaza, care prevede eliberarea a zece ostatici în viață, potrivit presei israeliene, citată de DPA. Conform noului proiect, ostaticii ar urma să fie eliberați în două grupuri în decu
Ministrul israelian de finanțe anunță crearea a 22 de noi colonii evreiești în Cisiordania
Ministrul israelian de finanțe, Bezalel Smotrich, a anunțat joi dimineață crearea a 22 de noi colonii evreiești în Cisiordania ocupată, riscând să complice și mai mult relațiile tensionate ale Israelului cu o mare parte a comunității internaționale, relatează AFP. 'Am luat o decizie istorică pentru dezvoltarea așezărilor: 22 de noi comunități &
Președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, va fi onorată cu Premiul Charlemagne pentru unitate europeană
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să primească joi Premiul Internațional Charlemagne în orașul german Aachen, informează dpa. Șefa Comisiei Europene este recompensată cu această distincție pentru că 'a jucat un rol esențial în menținerea unei Europei unite, reziliente și capabile de acțiune', se arată într-un
Alegeri prezidențiale în Coreea de Sud: A început votarea anticipată
Votarea anticipată la alegerile prezidențiale din Coreea de Sud a început joi, înaintea scrutinului de marți menit să pună capăt crizei politice generate de fostul lider Yoon Suk Yeol, demis pentru că a încercat să impună legea marțială în decembrie anul trecut, informează AFP. Deși 3 iunie este ziua oficială a scrutinului prezi