logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Costul ridicat al pensiilor militare complică construcția apărării europene (comentariu Reuters)

Image

Națiunile europene doresc să cheltuiască mult pentru artilerie, rachete și drone, dar angajamentele costisitoare privind pensiile militare riscă să restrângă aceste planuri ambițioase, comentează miercuri agenția Reuters pe baza unor date noi despre bugetele pentru apărare ale membrilor NATO.

Statele europene din alianță se grăbesc să își crească cheltuielile pentru echipamente militare, sub amenințarea Rusiei pe flancul de est, concomitentă cu incertitudinile privind implicarea pe termen lung a președintelui american Donald Trump în apărarea Europei.

Pentru mai mult de zece țări membre ale NATO, ale căror cheltuieli militare au fost analizate de Reuters, pensiile constituie o mare parte din bugetele pentru apărare - o parte în general trecută cu vederea.

Fondurile respective ar putea fi redirecționate către capacitatea de luptă, dar experții avertizează că orice tăieri ale pensiilor generoase ar îngreuna recrutarea de efective noi.

Camille Grand, fost asistent pentru investițiile în apărare al secretarului general al NATO, arată că 'o parte care nu este nesemnificativă din ceea ce se acceptă drept cheltuieli pentru apărare nu produce nicio capacitate, nici forțe noi, nimic, însă este rezervată pentru pensii'.

Trump este iritat de eșecul istoric al națiunilor europene de a atinge o țintă de 2% din produsul intern brut cheltuite pentru forțele armate, în sprijinul apărării colective, și cere acum creșterea pragului respectiv la 5%.

În prezent, 23 din cele 32 de state aliate îndeplinesc obiectivul de 2%, față de numai șase în 2021, dar regulile care permit guvernelor să includă pensiile militare în cheltuielile respective distorsionează imaginea. NATO nu publică cheltuielile pentru pensii ale fiecărui stat, iar 30 dintre țările membre sunt europene.

Reuters a sintetizat însă date raportate de 13 țări membre NATO - 11 din Europa, plus SUA și Canada - fie în bugetele naționale, fie la ONU.

Belgia, Bulgaria și Italia alocă pentru pensii aproape câte 20% din bugetele apărării, iar Franța, cu aproape 16%, nu este mult în urmă.

Povara pensiilor respective este relativ redusă, de 11,5%, în Germania - care prezintă astfel o imagine ceva mai bună, având în vedere istoricul său complex care a generat o reticență față de militarizare; capacitățile sale în acest domeniu sunt însă în creștere. Ministerul Apărării de la Berlin nu a dorit să comenteze, menționează Reuters.

Procentul mediu din bugetele apărării alocat pensiilor în cele 13 țări analizate de agenție este de 12%. Opt din cele 11 state europene au atins anul trecut obiectivul de 2% din PIB pentru apărare.

Deși cheltuielile NATO au crescut, unii membri sunt încă rămași în urmă. Belgia, Italia și Spania s-au angajat să ajungă la nivelul respectiv anul acesta, înaintea summitului de la Haga al alianței, din 24-25 iunie, când Trump vrea un acord pentru 5%.

După cum a informat Reuters săptămâna trecută, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a propus țărilor aliate să crească bugetele militare la 3,5% din PIB și să aloce încă 1,5% pentru cheltuieli legate de securitate în sens mai larg, pentru a îndeplini cerințele președintelui american.

Însă, în timp ce la nivel național se dezbate creșterea cheltuielilor, statele trebuie să se asigure că obiectivul este într-adevăr creșterea capacității de luptă, avertizează Armin Steinbach, membru în grupul de reflecție Bruegel din Bruxelles. 'Dacă mare parte din bani merge către salarii sau pensii, nu este o investiție productivă', a arătat el.

Reuters apreciază că nu va fi ușor.

Ministrul italian al economiei, Giancarlo Giorgetti, a afirmat luna trecută că este 'conștient acut' de necesitatea creșterii cheltuielilor, dar a adăugat că guvernul de la Roma, care în prezent nu raportează pensiile drept cheltuieli pentru forțele armate, își va schimba contabilitatea pentru a reflecta costurile respective, în încercarea de a corespunde așteptărilor NATO. Italia a raportat Organizației Națiunilor Unite că în 2023 a cheltuit 5,2 miliarde de euro pentru pensiile militare, adică 18% din cheltuielile militare totale.

Franța, ale cărei speranțe de întărire a apărării sunt limitate de deficitul bugetar uriaș, ajunge la ținta de 2% numai cu tot cu pensiile. Fără acestea, nivelul de anul acesta al celei de-a patra armate din NATO ca mărime ar fi de numai 1,7%. Bugetul apărării pe 2025 include 9,5 miliarde de euro pentru pensii, cu mult mai mult decât cele 5,7 miliarde direcționate către menținerea arsenalului nuclear aerian și de pe submarine.

Spre deosebire de aliații europeni, confruntați în multe cazuri cu poveri exagerate legate de pensii, Statele Unite, care au cea mai mare armată din NATO, cheltuiesc pentru pensii 8,5% din bugetul apărării. Washingtonul direcționează mare parte din costurile pensiilor către alte structuri din guvern, limitând astfel impactul direct asupra cheltuielilor militare. Din cele 72 de miliarde de dolari plătite anul trecut de fondul de pensii militare, doar 24 de miliarde au provenit direct din bugetul ministerului apărării; restul a fost generat din venituri ale investițiilor sau din subvenția Trezoreriei, arată raportul de audit al fondului. Casa Albă nu a răspuns unei solicitări din partea Reuters de a comenta.

Unele țări europene, cum ar fi Belgia, par gata să abordeze direct problema pensiilor. Guvernul de la Bruxelles are în vedere creșterea treptată a vârstei de pensionare a militarilor până la 67 de ani, de la 56 de ani în prezent. Nici ministerul belgian al apărării nu a comentat.

Condițiile și sumele pentru pensionare diferă de la o țară la alta, dar pensionarea la vârste mai mici decât civilii este unul din stimulentele pentru militari în multe cazuri, iar reformele care ar putea amenința aceste avantaje - considerate de mulți de neatins - s-ar putea dovedi dificile.

Emmanuel Jacob, președintele organizației Euromil de sprijin pentru drepturile militarilor europeni, afirmă că există o limită până la care pot fi restrânse avantajele pentru militari. 'Dacă nu investești în bărbații și femeile din forțele armate, până la urmă vei avea o mare parcare plină de tancuri foarte frumoase, dar pe nimeni pentru a le folosi', își explică el punctul de vedere. AGERPRES/(AS - redactor: Marius Hosu; editor: Gabriela Ionescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 190

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 08-05-2025 19:33

BTA: Bulgaria pregătește o nouă strategie de supraveghere aeriană pentru securitate la frontieră

Ministerul bulgar de Interne dezvoltă un nou concept de îmbunătățire și organizare a supravegherii aeriene de-a lungul granițelor țării, potrivit ministrului de Interne Daniel Mitov. Afirmațiile sale au survenit joi ca răspuns la o întrebare a deputatului Ivaylo Mirchev cu privire la utilizarea dronelor de către minister, publicată pe site-ul oficial al Adunării

Politic Ex 08-05-2025 18:21

Ceremonii de 8 mai: Regele Charles al III-lea a adus un omagiu soldaților britanici căzuți în al Doilea Război Mondial

Regele Charles al III-lea a adus joi un omagiu soldaților britanici care au căzut în cel de-al Doilea Război Mondial în cadrul unei ceremonii desfășurate la abația Westminster pentru a marca împlinirea a 80 de ani de la sfârșitul conflagrației mondiale în Europa, relatează AFP. La sosirea sa la abație, însoțit de regina Cami

Politic Ex 08-05-2025 18:16

Rusia și China, 'prieteni de oțel' pentru a adânci relațiile și a contracarea politica SUA de 'dublă îndiguire', afirmă Xi

Președintele chinez Xi Jinping, în vizită la Moscova pentru manifestările care marchează împlinirea a 80 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste, i-a spus joi omologului său rus Vladimir Putin că țările lor ar trebui să fie 'prieteni de oțel', cei doi lideri angajându-se să ridice cooperarea la un nou nivel și să contracareze 'decis'

Politic Ex 08-05-2025 16:50

Suedia donează 1,8 milioane de euro pentru Radio Europa Liberă, după ce Trump a înghețat finanțarea

Suedia a anunțat joi o donație de 1,8 milioane de euro pentru postul Radio Europa Liberă, căruia noul președinte american Donald Trump i-a sistat subvențiile de la bugetul SUA, care se ridicau la suma de 77 de milioane de dolari pentru anul în curs, relatează agențiile AFP și Reuters. În urma deciziei lui Trump, 'cetățenii a numeroase țări risc

Politic Ex 08-05-2025 16:32

Parlamentul ucrainean a ratificat acordul cu SUA privind exploatarea resurselor minerale ale Ucrainei

Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral) a ratificat joi, cu votul favorabil a 338 din cei 347 de deputați prezenți, acordul cu SUA privind crearea unui fond comun de investiții care va atrage jumătate din profiturile generate de exploatarea viitoare a mineralelor, hidrocarburilor, pământurilor rare și a altor resurse minerale ucrainene, relatează EFE și Reuter

Politic Ex 08-05-2025 16:16

Germania, criticată de țările vecine pentru sporirea controalelor și măsurilor anti-migrație la granițe

Poliția germană a intensificat controalele la granițe, stârnind critici din partea țărilor vecine, toate membre în spațiul european de liberă circulație Schengen, după ce guvernul noului cancelar federal Friedrich Merz a decis imediat după învestire implementarea unor măsuri de combatere a migrației ilegale, relatează agenția DPA. Un purtător

Politic Ex 08-05-2025 16:15

Germania: Serviciul de informații interne anunță un moratoriu asupra clasării AfD ca extremist până la decizia justiției la contestație

Serviciul german de informații interne (Oficiul Federal pentru apărarea Constituției, BfV) s-a angajat să nu clasifice deocamdată Alternativa pentru Germania (AfD) ca organizație extremistă, până la soluționarea contestației depuse de acest partid la tribunalul administrativ din Koln, transmit Reuters și EFE. Curtea a anunțat joi, într-un comunicat

Politic Ex 08-05-2025 15:38

Rusia: Rachete intercontinentale și drone vor defila în Piața Roșie de Ziua Victoriei

Legendarele tancuri sovietice T-34 vor deschide vineri parada din Piața Roșie, pe al cărui pavaj pietruit vor trece de asemenea rachete balistice intercontinentale moderne Yars, dar nu vor lipsi nici dronele de asalt utilizate de forțele ruse în războiul din Ucraina, relatează joi EFE. În total, aproximativ 130 de echipamente de război ruse vor lua

Politic Ex 08-05-2025 15:23

Comisia Europeană a virat Ucrainei 1 miliard de euro ca ajutor economic din activele rusești înghețate în UE

Comisia Europeană a virat joi suma de 1 miliard de euro ca ajutor bugetar pentru Ucraina în cadrul unui program mai amplu de ajutor economic, transmite dpa. 'În mod simbolic, această tranșă coincide în Ucraina cu Ziua de comemorare și de victorie asupra nazismului în Al Doilea Război Mondial', a notat comisia într-un comun

Politic Ex 08-05-2025 14:44

SUA fac presiuni asupra țărilor vizate de creșterea tarifelor vamale să acorde licențe pentru Starlink(presă)

Administrația președintelui american Donald Trump a îndemnat țările cărora Washingtonul le-a impus tarife vamale semnificative să permită companiei de sateliți Startlink, deținută de magnatul tehnologiei și consilier prezidențial Elon Musk, să opereze pe teritoriile lor, potrivit unor documente obținute de The Washington Post, preluat de EFE. Mesajele in

Politic Ex 08-05-2025 14:39

Parlamentul European a redus statutul de protecție a lupilor de la 'strict protejat' la 'protejat'

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Parlamentul European a redus statutul UE de protecție a lupilor de la 'strict protejat' la 'protejat', ceea ce înseamnă că statele membre vor avea acum o mai mare flexibilitate în gestionarea populațiilor de lupi de pe teritoriul lor. Cu 371 de voturi pentru, 162 &ic

Politic Ex 08-05-2025 14:36

Armistițiu de 9 mai: Kievul acuză Rusia că atacă pe 'întreaga linie a frontului'

Ucraina a acuzat joi Rusia că atacă pe 'întreaga linie a frontului', încălcând astfel armistițiul de trei zile anunțat de președintele rus Vladimir Putin, în timp ce Moscova susține că îl 'respectă cu strictețe' și că doar 'răspunde' atacurilor ucrainene, relatează France Presse. Acest armistițiu a intrat &

Politic Ex 08-05-2025 14:10

Regatul Unit acordă sprijin financiar pentru întărirea securității cibernetice a Republicii Moldova și Ucrainei

Regatul Unit a anunțat că va investi 1,1 milioane de lire sterline pentru a întări securitatea cibernetică a Republicii Moldova și a contracara atacurile cibernetice rusești, în informează joi Radio Chișinău și IPN. Potrivit ministrului britanic pentru relații interguvernamentale, Pat McFadden, Republica Moldova urmează să beneficieze de instrument

Politic Ex 08-05-2025 12:27

Președintele chinez susține că este alături de Rusia în fața unui comportament de 'hărțuire hegemonică'

Președintele chinez Xi Jinping, în vizită la Moscova pentru manifestările care marchează împlinirea a 80 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste, a dat asigurări joi că țara sa este alături de Rusia în contextul 'hărțuirii hegemonice', relatează AFP și Reuters. Rusia și China și-au întărit putern