Putin le-a ordonat diplomaților săi să tergiverseze cât mai mult discuțiile cu privire la #Ucraina (presă)

Kremlinul mizează pe tergiversarea negocierilor de pace cu privire la Ucraina pentru a captura cât mai mult teritoriu în țara vecină și a obține avantaj asupra Kievului în relațiile cu SUA, relatează luni publicația rusă independentă The Moscow Times, citând, sub rezerva anonimatului, patru surse familiarizate cu logica de la conducerea Federației Ruse.
'Timpul este acum de partea noastră și vom încerca să profităm maximum de aceasta', a declarat una dintre surse, un diplomat, publicației menționate.
Deși președintele rus Vladimir Putin a declarat că, în principiu, este de acord cu propunerea președintelui american Donald Trump privind o încetare a focului pentru 30 de zile în Ucraina, el a spus că sunt importante 'nuanțele', sugerând astfel că Moscova va insista asupra cererilor sale maximaliste înainte de a accepta o încetare a focului.
Teoretic, Kremlinul speră că Washingtonul va închide ochii în mod tacit la ofensiva care va fi continuată de Rusia pe câmpul de luptă, ba chiar se așteaptă ca administrația americană să pună presiune pe Kiev și să-i ceară să-și retragă trupele din regiunile parțial ocupate de Moscova, inclusiv din Herson și Zaporojie, afirmă o altă sursă, un înalt responsabil rus.
Moscova susține că regiunile Donețk și Lugansk, ambele din estul Ucrainei, precum și Herson și Zaporojie, din sud, fac parte din Federația Rusă (după anexarea lor în 2022), în pofida faptului că niciuna dintre ele nu se află sub controlul integral al armatei ruse. Rusia este hotărâtă să-și asigure controlul asupra acestor teritorii cu orice preț, întrucât Putin nu își poate permite politic să le piardă după ce statutul lor a fost înscris în Constituție, a declarat un oficial apropiat Kremlinului.
'Constituția rusă nu are un mecanism care să prevadă ieșirea regiunilor din componența Rusiei. Prin urmare, avem nevoie de întreaga regiune Zaporojie și de întreaga regiune Herson', a afirmat acesta, deși nici regiunea Donețk nu este integral ocupată de forțele ruse, în timp ce, în Lugansk, o mică porțiune din teritoriu mai rămâne la ucraineni.
'Fie Trump îi forțează pe ucraineni să plece, fie ne va spune nouă: Angajați-vă în negocieri prelungite, iar, în paralel, folosiți-vă forța militară pentru a stabili controlul. Aceasta este cea mai proastă opțiune pentru noi, întrucât forțarea râurilor este întotdeauna o operațiune dureroasă', a spus sursa citată.
Potrivit acesteia, ca alternativă, Rusia ar putea încerca să cucerească o parte dintr-o altă regiune ucraineană, de exemplu Dnipropetrovsk sau Sumî, iar apoi să le ofere ucrainenilor la schimb pentru Herson și Zaporojie.
'Sperăm să găsim o variantă care să ne permită să nu forțăm fluviul Nipru și să luăm cu asalt orașul Herson (capitala regiunii cu același nume, controlată de ucraineni, care se află pe malul drept al Niprului, în timp ce trupele ruse controlează partea stângă a fluviului - n.r.). Chiar sper să nu se ajungă la asta. Acest lucru va însemna pentru noi pierderea a mii de oameni', spune una din sursele citate de The Moscow Times.
Aceasta a adăugat că, din punct de vedere al matematicii militare, trupele ruse nu pot pretinde în prezent altceva decât capturarea zonei Slaviansk-Dnepropetrovsk.
'Fizic, gruparea noastră armată în forma sa actuală nu este capabilă să meargă mai departe sau să facă ceva mai mult. Evident, așa cum arată astăzi, ea nu poate ajunge la Odesa. Oricum nu avem nevoie de asta', a declarat responsabilul citat.
La a doua rundă de negocieri cu SUA în Arabia Saudită, Moscova a trimis negociatori experimentați, notează The Moscow Times. Printre aceștia figurează senatorul Grigori Karasin, fost ministru adjunct de externe, care a lucrat 47 de ani în diplomație. Karasin a coordonat mulți ani 'dosarul ucrainean' în MAE rus și a fost implicat în elaborarea acordurilor de la Minsk din 2014 și 2015.
Din delegația rusă face parte și Serghei Beseda, un alt specialist în Ucraina, în prezent consilier al șefului FSB, Aleksandr Bortnikov. Timp de mulți ani, generalul Beseda a condus Direcția a V-a a FSB, responsabilă pentru activități de spionaj, racolarea de surse și acțiuni subversive în Ucraina. El a jucat un rol cheie în planificarea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022. După eșecul obiectivelor ambițioase ale Kremlinului - capturarea Kievului și eliminarea conducerii ucrainene într-o săptămână-două -, Beseda, potrivit jurnaliștilor de investigație Andrei Soldatov și Irina Boragan, a stat un timp în arest la domiciliu.
Discuțiile care au început luni în Arabia Saudită reprezintă primul eveniment oficial public cu participarea sa de atunci, deși într-un statut mai scăzut - ceea ce ar putea indica îndepărtarea sa din Direcția a V-a a FSB.
'Acești băieți știu cum să negocieze dosarul legat de Ucraina. Li s-a dat ordin să cerceteze fiecare virgulă' pentru a lungi negocierile, a declarat pentru The Moscow Times o sursă apropiată Kremlinului.
Când vine vorba către ce parte vor merge anumite teritorii (ucrainene), Moscova consideră că pentru Washington nu este de importanță critică pe unde va trece exact linia de demarcație, au declarat doi diplomați pentru The Moscow Times. 'Din câte am înțeles, Trump vrea să vadă o Ucraina modernă, bine înarmată, pro-occidentală. Nu poate să renunțe complet la Ucraina. Dar pe unde va trece exact linia de demarcație nu este atât de important pentru el', a spus unul dintre diplomați.
Moscova vrea ca tot ce se discută la aceste negocieri pentru o posibilă încetare totală a focului să fie elaborat în detaliu, la fel ca în cazul acordului de la Minsk din 2015. Iar aceasta ar putea lua mult timp - mai multe săptămâni sau chiar luni. 'În acest moment totul decurge mai mult după scenariul rusesc. Încă nu se știe dacă acest moratoriu (cu privire la loviturile asupra sistemului energetic și a navelor din Marea Neagră) va fi și instituit', a apreciat Fiodor Lukianov, redactor-șef al revistei pro-Kremlin 'Rusia în afacerile globale'. 'Dar chiar dacă se va întâmpla, aceasta nu va schimba direct situația de pe câmpul de luptă, unde Rusia deține acum inițiativa', a adaugat el.
Cu toate acestea, expertul militar israelian David Sharp consideră că Rusia nu va putea ocupa de fapt atât de mult teritoriu pe cât dorește, fără ajutor extern. 'Armata rusă nu este capabilă să ocupe rapid și complet teritoriile celor patru regiuni ucrainene anexate. Pentru ruși, capturarea chiar și a câtorva sate este deja o mare realizare', a declarat Sharp pentru The Moscow Times. AGERPRES/(AS-redactor: Lilia Traci, editor: Ionuț Mareș, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Administrația Trump nu va mai actualiza baza de date privind marile catastrofe climatice
Administrația președintelui american Donald Trump va înceta să alimenteze baza de date de referință ce recenzează costisitoarele catastrofe climatice, o nouă consecință a importantelor tăieri de finanțări pentru Agenția Americană de observare Oceanică și Atmosferică (NOAA), potrivit unui anunț făcut joi, informează vineri AFP. Această ba
Donald Trump a ales o cunoscută prezentatoare de la Fox News pentru postul de procuror interimar al Washingtonului
Președintele american Donald Trump a anunțat joi că a decis să o nominalizeze pe Jeanine Pirro, o cunoscută comentatoare de la canalul Fox News, în postul strategic de procuror al Washingtonului, după ce a fost nevoit să renunțe la candidatura ultraconservatorului Ed Martin, relatează AFP. Împătimit al televiziunii, Donald Trump și
#Ucraina anunță că a descoperit o rețea de spionaj ungară în regiunea Transcarpatia
Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a anunțat vineri că a arestat doi spioni ungari, presupuși membri ai unei ''rețele de informații militare'', în regiunea Transcarpatia din sud-vestul Ucrainei, transmit AFP și Reuters. ''Pentru prima dată în istoria Ucrainei, SBU a demascat o rețea de informații milita
Albania organizează duminică alegeri legislative considerate cruciale pentru aderarea la UE
Albania organizează duminică alegeri legislative, considerate esențiale pentru a evalua gradul de maturitate democratică a acestei țări din Balcani și pentru viitorul său european, relatează vineri AFP. Scrutinul inedit, întrucât pentru prima dat participă și diaspora, îl opune pe premierul în exercițiu Edi Rama inamicu
Reuniunea miniștrilor de externe ai UE de la Liov prilejuiește prima vizită în Ucraina a noului șef al diplomației germane
Noul ministru de externe german Johann Wadephul a început joi la Liov prima sa vizită în Ucraina de la preluarea, marți, a mandatului în fruntea diplomației germane, înaintea unei reuniuni informale a miniștrilor de externe ai UE prevăzută pentru vineri în orașul din vestul Ucrainei, informează dpa. Discuțiile de
Cancelarul german Merz discută la Bruxelles cu oficiali din UE și NATO
Noul cancelar german Friedrich Merz urmează să ajungă vineri la Bruxelles pentru discuții cu oficiali de cel mai înalt nivel ai Uniunii Europene și ai NATO, informează dpa. În cea de-a doua vizită în străinătate după ce și-a început mandatul săptămâna aceasta, Merz are programate întâlniri cu secretaru
Liderul nord-coreean a supervizat exerciții ce simulează contraatacuri nucleare împotriva Coreei de Sud și SUA
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat exerciții ce simulează contraatacuri nucleare contra Seulului și Washingtonului, au anunțat vineri media de stat, la o zi după teste balistice nord-coreene, informează AFP. Armata sud-coreeană a apreciat că testele de joi, care au implicat 'diferite tipuri' de rachete balistice cu rază scur
Joe Biden afirmă că își asumă responsabilitatea pentru revenirea lui Trump la Casa Albă
Fostul președinte american Joe Biden a afirmat joi că își asumă parțial responsabilitatea pentru realegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite, transmite DPA. ''Da, îmi asum, uite, eram în funcție și el a câștigat. Așadar, îmi asum responsabilitatea'', a spus Biden &i
MB: Noi sancțiuni împotriva 'flotei fantomă' a Rusiei
Guvernul britanic a anunțat vineri noi sancțiuni împotriva 'flotei fantomă' folosită de Rusia pentru a exporta petrol și gaze, înaintea unei reuniuni a țărilor nord-europene pe probleme de apărare la Oslo, relatează AFP. Aceste noi sancțiuni vizează 'până la 100 de petroliere', care au transportat petrol &icir
Israelul dorește 'să ajute' Ecuadorul în lupta sa împotriva traficanților de droguri, afirmă Noboa
Președinte reales recent al Ecuadorului, Daniel Noboa, a afirmat joi într-un interviu acordat AFP că Israelul dorește să 'ajute' Quito în domeniul informațiilor pentru lupta sa împotriva cartelurilor de droguri care devalizează țara sud-americană. Considerată cândva un paradis de pace într-o regiune tulbur
Conflictul dintre India și Pakistan 'nu este în esență problema' Statelor Unite, afirmă JD Vance
Vicepreședintele american JD Vance a afirmat joi că conflictul dintre India și Pakistan, 'în esență, nu este problema' Statelor Unite, pledând în același timp pentru 'dezescaladare', scrie AFP. 'Ceea ce putem face este să-i încurajăm la dezescaladare, dar nu ne vom implica într-un război care,
Provocările care îl așteaptă pe noul Papă Leon al XIV-lea
După cum spun cardinalii, joi a fost ales succesorul lui Petru, nu al lui Francisc, dar noul Papă, americanul Robert Francis Prevost, care s-a decis pentru numele pontifical de Leon al XIV-lea, va trebui să abordeze mai multe probleme pe care suveranul pontiful argentinian le-a lăsat în suspensie, comentează EFE, care trece în revistă provocările cu care
Trump susține eforturile europene pentru o 'pace durabilă' în #Ucraina (Berlin)
Președintele american, Donald Trump, l-a asigurat pe noul cancelar german, Friedrich Merz, într-o discuție telefonică joi, că susține eforturile europene 'în vederea unei păci durabile' în Ucraina, a afirmat un purtător de cuvânt al guvernului german, citat de AFP. Donald 'Trump a declarat că va sprijini fer
Merz l-a asigurat pe Zelenski de sprijinul continuu al Germaniei
Noul cancelar german, Friedrich Merz (conservator), a discutat joi la telefon cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și l-a asigurat de sprijinul continuu al Germaniei în războiul cu Rusia, notează AFP. 'Cancelarul federal a reafirmat solidaritatea Germaniei cu Ucraina care poate conta pe sprijinul noului guvern german',
UPDATE Trump cere un armistiţiu de 30 de zile în #Ucraina
Președintele american, Donald Trump, a lansat joi un apel pe rețeaua sa Truth Social la 'o încetare necondiționată a focului de 30 zile' în Ucraina, transmite AFP. Atât Rusia, cât și Ucraina 'vor fi trase la răspundere', iar 'dacă încetarea focului nu este respectată, Statele Unite și parteneri