Dezbatere pe apărare în plenul PE: Von der Leyen și Costa promit 'fapte, nu vorbe' și spun că UE va fi la înălțimea provocării

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa, au pledat marți, în plenul PE, pentru o creșterea rapidă a capacităților europene de apărare care să meargă mână în mână cu susținerea Ucrainei, în contextul în care Kremlinul 'cheltuiește pentru apărare mai mult decât întreaga Europă'.
'Ordinea securității europene este zguduită și multe dintre iluziile noastre sunt spulberate. După încheierea Războiului Rece, unii credeau că Rusia ar putea fi integrată în arhitectura de securitate economică și de securitate a Europei, iar alții credeau că ne putem baza la nesfârșit pe protecția deplină a Americii. Așa se face că ne-am coborât garda. Ne-am redus cheltuielile de apărare obișnuite de la o medie de 3,5% până la jumătate din asta', a spus șefa executivului UE în plenul PE.
'Am crezut că ne bucurăm de un rezultat al cultivării păcii. Dar în realitate, ne adânceam un deficit de securitate. Vremea iluziilor a trecut acum. Europa este chemată să se ocupe mai mult de propria apărare. Nu într-un viitor îndepărtat, ci de astăzi. Nu cu pași treptați, ci cu curajul pe care situația îl impune. Avem nevoie de o creștere semnificativă în apărarea europeană. Și avem nevoie de ea acum', a subliniat Ursula von der Leyen.
Ea a spus că există o nevoie urgentă de a furniza Ucrainei resursele militare de care duce lipsă și să-i furnizeze garanții solide de securitate.
'Dar acest moment de evaluare nu este doar despre Ucraina. Este despre întreaga Europă și securitatea întregului nostru continent. (Președintele rus Vladimir) Putin a dovedit din nou și din nou că este un vecin ostil. Nu se poate avea încredere în el, poate fi doar descurajat. Și știm că complexul militar al Rusiei produce mai mult decât noi. Dacă ne uităm la cheltuielile militare în termeni reali, Kremlinul cheltuiește mai mult decât întreaga Europă', a mai spus șefa CE.
Ea a explicat de ce este esențial ca să fie mobilizate bugetele naționale pentru investiții în apărare.
'Astăzi cheltuim mai puțin de 2% din PIB-ul nostru pentru apărare. Orice analiză arată că avem nevoie de mai mult de 3%. Deci este evident că grosul noilor investiții trebuie să provină de la statele membre. De aceea activăm clauza națională derogatorie, prevăzută de noile noastre reguli fiscale. Și propunem ca ea să fie declanșată într-un mod controlat, limitat și coordonat pentru toate statele membre', a mai spus ea.
'Statele membre ar putea mobiliza până la 650 miliarde de euro în următorii patru ani, adăugând până la 1,5% din PIB la bugetele lor de apărare în următorii 4 ani. Este ceva masiv', a subliniat Von der Leyen în fața eurodeputaților.
Ea a vorbit și despre noul instrument financiar propus Consiliului European, SAFE, pentru a finanța investițiile în apărare.
'Le oferim statelor membre până la 150 de miliarde de euro în credite pentru a investi urmând câteva principii de bază. S-ar putea concentra asupra a câtorva domenii de capabilități strategice, de la apărare aeriană la drone, la securitate cibernetică - ca să maximizeze impactul investițiilor noastre. Aceste credite ar trebui să finanțeze achiziții de la producătorii europeni, pentru a stimula industria noastră de apărare', a mai spus Von der Leyen, pledând de asemenea ca aceste contracte să fie multianuale, pentru a da industriei predictibilitatea de care are nevoie.
În final ea a vorbit și despre fondurile de coeziune, în privința cărora există acum posibilitatea de a fi utilizate pentru a finanța investițiile din apărare, dacă statele membre doresc acest lucru.
'Cu toții ne-am dori să trăim vremuri mai pașnice. Dar sunt încrezătoare că, dacă dezlănțuim puterea noastră industrială, putem restabili descurajarea împotriva celor care vor să ne facă rău. A venit timpul să construim o Uniune a Apărării Europene care asigură pacea pe continentul nostru prin unitate și putere. Este momentul Europei și ne vom ridica la înălțimea așteptărilor', a mai afirmat Ursula von der Leyen.
Antonio Costa, președintele Consiliului European, a spus că 'UE se află într-un moment definitoriu' și că 'sentimentul de urgență este clar'.
'Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a intrat în al patrulea an și pericolul pe care îl reprezintă are implicații mai extinse', a mai afirmat politicianul portughez.
'Trecem de la vorbe la fapte și investim banii în ceea ce credem. Vom investi în ceea ce este necesar. În ultimii trei ani statele membre și-au mărit cheltuielile de apărare cu 30%', a mai spus el, pledând pentru un efort suplimentar în această direcție.
Președintele Consiliului European a mai spus că, la reuniunea extraordinară din 6 martie, acest organism al șefilor de stat și de guvern din țările UE 'a decis să investească în domeniile prioritare, definite deja de situația de urgență în care se află Europa'.
În acest sens ar urma să fie utilizate mai multe fonduri publice și private, dar și flexibilitatea în accesarea fondurilor UE.
'Facem eforturi pentru a cheltui mai mult pentru apărarea europeană și aceasta vor viza și apărarea Ucrainei. Cea mai bună securitate pe care o putem crea este apărarea Ucrainei', a pledat el.
'În același timp, ne pregătim să sprijinim Ucraina, atunci când va decide în negocieri să obțină o pace justă și durabilă', a dat el asigurări.
Costa a declarat că vineri, după reuniunea extraordinară a Consiliului, a organizat o teleconferință cu președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, șefa diplomației UE Kaja Kallas și partenerii din NATO.
'Prietenii noștri au avut reacții foarte pozitive față de deciziile adoptate. La Consiliul European de săptămâna viitoare vom continua discuțiile. Suntem cu toții de acord că este urgent să recuperăm pe planul inovării, al investițiilor. Redresarea competitivității europene trebuie să fie o prioritate', a mai spus el.
'Contextul actual ne impune să creăm și mai multe parteneriate, o rețea de parteneriate solidă. UE este un partener fiabil, predictibil și atractiv', a mai pledat Costa. AGERPRES/(A - editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
#Ucraina: Putin anunță o scurtă încetare a focului cu ocazia sărbătorilor de Paște
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat o scurtă încetare a focului în conflictul cu Ucraina cu ocazia sărbătorilor de Paște, începând de sâmbătă, ora 18.00 a Moscovei (15.00 GMT), și până luni, 21 aprilie, ora 00.00 (duminică, ora 21.00 GMT), transmit Reuters, EFE și AFP.AGERPRES
Rusia susține că a recucerit penultima localitate din Kursk controlată de armata ucraineană
Rusia a susținut sâmbătă că a recucerit penultima localitate din regiunea rusă Kursk aflată încă sub controlul armatei ucrainene, încheind astfel aproape complet recucerirea acestui teritoriu care a fost ținta unei ofensive ucrainene în vara anului 2024, informează AFP și EFE. 'În cursul operațiunilor ofensive, unitățile grupu
Bombardamentele israeliene au ucis aproape 30 de palestinieni în ultimele ore în Fâșia Gaza
Bombardamentele israeliene asupra Fâșiei Gaza au ucis cel puțin 27 de persoane, majoritatea copii, sâmbătă dimineață, a raportat Ministerul palestinian al Sănătății, transmite EFE. Armata israeliană a bombardat din nou adăposturile și corturile unde sunt cazate majoritatea persoanelor strămutate, a informat presa palestiniană.
Vicepreședintele american J.D. Vance s-a întâlnit cu secretarul de stat al Vaticanului, Pietro Parolin
Vicepreședintele SUA, J.D. Vance, s-a întâlnit sâmbătă cu secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul italian Pietro Parolin, în timp ce o întâlnire cu papa Francisc nu este programată oficial deoarece acesta continuă să se afle în convalescență după o infecție respiratorie, transmite AFP. Delegația vicepreședintelui
#Ucraina și Rusia s-au atacat cu drone în timpul nopții de vineri spre sâmbătă
Forțele aeriene ucrainene au raportat distrugerea a 33 de drone lansate de Rusia asupra teritoriului său în noaptea de vineri spre sâmbătă, informează EFE. 'Distrugerea a 33 de drone de atac, atât Shahed, cât și alte tipuri, a fost confirmată în estul, nordul și sudul țării', au raportat forțele aeriene Ucrainene pe Telegr
SUA: Curtea Supremă a suspendat deportările migranților venezueleni
Curtea Supremă a SUA a suspendat sâmbătă deportarea de către administrația americană în temeiul unei legi din secolul al XVIII-lea a migranților venezueleni suspectați că aparțin unei organizații infracționale, informează AFP. Președintele american Donald Trump a invocat luna trecută Alien Enemies Act din 1798 pentru a aresta migranți venezueleni a
Ministrul de externe al Iranului a ajuns la Roma pentru noi negocieri nucleare cu SUA
Ministrul iranian de externe, Abbas Araqchi, a sosit sâmbătă la Roma pentru a doua rundă de negocieri cu Statele Unite în vederea unui acord privind programul nuclear al Teheranului, informează EFE. 'Ora aproximativă anunțată pentru începerea discuțiilor este sâmbătă la prânz, ora Iranului', sau 10:30 a.m. la Roma (08:30 G
SUA anunță reducerea la jumătate a efectivelor militare din Siria
Departamentul american al Apărării a anunțat vineri retragerea a aproximativ 1.000 de militari din Siria, din cei aproximativ 2.000 desfășurați în prezent în țară pentru a lupta împotriva jihadiștilor, notează AFP. Statele Unite au o prezență militară în Siria de ani de zile, în special în cadrul coaliției i
Un tunisian arestat în Italia, bănuit de pregătirea unui atac al SI
Poliția italiană anti-terorism a anunțat vineri că a arestat un cetățean tunisian suspectat de legături cu gruparea Stat Islamic (SI), care, potrivit autorităților de la Roma, a plănuit un atac în Italia, notează AFP. Bărbatul, care locuiește la Cosenza, în regiunea Calabria (sud), este căutat de Tunisia 'pentru că a fost impli
Bulgaria afirmă că a vândut EAU armele găsite în Sudan
Bulgaria, negând orice încălcare a sancțiunilor internaționale, a afirmat că a livrat Emiratelor Arabe Unite (EAU) arme transferate ulterior în Sudan în ciuda embargoului UE, potrivit unei anchete a canalului de televiziune France 24 publicată vineri, relatează AFP. 'Produsele au fost recepționate în înt
Trump este vag cu privire la un termen limită stabilit de SUA pentru acordul de pace din #Ucraina
Președintele Donald Trump a rămas vag cu privire la un termen limită al SUA pentru un potențial acord de pace în Ucraina, în urma unui ultimatum criptic emis de secretarul de stat Marco Rubio, relatează dpa. Întrebat vineri la Casa Albă, Trump a declarat că dorește să vadă un acord 'foarte curând'.
Starmer și Trump au discutat pentru prima dată după anunțarea tarifelor
Premierul britanic, Keir Starmer, a avut prima convorbire cu președintele american, Donald Trump, de când acesta a anunțat taxele de 10 % pe toate bunurile importate în Statele Unite din Regatul Unit, relatează PA Media/dpa. Cei doi lideri s-au referit la 'discuțiile continue și productive' privind comerțul dintre cele două
Site-ul Casei Albe susține teoria conform căreia coronavirusul provine dintr-un laborator
Casa Albă a postat pe site-ul său oficial o nouă pagină de internet privind originile coronavirusului, pe care susține teoria conform căreia COVID-19 a apărut într-un laborator, relatează dpa vineri. Pagina, care seamănă cu un poster de film de la Hollywood, afișe
Președintele palestinian vizitează Siria, prima sa vizită în această țară în 16 ani
Președintele palestinian, Mahmoud Abbas, s-a întâlnit vineri la Damasc cu președintele interimar sirian, Ahmad al-Chareh, cu ocazia primei sale vizite în Siria din ultimii 16 ani, transmite France Presse. Potrivit unei surse guvernamentale siriene, scopul vizitei este de a discuta modalitățile de consolidare a relațiilor siri
Republicanii lansează o anchetă parlamentară privind Harvard
Republicanii din Congresul SUA au anunțat joi că au lansat o anchetă asupra Harvard, acuzând-o de încălcarea legilor privind egalitatea, acesta fiind cel mai recent atac al taberei trumpiste asupra prestigioasei universități, transmite France Presse. De câteva săptămâni, administrația Trump poartă un război financiar cu