logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Expertă în securitate: La următorul summit NATO se va discuta despre alocarea a 3-3,5% din PIB pentru apărare

Image

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: La următorul summit NATO de la Haga, din această vară, se va discuta despre creșterea cheltuielilor pentru apărare la 3-3,5% din PIB, a declarat, marți, pentru AGERPRES, Ionela Ciolan, expertă în politica de securitate a UE la Centrul Wilfried Martens pentru Studii Europene.

Cercetătoarea care activează în cadrul think-tank-ului de la Bruxelles crede că problema creșterii cheltuielilor pentru apărare la 5% din PIB se va ridica încă de la prima reuniune a miniștrilor apărării din statele NATO la care va participa noul secretar american al apărării, Pete Hegseth, miercuri și joi.

'Cred că această dorință a președintelui Donald Trump ca europenii să investească 5% vine, practic, cu două implicații. Pe de o parte este folosită și ca o metodă de negociere cu statele europene ca să le convingă să investească mai mult. La momentul actual, doar 23 de state din cele 32 membre ale NATO investesc acel procent de 2% din PIB pentru apărare, care deja știm de 2 ani că este considerat insuficient pentru nevoile de securitate și descurajare necesare în Europa', a declarat cercetătoarea în politica de securitate a UE.

În prezent există state membre care și-au exprimat deja acordul să investească 5% din PIB în apărare, cu Polonia și Lituania în prim-plan.

'Vor exista state care vor încerca să crească procentajul, dar sunt și state care nu își permit din punct de vedere financiar să facă această alegere. În schimb, cred că la următorul summit NATO din vară vom avea o discuție despre 3 sau 3,5% investiție din PIB în apărare în următoarea perioadă', a afirmat Ionela Ciolan.

În același timp, acest demers al președintelui american Donald Tump este și unul menit 'să le arate europenilor că nu mai merge ca până acum'.

'Statele Unite nu vor mai oferi umbrela de securitate europeană, deci, practic avem o nouă paradigmă în relațiile internaționale. Americanii se așteaptă ca europenii să se trezească o dată și să facă mai multe pentru propria lor securitate, pe când în Europa vedem că lucrurile se mișcă, dar se mișcă foarte lent', a explicat ea.

Prin creșterea cheltuielilor de apărare în UE, consideră experta, vor crește și capabilitățile militare pe care statele europene le au și va scădea și dependența față de americani pentru diverse procese militare.

'În cazul în care vom avea, să zicem, două conflicte, un conflict în Europa și un posibil conflict în zona Indo-Pacific, în special în Taiwan, va fi foarte greu să faci o repartizare a capabilităților militare, în momentul în care noi depindem complet de, nu știu, de anumite avioane militare americane sau de anumite procese logistice care la momentul actual sunt acoperite de către parteneri americani', a spus ea.

La momentul actual statele europene achiziționează sisteme militare din SUA în procent de 63% și din alte state non-europene în procent de 70-75%, potrivit sursei citate. În acest context, din primăvara lui 2024, Comisia Europeană a adoptat o strategie europeană pentru industria de armament.

'Această strategie își propune ca, până în 2030, statele Uniunii Europene să producă sau să cumpere armament, produse militare produse în Europa în proporție de 50%, până în 2035 - în proporție de 60%, și 40% din aceste achiziții să fie achiziții comune, adică statele împreună să încerce să achiziționeze sisteme militare care sunt dificil de cumpărat de un singur stat în parte, de exemplu, să zicem o corvetă sau un sistem Patriot, să poată să le cumpere împreună și să existe această conlucrare și creștere a interoperabilității militare mai pronunțate. Evident că și săptămâna trecută, la întâlnirea informală a liderilor europeni organizată de Consiliul European a fost această discuție pe masă', a mai afirmat ea.

Ionela Ciolan susține că există state, în special Franța, care consideră că statele europene 'ar trebui să se axeze acum foarte mult pe preferința europeană, deci să cumpere masiv ce se produce în Europa, pentru că astfel se încurajează și dezvoltarea pieței de armament european și se dezvoltă și acest complex militaro-industrial european'. Pe de altă parte, sunt state care 'văd beneficii și în politica de a cumpăra în continuare produse și sisteme militare de la americani în perioada următoare, pentru că acest lucru poate fi folosit ca un argument în negocierile cu americanii pentru a menține administrația Trump angajată în Europa și pentru a menține ajutorul american pentru statele europene, dar în special și pentru Ucraina'.

Prin urmare, 'în următoarea perioadă vom vedea concomitent ambele idei care vor fi dezvoltate la nivel european', a conchis cercetătoarea.AGERPRES/(A - editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 591

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 22-04-2025 23:24

Washingtonul trimite un emisar la Londra pentru discuții despre #Ucraina

Emisarul Washingtonului pentru războiul din Ucraina, Keith Kellogg, va reprezenta Statele Unite la discuțiile organizate miercuri la Londra, a făcut cunoscut marți Departamentul de Stat, notează AFP. Purtătoarea de cuvânt a diplomației SUA anunțase marți dimineață pe canalul Fox News că șeful diplomației americane, Marco Rubio, va fi pre

Politic Ex 22-04-2025 22:21

Trump în Arabia Saudită, Qatar și EAU cu începere de la 13 mai

Președintele american, Donald Trump, va vizita Arabia Saudită, Qatarul și Emiratele Arabe Unite între 13 și 16 mai, a anunțat marți purtătoarea sa de cuvânt, Karoline Leavitt, pe fondul conflictului din Fâșia Gaza și al negocierilor cu Iranul, relatează AFP. Aceasta va fi a doua deplasare internațională a președintelui americ

Politic Ex 22-04-2025 21:51

Ministrul iranian de externe vizitează China pe fondul negocierilor nucleare cu SUA

Ministrul iranian de externe Abbas Araqchi a plecat marți în China, unde se va întâlni miercuri cu înalți oficiali chinezi, în contextul în care Iranul și Statele Unite negociază un nou acord nuclear, informează EFE. 'Ministrul afacerilor externe pleacă la Beijing pentru a se întâlni și a se

Politic Ex 22-04-2025 21:06

Discuțiile tehnice pe dosarul nuclear dintre Iran și SUA programate miercuri au fost amânate pentru sâmbătă

Discuțiile tehnice între experții iranieni și cei americani cu privire la programul nuclear al Iranului, programate inițial miercuri, au fost amânate pentru sâmbătă, a anunțat marți diplomația iraniană într-un comunicat, transmite AFP. Iranul și SUA urmează să se întâlnească sâmbătă în Oman pentr

Politic Ex 22-04-2025 20:21

Delegația Hamas a sosit în Egipt pentru a discuta 'noi idei' în vederea unei încetări a focului în Gaza

O delegație a grupării islamiste palestiniene Hamas a sosit marți la Cairo pentru a discuta 'noi idei' pentru o încetare a focului în Fâșia Gaza, după ce Egiptul și Qatarul au prezentat o nouă propunere de armistițiu, au declarat pentru EFE surse apropiate discuțiilor. Un oficial Hamas a declarat, sub protecția anonim

Politic Ex 22-04-2025 20:11

Republica Moldova: Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, așteptată joi la Chișinău

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas, va întreprinde în zilele de 23 și 24 aprilie prima sa vizita în Republica Moldova de la instalarea în funcție, relatează marți portalul Deschide.md. Cu această ocazie, potrivit

Politic Ex 22-04-2025 19:45

Washingtonul nu a epuizat 'toate instrumentele' pentru a pune presiune pe Moscova, afirmă șefa diplomației UE

Șefa diplomației europene Kaja Kallas a apreciat marți că SUA nu au utilizat 'toate instrumentele' aflate la dispoziția lor pentru a exercita presiune asupra Rusiei, acuzând Moscova că a căutat să câștige timp cu armistițiul său de Paște în Ucraina, relatează AFP. 'Ei nu au respectat armistițiul. Este clar că Rusia face jocuri, &i

Politic Ex 22-04-2025 19:33

Președintele Columbiei afirmă că nu mai poate călători în SUA pentru că i s-a retras viza

Președintele Columbiei, Gustavo Petro, a declarat luni că guvernul american i-a revocat viza și prin urmare nu mai poate călători în SUA, relatează agenția EFE. 'Nu mai pot merge (în SUA) întrucât am impresia că mi-au anulat viza. Nu aveam neapărat nevoie de viză, dar asta e situația. L-am văzut deja pe Rățoiul Donald de mai

Politic Ex 22-04-2025 18:47

SUA: Administrația Trump reorganizează Departamentul de Stat

Departamentul de Stat al SUA va fi reorganizat pentru a fi desființate birourile redundante și unele programe care nu corespund intereselor externe ale SUA sub președinția lui Donald Trump, a anunțat marți șeful diplomației americane, Marco Rubio, transmite Reuters. 'Această abordare privește Departamentul începând cu baza sa, de la birouri și

Politic Ex 22-04-2025 17:26

Emisarul lui Trump, Steve Witkoff, așteptat săptămâna aceasta la Moscova (consilier al lui Putin)

Emisarul american Steve Witkoff va efectua o nouă vizită săptămâna aceasta în Rusia pentru consultări privind planul Casei Albe de soluționare pașnică a conflictului în Ucraina, relatează EFE. 'Îl așteptăm', a răspuns Iuri Ușakov, consilierul președintelui rus Vladimir Putin pentru afaceri internaționale, întrebat dacă Witkoff va

Politic Ex 22-04-2025 16:57

Putin introduce în legislație conceptul de 'genocid împotriva poporului sovietic' și înăsprește reglementările contra 'agenților străini'

Președintele rus Vladimir Putin a introdus luni în legislație conceptul de 'genocid împotriva poporului sovietic' comis în timpul Marelui Război Patriotic, cum numește Rusia al Doilea Război Mondial, înainte de aniversarea pe 9 mai a 80 de ani de la victoria Armatei Roșii asupra Germaniei naziste, relatează agenția EFE. Potrivit

Politic Ex 22-04-2025 16:23

Suedia, Finlanda, Norvegia și Lituania intenționează să achiziționeze în comun câteva sute de vehicule de luptă CV90

Premierul suedez Ulf Kristersson a anunțat marți că țara sa, împreună cu Finlanda, Norvegia și Lituania, intenționează să achiziționeze în comun câteva sute de vehicule de luptă CV90, informează AFP. Salutându-l pe omologul său lituanian Gintautas Paluckas la Stockholm, Ulf Kristersson a declarat în cadrul unei conferințe de presă

Politic Ex 22-04-2025 16:14

Rusia spune că nu există planuri concrete de negocieri cu Kievul privind încetarea atacurilor asupra țintelor civile

Kremlinul a declarat marți că, în prezent, nu există planuri concrete de negocieri cu Kievul privind o încetare a atacurilor cu drone și rachete asupra infrastructurilor civile, propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează EFE și Reuters. 'Nu există planuri concrete, dar președintele (Vladimir) Putin și-a confirmat disponibil

Politic Ex 22-04-2025 15:54

JD Vance vede India ca partener ideal al SUA și critică lipsa de ambiție a unor lideri occidentali

Vicepreședintele american J.D. Vance a descris marți India drept un partener comercial și politic ambițios al SUA, spre deosebire de Occident, pe unii dintre liderii căruia îi consideră fricoși în luarea deciziilor, și a susținut că legăturile dintre SUA și India vor modela evoluția acestui secol despre care a estimat că 'ar putea fi foarte întunecat pe

Politic Ex 22-04-2025 15:11

Funeralii Papa Francisc - Polonia declară doliu național și președintele Duda va participa la funeralii

Președintele polonez Andrzej Duda și soția sa, Agata Kornhauser-Duda, vor participa sâmbătă la funeraliile Papei Francisc, a anunțat marți președinția poloneză, potrivit agenției EFE. De asemenea, președintele Duda a decis că 'ziua funeraliilor Papei Francisc va fi o zi de doliu național' în Polonia, țară majoritar catolică.