Raportul dinaintea Conferinței de Securitate de la München vede o lume polarizată și plină de incertitudini
![Image](https://agerpres.ro/data/202502/20250210170442_704798.jpg)
Raportul anterior Conferinței de Securitate de la München, pregătit în fiecare an de un grup de experți, arată o lume polarizată, plină de incertitudini, cu un număr mare de actori care au capacitatea de a influența afacerile globale și cu liberalismul politic și economic pus sub semnul întrebării în multe părți ale lumii, informează luni EFE.
'Multipolarizare' este titlul documentului ce ar trebui să servească drept ghid pentru discuțiile ce vor avea loc de vineri până duminică la conferința internațională de securitate, la care vor participa aproape 60 de șefi de stat sau de guvern și peste 100 de miniștri.
'Se poate discuta dacă suntem sau nu într-o lume multipolară, dar este clar că asistăm la multipolarizare', a declarat luni, la Berlin, la prezentarea raportului, unul din membrii grupului de experți, Tobias Bunge.
Pe de o parte, liberalismul este pus sub semnul întrebării din punct de vedere politic și economic de creșterea populismului și a naționalismului. Pe de altă parte, există o tensiune ideologică între democrații și autocrații.
O scenă internațională multipolară este percepută cu optimism în lume, care vede în ea posibilități crescute pentru o guvernare globală și o rezistență mai mare față de influența Statelor Unite, mult timp percepută ca o putere prea dominantă de către unii.
Însă, într-o lectură pesimistă, multipolarizarea crește riscul dezordinii și a conflictelor și subminează posibilitățile unei cooperări eficiente.
Raportul arată că, în timp ce în țările G7 (cele șapte cele mai bogate economii din lume) există puțin optimism cu privire la o lume multipolară, în țările BICS, BRICS fără Rusia, văd într-o ordine multipolară posibilitatea existenței unor perspective diferite asupra ordinii internaționale actuale și a unui viitor dezirabil.
Victoria electorală a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, potrivit raportului, reprezintă îngroparea consensului în politica externă americană postbelică potrivit căruia internaționalismul liberal a servit cel mai bine interesele americane. Pentru președintele Trump și mulți dintre susținătorii săi, ordinea internațională creată de SUA a fost o afacere proastă.
O consecința a acestui fapt ar putea fi o renunțare din partea SUA la rolul lor său istoric de garant al păcii în Europa, ceea ce poate avea consecințe importante pentru Ucraina. De asemenea, s-ar putea să asistăm în următorii ani la o perspectivă bipolară față de China în politica externă a SUA, ceea ce poate accelera multipolarizarea sistemului internațional.
China este cel mai proeminent promotor al unei ordini multipolare, definindu-se ca un avocat al țărilor din așa-numitul Sud global. Mulți occidentali văd în apărarea multipolarității de către Beijing o deghizare retorică asumată de China în competiția sa cu SUA pentru putere.
Deși concurența cu SUA s-ar putea intensifica în timpul administrației Trump, Beijingul ar putea beneficia în cele din urmă de faptul că Washingtonul abandonează angajamentele internaționale sau se distanțează de partenerii săi tradiționali.
În ceea ce privește Uniunea Europeană, aceasta se confruntă cu provocări serioase și dificile odată cu provocările la care este supusă ordinea internațională. Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și creșterea populismului naționalist în cadrul societăților europene pun sub semnul întrebării elementele centrale ale viziunii liberale a UE.
Realegerea președintelui Trump poate intensifica aceste provocări și poate reînvia dezbaterea dacă UE trebuie să devină un pol autonom în politica internațională, însă poate contribui și la o consolidare a mișcărilor populiste care ar adânci diviziunea europeană internă și ar submina capacitatea UE de a face față crizelor.
Cele mai importante atacuri la adresa ordinii internaționale din acest secol au venit dinspre Rusia. Viziunea Moscovei este aceea a unei lumi multipolare în jurul statelor civilizatoare, printre care se include și Rusia. Țările mai mici, printre care Rusia include și Ucraina, cad astfel în sfera de influență a statelor civilizatoare.
Pe lângă discrepanțele dintre viziunea Rusiei despre sine și adevărata sa putere, Moscova a avut un oarecare succes în eforturile sale de a destabiliza ordinea internațională. Pe plan intern însă, Rusia se confruntă cu probleme economice tot mai mari și cu consecințele exceselor sale imperialiste. Cu toate acestea, capacitatea Moscovei de a-și implementa viziunea despre o lume multipolară cu diverse sfere de influență depinde de reacția celorlalți, estimează raportul Conferinței de Securitate de la München 2025. AGERPRES/(AS - redactor: Raluca-Elena Anghel, editor: Ionuț Mareș, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Avionul secretarului de stat american face cale întoarsă din cauza unei probleme tehnice
Șeful diplomației americane, Marco Rubio, a trebuit să se întoarcă joi din cauza unei probleme mecanice a avionului său, după ce decolase spre Germania pentru a doua călătorie în străinătate, potrivit Departamentului de Stat, notează AFP. Rubio este de așteptat să participe vineri la Conferința internațională de securitate de la Mu
SUA impun sancțiuni împotriva procurorului CPI, Karim Khan
Statele Unite au impus, joi, sancțiuni împotriva procurorului Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, la o săptămână după un ordin executiv semnat în acest sens de Donald Trump, notează AFP. Departamentul american al Trezoreriei a scris într-un comunicat că i-a impus sancțiuni lui Karim Khan în legătură cu
#Ucraina: Macron avertizează împotriva unei păci care ar fi o 'capitulare'
Președintele francez, Emmanuel Macron, a avertizat împotriva unei păci care ar echivala cu o 'capitulare' a Ucrainei și s-a întrebat dacă omologul său rus, Vladimir Putin, este 'sincer' pregătit pentru o încetare 'de durată' a focului, într-un interviu pentru Financial Times publicat vineri, notează AFP.
Rubio afirmă că SUA sunt deschise la propunerile arabe pentru Fâșia Gaza
Șeful diplomației americane, Marco Rubio, a declarat joi că Statele Unite sunt receptive la propunerile din partea țărilor arabe cu privire la Fâșia Gaza, după planul lui Donald Trump, larg denunțat în întreaga lume, de a muta întreaga populație a teritoriului palestinian devastat, notează AFP. Secretarul de stat, care
BiH: Milorad Dodik vrea lansarea 'procesului de eliberare' a entității sârbe
Liderul politic sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, a cerut joi lansarea 'procesului de eliberare' a Republicii Srpska, entitatea sârbă din Bosnia, în cursul ceremoniilor organizate cu ocazia sărbătorii naționale sârbe, denunțate de oficialii bosniaci din această țară divizată, transmite AFP. 'Republika Srpska
'#Ucraina: 'Nu sunt avute în vedere discuții' cu oficiali ruși la Munchen
Kievul a afirmat joi că nu intenționează să participe la o reuniune la Munchen cu oficiali ruși, anunțată de președintele american Donald Trump, scrie AFP. 'O poziție comună convenită (cu aliații Kievului) trebuie să fie pe masă pentru o conversație cu rușii. (...) Momentan nu este nimic pe masă. Nu sunt avute în vedere discuții cu rușii', a decl
Trump anunță o reuniune la Munchen între 'oficiali cu rang înalt' din Rusia, #Ucraina și Statele Unite
Președintele american Donald Trump a anunțat joi că va avea loc 'o reuniune la München mâine' (vineri) între 'oficiali cu rang înalt din Rusia, Ucraina și Statele Unite', notează AFP. 'Rusia va fi acolo împreună cu oameni de-ai noștri. Este invitată și Ucraina. Nu știu exact cine va reprezenta fiecare țară, dar
VIDEO Trump dorește să îi convingă pe omologii săi rus și chinez să reducă cheltuielile militare
Președintele american, Donald Trump, a declarat joi că dorește să discute cu China și Rusia pe tema reducerilor reciproce ale cheltuielilor pentru apărare de către cele trei puteri, pledând în același timp pentru reintegrarea Moscovei în G7, care va deveni din nou G8, notează AFP. Donald Trump a vorbit în fața presei la
Rubio crede că un acord asupra resurselor minerale ucrainene va permite recuperarea parţială a ajutorului acordat de SUA
Secretarul de stat american, Marco Rubio, a declarat joi că speră să ajungă la un acord privind resursele minerale ale Ucrainei care ar permite să se recupereze, parţial, ajutorul furnizat de SUA Ucrainei cu scopul de a finanţa războiul împotriva Rusiei, notează AFP. "O parte din aceşti bani vor servi la recuperarea miliardelor de dolari
Trump promite taxe vamale 'reciproce' cu restul lumii
Președintele american Donald Trump a asigurat joi că va impune 'taxe vamale reciproce' aliaților și rivalilor Statelor Unite, intensificând ofensiva sa tarifară internațională, care arunca lumea în pragul războiului comercial, transmite AFP. 'Dacă ne impun o taxă vamală sau o taxă, noi le impunem exact același nivel de
Trump afirmă că #Ucraina va fi implicată în negocierile de pace cu Rusia
Președintele american Donald Trump a declarat joi că Ucraina va fi implicată în negocierile de pace pentru a pune capăt războiului cu Rusia, afirmând că președintele rus Vladimir Putin 'dorește pacea', relatează AFP. 'Cred că mi-ar spune dacă nu ar vrea', a afirmat la Casa Albă președintele american, la o zi după o convorbir
#Ucraina avertizează împotriva oricărei tentative de 'a împărți lumea' după discuțiile Trump-Putin
Ministrul de externe ucrainean Andrii Sîbiga a avertizat joi la Paris împotriva oricărei tentative de 'a împărți lumea' ca în timpul Războiului Rece, la o zi după convorbirea telefonică dintre președinții Trump și Putin, relatează AFP. 'Rușii încearcă să prelungească mentalitatea post-Ialta, când o m&acir
Atac la München: Macron își exprimă 'deplina solidaritate' cu victimele unui 'atac teribil'
Președintele francez Emmanuel Macron a exprimat joi 'deplina solidaritate și prietenie a francezilor' față de victimele unui 'atac teribil' care a făcut 28 de răniți la München (sudul Germaniei)
Trump și Putin sunt de acord că războiul în #Ucraina trebuie să se încheie; Kievul și UE cer să fie primite la masa negocierilor (sinteză)
Kremlinul a asigurat joi că președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Donald Trump au convenit, în timpul convorbirii lor telefonice de miercuri, inițierea tratativelor pentru încheierea războiului din Ucraina, în timp ce aceasta din urmă și Uniunea Europeană cer să participe la viitoarele negocieri, consemnează agenția EFE.
Mark Rutte: Suntem alaturi de Republica Moldova și vrem să ne asigurăm că va învinge în fața acțiunilor destabilizatoare
Alianța Nord-Atlantică este alături de Republica Moldova în fața acțiunilor destabilizatoare și a actelor teroriste ale Kremlinului, a declarat secretarul general al NATO, Mark Rutte, după reuniunea de joi a miniștrilor apărării din statele membre NATO desfășurată la Bruxelles, transmite Radio Chișinău. Rutte a răspuns astfel unei întrebări din par