Comunicat de presă - Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației
Apel al ministrului dezvoltării privind consolidarea seismică a clădirilor
La doi ani de la producerea cutremurelor din județul Gorj și la 48 de ani de la producerea unuia dintre cele mai mari cutremure din România, în 1977, ministrul dezvoltării, Cseke Attila, reiterează: ministerul finanțează consolidarea seismică a clădirilor.
'Fac un apel ferm către beneficiarii acestor programe de finanțare ale Ministerului Dezvoltării, autoritățile locale, să ceară bani pentru expertiza seismică a clădirilor și pentru consolidarea acestora. Ministerul plătește integral lucrările' - a subliniat Cseke Attila.
După cum este cunoscut, unul dintre obiectivele prioritare ale Ministerului Dezvoltării vizează reducerea riscului seismic și creșterea siguranței cetățenilor, în condițiile în care efectul unui cutremur puternic ar avea un impact major nu doar asupra construcțiilor, ci și asupra populației și economiei naționale.
În acest sens, au fost create, din fonduri guvernamentale și cu finanțare europeană, programe pentru siguranța seismică, cu un buget record, însă este responsabilitatea autorităților locale să depună documentația necesară pentru proiecte mature care pot fi finanțate.
Depunerea cererilor de finanțare se desfășoară în regim permanent, asigurând accesibilitate tuturor beneficiarilor, iar, pentru urgentarea lucrărilor de consolidare a clădirilor din sistemele de învățământ și sănătate, procedura de derulare a investițiilor a fost simplificată. Ministerul Dezvoltării a elaborat și o hartă interactivă prin care unitățile administrativ-teritoriale pot verifica dacă sunt eligibile pentru a primi finanțare.
În județul Gorj, sunt incluse la finanțare 7 obiective de investiții, pentru care nu s-a transmis documentația necesară finanțării, și sunt doar 2 unități de învățământ care au contract de finanțare. În Capitală sunt finanțate câteva blocuri de locuințe și clădiri ale unor instituții de învățământ.
'Avem prea puține contracte atât la nivel național, cât și în București, în condițiile în care Capitala țării este printre primele 10 capitale din lume expuse riscului seismic. Pentru că viața și siguranța oamenilor sunt cele mai importante, Guvernul a asigurat un buget record în 2025 pentru programele de investiții pe consolidare de risc seismic. Autoritățile locale să consolideze cât mai multe dintre aceste clădiri, inclusiv în București', a mai spus ministrul.
Serviciul Comunicare
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].