Convorbire telefonică Trump-Putin: Satisfacție în rândul înalților oficiali ruși
Înalți oficiali ruși și-au arătat joi satisfacția cu privire la reluarea contactelor cu Washingtonul, după apelul telefonic dintre președinții american Donald Trump și rus Vladimir Putin, în cadrul căruia cei doi șefi de stat au convenit să înceapă negocieri 'imediate' cu privire la Ucraina, informează AFP.
Trump și Putin au vorbit miercuri la telefon mai bine de o oră și jumătate, iar Trump a declarat ulterior că Putin și-a exprimat dorința de a pune capăt războiului, care durează de aproape trei ani.
Kremlinul: Există voință politică de ambele părți
Kremlinul a declarat joi că există voință politică atât din partea Rusiei, cât și din partea SUA de a găsi o soluție și de a pune capăt războiului din Ucraina, potrivit Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apreciat însă că este prematur să se discute despre calendarul unei întâlniri față în față a celor doi lideri.
'Este cu siguranță necesar ca această reuniune să aibă loc destul de repede, șefii de stat au multe lucruri să-și spună', a adăugat Peskov, care a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebat cine dintre cei doi președinți a inițiat apelul telefonic.
Peskov a anunțat că cele două părți au convenit că o reglementare în privința Ucrainei ar putea fi obținută prin negocieri. El le-a spus reporterilor că trebuie să aștepte acum primele rezultate concrete ale acestei activități.
'Există o voință politică de ambele părți de a se angaja în dialog și de a încerca să ajungă la o reglementare', a explicat Peskov.
Întrebat dacă țările europene vor fi reprezentate în discuțiile de pace, Peskov a răspuns că este prematur să se vorbească despre un anume format.
'Ne concentrăm pe pregătirea unei întâlniri personale cu Trump. Contactele vor continua cu echipa lui Trump', a declarat Peskov. 'Suntem impresionați de poziția lui Trump. Administrația (fostului președinte Joe) Biden a încercat să continue războiul, dar administrația Trump încearcă să asigure pacea', a continuat el, subliniind că 'toate chestiunile care au legătură cu securitatea țării noastre ar trebui discutate pe larg'.
Totodată, purtătorul de cuvânt al Kremlinului le-a cerut reporterilor să aibă răbdare, atunci când a fost întrebat dacă China ar putea juca rolul de mediator în negocieri. China este partenerul strategic al Rusiei și Moscova apreciază nespus această relație, a adăugat el.
Peskov a mai declarat că Putin și Trump au discutat despre sectorul energiei, dar nu au abordat chestiuni precum statutul peninsulei ucrainene Crimeea, anexată ilegal de Rusia, și a altor teritorii, și nici chestiunea sancțiunilor impuse Rusiei, considerate ilegale de Kremlin.
Medvedev: Vremea Europei a trecut
Europa este geloasă și furioasă din cauza apelului telefonic dintre Trump și Putin, pentru că acesta arată că puterea sa pe scena mondială a slăbit, a declarat fostul președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al puternicului Consiliu de Securitate al Federației Ruse, potrivit Reuters.
'Europa, această fată bătrână frigidă, este înnebunită de gelozie și furie', a scris Medvedev pe Telegram. El a susținut că Europa nu a fost avertizată că urma să aibă loc un apel Putin-Trump și nici nu a fost consultată cu privire la conținutul acestuia.
'Arată rolul ei real în lume. Vremea Europei a trecut', a scris Medvedev.
Fostul președinte rus, care de trei ani și-a multiplicat diatribele antioccidentale, a apreciat că acest apel a fost 'foarte important în sine', pentru că face praf strategia administrației precedente, a fostului președinte democrat Joe Biden, care a refuzat dialogul cu Vladimir Putin pentru a 'pedepsi și umili' Rusia.
Potrivit lui Medvedev, această strategie a fost 'o greșeală gravă' care a adus 'lumea în pragul apocalipsei nucleare'.
'Este imposibil să ne îngenuncheze. Și cu cât adversarii noștri își dau seama mai repede de asta, cu atât mai bine', a scris el pe Telegram.
Convorbirea Trump-Putin 'a spart blocul antirus al Occidentului'
Deputatul Leonid Sluțki, șeful Comisiei pentru Afaceri Externe a Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus - n.r.), a apreciat că discuția Trump-Putin a 'spart blocul antirus al Occidentului și a lansat procesul de dezgheț' al relațiilor dintre Moscova și Washington, potrivit AFP.
Konstantin Kosacev, vicepreședintele Consiliului Federației (camera superioară a parlamentului rus - n.r.), a considerat totuși că mai este încă un drum lung de parcurs până la calmarea situației, în special din cauza 'obstrucționării' din partea unui 'număr de țări NATO'.
'Avem multe de făcut. Să lăsăm bunul simț să prevaleze', a scris el pe Telegram.
'Sunt sigur că la Kiev, Bruxelles, Paris și Londra a fost citit cu groază comentariul lung al lui Trump despre conversația sa cu Putin și nu le vine să-și creadă ochilor', a comentat senatorul Alexei Pușkov, recunoscând în același timp că negocierile vor fi 'fără îndoială foarte dificile'.
'Astăzi există speranța că după un anumit timp putem ajunge la o stare de normalitate' în relațiile ruso-americane, a apreciat Andrei Klimov, vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Consiliului Federației.
Directorul Serviciilor de Securitate Ruse (FSB), Aleksandr Bortnikov, a subliniat că apelul a 'creat condițiile necesare pentru ca munca să continue la nivelul șefilor agențiilor' de informații rusești și americane.
'Un astfel de consemn a fost dat', a adăugat el.
La rândul său, șeful Serviciului rus de informații externe (SVR), Serghei Narîșkin, a apreciat joi convorbirea telefonică dintre Putin și Trump drept 'profundă și plină de semnificație', potrivit Reuters, care citează agenția RIA Novosti. AGERPRES/(AS - redactor: Gabriela Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Mark Rutte: Nu i s-a promis niciodată Ucrainei că va adera la NATO în urma unui acord de pace
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Liderii statelor membre nu i-au promis niciodată Ucrainei că va deveni membră NATO dacă se va ajunge la un acord de pace cu Rusia, a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Mark Rutte, joi, la Bruxelles. 'Trebuie să ne asigurăm că Vladimir Putin nu va
Președintele Consiliului European: Pacea în #Ucraina și securitatea Europei 'sunt inseparabile'
Președintele Consiliului European, Antonio Costa, a declarat joi că pacea în Ucraina și securitatea în Europa sunt 'inseparabile', avertizând că nu vor exista negocieri 'credibile și de succes' și o pace 'durabilă' fără implicarea Kievului și a Uniunii Europene în negocieri, relatează EFE. 'P
Iranul afirmă că își va reconstrui instalațiile nucleare în cazul unui atac
Președintele iranian Massoud Pezeshkian a declarat joi că țara sa își va reconstrui instalațiile nucleare dacă acestea sunt distruse în urma unor atacuri, după informațiile apărute în presa americană că Israelul ar putea lansa o lovitură asupra siturilor nucleare strategice din Iran, relatează AFP. 'Ei amenință că vor ata
Rusia pregătește o delegație pentru discuțiile cu SUA despre #Ucraina luând în considerare 'experiența' Minskului (Kremlinul)
Rusia a început să formeze un grup de negociere pentru discuțiile cu SUA, inclusiv cu privire la războiul din Ucraina, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de The Kyiv Independent. Președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Donald Trump au convenit în timpul discuției telefoni
#Ucraina nu va accepta un acord de pace încheiat fără ea de SUA și Rusia, afirmă Zelenski
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că Ucraina nu va accepta să îi fie decisă soarta în lipsă printr-un acord între Moscova și Washington și a cerut ca Europa să primească un loc la masa negocierilor pentru încheierea războiului provocat de invazia rusă, după ce președinții american și rus, Donald Trump și Vladimir Putin,
Folosirea micro-influencerilor pentru a influența votul, una din tacticile ruse mai puțin cunoscute (oficial NATO)
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Una dintre tacticile ruse de influențare a rezultatului alegerilor în țările aliate este desfășurarea de campanii de atragere a micro-influencerilor, care au 500 - 1.000 de urmăritori, dar care într-un număr de câteva mii reușesc să producă un efect, a declarat joi, la Bruxelles, un
Gaza: Hamas se angajează să elibereze ostaticii conform 'calendarului prevăzut'
Gruparea islamistă palestiniană Hamas și-a anunțat joi angajamentul de a elibera ostaticii conform 'calendarului prevăzut', sugerând că sâmbătă va avea loc o nouă rundă de eliberare a unor ostatici israelieni ținuți captivi în Gaza în schimbul eliberării de deținuți încarcerați în Israel, după câteva zile de incertitu
Sabina Terzea, câștigătoarea din România a ediției din 2024 a concursului UE pentru tineri traducători
Sabina Terzea, elevă la Colegiul Național 'Ion C.Brătianu' din Pitești, este câștigătoarea din România a celei de-a 18-a ediții a concursului UE pentru tineri traducători Juvenes Translatores, informează joi Reprezentanța Comisiei Europene în România. Concursul Juvenes Translatores se adresează liceenilor î
R.Moldova/Chișinăul i-a prezentat ambasadorului rus fragmente de drone rusești și închide Centrul cultural rus
Ministerul de Externe al Republicii Moldova l-a convocat miercuri pe ambasadorul desemnat al Federației Ruse la Chișinău, Oleg Ozerov, pentru a-i transmite o notă de protest după ce două drone ruse au încălcat spațiul aerian al republicii în timpul unui atac al Rusiei asupra portului Reni din Ucraina în noaptea de miercuri spre joi, potrivit Radio M
UE va continua să sprijine #Ucraina dacă Kievul refuză un acord de pace Trump - Putin, asigură Kaja Kallas
Uniunea Europeană va continua să sprijine Ucraina dacă aceasta refuză termenii vreunui acord de pace convenit de Rusia și SUA, a declarat joi șefa diplomației europene Kaja Kallas, care a cerut implicarea UE și a Ucrainei în negocierile pentru un astfel de acord, anunțat separat de președinții american și rus, Donald Trump și Vladimir Putin, care au avut miercu
Ministrul apărării din #Ucraina la NATO: 'Continuăm, suntem puternici, suntem capabili, vom obține rezultate'
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a dat asigurări joi, la reuniunea miniștrilor apărării de la Bruxelles, că Ucraina continuă, este puternică, capabilă și că va obține rezultate. 'Astăzi (joi - n.r.) ne vom continua discuțiile. NATO preia asistența noastră pe
Reacții internaționale după convorbirea telefonică dintre președinții Trump și Putin
Convorbirea telefonică de miercuri, de mai bine de o oră și jumătate, dintre președinții american Donald Trump și rus Vladimir Putin, în care cei doi șefi de stat au convenit să înceapă negocieri 'imediate' cu privire la Ucraina, a provocat un val de reacții internaționale, transmit joi agențiile de presă. Dacă țări precum China s-au limitat să sa
Negocierile pentru pace în #Ucraina trebuie să includă Kievul și Europa, subliniază șeful diplomației ucrainene
Ucraina și Europa nu ar trebui să fie excluse din viitoarele negocieri de pace asupra războiului din Ucraina, a declarat ministrul de externe ucrainean Andrii Sîbiga într-un interviu pentru cotidianul francez Le Monde, publicat joi, informează Reuters. Liderii europeni se străduiesc să obțină un loc la masa negocierilor pentru pace
Oficial ungar: Liderii ucraineni nu au negat în mod clar finanțarea de activități împotriva guvernului ungar
Liderii ucraineni nu au negat în mod clar finanțarea de activități împotriva guvernului ungar, dar nu au dat detalii și s-au angajat să ofere clarificări la o dată ulterioară, a declarat joi pe postul public M1 un înalt oficial ungar, relatează MTI. Levente Magyar, secretar de stat și viceministru de externe, s-a întors