Rusia pregătește o delegație pentru discuțiile cu SUA despre #Ucraina luând în considerare 'experiența' Minskului (Kremlinul)

Rusia a început să formeze un grup de negociere pentru discuțiile cu SUA, inclusiv cu privire la războiul din Ucraina, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de The Kyiv Independent.
Președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Donald Trump au convenit în timpul discuției telefonice din ajun să își instruiască consilierii să pregătească imediat o întâlnire tete-a-tete, a afirmat Peskov, adăugând că Moscova va lua în considerare experiența acordurilor de la Minsk la negocierile viitoare.
'Bineînțeles, experiența acordurilor de la Minsk este foarte elocventă și vom lua întotdeauna în considerare această experiență în toți pașii următori', a spus el.
Acordurile de la Minsk semnate în 2014 și 2015 în format de patru - Rusia, Ucraina, Franța și Germania - după ofensivele militare ruse în regiunea Donbas din Ucraina nu au reușit să aducă însă o pace durabilă.
Moscova a încălcat termenii acestora acordurile, folosindu-le ca pârghie pentru a obține o mai mare autonomie pentru teritoriile ocupate de Rusia și menținându-și în același timp influența asupra întregii Ucraine, amintește publicația ucraineană citată.
Peskov a mai spus că Rusia nu a stabilit încă ce țări ar putea participa la eventualele discuții și a confirmat că nu a existat niciun contact cu națiunile europene pe această temă.
'Deocamdată, nu există nicio viziune privind formatul unui posibil dialog sau proces de negociere', a spus el. 'În ceea ce privește participarea Europei, din nou, nu există încă o viziune asupra formatului unui posibil proces de negociere, este prea devreme pentru a vorbi despre asta', a reiterat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de Interfax.
Pe 12 februarie, președintele american a avut convorbiri telefonice separate cu președintele rus, iar apoi cu cel ucrainean, afirmând ulterior că ambii lideri 'doresc să oprească moartea a milioane de oameni în războiul Rusia - Ucraina'.
Zelenski și Trump au convenit să înceapă să lucreze pentru a pune capăt războiului, potrivit șefului cancelariei prezidențiale ucrainene, Andrii Iermak.
Donald Trump a sugerat ulterior că Arabia Saudită ar putea găzdui o viitoare întâlnire a sa cu Vladimir Putin în cadrul eforturilor de a negocia încetarea războiului. Kremlinul nu a confirmat și nici nu a infirmat sugestia președintelui american, afirmând că cei doi șefi de stat au convenit să continue contactele. Rămâne neclar în ce măsură Ucraina va fi implicată în aceste discuții, notează The Kyiv Independent.
Întrebat de un reporter dacă Ucraina va fi un partener egal în negocierile de pace, Trump a răspuns miercuri seara: 'Este o întrebare interesantă' și a părut să se gândească cu atenție după care a dat următorul răspuns: 'Am spus că nu a fost un război bun în care să intri', aparent îmbrățișând poziția președintelui Putin, conform căreia conflictul a fost declanșat din vina națiunii invadate brutal de către vecinul autoritar, comentează joi analistul Stephen Collinson de la CNN.
În cadrul conferinței de presă de joi, Peskov a refuzat să răspundă la întrebarea referitoare la cine a inițiat convorbirea telefonică dintre cei doi președinți și dacă aceasta a fost prima de la învestirea lui Donald Trump, remarcă la rândul său portalul RBC.ru.
'Toate cerințele Rusiei sunt bine cunoscute, iar Moscova are o poziție consecventă', a subliniat el. Peskov a explicat că partea rusă se așteaptă la o discuție cuprinzătoare a tuturor problemelor legate de securitatea în Europa, în special a celor care vizează Rusia. Putin cere Ucrainei cele patru regiuni ucrainene anexate de Rusia în toamna anului 2022 în Ucraina - Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie - și să renunțe la NATO, pe lângă diminuarea armatei și adoptarea limbii ruse ca limbă de stat.
Conținutul strategiei liderului de la Casa Albă rămâne opac, dar e perceptibilă graba cu care noul președinte american vrea să rezolve conflictul în Ucraina. După câștigurile constante ale armatei ruse pe câmpul de luptă, nu există nicio certitudine că liderul de la Kremlin este la fel de disperat pentru o soluționare rapidă ca Trump, care visează de mult timp la un Premiu Nobel pentru Pace, scrie analistul CNN.
După cum a declarat miercuri la Bruxelles secretarul american al apărării, Pete Hegseth, speranțele Ucrainei de a-și recâștiga toate teritoriile pierdute sunt nerealiste. Ceea ce ar putea apărea este o soluție asemănătoare cu împărțirea Germaniei după cel de-al Doilea Război Mondial: teritoriul ocupat de Rusia rămâne 'înghețat' sub controlul său, iar restul revine Ucrainei - de cealaltă parte a unei frontiere dure - care să rămână o democrație. Poate că acestei părți vestice a Ucrainei i se va permite să adere la Uniunea Europeană, așa cum s-a întâmplat odată cu Germania de Vest. Dar, de data aceasta, trupele americane nu vor fi acolo pentru a asigura libertatea.
'Poziția SUA cu privire la Ucraina, așa cum este articulată astăzi, nu ar trebui să surprindă pe nimeni în Europa: este exact ceea ce mi-au spus neoficial surse europene, pe canale secrete, în culise, timp de doi ani: Ucraina de Vest și Ucraina de Est, ca Germania de Vest și Germania de Est, dar în acest caz - UE da, NATO nu', a declarat pentru CNN Nicholas Dungan, fondator și CEO al CogitoPraxis, o companie de consultanță strategică din Haga.
Convorbirea amicală a președintelui american Donald Trump cu liderul rus Vladimir Putin, care a avut loc fără Ucraina și Europa, poate semnala că cei doi sunt gata să împartă din nou lumea în sfere de influență, concluzionează analistul CNN în comentariul său intitulat 'Relațiile SUA cu Europa nu vor mai fi niciodată la fel după conversația lui Trump cu Putin'.
O astfel de soluție ar evoca o crudă ironie istorică, în opinia acestui analist: Putin, care a urmărit cu disperare din postul său de ofițer KGB la Dresda dizolvarea Uniunii Sovietice, ar putea fi pe punctul de a crea o nouă Germanie de Est în Europa secolului XXI cu ajutorul Americii. AGERPRES/(AS-redactor: Lilia Traci, editor: Raluca-Elena Anghel, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Donald Trump a ales o cunoscută prezentatoare de la Fox News pentru postul de procuror interimar al Washingtonului
Președintele american Donald Trump a anunțat joi că a decis să o nominalizeze pe Jeanine Pirro, o cunoscută comentatoare de la canalul Fox News, în postul strategic de procuror al Washingtonului, după ce a fost nevoit să renunțe la candidatura ultraconservatorului Ed Martin, relatează AFP. Împătimit al televiziunii, Donald Trump și
#Ucraina anunță că a descoperit o rețea de spionaj ungară în regiunea Transcarpatia
Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a anunțat vineri că a arestat doi spioni ungari, presupuși membri ai unei ''rețele de informații militare'', în regiunea Transcarpatia din vestul Ucrainei, transmit AFP și Reuters. ''Pentru prima dată în istoria Ucrainei, SBU a demascat o rețea de informații militare u
Albania organizează duminică alegeri legislative considerate cruciale pentru aderarea la UE
Albania organizează duminică alegeri legislative, considerate esențiale pentru a evalua gradul de maturitate democratică a acestei țări din Balcani și pentru viitorul său european, relatează vineri AFP. Scrutinul inedit, întrucât pentru prima dat participă și diaspora, îl opune pe premierul în exercițiu Edi Rama inamicu
Reuniunea miniștrilor de externe ai UE de la Liov prilejuiește prima vizită în Ucraina a noului șef al diplomației germane
Noul ministru de externe german Johann Wadephul a început joi la Liov prima sa vizită în Ucraina de la preluarea, marți, a mandatului în fruntea diplomației germane, înaintea unei reuniuni informale a miniștrilor de externe ai UE prevăzută pentru vineri în orașul din vestul Ucrainei, informează dpa. Discuțiile de
Cancelarul german Merz discută la Bruxelles cu oficiali din UE și NATO
Noul cancelar german Friedrich Merz urmează să ajungă vineri la Bruxelles pentru discuții cu oficiali de cel mai înalt nivel ai Uniunii Europene și ai NATO, informează dpa. În cea de-a doua vizită în străinătate după ce și-a început mandatul săptămâna aceasta, Merz are programate întâlniri cu secretaru
Liderul nord-coreean a supervizat exerciții ce simulează contraatacuri nucleare împotriva Coreei de Sud și SUA
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat exerciții ce simulează contraatacuri nucleare contra Seulului și Washingtonului, au anunțat vineri media de stat, la o zi după teste balistice nord-coreene, informează AFP. Armata sud-coreeană a apreciat că testele de joi, care au implicat 'diferite tipuri' de rachete balistice cu rază scur
Joe Biden afirmă că își asumă responsabilitatea pentru revenirea lui Trump la Casa Albă
Fostul președinte american Joe Biden a afirmat joi că își asumă parțial responsabilitatea pentru realegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite, transmite DPA. ''Da, îmi asum, uite, eram în funcție și el a câștigat. Așadar, îmi asum responsabilitatea'', a spus Biden &i
MB: Noi sancțiuni împotriva 'flotei fantomă' a Rusiei
Guvernul britanic a anunțat vineri noi sancțiuni împotriva 'flotei fantomă' folosită de Rusia pentru a exporta petrol și gaze, înaintea unei reuniuni a țărilor nord-europene pe probleme de apărare la Oslo, relatează AFP. Aceste noi sancțiuni vizează 'până la 100 de petroliere', care au transportat petrol &icir
Israelul dorește 'să ajute' Ecuadorul în lupta sa împotriva traficanților de droguri, afirmă Noboa
Președinte reales recent al Ecuadorului, Daniel Noboa, a afirmat joi într-un interviu acordat AFP că Israelul dorește să 'ajute' Quito în domeniul informațiilor pentru lupta sa împotriva cartelurilor de droguri care devalizează țara sud-americană. Considerată cândva un paradis de pace într-o regiune tulbur
Conflictul dintre India și Pakistan 'nu este în esență problema' Statelor Unite, afirmă JD Vance
Vicepreședintele american JD Vance a afirmat joi că conflictul dintre India și Pakistan, 'în esență, nu este problema' Statelor Unite, pledând în același timp pentru 'dezescaladare', scrie AFP. 'Ceea ce putem face este să-i încurajăm la dezescaladare, dar nu ne vom implica într-un război care,
Provocările care îl așteaptă pe noul Papă Leon al XIV-lea
După cum spun cardinalii, joi a fost ales succesorul lui Petru, nu al lui Francisc, dar noul Papă, americanul Robert Francis Prevost, care s-a decis pentru numele pontifical de Leon al XIV-lea, va trebui să abordeze mai multe probleme pe care suveranul pontiful argentinian le-a lăsat în suspensie, comentează EFE, care trece în revistă provocările cu care
Trump susține eforturile europene pentru o 'pace durabilă' în #Ucraina (Berlin)
Președintele american, Donald Trump, l-a asigurat pe noul cancelar german, Friedrich Merz, într-o discuție telefonică joi, că susține eforturile europene 'în vederea unei păci durabile' în Ucraina, a afirmat un purtător de cuvânt al guvernului german, citat de AFP. Donald 'Trump a declarat că va sprijini fer
Merz l-a asigurat pe Zelenski de sprijinul continuu al Germaniei
Noul cancelar german, Friedrich Merz (conservator), a discutat joi la telefon cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și l-a asigurat de sprijinul continuu al Germaniei în războiul cu Rusia, notează AFP. 'Cancelarul federal a reafirmat solidaritatea Germaniei cu Ucraina care poate conta pe sprijinul noului guvern german',
UPDATE Trump cere un armistiţiu de 30 de zile în #Ucraina
Președintele american, Donald Trump, a lansat joi un apel pe rețeaua sa Truth Social la 'o încetare necondiționată a focului de 30 zile' în Ucraina, transmite AFP. Atât Rusia, cât și Ucraina 'vor fi trase la răspundere', iar 'dacă încetarea focului nu este respectată, Statele Unite și parteneri
Leon al XIV-lea, unul dintre cele mai adoptate nume pontificale din istoria Bisericii Catolice
Cardinalul american Robert Francis Prevost, ales joi papă pentru a-i urma defunctului suveran pontif Francisc, a ales pentru pontificatul său numele de Leon al XIV-lea, unul dintre cele mai adoptate în istoria Bisericii Catolice, informează EFE. Numele cele mai folosite de papi de la Sf. Petru încoace au fost, în această ordi