Rusia și Iranul își consolidează alianța printr-un pact strategic
Președintele rus Vladimir Putin și omologul său iranian Masoud Pezeshkian au semnat vineri, la Kremlin, un acord de partneriat strategic ce întărește în special 'cooperarea lor militară' în cadrul unei alianțe dorite a fi o contrapondere la orice 'dictat' din partea Occidentului, relatează AFP.
Supuse unor grele sancțiuni internaționale care le afectează economiile, Rusia și Iranul au înregistrat o apropiere accelerată în ultimii ani, în special după invazia rusă în Ucraina.
Cele două țări au înregistrat în decembrie un eșec comun și o pierdere a influenței în Siria, odată cu fuga din țară a aliatului lor, președintele Bashar al-Assad.
'Acordul de parteneriat strategic global', semnat vineri de Putin și Pezeshkian, este un pact care acoperă numeroase domenii.
Este vorba de un text 'cu obiective ambițioase', a afirmat președintele Putin, adăugând că Moscova și Teheranul se opun împreună 'oricărui dictat venit din exterior'.
'Țările noastre apără cu fermitate principiile primatului dreptului internațional, principiile suveranității și neamestecului în treburile interne și se opun cu hotărâre oricărui dictat din exterior', a afirmat președintele Vladimir Putin în conferința de presă comună cu omologul său iranian Masud Pezeshkian, care a urmat ceremoniei de semnare a documentului.
Ceremonia semnării acestui acord a avut loc în Sala de Malachit a Kremlinului, după mai multe ore de negocieri între delegațiile celor două țări.
'Țara noastră acordă o mare importanță consolidării în continuare a relațiilor de prietenie și bună vecinătate ruso-iraniene', a spus Vladimir Putin, subliniind că o astfel de cooperare se bazează pe egalitate și respect reciproc.
Liderul de la Kremlin, care a semnat acorduri similare cu China și Coreea de Nord în ultimii ani, s-a declarat mulțumit de rezultatul negocierilor cu Pezeshkian, care, în opinia sa, au avut loc într-o atmosferă constructivă.
El a subliniat că Moscova și Teheranul împărtășesc poziții comune cu privire la multe probleme internaționale, precum și în ceea ce privește sancțiunile unilaterale occidentale, și a evidențiat creșterea comerțului bilateral, acordurile energetice și angajamentul Rusiei de a construi două noi reactoare la centrala nucleară Bushehr.
Rusia și Iranul au discutat despre furnizarea de gaze rusești, a mai spus liderul de la Kremlin. El a adăugat că, dacă acest proiect va fi pus în aplicare, livrările de gaze către Iran ar putea ajunge în cele din urmă la 55 de miliarde de metri cubi pe an, dar ar trebui să înceapă cu volume mici, de până la 2 miliarde de metri cubi.
În acest context, președintele iranian a indicat că mai sunt de rezolvat unele probleme tehnice în acest moment.
AFP notează că Rusia caută noi clienți pentru gazele sale după ce și-a pierdut rolul dominant pe piața europeană ca urmare a războiului pe care l-a declanșat în Ucraina, iar acordul de parteneriat strategic global ruso-iranian a fost semnat cu trei zile înainte de învestirea președintelui american Donald Trump.
Acordul prevede în special 'dezvoltarea cooperării militare' și susținerea reciprocă în fața 'amenințărilor în materie de securitate', potrivit conținutului acordului compus din 47 de articole publicat de Kremlin după semnare.
Potrivit documentului, dacă Rusia sau Iranul fac obiectul unei 'agresiuni', cealaltă țară nu va furniza niciun 'ajutor' țării agresoare, scrie AFP. Acest punct nu prevede ca țările semnatare să își acorde o asistență militară în astfel de situații.
Moscova a încheiat anul trecut cu Coreea de Nord un pact purtând aceeași denumire ce include o clauză de asistență reciprocă în caz de agresiune.
Șeful diplomației iraniene, Abbas Araghchi, citat de media ruse, afirmase în cursul săptămânii că tratatul cu Teheranul nu urmărește 'crearea unei alianțe militare' similare celei încheiate între Moscova și Phenian.
Coreea de Nord este acuzată de Kiev și de țările occidentale că a trimis soldați să lupte alături de armata rusă împotriva forțelor ucrainene. Moscova și Phenianul nu au confirmat, dar nici nu au dezmințit.
Teheranul este acuzat la rândul său de țările occidentale că furnizează drone explozive și rachete cu rază scurtă de acțiune Rusiei, ajutând astfel armata rusă în Ucraina. Aceste acuzații sunt respinse de Iran.
Cele două țări, care au o poziție ostilă față de Occident, intenționează să desfășoare exerciții militare comune și diverse proceduri 'cu scopul dezvoltării cooperării militare', dar asigură că noul lor acord nu este îndreptat împotriva unor terțe țări.
Vorbind alături de Vladimir Putin în conferința de presă comună de la Kremlin, președintele iranian Masud Pezeshkian a făcut apel la 'o reglementare politică' a conflictului în Ucraina, care durează de aproape trei ani.
'Ostilitățile și războiul nu sunt soluția problemei', a spus el, potrivit unei traduceri în limba rusă a declarațiilor sale. 'Ne pronunțăm așadar pentru o reglementare politică între Rusia și Ucraina', a afirmat Pezeshkian.
Relațiile dintre Rusia și Iran s-au consolidat în ultimii ani, în special în contextul războiului din Ucraina, unde Moscova este sprijinită de Teheran, care ar fi furnizat drone și chiar rachete părții ruse, potrivit Occidentului.
'Iranul și Rusia, conștiente de responsabilitatea lor istorică, construiesc o nouă ordine', a scris șeful diplomației iraniene într-un articol publicat în cursul săptămânii de agenția de presă rusă RIA Novosti. El a afirmat că este vorba de a înlocui 'hegemonia' - subînțelegându-se cea occidentală - prin 'cooperare'. AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci, editor: Raluca-Elena Anghel, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Rusia: Incendiu la un centru industrial din vestul țării în urma unui atac cu drone ucrainene
Un atac cu drone ucrainene a provocat vineri un incendiu la un sit industrial din Liudinovo, oraș din vestul Rusiei aflat la 170 de kilometri de frontieră, au raportat autoritățile, notează AFP. 'În urma unui atac cu drone la Liudinovo, a izbucnit un incendiu în vecinătatea unei întreprinderi industriale', a declarat
Scurgeri de documente legate de planurile israeliene împotriva Iranului: Un analist al CIA pledează vinovat
Un analist al CIA, principala agenție americană de informații, arestat în ancheta privind publicarea în octombrie a unor documente clasificate referitoare la planurile Israelului de a lovi Iranul, a pledat vineri vinovat în fața unui tribunal federal, notează AFP. Asif Rahman, în post pentru CIA în străinătate, a
Avocați ai lui Navalnîi condamnați în Rusia: Washingtonul denunță o încercare de a reprima orice disidență
Statele Unite au condamnat vineri încarcerarea de către Rusia a trei membri ai echipei de avocați ai fostului lider al opoziției ruse Aleksei Navalnîi, apreciind că este o nouă încercare a Moscovei de a eradica disidența, relatează AFP. 'Acesta este încă un nou exemplu al persecuției avocaților apărării de către Kre
Patronul TikTok îi mulțumește lui Trump pentru 'angajamentul său de a găsi o soluție' privind aplicația
'Vreau să-i mulțumesc președintelui Trump pentru angajamentul său de a colabora cu noi pentru a găsi o soluție care să permită TikTok să rămână disponibilă în Statele Unite', a declarat vineri Shou Chew, șeful aplicației, într-un videoclip privind platforma, relatează AFP.
Israel: Consiliul de miniștri se reunește pentru a vota acordul de încetare a focului în Gaza (premier)
Consiliul de miniștri israelian s-a reunit vineri seara pentru a vota acordul de încetare a focului în Gaza, a declarat biroul primului ministru, la câteva ore după ce cabinetul de securitate a dat undă verde acordului, relatează AFP. Purtătorul de cuvânt al biroului premierului israelian Benjamin Netanyahu, Omar Dostri, a confirmat că
Trump 2.0/ Viitorul președinte va folosi Biblia sa și pe cea a lui Abraham Lincoln la depunerea jurământului
Președintele ales al SUA, Donald Trump, va folosi din nou propria sa Biblie la inaugurarea ce va avea loc de luni, dar și Biblia lui Lincoln, un exemplar cunoscut sub acest nume întrucât a fost Biblia folosită de cel de-al 16-lea președinte al SUA, Abraham Lincoln, a anunțat vineri echipa de tranziție, relatează agenția EFE. Liderul republican a fo
Președinția Republicii Moldova răspunde acuzațiilor liderului de la Tiraspol: 'Distorsionați realitatea!'
Chișinăul nu se opune și niciodată nu s-a opus livrărilor de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului, în condițiile legale existente, a reacționat vineri președinția Republicii Moldova, după ce liderul separatist transnistrean, Vadim Krasnoselski, întors recent de la Moscova, a acuzat autoritățile de la Chișinău că ar împiedica livrarea gazelor natu
Coreea de Sud: Anchetatorii au cerut arestarea oficială a președintelui suspendat Yoon
Președintele suspendat al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a refuzat din nou vineri să se prezinte pentru a fi interogat, în a treia sa zi de detenție, când anchetatorii au cerut să fie plasat oficial în stare de arest, a transmis agenția Yonhap, preluată de dpa. Yoon a comunicat prin avocatul său că și-a formulat deja în detaliu p
Șefa diplomației UE cere prelungirea sancțiunilor contra Rusiei, tergiversată de Ungaria în așteptarea opiniei lui Trump
Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a declarat vineri că nu există niciun motiv pentru a renunța la sancțiunile împotriva Rusiei, în timp ce Ungaria întârzie prelungirea acestora în așteptarea instalării lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA și a unei opinii din partea acestuia cu privire la respectivele sancțiuni, relatează
Trump 2.0/ Ceremonia de inaugurare va fi mutată în interior din cauza frigului
Ceremonia de inaugurare a președintelui ales al SUA, Donald Trump, va fi mutată în interior, întrucât prognoza meteo pentru luni la Washington indică temperaturi foarte scăzute, a anunțat vineri presa americană, informație confirmată și de viitorul președinte, transmite Reuters. Prin urmare, depunerea jurământului, care ar fi trebuit să
Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski avertizează că Europa se află 'sub asaltul Rusiei'
Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat vineri că Europa se află 'sub asaltul Rusiei', cu atacuri hibride ce variază de la crime politice și război cibernetic până la acte de sabotaj și incendieri, relatează dpa. În cadrul unei conferințe de presă la Berlin, Sikorski a afirmat că mandatul Poloniei la președinția rotativă
Donald Trump afirmă că are nevoie de timp pentru a decide ce se va întâmpla cu TikTok în SUA
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a transmis vineri că va lua o decizie cu privire la TikTok, dar are nevoie de ceva timp pentru a analiza situația, după ce Curtea Supremă a SUA a aprobat intrarea în
Trump 2.0/Granița de sud, 'amenințarea nr. 1' la adresa securității SUA, afirmă un ministru desemnat de Trump
'Amenințarea numărul 1 la adresa securității noastre interne este granița de sud' cu Mexicul, a declarat vineri Kristi Noem, nominalizată de președintele ales al SUA Donald Trump ca secretar al Departamentului Securității Interne, responsabil în special cu controlul imigrației, relatează AFP. 'Granița de sud nu este sigură astăzi, dar î
Curtea Supremă americană a validat legea care amenință TikTok cu interzicerea în SUA
Curtea Supremă a SUA a aprobat vineri intrarea în vigoare a unei legi care amenință cu interzicerea iminentă pe teritoriul american a popularei rețele de socializare TikTok, dacă societatea chineză care o deține nu vinde aplicația pentru SUA până pe 19 ianuarie, relatează agențiile AFP și EFE. 'Nu există nicio îndoială că, pentru peste 17