Migraţia către Uniunea Europeană: date cheie

Platforma media ednHUB a publicat la 9 decembrie un articol amplu ce conţine date importante despre fenomenul migraţiei către Uniunea Europeană. Articolul a fost realizat în colaborare de şase agenţii de presă.
- Cum este măsurată migraţia? -
Statele membre ale UE sunt obligate să adere la definiţiile şi termenii conveniţi astfel încât informaţiile despre migraţie să poată fi comparate la nivel internaţional.
Eurostat produce date privind migraţia netă pentru UE folosind o metodă numită ''migraţie netă plus ajustare statistică'', care măsoară diferenţa între schimbările în populaţia totală şi schimbarea naturală (diferenţa între naşteri şi decese într-un an dat).
Foto: (c) Antonio SEMPERE / AFP
- Migrant, refugiat, solicitant de azil - ce înseamnă aceşti termeni? -
Pentru a evita confuziile, iată o scurtă definiţie a diferiţilor termeni:
* Un refugiat este o persoană care fuge de persecuţii şi este protejată în conformitate cu dreptul internaţional.
* Solicitanţii de azil sunt persoane care au cerut protecţie, dar al căror statut de refugiat nu a fost decis.
* Migranţii sunt persoane care au trecut frontiere în căutarea unui loc de muncă, pentru reunificarea familiei sau alte motive. Totuşi, nu există nicio definiţie juridică a acestui termen.
Termenii ''migrant'' şi ''imigrant'' sunt adesea utilizaţi în mod interschimbabil, ceea ce poate conduce la confuzii. "Migrant" este un termen generic ce acoperă toate persoanele care îşi schimbă locul de rezidenţă, indiferent de durată, dorinţă sau destinaţie. "Imigrant" se referă în mod specific la o persoană care se mută într-o ţară nouă pentru a sta acolo permanent.
Folosirea inexactă a acestor termeni poate fi problematică, întrucât măsurile politice afectează grupuri diferite de persoane în funcţie de definiţia folosită.
- Ce reguli de azil se aplică Uniunii Europene? -
După ani de dispute, statele membre ale UE au aprobat în mai 2024 reguli mai stricte privind dreptul de azil.
Elementele cheie includ procedurile rapide privind azilul la frontierele externe şi sprijin suplimentar pentru ţările UE unde sosesc în mod special numeroşi solicitanţi de azil. Reforma include, de asemenea, tratament semnificativ mai dur faţă de persoanele din ţări care sunt considerate ''sigure''.
Totuşi, o ţară terţă poate fi clasificată ca sigură dacă ea îndeplineşte o listă strictă de criterii. Statele membre UE au termen până în 2026 să pună în aplicare noile reglementări privind azilul.
Foto: (c) Sakis MITROLIDIS / AFP
- Câţi oameni vin în UE? -
Potrivit celor mai recente date oficiale, 5,1 milioane de oameni au imigrat în UE dinspre ţări non-UE în 2022.
Acesta a fost un salt mare faţă de 2,4 milioane în 2021. Creşterea drastică a fost în principal cauzată de oamenii care fugeau de războiul din Ucraina.
Germania a cunoscut cel mai mare aflux, cu 1,6 milioane de persoane care au intrat în ţară în 2022. Ea a fost urmată de Spania (860.000), Italia (334.000), Republica Cehă (330.000) şi Franţa (317.000).
- Câţi oameni au migrat în EU? -
Fiecare cetăţean UE are dreptul de a intra în altă ţară UE fără viză. În 2022, aproximativ 1,5 milioane de cetăţeni UE s-au mutat dintr-o ţară UE în alta. Acest număr a fost de 1,4 milioane în 2021 şi de 1,2 milioane în 2020.
În special Germania a fost populară printre aceşti cetăţeni (340.246 sau 22,8%), fiind urmată de Spania (147.780 sau 9,9%), România (114.516 sau 7,7%), Franţa (114.454 sau 7,66%) şi Olanda (113.165 sau 7,6%).
România a fost ţara cu cei mai mulţi cetăţeni în alte ţări UE (3,1 milioane sau 24%). Ea a fost urmată de Polonia şi Italia (1,5 milioane sau 11% fiecare).
Foto: (c) Wojtek RADWANSKI / AFP
- Ce ţări din UE au cea mai mare proporţie de non-cetăţeni? -
Luxemburg are cea mai ridicată proporţie de cetăţeni cu o naţionalitate diferită (50,4%), urmat de Malta (28,3%) şi Cipru (22,7%).
România (2,8%), Bulgaria (2,6%) şi Polonia (2,5%) au cea mai mică proporţie de străini.
- De ce sunt oamenii atraşi de UE? -
Permisele de şedere pentru cetăţenii non-UE sunt în primul rând pentru trei scopuri: muncă (36%), reunificarea familiei (26%) şi studii/educaţie (13%).
În total, aproape 3,5 milioane de permise de primă şedere au fost eliberate în 2022. Cea mai mare proporţie a provenit din Ucraina (11%), Belarus (9%) şi India (5%).
- Ce opinie au cetăţenii UE despre migraţia ilegală? -
Patru din zece cetăţeni UE consideră că migraţia ilegală este o provocare majoră. În Cipru (64%), Republica Cehă (54%), Slovenia (52%), Croaţia (51%), Polonia (51%), Portugalia (50%), Austria (48%), Lituania (48%) şi Grecia (46%) oamenii sunt în special critici şi consideră migraţia ilegală drept o problemă majoră pentru UE.
- Cine protejează graniţele externe ale UE? -
Agenţia UE pentru frontiere şi garda de coastă (Frontex) este responsabilă pentru protejarea frontierelor externe. Frontex este însărcinată cu combaterea infracţionalităţii transfrontaliere şi a traficului de persoane, însă organizaţiile pentru drepturile omului au acuzat-o că nu protejează în mod adecvat drepturile solicitanţilor de azil.
Foto: (c) ARIS MESSINIS / EPA
- Câte persoane solicită azil în UE? -
În 2023, peste 1 milion de persoane au solicitat protecţie în UE.
- Care sunt principalele ţări de origine ale solicitanţilor de azil? -
Aceste cifre variază pentru fiecare ţară UE.
Siria a fost cea mai comună ţară de origine pentru persoanele care solicită azil în Germania şi în alte nouă state membre UE în 2023.
- Care sunt principalele rute pentru migraţia ilegală către UE? -
Această hartă animată arată principalele rute ale migraţiei către UE, pe baza datelor de la Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (IOM) cu privire la incidentele raportate de decese şi dispariţii de migranţi, din 2014 până în 2024.
Verde - Ruta Mediteranei Centrale, din ţări din Africa de Nord, precum Libia şi Tunisia, prin Marea Mediterană spre Italia sau Malta.
Portocaliu - Ruta Mediteranei de Est, din Etiopia, Sudan şi Egipt către Turcia şi Grecia, adesea prin Marea Egee.
Albastru - Ruta Mediteranei de Vest, din Maroc sau Algeria către Spania, fie pe mare către Spania continentală, fie prin enclavele spaniole Ceuta şi Melilla din Africa de Nord.
Galben - Ruta Balcanilor de Vest, din Grecia spre Europa de Vest, prin Macedonia de Nord, Serbia, Bosnia-Herţegovina, uneori şi prin Ungaria sau Croaţia.
Roz - Ruta Atlanticului din Africa de Vest, incluzând Senegal, Gambia şi Mali, către Insulele Canare, care aparţin Spaniei şi, prin urmare, UE.
Alb - Altele
Surse: AFP, IOM, NASA
- Care sunt ţările UE care au primit cei mai mulţi refugiaţi din Ucraina? -
Protecţia temporară este un mecanism de urgenţă pe care UE îl poate activa în cazul unui aflux extrem de mare de refugiaţi.
Acesta a fost declanşat în 2022 ca răspuns la invazia rusă din Ucraina şi este valabil până în martie 2026.
Protecţia temporară înseamnă un drept de şedere, acces la piaţa muncii şi la locuinţă, îngrijire medicală, asistenţă socială şi, pentru copii, acces la educaţie.
Standarde minime au fost stabilite de UE, însă nivelul de sprijin poate varia de la ţară la ţară.
În raport cu propria populaţie, următoarele ţări au primit cea mai mare proporţie de refugiaţi din Ucraina: Republica Cehă (35 la 1 000 de locuitori), Lituania (28), Polonia (27), Letonia şi Estonia (25), Slovacia (23).
- Câte returnări au avut loc? -
Aproape 500 000 de cetăţeni din afara UE au fost somaţi să părăsească ţara în 2023, dar mult mai puţini au fost efectiv expulzaţi, însă cifrele variază în funcţie de statul membru.
Această fişă informativă a fost elaborată în cadrul unui proiect comun de cercetare de către şase agenţii de presă (AFP, AGERPRES, ANP, ANSA, DPA & TT) pentru European Data News Hub.
Cele şase agenţii au colaborat îndeaproape pentru a colecta informaţii privind parametrii-cheie, principalele rute ale migranţilor către Europa şi atitudinea cetăţenilor UE din fiecare dintre cele 27 de state membre faţă de migraţia ilegală.
* Sursa foto din deschidere: https://ednh.news
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
#Ucraina: Kievul, sub atacul prelungit al dronelor ruse (armata ucraineană)
Capitala ucraineană Kiev a fost supusă unui atac susținut cu drone ruse duminică dimineața, a anunțat armata ucraineană, informează Reuters. La mai bine de patru ore după ce forțele aeriene ale Ucrainei au emis alerte de raid aerian la miezul nopții de sâmbătă spre duminică pentru Kiev și cea mai mare parte a estului Ucrainei, zeci de dr
Israel: Armata afirmă că a interceptat o rachetă lansată din Yemen
Armata israeliană a anunțat duminică dimineață că a interceptat o rachetă lansată din Yemen, unde rebelii houthi vizează în mod regulat teritoriul israelian, relatează AFP. 'În urma sirenelor care au sunat recent în mai multe zone din Israel, o rachetă lansată din Yemen a fost interceptată', a informat armata pe contu
Siria: Puterea dă 10 zile grupărilor armate pentru a se alătura forțelor sale
Ministrul sirian al apărării, Murhaf Abu Qasra, a acordat sâmbătă un termen de 10 zile grupărilor armate pentru a se alătura forțelor țării, aceasta fiind cea mai recentă încercare de a unifica rândurile după înlăturarea lui Bashar al-Assad, notează AFP. După ce l-a răsturnat pe Bashar al-Assad în decembrie anul t
Regatul Unit va încheia un 'acord' cu UE în zilele următoare (Downing Street)
Premierul britanic Keir Starmer se pregătește să încheie în următoarele zile un nou 'acord' multisectorial cu UE menit să strângă legăturile cu europenii la cinci ani după Brexit, a anunțat sâmbătă Downing Street, înaintea unui summit fără precedent luni la Londra, notează AFP. Acest acord, ale cărui detal
Serbia: Președintele Vucic afirmă că a 'terminat' cu revendicările studenților
Belgrad, 17 mai /Agerpres/ - Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat sâmbătă, în cursul unui miting în fața partizanilor săi, că a 'terminat' cu cererea studenților de alegeri anticipate, notează AFP. Serbia este zguduită de luni de zile de manifestații în întreaga țară conduse de studenți. Furia mocnea, iar mo
Serbia: Președintele Vucic afirmă că a 'terminat' cu revendicările studenților
Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat sâmbătă, în cursul unui miting în fața partizanilor săi, că a 'terminat' cu cererea studenților de alegeri anticipate, notează AFP. Serbia este zguduită de luni de zile de manifestații în întreaga țară conduse de studenți. Furia mocnea, iar moartea a 16 p
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supravegheat exerciții aeriene, solicitând o pregătire militară sporită
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supravegheat exerciții ale forțelor aeriene și a subliniat necesitatea intensificării de către întreaga armată a pregătirii pentru război, a raportat sâmbătă presa de stat locală, transmite Reuters. Kim, care joi a inspectat exerciții de luptă ale avioanelor de vânătoare și pe cele de atac a
Donald Trump anunță că va discuta luni telefonic cu Vladimir Putin despre războiul din #Ucraina
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat sâmbătă că îl va suna luni pe omologul său rus, Vladimir Putin, și apoi pe cel ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a negocia sfârșitul războiului din Ucraina, informează EFE și AFP. 'Sperăm că va fi o zi productivă, că se va declara o încetare a focului și că ac
Sancțiunile americane vor fi ridicate în viitorul apropiat, estimează președintele turc Recep Tayyip Erdogan
Sancțiunile americane împotriva sectorului de apărare din Turcia s-au relaxat sub președinția lui Donald Trump și ridicarea lor este probabilă, a estimat sâmbătă președintele turc Recep Tayyip Erdogan, informează AFP. 'Putem afirma cu ușurință că există o relaxare' a sancțiunilor, a afirmat el în fața jurnaliștilor &i
Hamas anunță noi negocieri indirecte cu Israelul în curs la Doha
Un înalt responsabil al Hamas a declarat sâmbătă că un nou ciclu de negocieri indirecte cu Israelul, destinat să pună capăt războiului din Fâșia Gaza, a început la Doha, transmite AFP. 'Acest ciclu de negocieri a început fără nicio condiție prealabilă din partea ambelor părți, iar negocierile sunt deschise pen
#Ucraina spune că Rusia a folosit discuțiile de la Istanbul pentru a 'simula' un proces de pace și a câștiga timp
Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiga, a declarat sâmbătă că Rusia a folosit negocierile de vineri de la Istanbul pentru a 'simula' un proces de pace, a câștiga timp și a amâna aprobarea unor noi sancțiuni internaționale din partea Occidentului, informează EFE. 'Din perspectiva rusă, Putin a folosit
Lavrov și Rubio se declară dispuși să continue să lucreze pentru a obține pacea în #Ucraina
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și secretarul de stat american, Marco Rubio, au subliniat sâmbătă, într-un apel telefonic, disponibilitatea de a continua să colaboreze pentru a atinge pacea în Ucraina, transmite EFE. 'Rubio a perceput cu satisfacție acordurile privind schimbul de prizonieri de război și prezenta
Summitul Ligii Arabe de la Bagdad: Participanții au cerut o încetare imediată a războiului din Fâșia Gaza
Liderii țărilor arabe, reuniți sâmbătă, la Bagdad, în cadrul celei de-a 34-a ediții a summitului Ligii Arabe, au cerut sâmbătă o încetare imediată a războiului din Fâșia Gaza, acuzând Israelul că încearcă să îi alunge pe palestinieni din enclavă, după ce și-a intensificat campania de bombardamente, informează Reuters.
Președintele Vladimir Putin anunță că va găzdui primul summit ruso-arab în luna octombrie
Președintele rus, Vladimir Putin, i-a invitat sâmbătă pe toți liderii țărilor care fac parte din Liga Statelor Arabe să participe la primul summit ruso-arab, pe care îl va găzdui pe 15 octombrie, informează EFE și Reuters. 'Aș dori să invit toți conducătorii statelor uniunii, împreună cu secretarul general al Ligii, să ac
Erdogan: Întâlnirea dintre #Ucraina și Rusia de la Istanbul, 'extrem de importantă' pentru a pune capăt războiului
Primele discuții directe de pace din 2022 între Rusia și Ucraina, desfășurate vineri la Istanbul, au fost 'extrem de importante' pentru a face progrese către încheierea războiului, a declarat sâmbătă președintele turc Recep Tayyip Erdogan, informează AFP. 'Reunirea delegațiilor din ambele țări la Istanbul este ext