Rusia, prima putere nucleară imprevizibilă a lumii (analiza AFP)

Toate estimările plasează Rusia în fruntea plutonului puterilor nucleare mondiale şi analiştii se îngrijorează cu privire la realitatea doctrinei sale: în centrul atenţiei sunt arsenalul nuclear, organizarea sa şi temerile care îl înconjoară, notează France Presse într-o amplă analiză luni.
Cifrele sunt indiscutabile şi de necontestat: Rusia este puterea dotată cu cel mai mare număr de ogive nucleare, chiar dacă SUA dispun de un număr superior de ogive desfăşurate, adică utilizabile foarte rapid.
Potrivit Institutului internaţional de cercetare pentru pace de la Stockholm (SIPRI), Rusia afişează 6.255 ogive nucleare faţă de cele 5.550 ale SUA. Alte puteri nucleare nu sunt de aceeaşi categorie. China, a treia putere nucleară mondială, nu dispune decât de 350 de ogive, iar Franţa de 290.
Aceste cifre nu sunt totuşi decât estimative. Arsenalele aşa-zis nestrategice sunt deosebit de dificil de evaluat, în special pentru că cele mai multe sunt utilizabile prin lansatoare la fel de capabile să poarte şi o încărcătură convenţională.
Potrivit Campaniei internaţionale pentru abolirea armei nucleare (ICAN), laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2017, Rusia a cheltuit în 2020 circa opt miliarde de dolari pentru "fabricarea şi întreţinerea forţelor sale nucleare".
Cine ordonă declanşarea atacului nuclear? Preşedintele, în virtutea Constituţiei, dar transmiterea ordinului şi autentificarea lui trec pe la ministrul apărării şi şeful Statului Major, respectiv Serghei Şoigu şi mâna sa dreaptă, Valeri Gherasimov.
Putin "are autoritatea de a declanşa", comentează pentru AFP Pavel Podvig, expert rus independent. "Nu se ştie nimic în ce măsură alţii pot face parte din acest proces. Ei nu se pot opune prin veto, dar există o anumită formă de colegialitate".
Scenariul catastrofal rămâne deci complex şi de luat în calcul. Preşedintele nu dispune de un buton pe biroul său, procesul nu are nimic automat şi rămâne imposibil de prevăzut reacţia diferiţilor indivizi de la un capăt la altul al procedurii.
Aici intervine problema armatei ruse şi a gradului său de obedienţă, dacă Vladimir Putin îşi duce ţara spre haosul nuclear, potrivit AFP.
"Nu sunt sigur că întreaga armată îl susţine pe Putin. Militarii nu sunt nici nebuni, nici fanatici. Dar nu putem ghici dacă armata va executa un ordin de a utiliza arma nucleară", asigură Pavel Luzin, expert al armatei ruse care lucrează la Moscova pentru think tank-ul Riddle.
Numeroşi analişti occidentali afirmă că Vladimir Putin are mai mult de pierdut decât de câştigat din invazia în Ucraina. Şi unii sugerează că nişte responsabili ruşi ar putea să aibă rezerve ei înşişi asupra acestei "operaţiuni speciale".
"Nu cred că elita militară rusă se va bucura de o utilizare nucleară limitată în Ucraina sau în legătură cu Ucraina", a notat pe Twitter luni Kristin Ven Bruusgaard, de la Centrul pentru cooperare şi securitate internaţională (CISAC) al Universităţii din Stanford.
"Dar cine îl va preveni pe Putin că acest lucru ar putea să nu funcţioneze de fapt - şi să fie la fel de perfect contraproductiv ca şi celelalte eforturi ale sale de a produce ceea ce caută?"
Într-un articol apărut joi în 'Bulletin of the Atomic Scientists', experţii Hans Kristensen şi Matt Korda amintesc că Vladimir Putin validase în 2020 o doctrină nucleară, cu patru cazuri care ar justifica utilizarea atacului: tiruri de rachete balistice împotriva Rusiei sau a unui aliat al acesteia, utilizarea unei arme nucleare de către un adversar, un atac împotriva unui sit de armament nuclear rusesc sau o agresiune care ar pune în pericol "existenţa însăşi a statului".
Dar îndoielile sunt reale cu privire la sinceritatea acestei doctrine. Rusia afirmă că şi-ar fi modernizat aproape 90% din arsenalul său, iar Vladimir Putin revendică necesitatea Rusiei de a ţine pasul cu "ritmul schimbării".
"Nu este Formula 1, este supersonică. Opreşte-te o secundă şi începi imediat să cazi", a spus liderul de la Kremlin, citat de doi experţi.
Ei adaugă că "responsabilii ruşi au făcut numeroase declaraţii care par să meargă dincolo de doctrina publicată". Modernizarea intensivă a arsenalului sugerează că aceasta "merge mai departe de descurajarea elementară şi spre strategii de luptă regionale şi chiar de arme destinate să provoace teroarea", notează AFP. AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci, editor: Mariana Ionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Citiţi şi:
VIDEO LIVE UPDATE Negocieri ruso-ucrainene la frontiera cu Belarus
LIVE UPDATE Ofensiva rusă împotriva capitalei ucrainene Kiev continuă
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Iranul este dispus să poarte tratative nucleare cu SUA
Iranul este fundamental dispus să reia tratativele nucleare cu SUA, a scris în rețeaua X ministrul de externe de la Teheran, Abbas Araghchi, care i-a cerut totuși președintelui american Donald Trump să își modereze tonul declarațiilor, transmite sâmbătă dpa. 'Dacă președintele Trump este sincer când spune că vrea un
Funeralii naționale în Iran pentru morții din războiul de 12 zile cu Israelul
În Iran au început sâmbătă dimineața funeralii naționale pentru circa 60 de comandanți militari cu funcții înalte și savanți din domeniul nuclear uciși în războiul de 12 zile cu Israelul, relatează AFP, care preia televiziunea de stat de la Teheran. 'Ceremonia de omagiere a martirilor a început oficial&#
Trump anunță sistarea negocierilor comerciale ale SUA cu Canada
Președintele american Donald Trump a anunțat vineri încetarea oricăror negocieri comerciale între Statele Unite și Canada, informează Reuters și AFP. Liderul de la Casa Albă a reacționat astfel la taxa canadiană pe servicii digitale, aplicată companiilor din domeniul tehnologiei, pe care a numit-o 'un atac direct și flagrant &i
Estonia notifică ONU că se retrage din tratatul de interzicere a minelor antipersonal
Ministerul de externe de la Tallinn a anunțat vineri seara că a notificat oficial ONU despre retragerea Estoniei din convenția internațională de interzicere a minelor antipersonal, transmite AFP. Estonia intenționează astfel să își întărească apărarea în fața amenințării Rusiei, după invazia forțelor ruse în Ucraina. Deci
Curtea Supremă a SUA le permite părinților să-și retragă copiii de la orele ce le prezintă povești cu personaje LGBT
Curtea Supremă a SUA a decis vineri că părinții își pot retrage copiii mici de la orele la care li se prezintă povești cu personaje LGBT, relatează agențiile Reuters și AFP. Decizia, care urmează unei plângeri formulate de părinți creștini și musulmani din statul Maryland, a fost adoptată de Curtea Supremă cu ajutorul voturilor cel
Apărare: Trump afirmă că Spania va face ce este necesar în legătură cu ținta NATO de 5% din PIB
Președintele american Donald Trump a declarat vineri că, în opinia sa, Spania va face ceea ce este necesar în legătură cu ținta NATO de 5% din produsul intern brut (PIB) pentru apărare, stabilită recent la Haga, transmite Reuters. Spania a fost reticentă să își asume un angajament față de acest nivel de cheltuieli.
Gaza: Secretarul general al ONU denunță sistemul ''militarizat'' de distribuire a ajutorului umanitar
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a afirmat vineri că operațiunea umanitară sprijinită de Statele Unite în Fâșia Gaza este ''în mod inerent nesigură'', și a denunțat noul sistem ''militarizat'' de distribuire a ajutorului umanitar în enclava palestiniană, transmit Reuters și AFP.
Curtea Supremă a SUA limitează posibilitățile judecătorilor de a bloca deciziile guvernului
Curtea Supremă a Statelor Unite a limitat vineri puterile judecătorilor de a bloca la nivel național deciziile guvernului federal de la Washington pe care le consideră ilegale, transmite AFP. Cu șase voturi ''pentru'' și trei ''împotrivă'', cea mai înaltă instanță americană, cu majoritate conservatoa
Estonia dorește să găzduiască avioane F-35 ale NATO cu capacitate nucleară
Estonia este dispusă să găzduiască avioane de luptă ale NATO capabile să transporte arme nucleare, a declarat vineri ministrul eston al apărării, Hannu Pevkur, intenție față de care Rusia a reacționat afirmând că o consideră o amenințare directă, relatează agențiile Reuters și EFE. Într-o declarație la postul public de televiziune
Putin afirmă că Moscova este pregătită pentru o nouă rundă de negocieri cu #Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat vineri că Rusia este pregătită să participe la o nouă rundă de negocieri cu Ucraina, data și locul întâlnirii nefiind deocamdată stabilite, informează Reuters. Aflat la Minsk, Putin a spus că există mari diferențe între propunerile prezentate de Kiev și Moscova la precedentele runde,
Regatul Unit și UE deblochează peste 30 de milioane de euro pentru repararea sarcofagului de la Cernobîl
Regatul Unit și Uniunea Europeană vor contribui cu peste 30 de milioane de euro pentru repararea sarcofagului fostei centrale nucleare ucrainene de la Cernobîl, care a fost lovit în februarie de o dronă, a anunțat vineri Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). În urma căderii dronei, ''anumite siste
Un general danez afirmă că nu îi pasă de planurile americane pentru Groenlanda (exclusivitate Reuters)
General-maiorul danez Soren Andersen, șeful Comandamentului Arctic al țării sale, a declarat miercuri într-un interviu pentru agenția Reuters că perspectiva preluării Groenlandei de către Statele Unite nu îl îngrijorează deloc. După ce a discutat săptămâna trecută cu generalul de aviație american Gregory Guillot, respon
Demisii în guvernul grec în urma unei investigații de fraudă cu fonduri europene
Ministrul grec al migrației și azilului, Makis Voridis, și trei viceminiștri din guvernul de centru-dreapta condus de premierul Kyriakos Mitsotakis au demisionat vineri după ce Parchetul European (EPPO) a sesizat o presupusă implicare a lor într-un caz de deturnare de fonduri agricole europene, relatează agenția EFE. Makis Voridis a fost
Rusia, bănuită de sabotaj după incendierea unor camioane ale armatei germane
Autoritățile germane au anunțat vineri lansarea unei anchete după incendierea intenționată a mai multor camioane ale armatei germane la Erfurt (centrul Germaniei), fiind evocate suspiciuni despre un posibil act de sabotaj din partea Rusiei, informează AFP și DPA. ''Nu putem spune cu certitudine cine se află în spatele acestui ate
Germania și Austria se opun creșterii substanțiale a bugetului multianual al UE
Cancelarul german Friedrich Merz și omologul său austriac Christian Stocker s-au pronunțat vineri împotriva extinderii semnificative a bugetului UE, în urma unei prime discuții privind viitorul cadru financiar multianual pe șapte ani care s-a desfășurat joi la summitul european, relatează agenția EFE ''Din punctul de vedere