logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Statul de drept: Comisia Europeană a decis să sesizeze Curtea de Justiţie a UE cu privire la noul regim disciplinar aplicabil judecătorilor polonezi

Imagine din galeria Agerpres

Comisia Europeană a decis marţi să sesizeze Curtea de Justiţie a UE cu privire la noul regim disciplinar aplicabil judecătorilor polonezi, solicitând Curţii aplicarea unei proceduri accelerate, informează Executivul comunitar într-un comunicat de presă postat pe site-ul său.

La 3 aprilie 2019, Comisia a lansat această procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, motivul invocat fiind acela că noul regim disciplinar aduce atingere independenţei judiciare a judecătorilor polonezi şi nu asigură garanţiile necesare pentru a-i proteja de controlul politic, astfel cum a solicitat Curtea de Justiţie a UE.

Mai precis, legislaţia poloneză permite ca judecătorii de drept comun să fie investigaţi şi sancţionaţi disciplinar pentru hotărârile pe care le-au pronunţat, inclusiv pentru exercitarea dreptului lor de a înainta Curţii de Justiţie a UE cereri de decizii preliminare în temeiul articolului 267 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE). Mai mult, noul regim disciplinar nu garantează independenţa şi imparţialitatea camerei disciplinare a Curţii Supreme, compusă exclusiv din judecători selecţionaţi de Consiliul Naţional al Magistraturii, care este, la rândul său, numit de Parlamentul polonez (Sejm). Noul regim disciplinar nu oferă nici garanţia că acţiunile disciplinare iniţiate împotriva judecătorilor de drept comun vor fi soluţionate de o instanţă de prim grad de jurisdicţie "instituită prin lege". Dimpotrivă, acest regim îl împuterniceşte pe preşedintele camerei disciplinare să stabilească - de la caz la caz şi cu o putere de apreciere aproape nelimitată - ce instanţă disciplinară de prim grad de jurisdicţie va soluţiona un anumit dosar privind un judecător de drept comun. Noul regim nu mai garantează soluţionarea cauzelor într-o perioadă de timp rezonabilă, ci îi permite ministrului justiţiei să menţină acuzaţiile împotriva judecătorilor de drept comun prin intermediul unor responsabili în materie disciplinară numiţi de ministru. Noul regim aduce atingere şi dreptului la apărare al judecătorilor de drept comun. Pe scurt, judecătorii nu sunt protejaţi împotriva controlului politic şi, prin urmare, independenţa sistemului judiciar este încălcată, explică Executivul de la Bruxelles.

La 3 aprilie 2019, Comisia a transmis Poloniei o scrisoare de punere în întârziere. În urma unei analize detaliate a răspunsului primit, Comisia a concluzionat că acesta nu răspunde preocupărilor de ordin legal şi a făcut următorul pas în cadrul procedurii, trimiţând un aviz motivat la 17 iulie 2019. Polonia nu a reuşit să răspundă preocupărilor Comisiei nici în cel mai recent răspuns trimis.

Prin urmare, Comisia a decis să sesizeze Curtea de Justiţie a UE cu privire la situaţia din Polonia. Cererea de aplicare a unei proceduri accelerate, care are ca scop pronunţarea unei hotărâri definitive cât mai curând posibil, se justifică având în vedere impactul potenţial al regimului disciplinar asupra independenţei sistemului judiciar. Această cerere este în concordanţă şi cu Comunicarea Comisiei din 17 iulie 2019 intitulată "Consolidarea statului de drept în cadrul Uniunii - Plan de acţiune", în care se subliniază faptul că, bazându-se pe abordarea sa actuală privind asigurarea respectării legii şi pe jurisprudenţa din ce în ce mai bogată a Curţii de Justiţie a UE, Comisia va avea o abordare strategică în ceea ce priveşte procedurile de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor legate de statul de drept, solicitând proceduri accelerate şi măsuri provizorii ori de câte ori va fi necesar.

Statul de drept este una dintre valorile comune pe care se întemeiază Uniunea Europeană, fiind asumată în comun de toate statele membre. Aceasta este consacrată la articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană, aminteşte Comisia Europeană. Statul de drept reprezintă, de asemenea, un element esenţial pentru funcţionarea UE în ansamblul său, de exemplu în ceea ce priveşte piaţa internă, cooperarea în domeniul justiţiei şi al afacerilor interne şi asigurarea faptului că judecătorii naţionali care sunt şi "judecători ai UE" îşi pot îndeplini rolul în asigurarea aplicării dreptului UE şi pot interacţiona în mod corespunzător cu Curtea de Justiţie a UE în contextul procedurilor de pronunţare a unor hotărâri preliminare.

Comisia Europeană, împreună cu alte instituţii ale Uniunii şi cu statele membre, este, în temeiul tratatelor, responsabilă de garantarea statului de drept ca valoare fundamentală a Uniunii noastre şi de asigurarea faptului că legislaţia, valorile şi principiile UE sunt respectate.

Evenimentele din Polonia au determinat Comisia Europeană să lanseze, în ianuarie 2016, un dialog cu guvernul polonez în contextul Cadrului pentru consolidarea statului de drept şi să activeze procedura prevăzută la articolul 7 alineatul (1) din TUE la 20 decembrie 2017. Procesul se bazează pe un dialog continuu între Comisie şi statul membru în cauză. Comisia informează periodic Parlamentul European şi Consiliul în acest sens.

În plus, la 2 iulie 2018, Comisia a lansat o procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor cu privire la Legea privind Curtea Supremă adoptată de Polonia, motivele invocate vizând dispoziţiile din lege legate de pensionarea judecătorilor şi impactul acestor dispoziţii asupra independenţei Curţii Supreme. La 24 septembrie 2018, Comisia a decis să înainteze cazul Curţii de Justiţie a UE, care a pronunţat hotărârea definitivă la 24 iunie 2019. Curtea a constatat că reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme contravine dreptului Uniunii şi încalcă principiul inamovibilităţii judecătorilor şi, prin urmare, principiul independenţei sistemului judiciar.

La 29 iulie 2017, Comisia a lansat o procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor cu privire la legea adoptată de Polonia privind instanţele ordinare, cu privire la motivele invocate pentru a justifica dispoziţiile din lege legate de pensionarea judecătorilor şi la impactul acestor dispoziţii asupra independenţei sistemului judiciar. Comisia a decis să sesizeze în acest sens Curtea de Justiţie a UE la 20 decembrie 2017. AGERPRES/(AS - editor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 10

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 01-05-2025 17:13

1 mai: Peste 400 de arestări la Istanbul, potrivit unei asociații de avocați

Peste 400 de persoane care participau la sărbătorile de 1 Mai au fost arestate joi la Istanbul, unde o parte a orașului a fost blocată pentru a preveni orice adunare în emblematica Piață Taksim, a declarat o asociație a avocaților, relatează AFP. 'Numărul de arestări care au ajuns în unitatea noastră de criză depășește 400'

Politic Ex 01-05-2025 14:51

Medvedev afirmă că Trump a obligat #Ucraina să plătească pentru ajutorul SUA prin acordul privind mineralele

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat joi că semnarea acordului privind mineralele între Ucraina și Statele Unite înseamnă că președintele american Donald Trump a obligat Kievul să plătească pentru viitorul ajutor militar american, relatează Reuters. Acordul, semnat miercuri la Washington, va oferi Statelor Unite acces l

Politic Ex 01-05-2025 13:51

Ministrul de externe ucrainean salută un 'pas important' în relațiile cu SUA după semnarea acordului privind mineralele

Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiha, a salutat joi acordul privind mineralele semnat cu Statele Unite ca fiind 'un pas important' în relațiile cu Washingtonul și a precizat că a discutat despre semnarea acestui document cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas, relatează Reuters. Acordul economic între SUA

Politic Ex 01-05-2025 12:22

Echipa lui Trump presează Beijingul să negocieze tarifele vamale, potrivit presei chineze

Contrar afirmațiilor președintelui american Donald Trump, Washingtonul, și nu Beijingul, este cel care 'se grăbește' să negocieze tarifele vamale, administrația americană 'luând initiațiva' a numeroase contacte bilaterale, a afirmat joi mass-media oficială chineză, relatează AFP. Cele două mari puteri economice ale lumii

Politic Ex 01-05-2025 10:32

Coreea de Sud: Președintele interimar Han Duck-soo și-a anunțat demisia

Președintele interimar sud-coreean Han Duck-soo a demisionat joi și a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale anticipate din 3 iunie, relatează Yonhap și Reuters. Han și-a anunțat decizia în timpul unei conferințe de presă la Seul, punând astfel capăt săptămânilor de speculații cu privire la participarea sa la aleger

Politic Ex 01-05-2025 09:49

#Ucraina: 2 morți și 15 răniți într-un atac al forțelor ruse asupra unei zone rezidențiale din Odesa

Două persoane au fost ucise și alte 15 au fost rănite într-un 'atac masiv' al forțelor ruse asupra unei zone rezidențiale și a unei școli din Odesa, în sudul Ucrainei, au anunțat joi serviciile de urgență ale țării, relatează AFP. Președinția ucraineană a reacționat cerând încă o dată o 'încetare compl

Politic Ex 01-05-2025 09:08

Coreea de Sud: Fostul președinte Yoon Suk Yeol, inculpat pentru abuz de putere

Parchetul sud-coreean a anunțat joi că fostul președinte Yoon Suk Yeol a fost inculpat pentru 'abuz de putere' în urma tentativei sale ratate de a institui legea marțială în decembrie, relatează AFP. 'Investigații suplimentare pentru abuz de putere au condus la această inculpare suplimentară' după cea de 'rebeli

Politic Ex 01-05-2025 08:21

Incendii în Israel: Netanyahu avertizează asupra riscului ca incendiile să se extindă la Ierusalim

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat miercuri că incendiile de vegetație care se răspândesc rapid în apropierea Ierusalimului ar putea ajunge în oraș, relatează AFP. Serviciile de salvare israeliene sunt în alertă maximă după izbucnirea mai multor incendii devastatoare, în principal la vest de Ierusa

Politic Ex 01-05-2025 05:49

Disidență: Cuba acuză UE și Statele Unite de 'ingerință'

Cuba a acuzat miercuri Uniunea Europeană și ambasada Statelor Unite la Havana de 'ingerință' pentru protestele lor după arestarea a două figuri disidente, scrie AFP. Marți, justiția cubaneză a revocat eliberarea condiționată acordată în ianuarie lui José Daniel Ferrer, 54 de ani, și lui Felix Navarro, 72 de ani, acuzați că

Politic Ex 01-05-2025 03:19

India închide spațiul său aerian pentru avioanele pakistaneze

Autoritățile indiene au anunțat miercuri închiderea spațiului aerian al țării pentru avioanele pakistaneze, ca răspuns la interdicția impusă de Islamabad la zborul aeronavelor indiene deasupra teritoriului său, o ultimă evoluție în escaladarea tensiunilor care au urmat unui atentat mortal în Kashmir, notează AFP. New Delhi ac

Politic Ex 01-05-2025 01:51

Republica Dominicană, un 'partener promițător' al Rusiei, afirmă Lavrov

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, care a făcut o escală la Santo Domingo după o reuniune BRICS în Brazilia, a afirmat miercuri că Republica Dominicană este un 'partener promițător' al Moscovei în regiune, în special în domeniul turismului, notează AFP. Rusia va deschide în curând o ambasadă &ic

Politic Ex 01-05-2025 00:59

SUA și #Ucraina au semnat un acord asupra unui fond de investiții în reconstrucție

Statele Unite și Ucraina au semnat miercuri la Washington un vast acord economic prin care se creează un fond de investiții pentru reconstrucția acestei țări devastate de război și dă administrației Trump acces la resursele naturale ucrainene, comentează AFP. Acest acord intervine în paralel cu multiple negocieri diplomatice în cur

Politic Ex 01-05-2025 00:48

Apărare: 16 țări ale UE pregătite să ceară o scutire de la regulile bugetare

Șaisprezece țări ale Uniunii Europene (UE) vor solicita o scutire temporară de la regulile de stabilitate bugetară pentru a-și stimula cheltuielile militare, a anunțat UE miercuri, notează AFP. Luna trecută, Comisia Europeană a prezentat o 'Carte albă privind apărarea' în care propune, printre altele, ca statele membre să aloce p

Politic Ex 30-04-2025 23:34

SUA: Rubio îndeamnă Pakistanul să condamne atentatul din Kashmir și să coopereze

Secretarul de stat american, Marco Rubio, a încurajat miercuri Pakistanul să condamne atacul din Kashmir și să coopereze cu ancheta, cerând în același timp Islamabadului și New Delhi să dea dovadă de reținere, scrie AFP. Într-o convorbire telefonică cu premierul pakistanez Shehbaz Sharif, el a 'vorbit despre necesit

Politic Ex 30-04-2025 22:46

Liban: Peste 90% din infrastructura Hezbollah demontată în sudul țării (responsabil)

Hezbollah și-a retras luptătorii din sudul Libanului, iar armata libaneză a demontat marea majoritate a infrastructurilor sale militare de acolo, a declarat miercuri pentru AFP un responsabil de securitate. Un acord de încetare a focului a pus capăt pe 27 noiembrie la peste un an de ostilități, dintre care două luni de război deschis, &i