Ziua Culturii Naționale/ Ambasadele îi omagiază pe Eminescu, Brâncuși, dar și pe noii creatori români
Ambasadele de la București au marcat, miercuri, Ziua Culturii Naționale fie cu versuri ale lui Mihai Eminescu, fie cu omagii aduse artiștilor români, postate pe rețelele sociale.
Pentru că Ziua Culturii Naționale este marcată pe 15 ianuarie - data nașterii lui Mihai Eminescu, multe reacții au vizat opera poetului.
Astfel, Ambasada Germaniei a publicat pe Facebook o strofă din 'Luceafărul'.
'Astăzi celebrăm frumusețea și profunzimea culturii române, care ne îmbogățește prin artă, muzică, literatură și tradiții. Această zi specială ne amintește și de opera poetului național Mihai Eminescu care și-a pus amprenta asupra spiritului românesc pentru totdeauna', a transmis misiunea diplomatică.
Ambasada Franței l-a amintit pe marele sculptor Constantin Brâncuși, a cărui operă a fost pusă în valoare, anul trecut, într-o amplă expoziție, la Centrul Pompidou din Paris.
'Cu ocazia Zilei Culturii române, sărbătorim, de asemenea, legăturile profunde dintre Franța și România. Țările noastre împărtășesc o îndelungată istorie culturală, marcată de prietenie și schimburi creative. Personalități române precum Emil Cioran, Monica Lovinescu, Eugene Ionesco, Victor Brauner, Elvire Popesco sau Constantin Brâncuși au găsit în Franța un spațiu de inspirație și dezvoltare, contribuind, prin operele lor, la patrimoniul cultural universal. Mai mult, artiști și scriitori francezi au fost seduși de farmecul și autenticitatea culturii românești, descoperind aici o sursă de inspirație și dialog creativ', transmite Ambasada Franței la București.
Mesajul de pe Facebook este însoțit de 'Leda en mouvement' - operă a lui Brâncuși - căreia îi este dedicat un scurt film atribuit Centrului Pompidou.
Diplomații britanici din România au recitat din opera lui Mihai Eminescu.
'Astăzi, 15 ianuarie, sărbătorim Ziua Națională a Culturii din România. Și ce modalitate mai bună de a onora această zi specială - și relațiile noastre bilaterale puternice - decât cu un recital de poezie susținut de diplomații britanici? Pentru cei dintre noi care au studiat într-o școală românească, vă mai amintiți acele zile de școală în care memoram unele dintre cele mai frumoase poezii din literatura română? De această dată, colegii noștri preiau 'Luceafărul' de Mihai Eminescu, o capodoperă care continuă să inspire și să celebreze bogăția limbii române', a transmis misiunea diplomatică pe Facebook.
Reprezentanții ambasadei laudă colegii din Regatul Unit că au făcut față provocării. 'Nu este ușor să pronunți acele r-uri', spun ei.
Ambasadorul Israelului, Lior Ben Dor, amintește, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, originea sa română.
'Părinții și bunicii mei s-au născut în România, iar eu de mic am fost învățat despre cultura românească. Numeroșii evrei de origine română care s-au stabilit în Israel au adus cu ei și bogata cultură românească. Aceasta s-a împletit armonios cu tradițiile evreiești și cultura israeliană. Una dintre cele mai frumoase tradiții pe care românii au adus-o în Israel a fost hora. Acest frumos dans tradițional onorează relațiile solide de prietenie dintre țările noastre, la baza cărora se află moștenirea istorică și culturală comună', mărturisește diplomatul.
Mai mult, el amintește că numeroși artiști israelieni, muzicieni, pictori, scriitori au origini românești și își reprezintă cu mândrie identitatea în creațiile lor.
'Asemenea poporului israelian, poporul român a știut să își conserve tradițiile, obiceiurile, cultura și identitatea de-a lungul existenței sale în ciuda tuturor provocărilor cu care s-a confruntat', afirmă Lior Ben Dor.
Ambasadorul a vizitat, miercuri, Muzeul Național de Artă al României, unde s-a întâlnit cu directorul instituției, Călin Stegerean.
Și Ambasada Italiei a publicat traducerea unei strofe din 'Luceafărul': 'Cobori în jos, luceafăr blând,/Alunecând pe o rază,/Pătrunde-n casă și în gând/Și viața-mi luminează!'.
'La 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, sărbătorim cu versurile marelui poet național în traducerea lui Marco Cugno (1939 - 2012), reputat cercetător în domeniul literaturii române', transmite ambasada.
Ambasada SUA la București subliniază reușite recente ale culturii din România.
'Relațiile culturale dintre SUA și România, care au în centru personalități marcante și influențe în toate formele de artă, constituie o bază solidă de încredere și cunoaștere reciprocă pentru Parteneriatul Strategic cu care ne mândrim. De Ziua Culturii Naționale pe care România o sărbătorește astăzi, celebrăm împreună cel mai recent succes al culturii românești în SUA: filmul 'Anul Nou care n-a fost', în regia lui Bogdan Mureșanu, a câștigat premiul 'New Voices New Visions', în cadrul ediției 2025 Palm Springs International Film Festival, unul dintre cele mai apreciate festivaluri de film din SUA', arată misiunea diplomatică.
Ambasada amintește că în cadrul aceluiași festival au mai fost selectate pentru a participa filmele românești 'Trei kilometri până la capătul lumii', de Emanuel Pârvu și 'Nasty', de Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu și Tudor D. Popescu. AGERPRES/(AS - autor: Oana Ghiță, editor: Claudia Stănescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Trei zile pentru vot în diaspora; precizări AEP privind ora de închidere a urnelor
Trei zile au la dispoziție alegătorii români din străinătate pentru a vota în cele 950 de secții organizate pentru alegerile prezidențiale din 4 mai. Potrivit Autorității Electorale Permanente, vineri, 2 mai, toate cele 950 de secții de votare din afară vor fi deschise între orele 7,00 - 21,00, orele locale ale țării în care se
Furt artefacte/Dialog între miniștrii de Externe român și olandez: Obiectele trebuie să fie recuperate
Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a avut, luni, un dialog cu omologul său olandez, Caspar Veldkamp, privind furtul de artefacte românești din Muzeul Drents din Assen, Țările de Jos. 'Ministrul român de Externe a insistat că este extrem de important ca obiectele furate să fie recuperate și a insistat și pe semnificația acestora în cult
Camera Deputaților/Ciprian Șerban: Memorandumul privind reducerea posturilor - în Biroul permanent în această săptămână; vor fi concursuri
Președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, a declarat, luni, că urmează să finalizeze memorandumul privind reducerea numărului de posturi, care va fi supus aprobării Biroului permanent și, ulterior, plenului. El a menționat că ar urma să fie reduse prin concurs 212 posturi.
Romașcanu, despre raportul Comisiei de la Veneția: Și eu simt nevoia unor dovezi suplimentare despre anularea alegerilor
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat luni că și el personal simte nevoia unor dovezi suplimentare pentru care au fost anulate alegerile prezidențiale, dar nu poate să comenteze decizia CCR în acest sens. Lucian Romașcanu a fost întrebat cum comentează poziția Comisiei de la Veneția,
Furt artefacte/Romașcanu: O să analizăm intern și o să vedem dacă există vinovății
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat luni că își dorește ca partea olandeză, 'care este integral responsabilă' de furtul tezaurului dacic, să facă toate demersurile să recupereze aceste obiecte și a solicitat lămuriri și în privința felului în care au plecat din țară exponatele. 'Eu am întrebat și
Nicușor Dan anunță că rămâne în cursa prezidențială; Ghinea îi reproșează că 'nu prea semnalizează'
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a confirmat faptul că urmează să se întâlnească miercuri cu lidera USR, Elena Lasconi, dar a menționat că este 'foarte puțin probabil' să se ia o decizie în cadrul acestei întrevederi. Edilul general a mai precizat, pentru Digi 24, că își va continua campania pentru prezidențiale și că urme
Furt artefacte/Lucian Romașcanu îi cere Ralucăi Turcan să dea urgent explicații
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat luni că fostul ministru al Culturii, Raluca Turcan, trebuie să dea urgent câteva explicații în legătură cu faptul că nu a fost dată o Hotărâre de Guvern pentru expoziția din Olanda. 'Legat de tragedia furtului tezaurului dacic din Olanda, avem acum informații pe care ieri nu
Ovidiu Ganț (FDGR): Forțe profund antidemocratice încearcă să îndepărteze România de lumea occidentală
Forțe profund antidemocratice încearcă să îndepărteze România de lumea occidentală, reprezentată de Uniunea Europeană și NATO, a afirmat luni reprezentantul minorității germane în Parlamentul României, deputatul Ovidiu Ganț. 'Mulțumesc frumos pentru invitația și posibilitatea de a fi astăzi alături de dumneavoastră pentru come
Anamaria Gavrilă (POT): Comisia de la Veneția transmite că AEP trebuia să ia decizia referitoare la alegeri
Președinta Partidului Oamenilor Tineri (POT), Anamaria Gavrilă, a afirmat că raportul Comisiei de la Veneția publicat luni privind anularea alegerilor din țara noastră indică faptul că nu CCR este instituția care avea legitimitatea să ia o decizie, ci Autoritatea Electorală Permanentă. 'În numele dreptății trebuie să lupți până la capăt. Comisi
Președinții Parlamentului: Holocaustul - unul dintre cele mai tragice și întunecate episoade din istoria umanității
Holocaustul a fost unul dintre cele mai tragice și întunecate episoade din istoria umanității, au transmis, luni, președinții Camerei Deputaților și Senatului, Ciprian Șerban și Ilie Bolojan, la ceremonia dedicată Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului organizată la Templul Coral din Capitală. 'Astăzi, suntem împreună pen
Ambasadoarea SUA: Există persoane care minimalizează sau ignoră rolul colaboratorilor locali în comiterea Holocaustului
Ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, a afirmat, luni, că există persoane care 'minimalizează' sau 'ignoră' rolul colaboratorilor locali în comiterea Holocaustului. Ea a participat la ceremonia dedicată Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului organizată la Templul Coral din Capitală. 'Ne
UPDATE Furt artefacte/ Neamțu: Este o incompetență managerială; contractul - gestionat deplorabil
Președintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaților, Mihail Neamțu, a declarat, luni, că furtul exponatelor românești din Muzeul Drents din Assen este rezultatul unei 'incompetențe manageriale' și 'un atentat' la adresa identității naționale, menționând că acest contract cu muzeul din Olanda a fost gestionat 'deplorabil'.
Predoiu, de Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului: Manifestările de tip extremist devin o realitate evidentă
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, consideră că Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului capătă o nouă simbolistică în contextul actual, în care manifestările de tip extremist devin o realitate evidentă. 'Recursul la istorie, la acest capitol tragic, trebuie să le dea de gândit celor care, în lipsa repe
Simion: Comisia de la Veneția vă spune: ați anulat alegerile ilegal
Președintele AUR, George Simion, susține că în raportul publicat luni, Comisia de la Veneția transmite că au fost anulate 'ilegal' alegerile prezidențiale din România. 'Comisia de la Veneția vă spune ce vă spun toți românii: ați anulat alegerile ilegal. Lăsați democrația să funcționeze, dați-vă demisia!', scri
MAE: Ne confruntăm, în prezent, cu proliferarea masivă, în mediul online, a discursului urii și a teoriilor conspiraționiste
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, luni, un mesaj în care vorbește de proliferarea masivă, în mediul online, a discursului urii și a teoriilor conspiraționiste, dar și a dezinformării, deghizate în posibile soluții pentru o serie de probleme complexe din societate. În acest context, arată MAE, ziua comemora