VIDEO UCRAINA-UN AN DE RĂZBOI/Ucraina, care vrea 'victoria în acest an', pregăteşte o contraofensivă (sinteză)

Ucraina a afirmat vineri că face totul pentru a "obţine victoria în acest an" împotriva Rusiei, anunţând o viitoare contraofensivă, în contextul în care vineri se împlineşte un an de la invadarea ţării de către armata rusă, relatează France Presse.
La Moscova, fostul preşedinte şi nr.2 în Consiliul Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a jurat şi el "victoria", mergând până la ameninţare, afirmând că Rusia este pregătită să meargă până la "frontierele Poloniei".
"Suntem puternici. Suntem pregătiţi pentru orice", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în cursul unui mesaj adresat naţiunii printr-o înregistrare video difuzată pe reţelele de socializare.
"Ucraina a surprins lumea. Ucraina a inspirat lumea. Ucraina a unit lumea", a adăugat el, aşezat la un birou în semiobscuritate, îmbrăcat într-un pulover negru, având imprimat un trident galben, simbolul Ucrainei.
La fel de hotărât, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a promis să lovească Rusia în "aer, pe pământ, pe mare şi în spaţiul cibernetic". "Va fi contraofensiva noastră. Lucrăm din greu pentru a o pregăti", a spus el.
Zelenski a menţionat de asemenea oraşele, ocupate sau nu, unde au avut loc lupte sau chiar masacre: "Harkiv (Harkov), Cernighiv (Cernigău), Mariupol, Herson, Mikolaiv (Nikolaev), Gostomel, Volnovaha, Bucea, Irpin, Ohtîrka. Oraşe erou. Capitale ale invincibilităţii!"
"Nu vom avea niciodată odihnă atât timp cât ucigaşii ruşi nu vor fi pedepsiţi. De tribunalul internaţional, de Judecata lui Dumnezeu sau de soldaţii noştri", a afirmat preşedintele ucrainean.
În această vineri, preşedintele Zelenski este aşteptat din nou cu o conferinţă de presă, în timp ce ceremonii locale sunt prevăzute în special la Bucea, într-o suburbie a Kievului, scena unui masacru împotriva civililor, imputat trupelor ruse.
Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a rememorat un an "tragic şi epuizant din punct de vedere psihologic" cu această ocazie, potrivit dpa. "Dar noi luptăm, credem în noi şi în ţara noastră. De aceea vom depăşi totul şi vom câştiga", afirmă el într-o înregistrare video difuzată pe contul său de Telegram.
Deşi mulţi ucraineni nu credeau că va exista un "război barbar" din partea Rusiei, capitala se pregătise pentru un posibil atac, a amintit el.
"Voluntarii care s-au alăturat apărării teritoriale şi militarii noştri au ajutat la protejarea şi la menţinerea capitalei" sub controlul ucrainean, a adăugat Kliciko.
Trupele ruse au avansat până la periferia Kievului, după declanşarea războiului, dar nu au putut să meargă mai departe.
"Kievul este inima Ucrainei, Kievul este şi rămâne o ţintă pentru Rusia, ruşi şi pentru Putin", a declarat Kliciko într-un interviu acordat dpa.
În acelaşi timp, el spune că nu crede ca Rusia să poată reuşi un nou atac împotriva capitalei. "Nu cred că Rusia va câştiga", şi-a exprimat el convingerea.
În lume, tonul este de solidaritate cu Ucraina, notează AFP.
Adunarea Generală a ONU a cerut joi o retragere "imediată" a trupelor ruse, votând cu o majoritate zdrobitoare o rezoluţie în care a cerut o pace "justă şi durabilă". Dar au existat şi abţineri notabile, începând cu China, aliată a Rusiei.
NATO s-a declarat "hotărâtă să ajute Ucraina" în faţa Rusiei, care "nu a reuşit să zdrobească hotărârea poporului ucrainean".
Preşedintele francez Emmanuel Macron a adresat vineri un mesaj de "solidaritate" ucrainenilor: "Franţa este alături de voi". Vladimir Putin "nu-şi va atinge obiectivele imperialiste" în Ucraina, a afirmat şi cancelarul german Olaf Scholz.
La Paris, Turnul Eiffel a fost iluminat de joi seara în culorile galben şi albastru ale drapelului ucrainean. La fel s-a întâmplat şi la sediile Comisiei Europene şi Parlamentului European din Bruxelles. La Londra, un minut de reculegere şi o rugăciune în prezenţa deputaţilor şi diplomaţilor vor avea loc înaintea unui marş până la Ambasada Rusiei.
Ucraina a intrat vineri în cel de-al doilea an de război împotriva forţelor ruse. Primul an de la invazie a fost marcat de o rezistenţă înverşunată a ucrainenilor care, pe fondul unui ajutor din partea ţărilor occidentale, au provocat înfrângeri neaşteptate armatei lui Vladimir Putin.
Trupele ruse au pătruns pe teritoriul ucrainean în zorii zilei de 24 februarie 2022, declanşând astfel cel mai grav conflict în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.
Un an mai târziu, oraşe ucrainene sunt în mare parte în ruină, o parte a ţării este sub ocupaţie rusească şi cele două tabere înregistrează fiecare pierderi de ordinul a 150.000 de ucişi sau răniţi, potrivit estimărilor occidentale.
Dar armata ucraineană a forţat Kremlinul să renunţe la ocuparea Kievului în primăvară, iar apoi vara şi toamna trecută a respins invadatorii în nord-estul şi sudul ţării. De atunci, frontul s-a stabilizat, dar cele două tabere pregătesc noi ofensive.
În afară de Crimeea anexată în 2014, Rusia revendică de acum ca fiind ale sale alte patru regiuni - Doneţk şi Lugansk, în est, Zaporojie şi Herson, în sud.
Vladimir Putin a denunţat săptămâna aceasta Occidentul pe care îl acuză că duce un război prin procură pentru a "termina" cu Rusia.
Departe de a da înapoi, preşedintele rus a declarat miercuri că va continua "metodic" ofensiva în Ucraina, revendicând încă o dată "pământuri istorice" ruseşti.
În pofida dificultăţilor pe front, pierderile şi mobilizarea, împlinirea unui an de război riscă să facă puţine valuri în Rusia, unde orice critică la adresa armatei este reprimată sever, iar opoziţia este în închisoare sau în exil.
Rusia speră în continuare să cucerească cele patru regiuni ocupate parţial a căror anexare o revendică şi unde se concentrează luptele, în special în jurul oraşului fortăreaţă Bahmut, care rezistă în pofida recentelor progrese ruseşti.
Şeful grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat vineri că trupele sale au cucerit localitatea ucraineană Berhivka, situată la nord de Bahmut.
"Vom recuceri toate teritoriile noastre", a jurat şi fostul preşedinte Dmitri Medvedev, asigurând că obiectivul este de a "împinge frontierele ameninţărilor împotriva ţării noastre cât mai departe posibil, chiar dacă ar fi să ajungem până la frontierele Poloniei".
De la declanşarea invaziei, ţările occidentale au adoptat numeroase sancţiuni împotriva Moscovei, vizându-i veniturile din exporturile de gaze şi produse petroliere, sectorul său bancar, aerian şi industria de apărare. Occidentul a oferit un ajutor de peste 128 miliarde de euro Ucrainei, potrivit Kiel Institute for World economy.
Washingtonul a anunţat joi un nou ajutor militar de două miliarde de dolari Ucrainei, fără a oferi detalii.
Alte sancţiuni sunt în pregătire, căci până în prezent economia rusă a ştiut să se adapteze, notează AFP. AGERPRES/(AS - autor: Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Citeşte şi:
UCRAINA-UN AN DE RĂZBOI/ Bilanţul invaziei
UCRAINA-UN AN DE RĂZBOI/ Sinteza evenimentelor
UCRAINA-UN AN DE RĂZBOI/Criza refugiaţilor
UCRAINA-UN AN DE RĂZBOI/ Poziţia comunităţii internaţionale faţă de războiul din Ucraina
UCRAINA-UN AN DE RĂZBOI/ Demersuri de negociere Rusia-Ucraina pentru încheierea conflictului
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Rusia lovește în continuare infrastructurile energetice în #Ucraina, potrivit miniștrilor de externe francez și britanic
Rusia lovește în continuare infrastructurile energetice în Ucraina, au declarat vineri miniștrii de externe francez și britanic, acuzând Moscova de subminarea eforturilor de pace americane, relatează AFP. 'În cursul ultimelor trei săptămâni, Rusia și-a continuat atacurile asupra infrastructurilor energetice, ș
Primul summit UE-Asia Centrală începe la Samarkand în încercarea de a combate protecționismul comercial
Primul summit dintre Uniunea Europeană (UE) și Asia Centrală a început vineri în Uzbekistan, cu participarea a cinci lideri din regiune, a președintelui Consiliului European, Antonio Costa, și a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează EFE. Orașul istoric uzbec Samarkand găzduiește acest eveniment care are lo
SUA: Trump afirmă că preferă să aibă 'negocieri directe' cu Iranul privind programul său nuclear
Președintele american Donald Trump a declarat joi că ar prefera să aibă 'negocieri directe' cu Iranul în vederea unui nou acord privind programul său nuclear, relatează AFP. 'Cred că ar fi mai bine dacă am avea negocieri directe', le-a spus Trump jurnaliștilor la bordul avionului prezidențial Air Force One.
NATO/ Miniștrii de externe continuă discuțiile consacrate sporirii capacității de apărare a Alianței
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Miniștrii de externe din țările membre ale NATO continuă vineri discuțiile referitoare la creșterea capacității de apărare a Alianței Nord-Atlantice, dar și la livrarea în continuare a sprijinului pentru Ucraina. Înaintea discuțiilor de vineri, secretarul ge
Armata israeliană anunță că a lansat o nouă ofensivă terestră în orașul Gaza
Israelul a anunțat vineri dimineață că a lansat o nouă ofensivă terestră în orașul Gaza, la mai puțin de 48 de ore după ce premierul Benjamin Netanyahu a promis că va crește presiunea militară asupra grupării Hamas până când va obține eliberarea ostaticilor încă reținuți în Fâșia Gaza, relatează AFP. '&I
Washingtonul a întrerupt difuzarea Radio Free Europe/Radio Liberty în Rusia
Directorul organizației media Radio Free Europe/Radio Liberty a anunțat joi că administrația americană a dezactivat un satelit ce transmitea programul său în limba rusă te teritoriul Rusiei, informează AFP. RFE/RL, fondată în timpul războiului rece pentru a contracara propaganda sovietică și finanțată de SUA, este în dezacord
Directorul Agenției Naționale de Securitate a SUA (NSA) și adjuncta sa au fost concediați (media)
Directorul Agenției Naționale de Securitate ( National Security Agency/NSA), Timothy Haugh, și Wendy Noble, nr.2 în conducerea acestui puternic serviciu de interceptare și de spionaj cibernetic, au fost demiși joi, informează mai multe media americane, între care Washington Post, o decizie denunțată de aleși democrați, potrivit AFP.
Condamnarea Marinei Le Pen: Donald Trump și JD Vance se pronunță în sprijinul liderei extremei drepte franceze
Președintele american Donald Trump a lansat joi seara un apel la 'eliberarea' liderei extremei drepte franceze, Marine Le Pen, calificând sentința de ineligibilitate - împreună cu patru ani de închisoare, între care doi cu suspendare, pronunțată de justiția franceză, pentru deturnare de fonduri europene - drept o 'vânătoare d
Coreea de Sud: Fostul președinte Yoon își cere scuze după demiterea sa de către Curtea Constituțională
Fostul președinte sud-coreean Yoon Suk Yeol și-a cerut scuze vineri după demiterea sa de către Curtea Constituțională pentru încercarea eșuată de a impune legea marțială în decembrie, relatează AFP. 'Îmi pare cu adevărat rău și am inima frântă că nu am putut să va satisfac așteptările', a scris Yoon într-u
Trump spune că China ar putea obține scutiri de tarife dacă aprobă acordul TikTok
Președintele american, Donald Trump, a declarat joi că ar fi dispus să acorde Chinei scutiri de tarife dacă Beijingul aprobă un acord pentru a deconecta compania chineză ByteDance de aplicația TikTok din Statele Unite, informează vineri EFE. Donald Trump a făcut aceste declarații presei la bordul avionului prezidențial Air Force One, înt
Trump spune că Elon Musk va părăsi guvernul în 'câteva luni'
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat joi că magnatul Elon Musk, mâna sa dreaptă și persoana responsabilă pentru reducerea cheltuielilor publice, va părăsi guvernul în 'câteva luni', transmite vineri EFE. Președintele american a fost întrebat de presă la bordul Air Force One despre Musk, a cărui
Coreea de Sud: Curtea Constituțională îl demite pe președintele Yoon
Curtea Constituțională din Coreea de Sud a confirmat vineri în unanimitate demiterea președintelui Yoon Suk Yeol, înlăturându-l definitiv de la putere pentru că a decretat legea marțială în noaptea de 3 spre 4 decembrie, notează AFP. Într-o hotărâre copleșitoare citită în 23 de minute de președintele s
#Ucraina: Trei morți și peste 30 de răniți în atacuri cu drone la Harkov
Trei persoane au fost ucise și alte peste 30 au fost rănite în atacuri rusești cu drone în regiunea Harkov, în estul Ucrainei, au anunțat responsabili ucraineni în cursul nopții de joi spre vineri, relatează AFP. Corpurile a trei persoane au fost găsite în dărâmăturile unor clădiri rezidențiale și de birouri
Turcia consideră 'motivată politic' decizia unui comisar european de a-și anula o vizită
Turcia a apreciat joi drept 'motivată politic' decizia comisarului european pentru extindere, Marta Kos, de a-și anula participarea la un forum diplomatic în Turcia din cauza reprimării protestului declanșat de arestarea primarului Istanbulului, notează AFP. 'Considerăm anunțul comisarului european pentru extindere, Marta Kos
Breșă de securitate: O anchetă internă va fi deschisă împotriva secretarului american al Apărării
Inspectorul general al Departamentului Apărării va ancheta asupra utilizării de către șeful său, Pete Hegseth, a aplicației de mesagerie criptată Signal, după încălcarea securității în ceea ce privește atacurile americane asupra rebelilor houthi din Yemen, potrivit unei note publicate joi, notează AFP. Afacerea, care a zguduit admi