Apărarea antiaeriană a Ucrainei, sub presiune (analiză France Presse)
Apărarea antiaeriană joacă un rol esenţial şi extrem de eficient în răspunsul Ucrainei la invazia rusă, dar este pusă la grea încercare de intensificarea loviturilor Moscovei, notează vineri într-o analiză France Presse.
Aflată în dificultate la sol, Rusia şi-a înmulţit din octombrie bombardamentele asupra infrastructurii energetice ucrainene, cu un val de lovituri deosebit de intense săptămâna aceasta.
Dacă apărarea antiaeriană ucraineană a împiedicat până acum Moscova să preia controlul asupra spaţiului aerian al Ucrainei, aliaţii Kievului sunt conştienţi că vor trebui să o întărească pentru ca aceasta să poată înfrunta acest potop de foc.
În timp ce aceştia îşi propun să trimită atât arme moderne, cât şi vechi, subliniind că acestea nu vor fi imediat disponibile, Ucraina consideră că a venit timpul să i se livreze baterii sofisticate de tipul Patriot.
'Ucraina continuă să se bată şi capacităţile sale de apărare aeriană vor fi esenţiale pentru ca ea să câştige', a recunoscut miercuri şeful statului major american, generalul Mark Milley.
'Ar fi necesar un sistem de apărare aerian şi antirachetă integrat pentru a respinge atacurile aeriene ruseşti', a adăugat el, subliniind că loviturile de marţi reprezintă 'probabil salva cea mai devastatoare de la începutul războiului'.
Pentagonul a înregistrat 111 atacuri cu rachete ruseşti şi cu 26 de drone kamikaze la 15 noiembrie asupra Ucrainei.
Când Rusia a invadat Ucraina în februarie, apărarea antiaeriană a Kievului era compusă în principal din avioane sovietice şi sisteme de apărare antirachetă, care au fost utilizate în mod eficient pentru a împiedica Moscova să controleze spaţiul aerian.
Acest răspuns a afectat 'aproape toate aspectele capacităţii aeriene ruse', explică Karl Mueller, specialist în probleme de securitate şi militare la Rand Corporation.
Potrivit lui, sistemele ucrainene cu rază lungă şi medie de acţiune au forţat avioanele ruseşti să apeleze la stocurile limitate de rachete, deoarece trebuiau să tragă de la mare distanţă pentru a nu fi doborâte.
Iar sistemele cu rază scurtă de acţiune 'au limitat într-adevăr capacitatea ruşilor de a utiliza elicoptere de atac şi bombardierele pe câmpul de luptă', explică analistul citat.
Mai mulţi factori explică succesul Ucrainei, în opinia sa, mai ales că ţara 'avea o mulţime de sisteme de rachete sol-aer' care au fost eficient utilizate. Sistemele sale de apărare au fost, de asemenea, foarte mobile, ceea ce a permis dispersarea lor pentru a scăpa de loviturile ruseşti.
În fine, 'forţele aeriene ruse nu sunt foarte bune în privinţa atacării apărării antiaeriene', neavând, spre deosebire de SUA, unităţi specializate pentru îndeplinirea acestei misiuni, adaugă Mueller.
De la începutul războiului, apărarea antiaeriană ucraineană a fost îmbunătăţită cu sisteme sofisticate, precum cele de tip NASAMS, furnizate de SUA, sau Iris-T, din Germania, şi sisteme mai vechi precum S-300 şi Hawk.
Dar Kievul şi aliaţii săi sunt convinşi că trebuie făcut mai mult, notează AFP.
În cadrul unei reuniuni, miercuri, coaliţia internaţională a reflectat, potrivit generalului Milley, asupra 'modului în care să furnizeze combinaţia potrivită de sisteme antiaeriene şi muniţii pentru a se asigura că Ucraina îşi păstrează controlul asupra cerului'.
Forţele Kievului reuşesc deja să doboare rachete şi drone ruseşti, cu 102 ţinte distruse de la 11 noiembrie, potrivit armatei ucrainene.
Dar niciun sistem de apărare antiaerian nu este capabil să blocheze toate atacurile, aşa cum au fost cele de marţi care au privat milioane de ucrainene de electricitate în condiţiile în care în Ucraina a căzut prima zăpadă.
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, s-a declarat 'convins că a venit timpul pentru Patriot', într-un mesaj postat joi pe Twitter. Mai devreme săptămâna aceasta, el ceruse avioane de luptă F-15 şi F-16.
Washingtonul ezită să doteze Ucraina cu astfel de baterii cu rază lungă de acţiune sau avioane mai moderne de teama ca aceasta să nu fie perceput de Moscova drept o escaladare a conflictului, scrie AFP.
'Dar pe termen lung, ucrainenii vor avea nevoie de avioane fabricate în Occident', apreciază Mueller. În faţa recrudescenţei loviturilor ruseşti, întărirea apărării ucrainene 'este fără îndoială o prioritate pentru a le permite să supravieţuiască', subliniază el. AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Alertă aeriană emisă la nivel național în #Ucraina, după ce Rusia a lansat mai multe rachete de croazieră
Autoritățile ucrainene au emis miercuri o alertă aeriană la nivel național, din cauza rachetelor de croazieră ce amenință mai multe zone ale Ucrainei, la o zi după un important atac al forțelor Kievului asupra mai multor regiuni ruse, informează AFP. Forțele aeriene ucrainene au precizat pe contul lor de Telegram că mai multe rachete se î
Coreea de Sud: Președintele suspendat a fost arestat, o premieră în țară
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a fost arestat miercuri în timpul unei descinderi a anchetatorilor, o măsură fără precedent în urma crizei politice cauzate de încercarea sa eșuată de a impune legea marțială la începutul lunii decembrie, relatează AFP. După o primă descindere care s-a transformat într-un fia
Retragerea Cubei de pe lista statelor care susțin terorismul merge în 'direcția bună' (ministru)
Retragerea Cubei de pe lista neagră a statelor care susțin terorismul merge în 'direcția bună', a declarat marți ministrul cubanez de externe, Bruno Rodriguez, relatează AFP. 'Statele Unite au adoptat măsuri care merg în direcția bună, dar blocada persistă', a reacționat șeful diplomației cubaneze pe platforma X, re
VIDEO Acord Armenia-SUA privind parteneriatul strategic (media)
Armenia și Statele Unite au semnat un acord privind parteneriatul strategic, cu prilejul unei întrevederi, la Washington, între secretarul de stat al SUA Antony Blinken și ministrul armean de externe Ararat Mirzoyan, relatează marți armenpress.am. Secretarul de stat al SUA a subliniat că
SUA: Biden retrage Cuba de pe lista neagră a statelor care susțin terorismul
Președintele american în exercițiu Joe Biden a decis să retragă Cuba de pe lista neagră a statelor care susțin terorismul pentru a 'încuraja' discuțiile purtate sub egida Bisericii Catolice pentru eliberarea unui 'număr important de deținuți politici' de pe insulă, a declarat marți un înalt oficial american, relatează AFP. Ace
Liban: Nawaf Salam a demisionat din funcția de președinte al CIJ
Nawaf Salam, noul prim-ministru libanez, a demisionat din funcția de președinte al Curții Internaționale de Justiție (CIJ), cu efect imediat, a anunțat marți cel mai important tribunal al ONU, relatează AFP. 'Domnul judecător Nawaf Salam, președinte al Curții Internaționale de Justiție, și-a dat demisia din funcția de membru al Curții începând
Trump confirmă că va impune taxe partenerilor externi ai SUA și va crea o instituție pentru colectarea lor
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a anunțat marți că va crea un nou departament, denumit 'Serviciul pentru Venituri Externe', a cărui sarcină va fi să colecteze taxe vamale, datorii și toate veniturile din surse externe, informează Reuters. Trump a precizat pe rețeaua sa de socializare Truth Social că va semna crearea acestui departament chiar pe
Canalul Panama 'va rămâne' panamez, afirmă secretarul general al IMO
Canalul Panama 'va rămâne' în mâinile statului Panama, a afirmat marți secretarul general al Organizației Maritime Internaționale (IMO), Arsenio Dominguez, într-o declarație pentru AFP, în reacție la amenințările de anexare din partea președintelui ales al SUA, Donald Trump. 'Din punctul meu de vedere este foarte clar
Pentru aprobarea încetării focului în Gaza este necesar doar acceptul Hamas (Antony Blinken)
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat marți că pentru punerea în practică a acordului de încetare a focului în Fâșia Gaza mai trebuie doar acceptul din partea grupării islamiste palestiniene Hamas, relatează EFE. 'SUA, Qatar și Egipt au prezentat duminică o propunere finală. Mingea este acum în terenul Hamas. D
Rusia: FSB anunță dejucarea unei tentative de otrăvire a angajaților într-o uzină militară
Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a arestat marți un bărbat despre care afirmă că plănuia, la ordinul serviciilor de informații ucrainene, să otrăvească angajați ai unei companii din industria militară rusă, relatează agenția EFE. 'FSB a zădărnicit un atentat terorist cu substanțe chimice planificat de serviciile de informații ucrainene pentr
Musk ar putea cumpăra TikTok în SUA, potrivit Bloomberg; ideea este o 'pură ficțiune', susține rețeaua socială
Rețeaua de socializare TikTok a descris marți drept 'pură ficțiune' o informație difuzată de Bloomberg conform căreia autoritățile chineze ar evalua posibilitatea ca Elon Musk să preia operațiunile americane ale TikTok ca soluție pentru a evita interzicerea acestei platforme în SUA, relatează AFP. Președintele democrat în exercițiu Joe Bide
#Ucraina/Armata rusă înaintează în nord în direcția orașului strategic Sloviansk
Armata rusă avansează în nord spre bastionul Sloviansk al defensivei ucrainene, după cucerirea unei noi localități în regiunea Donețk (est), a raportat marți Ministerul Apărării de la Moscova, citat de EFE. Ministerul rus indică, într-un comunicat, că localitatea Terni a fost ocupată de către grupul militar Zapad (Vest). Așezar
Maia Sandu spune că are informații cu privire la vizita pe care liderul separatist de la Tiraspol o efectuează la Moscova
Chișinău - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a recunoscut, marți, că are informații cu privire la o vizită pe care liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, o efectuează la Moscova, pe fondul crizei energetice provocate de sistarea furnizării gazelor naturale către Transnistria de către concer
UPDATE Lavrov: Rusia dorește să negocieze cu Trump o nouă arhitectură de securitate și așteaptă inițiativele SUA de soluționare a conflictului în #Ucraina
Rusia este dispusă să negocieze 'garanții de securitate' pentru Ucraina, dar prioritatea sa în viitoare negocieri cu SUA va fi crearea unei noi arhitecturi de securitate în tot spațiul eurasiatic, a declarat marți ministru rus de externe Serghei Lavrov, care a
Maia Sandu: Criza energetică din Transnistria are ca scop destabilizarea situației politice a Republicii Moldova
Chișinău - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Criza energetică și umanitară din regiunea separatistă Transnistria este provocată de Federația Rusă cu scopul de a destabiliza situația politică din Republica Moldova, a afirmat, marți, într-o conferință de presă, liderul de la Chișinău, Maia Sandu. Declarația a fost făcută la finalul