Nepal: Tabăra de bază de pe Everest ar putea fi mutată ca urmare a topirii gheţarului Khumbu
Nepalul se pregăteşte să îşi mute tabăra de bază de pe Everest, aceasta nemaifiind sigură din cauza încălzirii globale şi a activităţii umane, informează vineri BBC.
Tabăra, folosită de până la 1.500 de persoane în sezonul de alpinism de primăvară, este situată pe gheţarul Khumbu, care cunoaşte un proces rapid de topire.
Se are în vedere găsirea unui loc pentru tabără, la o altitudine mai mică, unde nu există gheaţă pe tot parcursul anului, a declarat un oficial pentru BBC.
Potrivit cercetătorilor, apa provenită din topirea gheţii destabilizează gheţarul, iar alpiniştii spun că în tabăra de bază apar tot mai multe crevase.
"Ne pregătim acum pentru relocare şi vom începe curând consultările cu toate părţile interesate", a declarat pentru BBC directorul general al departamentului de turism din Nepal, Taranath Adhikari.
"În principiu, este vorba despre adaptarea la schimbările la care asistăm în tabăra de bază, ceea ce a devenit esenţial pentru sustenabilitatea afacerii alpinismului", a adăugat el.
În prezent, tabăra este situată la o altitudine de 5.364 de metri. Tabăra nouă se va afla mai jos cu 200-400 de metri, a precizat Adhikari.
Planurile urmează recomandările unui comitet format de guvernul nepalez pentru a facilita şi monitoriza alpinismul în zona Everest.
Gheţarul Khumbu, ca mulţi alţi gheţari din Himalaya, se topeşte şi se micşorează rapid pe fondul încălzirii globale, după cum au constatat oamenii de ştiinţă.
Un studiu din 2018 al cercetătorilor de la Universitatea Leeds din Marea Britanie a demonstrat că segmentul gheţarului aflat în apropiere de tabăra de bază se reduce la o rată de un metru pe an.
Cea mai mare parte a gheţarului este acoperită cu resturi stâncoase, însă există şi zone de gheaţă expusă, numite stânci de gheaţă, iar topirea stâncilor de gheaţă este cea care destabilizează cel mai mult gheţarul, a explicat pentru BBC unul dintre cercetători, Scott Watson.
"Când stâncile de gheaţă se topesc astfel, resturile de bolovani şi roci care se află pe vârful stâncilor de gheaţă se mişcă şi cad", a spus el, adăugând că "topirea creează de asemenea corpuri de apă".
"Aşadar, vedem o intensificare a căderilor de pietre şi a mişcării apei din topire pe suprafaţa gheţarilor, acestea putând fi periculoase", a precizat specialistul.
Potrivit lui Watson, gheţarul pierde 9,5 milioane de metri cubi de apă pe an.
Conform alpiniştilor şi autorităţilor nepaleze, un pârâu aflat chiar în mijlocul taberei de bază s-a extins în mod constant. Totodată, crevasele şi crăpăturile de pe suprafaţa gheţarului apar mai frecvent decât înainte, au precizat ei.
"În mod surprinzător, vedem crevase apărând peste noapte în locurile în care dormim", a spus colonelul Kishor Adhikari din armata nepaleză, care stă în tabăra de bază pe parcursul unei campanii de igienizare în timpul sezonului de alpinism de primăvară, care durează din martie până la sfârşitul lunii mai.
Khimlal Gautam, membru al comitetului care a recomandat mutarea taberei de bază, a declarat că prezenţa unui număr atât de mare de persoane în tabăra de bază a contribuit la această problemă. "Spre exemplu, am constatat că oamenii urinează în jur de 4.000 de litri în fiecare zi în tabăra de bază", a spus el.
În plus, "cantitatea masivă de combustibili precum kerosenul şi gazul pe care le ardem acolo pentru gătit şi pentru încălzire are cu siguranţă impact asupra gheţii gheţarului".
Adrian Ballinger, fondatorul companiei de ghizi montani Alpenglow Expeditions, a declarat că este de acord cu mutarea taberei, estimând că în viitor vor avea loc mai multe avalanşe şi căderi de gheaţă şi pietre în zona actualei tabere. "Acest lucru ar trebui să fie inacceptabil pentru liderii expediţiilor, deoarece poate fi evitat", a spus el.
Principalul dezavantaj va fi că o tabără situată mai jos va creşte lungimea urcuşului din tabăra de bază până la tabăra numărul unu, următoarea etapă pentru cei aflaţi în ascensiune.
Majoritatea alpiniştilor escaladează Everestul de pe partea nepaleză, însă numărul celor care care pornesc din China este în creştere.
Oficialii nepalezi mutarea ar putea fi făcută până în 2024.
"Am evaluat aspectele tehnice şi de mediu ale taberei de bază, dar înainte de a o muta va trebui să discutăm acest lucru cu comunităţile locale, luând în considerare alte aspecte precum cultura lor", a precizat Adhikari. "O vom face numai după ce vom discuta cu toate părţile", a asigurat el. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Inundații excepționale în vestul Franței: Peste 600 de persoane evacuate
Cel puțin 600 de persoane au fost evacuate începând de duminică în Bretania, o regiune din vestul Franței, care se confruntă cu inundații fără precedent în ultimii 40 de ani după trecerea depresiunii Herminia, informează AFP. ''Echipele mele de pe teren nu fac nicio pauză, sunt epuizate'', a declarat Phi
Spania: O temperatură de aproape 27°C a fost înregistrată în Valencia, stabilind un record pentru luna ianuarie
O temperatură de 26,9°C a fost înregistrată luni după-amiază în orașul Valencia din sud-estul Spaniei, o valoare record pentru luna ianuarie, potrivit Agenției spaniole de meteorologie (AEMET), care colectează astfel de date începând din anul 1869, informează AFP. '26,9°C la această oră (puțin înainte
Australia/ Pompierii se luptă cu incendii de vegetație majore în sud-estul țării
Pompierii australieni depuneau marți toate eforturile pentru a stinge incendiile de vegetație care devastează sud-estul rural al țării, informează AFP. Fulgerele au declanșat luni seara mai multe incendii în Parcul Național Grampians, un lanț muntos situat la circa 300 de kilometri vest de Melbourne, capitala statului australian Victoria
Pericol 'extrem' de incendii în sud-estul Australiei pe fondul unui val de căldură
Sud-estul Australiei este afectat luni de un val de căldură care a dus la o creștere a riscului de producere a incendiilor de vegetație, determinând autoritățile să emită interdicții pentru aprinderea de focuri în natură în câteva regiuni ale statului Victoria, transmite Reuters. Temperaturile ridicate înregistrat
Furtuna Eowyn/ Record istoric de vânt în Irlanda, peste 500.000 de locuințe fără electricitate
Peste 500.000 de locuințe rămăseseră fără electricitate vineri dimineață în Irlanda, unde furtuna Eowyn a generat vânturi de o intensitate fără precedent, atingând un record istoric de 183 km/h măsurat pe coasta de vest a țării, informează AFP. Țara, cu o populație de 5,4 milioane de locuitori, se află sub alertă roșie din cauza vânturi
Franța / Un 'poluant etern', detectat în apa din numeroase orașe, potrivit unei anchete
Un 'poluant etern' foarte dificil de extras din apă, acidul trifluoroacetic (TFA), a fost identificat în apa de la robinet în marea majoritate a orașelor din Franța unde s-au făcut studii, potrivit unei anchete publicate joi, informează AFP. Regăsit în apa din 24 de localități dintr-un total de 30, depășește de unul s
Alunecare de teren în Indonezia: Bilanțul urcă la 21 de morți, cinci dispăruți
Numărul persoanelor decedate în urma unei alunecări de teren provocate de ploile torențiale în insula indoneziană Java a crescut joi la 21, potrivit celui mai recent bilanț al autorităților locale, în timp ce echipele de salvare se află în continuare în căutarea unor posibili supraviețuitori, informează AFP. Precipitațiile intense
Poluare atmosferică în Thailanda: Aproape 200 de școli din Bangkok au fost închise
Nivelul alarmant al poluării atmosferice a dus joi la închiderea a circa 200 de școli din Bangkok, au precizat autoritățile locale, care au lansat un apel la telemuncă în rândul milioanelor de locuitori ai metropolei thailandeze, informează AFP. De la grădiniță la liceu, circa 194 de unități școlare din totalul celor 437 administrate de munic
Un nou incendiu din apropiere de Los Angeles a cuprins 38 de kilometri pătrați; autoritățile au emis ordine de evacuare
Un nou incendiu de vegetație izbucnit miercuri la nord de Los Angeles a cuprins rapid o suprafață de peste 38 de kilometri pătrați, fiind alimentat de vânturi puternice și de vegetația uscată, și le-a forțat pe autoritățile locale să emită ordine de evacuare pentru mai mult de 31.000 de persoane, potrivit Reuters. Incendiul Hughes, care arde la c
Incendii în Los Angeles/ Panica victimelor care nu au asigurare pentru locuință
După ce locuința i-a fost distrusă în incendiile din Los Angeles, Sebastian Harrison nu-și face iluzii: ''Locul acesta nu va mai fi niciodată ca înainte'', a spus acest rezident din Malibu, care nu avea asigurare pentru locuință, relatează miercuri AFP. ''Știam că e riscant, dar n-am avut de ales'',
O nouă specie de rododendron, descoperită în sudul Chinei
Cercetătorii chinezi au descoperit în Regiunea Autonomă Guangxi din sudul Chinei o nouă specie de rododendron pe care au denumit-o Rhododendron yuanbaoshanense, transmite miercuri agenția Xinhua. Descoperirea a fost publicată într-o ediție recentă a jurnalului științific Phytotaxa, potrivit Biroului pentru silvicultură și amenajarea teritoriului di
Brazilia/ Suprafața de vegetație distrusă de incendii a crescut cu 79% în 2024
Suprafața de vegetație distrusă de incendiile din Brazilia a crescut cu 79% în 2024 și a ajuns la 30,8 milioane de hectare, fiind mai mare decât cea a Italiei, potrivit unui raport întocmit de platforma de monitorizare MapBiomas, publicat miercuri, informează AFP. Este vorba despre cea mai mare suprafață devastată de incendii în această
UPDATE Indonezia/ Bilanțul alunecării de teren din Java crește la 19 morți; sute de salvatori mobilizați
Sute de salvatori i-au căutat, miercuri, în Indonezia, printre resturi și un strat gros de noroi, pe eventualii supraviețuitori ai unei alunecări de teren declanșate de ploile abundente și care s-a soldat, conform celui mai recent bilanț anunțat de autoritățile din Java, cu
Turcia: Cutremur cu magnitudinea 5,2 în Dardanele, fără victime
Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade a fost înregistrat marți seară în provincia Canakkale, la intrarea în strâmtoarea Dardanele din nord-vestul Turciei, a raportat agenția de ajutor turcă (Afad), notează AFP. Epicentrul cutremurului a fost situat 'în Marea Egee, în largul coastelor districtului Ayva
Franța: Laguna Mayotte, o comoară mondială afectată de ciclonul Chido
Ciclonul Chido, devastator pentru populația din Mayotte, a lovit și laguna acestui arhipelag francez din Oceanul Indian, o parte din recifele sale de corali excepționale având de suferit în mod deosebit, relatează marți AFP. 'Sunt mulți, mulți corali distruși', a afirmat Donatien Pelourdeau, agent de teren al Parcului natur