Incendii în Los Angeles/ Panica victimelor care nu au asigurare pentru locuință
După ce locuința i-a fost distrusă în incendiile din Los Angeles, Sebastian Harrison nu-și face iluzii: ''Locul acesta nu va mai fi niciodată ca înainte'', a spus acest rezident din Malibu, care nu avea asigurare pentru locuință, relatează miercuri AFP.
''Știam că e riscant, dar n-am avut de ales'', a mărturisit pentru AFP acest antreprenor, afectat de criza de pe piața asigurărilor din California.
Înaintea incendiilor mortale care continuă să facă ravagii în Los Angeles și împrejurimi, acest bărbat de circa 50 de ani era proprietarul ''unui paradis'', la porțile metropolei americane: o reședință la poalele muntelui, flancată de mai multe dependințe, cu vedere la Oceanul Pacific.
Însă, companiile private de asigurări, îngrijorate de riscul de incendiu, nu au vrut niciodată să-i ofere asigurare. Timp de mai bine de 10 ani, Sebastian Harrison a fost nevoit să recurgă la sistemul public de asigurări, plătind prime din ce în ce mai mari.
După ce factura a ajuns la aproape 40.000 de dolari pe an după pandemie, în comparație cu 8.000 de dolari în 2010, a renunțat cu totul la asigurare.
''Nu e ca și cum mi-aș fi cumpărat o mașină de lux în loc să cotizez la o asigurare, ci am considerat că să mă hrănesc pe mine și familia mea era mai important'', a spus el.
Pentru acest fost actor, incendiile s-au transformat într-un coșmar.
''Sunt foarte îngrijorat pentru că această proprietate era tot ce aveam'', a spus el, punându-și speranța în ajutoarele federale.
Statele Unite au ''salvat băncile în timpul crizei financiare, apoi au acordat subvenții oamenilor în timpul pandemiei de COVID-19, trebuie deci să așteptăm'', a spus el.
Riscuri climatice
Sebastian Harrison nu este nici pe departe un caz izolat: în California, devastată de numeroase incendii în ultimii 15 ani, asigurarea unei locuințe a devenit o adevărată cursă cu obstacole.
Iar asta pentru că politicile democrate adoptate în scopul limitării prețurilor s-au întors împotriva populației. Împiedicați să-și fixeze în mod liber prețurile, asigurătorii și-au făcut bagajele din cauza riscurilor climatice.
Cel mai recent exemplu, State Farm, unul dintre giganții acestui sector, a anunțat marți rezilierea a circa 30.000 de contracte de asigurare a locuinței.
În mijlocul acestui exod, incendiile care fac ravagii la Los Angeles în mijlocul lunii ianuarie consolidează imaginea unei Californii imposibil de asigurat împotriva schimbărilor climatice.
Pagubele se vor cifra la zeci de miliarde de dolari și, potrivit multor experți, acestea vor fi incendiile cele mai costisitoare din istoria Statelor Unite. În cartierul de lux Pacific Palisades, preferat de celebrități, prețul mediu al unei locuințe este de 3,5 milioane de euro.
Autoritățile nu sunt optimiste. Comisarul pentru asigurări Ricardo Lara, care a implementat reforme importante la finalul anului 2024, este sceptic că acestea ar fi suficiente pentru restabilirea pieței.
''Nu mai știu acum întrucât (...) cea mai mare frică a mea era că am putea suferi o astfel de catastrofă'', a recunoscut el sâmbătă într-un articol pentru San Francisco Chronicle.
Chiar și sistemul public de asigurări, conceput pentru proprietarii excluși de companiile private, pare în pragul imploziei.
Exodul companiilor de asigurare
Denumit FAIR, sistemul a fost creat în 1968 ca soluție temporară. Însă odată cu exodul sectorului privat, numărul locuințelor pe care le asigură a crescut drastic în ultimii ani.
Fondul are în rezervele sale doar 200 de milioane de dolari, o sumă cu mult mai mică în comparație cu pierderile estimate în Pacific Palisades, unde a încheiat asigurări pentru numeroși proprietari particulari.
Pentru a împiedica agravarea crizei, California a decretat un moratoriu prin care interzice timp de un an asiguratorilor să rezilieze contractele în zonele afectate de incendii.
Un demers care nu îl liniștește pe Gabrielle Gottlieb, a cărui locuința situată în Pacific Palisades a supraviețuit flăcărilor.
''Asigurătorul meu a reziliat (contractele) cu mulți dintre cunoscuții mei în ultimele luni și mi-e teamă să nu mă abandoneze și pe mine'', a explicat acest artist în vârstă de 60 de ani. ''Practic, ni se spune indirect: 'succes peste un an!'''.
Temeri cărora li se adaugă explozia anunțată a primelor de asigurare din cauza recent adoptatelor reforme.
Pentru a stăvili exodul asiguratorilor, California le va acorda o mai mare libertate tarifară. În schimbul revenirii lor în zonele vizate de riscuri mari de incendii, își vor putea fixa prețurile evaluând riscurile de pagube viitoare, evident mai ridicate în comparație cu istoricul pierderilor anterioare utilizate până în prezent.
''Imobiliarele și impozitele sunt deja foarte ridicate în California'', a spus Robert Spoeri, un proprietar din Pacific Palisades, abandonat de compania sa de asigurare privată, în septembrie. ''Dacă asigurarea crește din nou, cine va mai putea trăi în acest stat?''. AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Dana Purgaru, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Indonezia/ Erupție a vulcanului Marapi
Vulcanul Marapi, situat în regențele Agam și Tanah Datar din provincia indoneziană Sumatra de Vest, a erupt din nou, sâmbătă, aruncând cenușă vulcanică până la 1.000 de metri deasupra vârfului său, transmite duminică agenția VNA. Centrul indonezian de vulcanologie și atenuarea riscurilor geologice (PVMBG) a raport
Circa 15% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu metale grele (studiu)
Între 14% și 17% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu cel puțin o substanță din categoria metalelor grele, o poluare ce prezintă un risc pentru sănătatea a până la 1,4 miliarde de oameni, au avertizat săptămâna aceasta oamenii de știință, transmite AFP. Un
Australia/ Valuri uriașe pe coasta de est; 6 persoane au murit înecate
Un pescar aflat pe stânci și-a pierdut viața duminică, în apropiere de Sydney, după ce a fost luat de ape, ridicând la șase numărul persoanelor înecate în weekendul de Paște din Australia, unde coasta de est a fost lovit de valuri uriașe, transmite AFP. Serviciile de urgență au încercat să salveze două perso
Cercetătorii australieni anunță al șaselea episod de albire masivă care afectează Marea Barieră de Corali
Oamenii de știință australieni au raportat cel de-al șaselea episod de albire masivă la Marea Barieră de Corali petrecut după 2016, informează Xinhua. Într-un raport publicat miercuri seară, cercetători din mai multe agenții ale guvernului federal a anunțat că celebrul recif a fost afectat de ''un eveniment extins de albire'&
Trafic perturbat și risc de inundații și avalanșă în nordul Italiei și în sudul Elveției
Mai multe râuri din nordul Italiei au ieșit din matcă în urma ploilor abundente din regiune, autoritățile suspendând circulația în unele zone din apropierea cursurilor de apă, transmit joi agențiile DPA și AFP. Regiunea Piemont din nord-vest, cu capitala la Torino, a fost grav afectată, fiind lansate apeluri către popul
Europa s-a confruntat cu inundații istorice în 2024, spun oamenii de știință
Europa s-a confruntat anul trecut cu cele mai extinse inundații din 2013, 30% din rețeaua hidrografică a continentului fiind afectată de inundații semnificative pe fundalul schimbărilor climatice cauzate de arderea combustibililor fosili, care au continuat să determine ploi torențiale și alte evenimente meteo extreme, au precizat marți oamenii de știință, informează Reuters.
O specie de furnică agresivă se răspândește în nordul Germaniei
O specie de furnică agresivă se răspândește din ce în ce mai mult în nordul Germaniei și amenință să distrugă liniile de curent electric și conexiunile la internet, informează DPA. Furnicile din specia invazivă Tapinoma magnum, originară din regiunea mediteraneană, se răspândesc până în nordul Germaniei, la Köln și Hano
BTA: Ministrul Turismului și Președinta Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism discută modalități de parteneriat strategic
Ministrul Turismului Miroslav Borshosh s-s întâlnit joi cu Julia Simpson, președinta și CEO al Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism (WTTC). WTTC este cea mai mare organizație internațională reprezentând sectorul privat al turismului, cu peste 200 de lideri la nivel mondial de companii între membrii săi. C
Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 5,9 în sudul provinciei Papua de Vest (GFZ)
Un cutremur cu magnitudinea 5,9 s-a produs joi în zona coastei sudice a provinciei Papua de Vest din Indonezia, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, a precizat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul '&
Cererea de energie electrică pentru centrele de date se va dubla până în 2030, din cauza AI (IEA)
Consumul de energie electrică al centrelor de date urmează să se dubleze până la orizontul anilor 2030 din cauza necesarului în creștere legat de dezvoltarea inteligenței artificiale (AI), transmite într-un nou raport, publicat joi, Agenția Internațională pentru Energie (IEA), care semnalează noi provocări pentru securitatea energetică, dar și pentr
Eforturile de refacere a coralilor afectați de albire sunt insuficiente (studiu)
Recifele de corali din întreaga lume se confruntă cu albirea în masă, care duce la moartea lor, odată cu accelerarea schimbărilor climatice, iar un nou studiu a constatat că demersurile realizate pentru refacerea acestor ecosisteme sunt insuficiente pentru a le asigura supraviețuirea, transmite agenția Xinhua. Cercetarea a evidenți
Compromis european pentru înăsprirea legii privind poluarea cu microplastice
Comisia Europeană, europarlamentarii și statele membre au ajuns marți seară la un compromis pentru a înăspri legislația împotriva poluării cu microplastice care invadează râurile, plajele și oceanele, transmite AFP. Acest acord ar trebui să permită adoptarea definitivă a unui nou regulament în termen de câteva lun
Myanmar/ Aproape 100 de replici în 11 zile, după cutremurul devastator
Un număr total de 98 de replici au fost resimțite în Myanmar după cutremurul devastator care a lovit regiunea la 28 martie, a anunțat marți Departamentul de meteorologie și hidrologie al țării, transmite agenția Xinhua. Magnitudinea acestor seisme a variat de la 2,8 la 7,5. Bilanțul victimelor cutremurului cu magnitudinea
Școli închise și localnici evacuați din cauza erupției vulcanului Kanlaon din Filipine
Vulcanul Kanlaon din centrul Filipinelor a erupt marți dimineață, aruncând în atmosferă nori de gaze și cenușă vulcanică și determinând autoritățile să închidă școlile și să demareze procedurile de evacuare ale localnicilor, transmit DPA și EFE. Erupția s-a produs în craterul din vârful vulcanului Kanlaon la
Europa a cunoscut cea mai caldă lună martie înregistrată vreodată (Copernicus)
Europa a cunoscut în 2025 cea mai caldă lună martie din istoria înregistrărilor, acest continent având cea mai rapidă rată de încălzire din lume, a anunțat marți observatorul european Copernicus, transmit agențiile AFP, Reuters și DPA. Anomalia puternică de temperatură, care a cruțat Peninsula Iberică și sudul Franței,