logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Clima: mai puţine călătorii cu avionul, între adevăr şi tabu (AFP)

Image

Limitarea călătoriilor cu avionul va reduce cu siguranţă emisiile? Ordinul depăşeşte cercurile activiştilor pentru climă pentru a cuprinde o parte din sectorul aerian, care se luptă totuşi să iasă dintr-un tipar marcat de decenii de creştere puternică, relatează AFP vineri.

COVID-19 a redus cu o treime numărul pasagerilor aerieni în 2020, însă companiile şi aeroporturile mizează pe o redresare într-un ritm puţin sub nivelul de dinainte de criză, pentru a ajunge la 10 miliarde de călători aerieni la nivel mondial până la jumătatea secolului, faţă de 4,5 miliarde în 2019.

Provocarea pentru acest sector va fi neutralizarea impactului său asupra climei până în 2050, aşa cum s-a angajat, continuând să satisfacă o cerere generată de ascensiunea clasei de mijloc, în special în Asia. Pentru a face acest lucru, se bazează pe combustibili durabili şi alte inovaţii (avioane cu hidrogen, control aerian optimizat etc).

Potrivit unora, este doar o înşelătorie. "Este iresponsabil să mizezi totul pe aeronave ecologice şi pe inovaţiile tehnologice", a rezumat Greenpeace France, cerând oficialilor "să se ocupe de reglementarea necesară a traficului aerian".

Un îndemn reluat de profesionişti din industria aeronautică, reuniţi cu activişti şi actori din regiunea Toulouse în colectivul "Gândeşte aeronautica pentru mâine".

"Deoarece sectorul companiilor aeriene trebuie să îşi scadă semnificativ nivelul emisiilor de carbon până în 2035, dar nici un mijloc tehnologic nu permite reducerea în proporţiile necesare, concluzionăm că este necesară scăderea nivelului traficului aerian global", au scris ei într-un raport din august 2021.

La începutul lunii martie, şi ONG-ul Transport&Mediu a cerut limitarea sau reducerea călătoriilor, în special a călătoriilor de afaceri, prin impozitarea mai mare a sectorului şi prin includerea legăturilor aeriene extracomunitare în cotele europene de emisii (ETS).

Aceste emisii pe distanţe lungi nu sunt contabilizate astăzi de nici o ţară, este de acord Oliver del Bucchia, preşedintele asociaţiei Aero Decarbo. Acest colectiv de ingineri aeronautici militează pentru stabilirea unui "buget de carbon" global care să nu fie depăşit pentru transportul aerian, proporţional cu 2,56% din contribuţia sa la emisiile de dioxid de carbon din 2018.

"Temperatura în 2050 nu va depinde de ceea ce vom emite în 2050, ci de ceea ce vom fi emis deja până în 2050 ", spune el.

Aero Decarbo a stabilit mai multe scenarii cu ONG-ul "The Shift Project", în funcţie de viteza de implementare a soluţiilor tehnologice de reducere a emisiilor. Cu toate acestea, conform calculelor inginerilor, chiar şi în cazul cel mai optimist, cu o utilizare masivă a combustibililor alternativi, întregul "buget de carbon" al aviaţiei ar fi epuizat înainte de 2050.

"Nu este rezonabil să ignorăm pur şi simplu opţiunile de austeritate", rezumă preşedintele Aero Decarbo. Un argument complicat pentru un sector obişnuit de zeci de ani cu o creştere robustă, admite el.

"Ştim că vom avea acces la tehnologia (avionului cu hidrogen) cel mai devreme în 2035, dar, în cel acelaşi timp, trebuie să creştem pentru a rămâne în activitate şi pentru a fi competitivi", declară pentru AFP CEO-ul companiei low-cost letone airBaltic, Martin Gauss.

Apărându-şi sectorul care "investeşte miliarde şi miliarde pentru a ajunge la zero emisii nete", el avertizează împotriva unei "dezbateri foarte dificile" care se va anunţa dacă "politicienii ar trebui să explice votanţilor cine va avea dreptul să zboare şi cine nu".

Paul Chiambaretto, profesor asociat de strategie şi marketing la Montpellier Business School, constată o "schimbare de mentalitate în ultimii doi sau trei ani" în rândul anumitor profesionişti.

"Avem din ce în ce mai multe companii aeriene care îşi spun că obiectivul lor nu este neapărat să zboare cu cât mai mulţi pasageri, ci să zboare mai bine", concentrându-se pe liniile pentru care nu există alternativă.

Dar cum rămâne cu acceptabilitatea de către călători, pe lângă creşterea previzibilă a preţurilor biletelor pentru finanţarea "revoluţiei ecologice" a transportului aerian?

''Marea întrebare care se pune şi în legătură cu care nu există deocamdată o opinie din partea Franţei sau a Europei este cea a compromisului dintre bunăstarea consumatorilor şi problemele de mediu", constată Chiambaretto.AGERPRES/(AS - autor: Ioana Zidaru, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 5

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 28-01-2025 15:56

Inundații excepționale în vestul Franței: Peste 600 de persoane evacuate

Cel puțin 600 de persoane au fost evacuate începând de duminică în Bretania, o regiune din vestul Franței, care se confruntă cu inundații fără precedent în ultimii 40 de ani după trecerea depresiunii Herminia, informează AFP. ''Echipele mele de pe teren nu fac nicio pauză, sunt epuizate'', a declarat Phi

Planeta 28-01-2025 15:10

Spania: O temperatură de aproape 27°C a fost înregistrată în Valencia, stabilind un record pentru luna ianuarie

O temperatură de 26,9°C a fost înregistrată luni după-amiază în orașul Valencia din sud-estul Spaniei, o valoare record pentru luna ianuarie, potrivit Agenției spaniole de meteorologie (AEMET), care colectează astfel de date începând din anul 1869, informează AFP. '26,9°C la această oră (puțin înainte

Planeta 28-01-2025 09:15

Australia/ Pompierii se luptă cu incendii de vegetație majore în sud-estul țării

Pompierii australieni depuneau marți toate eforturile pentru a stinge incendiile de vegetație care devastează sud-estul rural al țării, informează AFP. Fulgerele au declanșat luni seara mai multe incendii în Parcul Național Grampians, un lanț muntos situat la circa 300 de kilometri vest de Melbourne, capitala statului australian Victoria

Planeta 27-01-2025 09:09

Pericol 'extrem' de incendii în sud-estul Australiei pe fondul unui val de căldură

Sud-estul Australiei este afectat luni de un val de căldură care a dus la o creștere a riscului de producere a incendiilor de vegetație, determinând autoritățile să emită interdicții pentru aprinderea de focuri în natură în câteva regiuni ale statului Victoria, transmite Reuters. Temperaturile ridicate înregistrat

Planeta 24-01-2025 11:14

Furtuna Eowyn/ Record istoric de vânt în Irlanda, peste 500.000 de locuințe fără electricitate

Peste 500.000 de locuințe rămăseseră fără electricitate vineri dimineață în Irlanda, unde furtuna Eowyn a generat vânturi de o intensitate fără precedent, atingând un record istoric de 183 km/h măsurat pe coasta de vest a țării, informează AFP. Țara, cu o populație de 5,4 milioane de locuitori, se află sub alertă roșie din cauza vânturi

Planeta 23-01-2025 13:59

Franța / Un 'poluant etern', detectat în apa din numeroase orașe, potrivit unei anchete

Un 'poluant etern' foarte dificil de extras din apă, acidul trifluoroacetic (TFA), a fost identificat în apa de la robinet în marea majoritate a orașelor din Franța unde s-au făcut studii, potrivit unei anchete publicate joi, informează AFP. Regăsit în apa din 24 de localități dintr-un total de 30, depășește de unul s

Planeta 23-01-2025 11:14

Alunecare de teren în Indonezia: Bilanțul urcă la 21 de morți, cinci dispăruți

Numărul persoanelor decedate în urma unei alunecări de teren provocate de ploile torențiale în insula indoneziană Java a crescut joi la 21, potrivit celui mai recent bilanț al autorităților locale, în timp ce echipele de salvare se află în continuare în căutarea unor posibili supraviețuitori, informează AFP. Precipitațiile intense

Planeta 23-01-2025 11:10

Poluare atmosferică în Thailanda: Aproape 200 de școli din Bangkok au fost închise

Nivelul alarmant al poluării atmosferice a dus joi la închiderea a circa 200 de școli din Bangkok, au precizat autoritățile locale, care au lansat un apel la telemuncă în rândul milioanelor de locuitori ai metropolei thailandeze, informează AFP. De la grădiniță la liceu, circa 194 de unități școlare din totalul celor 437 administrate de munic

Planeta 23-01-2025 10:03

Un nou incendiu din apropiere de Los Angeles a cuprins 38 de kilometri pătrați; autoritățile au emis ordine de evacuare

Un nou incendiu de vegetație izbucnit miercuri la nord de Los Angeles a cuprins rapid o suprafață de peste 38 de kilometri pătrați, fiind alimentat de vânturi puternice și de vegetația uscată, și le-a forțat pe autoritățile locale să emită ordine de evacuare pentru mai mult de 31.000 de persoane, potrivit Reuters. Incendiul Hughes, care arde la c

Planeta 22-01-2025 14:03

Incendii în Los Angeles/ Panica victimelor care nu au asigurare pentru locuință

După ce locuința i-a fost distrusă în incendiile din Los Angeles, Sebastian Harrison nu-și face iluzii: ''Locul acesta nu va mai fi niciodată ca înainte'', a spus acest rezident din Malibu, care nu avea asigurare pentru locuință, relatează miercuri AFP. ''Știam că e riscant, dar n-am avut de ales'',

Planeta 22-01-2025 12:21

O nouă specie de rododendron, descoperită în sudul Chinei

Cercetătorii chinezi au descoperit în Regiunea Autonomă Guangxi din sudul Chinei o nouă specie de rododendron pe care au denumit-o Rhododendron yuanbaoshanense, transmite miercuri agenția Xinhua. Descoperirea a fost publicată într-o ediție recentă a jurnalului științific Phytotaxa, potrivit Biroului pentru silvicultură și amenajarea teritoriului di

Planeta 22-01-2025 09:47

Brazilia/ Suprafața de vegetație distrusă de incendii a crescut cu 79% în 2024

Suprafața de vegetație distrusă de incendiile din Brazilia a crescut cu 79% în 2024 și a ajuns la 30,8 milioane de hectare, fiind mai mare decât cea a Italiei, potrivit unui raport întocmit de platforma de monitorizare MapBiomas, publicat miercuri, informează AFP. Este vorba despre cea mai mare suprafață devastată de incendii în această

Planeta 22-01-2025 09:28

UPDATE Indonezia/ Bilanțul alunecării de teren din Java crește la 19 morți; sute de salvatori mobilizați

Sute de salvatori i-au căutat, miercuri, în Indonezia, printre resturi și un strat gros de noroi, pe eventualii supraviețuitori ai unei alunecări de teren declanșate de ploile abundente și care s-a soldat, conform celui mai recent bilanț anunțat de autoritățile din Java, cu

Planeta 22-01-2025 00:25

Turcia: Cutremur cu magnitudinea 5,2 în Dardanele, fără victime

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade a fost înregistrat marți seară în provincia Canakkale, la intrarea în strâmtoarea Dardanele din nord-vestul Turciei, a raportat agenția de ajutor turcă (Afad), notează AFP. Epicentrul cutremurului a fost situat 'în Marea Egee, în largul coastelor districtului Ayva

Planeta 21-01-2025 19:59

Franța: Laguna Mayotte, o comoară mondială afectată de ciclonul Chido

Ciclonul Chido, devastator pentru populația din Mayotte, a lovit și laguna acestui arhipelag francez din Oceanul Indian, o parte din recifele sale de corali excepționale având de suferit în mod deosebit, relatează marți AFP. 'Sunt mulți, mulți corali distruși', a afirmat Donatien Pelourdeau, agent de teren al Parcului natur