Furtuna Ida a provocat haos în Statele Unite; cel puţin 44 de morţi la New York şi în regiunile învecinate (GALERIE FOTO)

Oraşul New York se afla într-o situaţie dificilă joi, după ce s-a confruntat în noaptea precedentă cu ploi torenţiale şi inundaţii devastatoare care au provocat cel puţin 44 de morţi în metropola americană şi în regiunile sale învecinate, după trecerea furtunii tropicale Ida, informează AFP.
Poliţia din New York, capitala economică şi culturală a Statelor Unite, a confirmat cel puţin 13 victime, inclusiv mai mulţi rezidenţi care au rămas blocaţi şi s-au înecat în subsolurile unor locuinţe rudimentare şi uneori insalubre, amenajate în partea inferioară a unor imobile din cartierele Manhattan, Queens şi Brooklyn.
Pompierii newyorkezi au intervenit pentru a salva sute de persoane.
Foto: (c) Wang Ying/Xinhua
La nord de Manhattan, în cartierul rezidenţial Westchester, situat pe ţărmul oceanului şi ale cărui străzi erau încă acoperite joi seară de ape salmastre şi nămoloase, unul dintre oficialii locali, George Latimer, a declarat pentru CNN că trei persoane care au încercat să iasă din automobilul lor au murit cel mai probabil înecate.
Un poliţist din brigada de monitorizare a traficului rutier a murit în statul învecinat Connecticut.
Însă cel mai grav bilanţ a fost înregistrat în New Jersey, stat care se învecinează cu New York, unde "cel puţin 23 de persoane au murit", a anunţat guvernatorul local, Phil Murphy. Majoritatea victimelor au fost surprinse în maşinile lor şi au murit cel mai probabil înecate, a explicat guvernatorul Murphy.
În apropiere de Philadelphia, patru persoane au decedat, potrivit autorităţilor locale.
Străzi, bulevarde şi autostrăzi au fost acoperite brusc de torente de apă, atât în cartierul Brooklyn, cât şi în Queens. În Westchester, zeci de vehicule erau încă acoperite complet de apă în cursul zilei de joi, iar în subsolurile spectaculoaselor case tradiţionale de pe coasta de est americană nivelul apei urcase în unele zone până la 60 de centimetri.
Foto: (c) Wang Ying/Xinhua
La New York, uriaşa reţea a metroului local a fost repusă parţial în funcţiune joi, după ce numeroase staţii au fost inundate.
NWS, serviciul meteorologic american, a înregistrat un record absolut de precipitaţii, 80 mm într-o oră, în Central Park din New York.
"Stare de urgenţă"
"Am 50 de ani şi nu am văzut niciodată atât de multă ploaie", a declarat Metodija Mihajlov, proprietarul unui restaurant din elegantul cartier Upper West Side, situat în apropiere de Central Park, considerat "plămânul verde" al oraşului New York. "Era ca şi cum ne aflam în junglă, cu o ploaie tropicală. A fost incredibil", a declarat el.
La miezul nopţii, noul guvernator al statului New York, Kathy Hochul, a decretat "stare de urgenţă" în urma acestor inundaţii majore în toate comitatele limitrofe ale metropolei americane, o măsură care vizează aproximativ 20 de milioane de locuitori. Primarul din New York, Bill de Blasio, al cărui oraş începe să îşi revină după pandemia de coronavirus, a deplâns "un eveniment meteorologic istoric".
Foto: (c) Wang Ying/Xinhua
Starea de urgenţă pentru inundaţii reprezintă o măsură fără precedent pentru oraşul New York, potrivit serviciului meteorologic american.
Tornade şi inundaţii impresionante au lovit de asemenea statele Pennsylvania, New Jersey - plasat la rândul său în stare de urgenţă - şi Maryland.
Tornadă la Cape Cod
Joi, newyorkezii au început să îşi cureţe subsolurile şi pivniţele, iar mai mulţi politicieni locali au vorbit despre dereglările climatice, la două săptămâni după ploile abundente generate de furtuna Henri şi la nouă ani după uraganul Sandy. "Încălzirea climatică se află la uşile noastre şi se va agrava tot mai mult dacă nu facem nimic", a avertizat Chuck Schumer, senator democrat de New York.
Uraganele şi furtunile tropicale sunt un fenomen recurent în Statele Unite. Însă încălzirea apei de la suprafaţa oceanelor a făcut ca aceste furtuni să devină tot mai puternice, au avertizat oamenii de ştiinţă.
Ei avertizează în legătură cu apariţia unor riscuri tot mai mari pentru comunităţile din regiunile de coastă, afectate de valuri şi inundaţii, amplificate de creşterea nivelului oceanelor.
Foto: (c) Wang Ying/Xinhua
Vineri, preşedintele Joe Biden se va deplasa în Louisiana, primul stat american care a avut de suferit, duminică, din cauza ravagiilor provocate de uraganul Ida, care a distrus numeroase clădiri şi continuă să îi priveze de electricitate pe mai multe mii de localnici. "Suntem cu toţii împreună. Naţiunea noastră este pregătită să ajute", a declarat liderul de la Casa Albă.
Retrogradată în categoria cicloanelor post-tropicale, furtuna Ida s-a abătut joi seară asupra regiunii americane New England. O tornadă a lovit Cape Code, o renumită staţiune turistică din statul Massachusetts. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Sute de specii rare din Australia, în pericol de extincție în lipsa unei protecții urgente a habitatului (studiu)
Peste 220 dintre speciile critic amenințate cu dispariția din Australia sunt în pericol de extincție din cauza habitatelor fragmentate și a protecției inadecvate, potrivit unui nou studiu publicat vineri de Griffith University, informează Xinhua. Cercetătorii au realizat prima evaluare națională a speciilor cu arii de răspândire extrem de reduse, m
Emiratele Arabe Unite/ Temperatură record pentru luna mai, de 50,4 grade Celsius
Emiratele Arabe Unite au anunțat vineri o temperatură record pentru luna mai, de 50,4 grade Celsius, cea mai ridicată înregistrată în ultimele două decenii în această țară petrolieră din Golf, informează AFP. 'Cea mai ridicată temperatură înregistrată astăzi în întreaga țară este de 50,4 grade Celsius la Al Shawame
Un seism de 6,3 a lovit insula indoneziană Sumatra
Un seism de magnitudine 6,3 a lovit vineri insula indoneziană Sumatra, conform unui anunț al Agenției de Meteorologie, Climatologie și Geofizică a țării (BMKG), transmite DPA. Conform BMKG, cutremurul s-a produs la o adâncime estimată de 10 kilometri la ora locală 03:00 (joi, ora 20:00 GMT). Centrul german pentru Geoștiinț
Grecia: Cutremur cu magnitudinea 6 în largul insulei Creta
Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs joi în largul coastei insulei Creta, în Grecia, a anunțat Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe (GFZ), relatează Reuters și DPA. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 77 km (47,85 mile), potrivit centrului german. Anterior, GFZ informase că seismul a avut o magn
Inundații rapide au izolat orașe din interiorul Australiei; locuitorii s-au refugiat pe acoperișuri
Ploile puternice care au lovit regiunea de sud-est a Australiei au declanșat inundații rapide care au izolat miercuri orașe întregi, iar unii locuitori au fost nevoiți să se refugieze pe acoperișuri în timp ce autoritățile au emis rapid ordine de evacuare, transmite Reuters. Localitățile din regiunile Hunter și Mid North Coast din
Chiar și la 1,5 grade de încălzire, creșterea nivelului mării ar putea fi dramatică (studiu)
Creșterea nivelului mării va testa sever rezistența umanității până la sfârșitul secolului și mai departe, chiar dacă încălzirea globală nu depășește 1,5°C, au avertizat marți cercetători, relatează AFP. Rata de creștere a nivelului mării s-a dublat în trei decenii ajungând la 10 centimetri și, dacă tendința actuală continuă,
Un seism cu magnitudinea 6,6 s-a produs în largul coastelor din Papua Noua Guinee
Un cutremur de pământ cu magnitudinea 6,6 s-a produs marți în largul coastelor nordice din Papua Noua Guinee, a anunțat Serviciul de Prospectare Geologică al Statelor Unite (USGS), citat de AFP. Seismul s-a produs la adâncimea de 52,7 kilometri, la o distanță de aproximativ 117 kilometri de orașul Angoram. Centrul Național de A
Pakistan/ Canicula duce la închiderea anticipată a școlilor în Punjab
Creșterea temperaturilor în Punjab, cea mai populată provincie din Pakistan, a determinat marți guvernul acestei provincii să închidă toate școlile publice și private pentru vacanța de vară cu patru zile mai devreme decât era prevăzut, informează AFP. Ministrul Educației la nivel de provincie, Rana Sikander Hayat, a declarat că vacanța de var
Mai multe seisme s-au produs pe insula elenă Evia, fiind afectate peste 50 de locuințe
Mai multe seisme cu magnitudine de până în 4,7 au lovit nordul insulei Evia, cea de-a doua cea mai mare insulă a arhipelagului elen, în ultimele 24 de ore, transmite luni DPA. Cutremurele au fost simțite până la Atena, la aproximativ 130 de kilometri distanță. Seismologii greci au anunțat că monitorizează
O nouă erupție a vulcanului Lewotobi Laki-Laki din Indonezia
Un vulcan din estul Indoneziei a intrat de luni în erupție aruncând nori de gaze și cenușă vulcanică până la altitudinea de 1 kilometru și determinând autoritățile să ridice nivelul de alrtă la maxim, transmite AFP. Muntele vulcanic Lewotobi Laki-Laki (1584 de metri înălțime) de pe insula turistică Flores a intrat
Cel puțin 27 de persoane au murit în statele americane Kentucky și Missouri din cauza furtunilor puternice
Furtunile puternice au provocat moartea a cel puțin 27 de persoane în statele americane Missouri și Kentucky, au anunțat sâmbătă autoritățile, informează DPA. În Kentucky s-au înregistrat cel puțin 18 decese, a anunțat pe rețeaua X guvernatorul Andy Beshear. Devastarea este cutremurătoare, a scris Beshear
Ninsoare rară în Letonia la sfârșit de primăvară
Ninsoarea care s-a abătut în noaptea de joi spre vineri asupra regiunii Vidzeme din nord-estul Letoniei este una dintre cele mai târzii ninsori de primăvară înregistrate vreodată în această țară, au anunțat meteorologii, informează Xinhua. Potrivit acestora, a fost raportată ninsoare vineri dimineață și în regiune
Încălzirea apei Atlanticului de Nord semnalează că am putea avea o vară fierbinte în Europa (studiu)
Europa ar putea trece anul acesta printr-o vară excepțional de călduroasă, conform unui studiu bazat pe modele computerizate, publicat joi de Institutul german Max Planck pentru Meteorologie (MPI-M), transmite DPA. Valurile de căldură din Europa sunt deseori precedate de încălzirea Atlanticului de Nord, care se acumulează în preala
Masa de gheață antarctică a crescut pentru prima oară după ultimele decenii de scădere accelerată
În cazul a cel puțin patru ghețari majori din regiunea Wilkes Land-Queen Mary Land din estul Antarcticii datele satelitare arată că s-a înregistrat o inversare a procesului de pierdere accelerată de masă prin care au trecut în perioada 2011 - 2020, aceștia înregistrând creșteri record ale masei de gheață în perioada 2021 - 2023, co
Anglia traversează cea mai secetoasă primăvară din 1956
Anglia traversează cea mai secetoasă primăvară din ultimii 69 de ani, a anunțat Agenția britanică pentru mediu, stârnind temeri cu privire la o posibilă secetă în lunile următoare, informează AFP. 'Perioada februarie-aprilie a fost cea mai uscată din 1956', a indicat un raport al agenției guvernamentale dat publicității mar