logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Viespea gigantică asiatică, reperată pentru prima dată în Statele Unite

Image

Viespea asiatică gigantică, considerată de specialişti cea mai mare din lume şi supranumită "viespea ucigaşă", a fost reperată pentru prima dată pe teritoriul american, suscitând teamă în special în rândul apicultorilor, relatează joi AFP.

Două exemplare au fost descoperite în decembrie 2019 în statul Washington, în nord-vestul Statelor Unite, în apropierea graniţei cu Canada. După această descoperire de rău augur, oamenii de ştiinţă au luat măsuri pentru eliminarea insectei invazive înainte ca aceasta să se stabilească în această zonă.

Nu se cunoaşte în acest stadiu cum a reuşit să ajungă în Statele Unite această viespe gigantică (Vespa mandarinia), care poate atinge dimensiuni de aproape cinci centimetri.

"În general, sunt pasageri clandestini îmbarcaţi în mod neintenţionat undeva, cum ar fi un container maritim", a declarat pentru AFP Karla Salp, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Agricultură din statul Washington.

Distinctă de viespea gigantică, viespea asiatică cu picioare galbene (Vespa velutina nigrithorax), care a început să colonizeze o parte din Europa de Vest, a ajuns cel mai probabil în acest teritoriu în 2004 într-un încărcătură de obiecte din lut din China, livrată în sud-vestul Franţei, de unde insecta s-a răspândit.

 


Foto: (c) Washington State Department of Agriculture/Handout via REUTERS


Experţii estimează că în nord-vestul Statelor Unite ar exista mai multe exemplare de viespe gigantică în afara celor două reperate anul trecut şi au lansat o campanie prin care publicul este îndemnat să semnaleze prezenţa tuturor himenopterelor suspecte.

Prin aceste raportări şi instalarea capcanelor, "sperăm să ne facem o idee mai bună asupra zonelor în care sunt localizate şi să încercăm să le eradicăm", a spus Salp.

Entomologii se tem că, dacă nu este eliminată în aproximativ doi ani, "viespea ucigaşă" se poate răspândi în America de Nord unde se va stabili definitiv.

Această insecte atacă în principal stupii, unde decimează albinele cu care îşi hrănesc larvele, însă muşcătura lor este deosebit de dureroasă pentru oameni.

"În general, oamenii nu trebuie să-şi facă griji. Atâta timp cât nu mergeţi pe lângă un cuib sau nu vă apropiaţi de un stup pe care au pus stăpânire, există un risc foarte mic să fiţi muşcaţi", a explicat Karla Salp.

"În cazul în care înţeapă, veninul lor este mai toxic decât cel al albinelor sau al viespilor de la noi, şi este într-o cantitate mai mare", a avertizat ea.

 


Foto: (c) Karla Salp/Washington State Department of Agriculture/Handout via REUTERS


În Japonia, unde insectele sunt vânate uneori pentru a fi mâncate, în jur de 30 până la 50 de persoane mor anual după ce au fost înţepate de aceste viespi uriaşe.

Aceste viespi gigantice reprezintă o ameninţare în special pentru coloniile de albine, aflate deja în declin accentuat în multe zone ale lumii.

După ce aceste viespi descoperă un stup, încep să masacreze albinele decapitându-le una câte una cu mandibulele lor puternice, a explicat Chris Looney, entomolog la Departamentul de Agricultură din statul Washington. Insectele prădătoare ocupă apoi stupul timp de o săptămână sau mai mult, timpul necesar pentru a se hrăni cu pupe (coconi) şi larvele rămase în urma albinelor.

Paul van Westendorp, apicultor cu sediul în provincia canadiană Columbia Britanică, de cealaltă parte a graniţei, a declarat că singurul cuib de viespi gigantice descoperit vreodată în America de Nord a fost pe insula Vancouver şi a fost distrus. Un exemplar a fost de asemenea descoperit în White Rock, în Columbia Britanică, în noiembrie anul trecut. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru; editor: Mihaela Nicolaescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 3

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 13-02-2025 14:12

Poluanți eterni/ Temeri tot mai mari cu privire la un cocktail toxic pentru sănătate

Substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS), denumite 'poluanți eterni', provoacă deja îngrijorare pentru mai multe efecte toxice asupra sănătății umane, inclusiv cancere, însă lipsa datelor referitoare la acestea complică diagnosticul, relatează joi AFP. Practic indestructibile și prezente în numeroa

Planeta 13-02-2025 10:34

Indonezia/ Evacuari în jurul unui vulcan de pe insula Flores

Autoritățile indoneziene au ordonat joi evacuarea mai multor sate aflate în jurul vulcanului Lewotobi Laki-Laki, din estul Indoneziei, după ce nivelul de alertă a fost ridicat la maxim din cauza unei creșteri a activității vulcanice, informează AFP. În noiembrie anul trecut, mai multe erupții ale acestui vulcan situat pe insula Flo

Planeta 11-02-2025 20:13

Castorii au reabilitat gratuit un fost teren militar din Republica Cehă

Praga, 11 feb /Agerpres/ - Castorii i-au ajutat pe contribuabilii din Republica Cehă să economisească peste 1 milion de euro prin reabilitarea unui teren militar aflat la sud de Praga, înainte de mult așteptata undă verde pentru sosirea excavatoarelor în acea zonă, a anunțat marți Agenția cehă pentru conservarea naturii, relatează AFP. Clasificat c

Planeta 11-02-2025 16:30

Climă: Există o legătură între ariditate și instabilitatea socială (studiu)

Perioadele cele mai aride au coincis cu perioadele de tulburări politice în China, potrivit unui studiu recent al precipitațiilor din mii de ani, care a stabilit o legătură istorică între stresul climatic și haos, informează AFP. Studiul, publicat în această lună în prestigioasa revistă Nature, se bazează pe o analiză a inelelor anuale

Planeta 11-02-2025 09:09

Grecia/ Noi seisme în largul insulei Santorini, cel mai puternic cu magnitudinea 5,2

Mai multe cutremure, dintre care cel mai puternic cu magnitudinea 5,2, au zguduit din nou insula turistică Santorini și insula vecină Amorgos, în noaptea de luni spre marți, a informat Institutul de Geodinamică al Observatorului din Atena, informează AFP. Cea mai puternică mișcare seismică, cu magnitudinea 5,2, s-a produs luni la ora 20:

Planeta 10-02-2025 16:08

Climă: Țările întârzie să își dezvăluie obiectivele naționale de decarbonizare

Aproape 200 de țări din lumea întreagă au avut termen până luni să transmită la ONU noile lor foi de parcurs privind schimbările climatice. Însă aproape toate au ratat termenul limită, stârnind temeri că marile economii vor adopta o atitudine de așteptare în lupta lor împotriva schimbărilor climatice după revenirea lui Donald Trump la Casa

Planeta 10-02-2025 14:01

China/Continuă căutările a 28 de persoane date dipărute după o alunecare de teren produsă în provincia Sichuan

Echipele de salvatori intervin fără încetare pentru a găsi supraviețuitori după ce o alunecare de teren s-a produs sâmbătă dimineață într-un sat din provincia Sichuan, în sud-vestul

Planeta 09-02-2025 15:50

Grecia/ Două noi seisme, cu magnitudinea peste 4, în largul insulei Santorini

Alte două seisme, fiecare cu magnitudinea 4,1, au zguduit duminică zona situată între insulele Santorini și Amorgos, în regiunea sudică a arhipelagului Cicladelor, au relatat media elene, citate de duminică de agenția EFE. Regiunea este afectată de o serie de sute de cutremure înregistrate în ultimele două săptămâ

Planeta 09-02-2025 09:50

UPDATE China/Cel puțin un mort și 28 de dispăruți după o alunecare de teren produsă în provincia Sichuan

O alunecare de teren produsă în provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, declanșată de ploile torențiale, s-a soldat cu cel puțin un mort și aproape 30 de persoane dispărute, transmite duminică AFP care citează agenția de stat chineză Xinhua. Alunecarea de teren s-a produs sâmbătă, la ora locală 11:50, în satul Jinping, situa

Planeta 09-02-2025 08:22

Cutremur puternic în Marea Caraibilor

Un cutremur cu magnitudinea 7,6 s-a produs sâmbătă în Marea Caraibilor, a anunțat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), provocând o scurtă avertizare de tsunami pentru Cuba, Honduras și Insulele Cayman, transmite France Presse. Cutremurul s-a produs în mijlocul Mării Caraibilor. Centrul de alertă

Planeta 07-02-2025 14:35

Cutremur cu magnitudinea 6 în Insulele Fiji

Un cutremur cu magnitudinea 6 a zguduit sudul Insulelor Fiji vineri, la ora locală 22:27, a anunțat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), informează agenția Xinhua. Pe moment nu au fost raportate victime sau pagube. Epicentrul seismului, localizat la o adâncime de 59,2 km, a fost determinat la 23,918

Planeta 07-02-2025 12:38

Kârgâzstan: Vidra din Asia Centrală este o specie aproape dispărută

Vidra din Asia Centrală a dispărut sau este aproape dispărută din Kârgâzstan, au anunțat vineri autoritățile și oamenii de știință din această țară, în contextul în care specia menționată, aflată într-un declin continuu în întreaga regiune începând din secolul al XX-lea, a fost o victimă a activităților umane, inf

Planeta 07-02-2025 11:38

Prim-ministrul Greciei spune că autoritățile elene monitorizează seismele din Santorini și îndeamnă la calm

Autoritățile din Grecia sunt în alertă și monitorizează activitatea seismică crescută din insula Santorini, a declarat vineri prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis, îndemnând oamenii să rămână calmi și să urmeze recomandările serviciului de protecție civilă, informează Reuters. Grecia a declarat stare de urgență &icir

Planeta 06-02-2025 20:02

Amsterdam va interzice circulația ambarcațiunilor de agrement poluante pe canalele sale

Municipalitatea din Amsterdam, capitala Țărilor de Jos, a anunțat că va interzice în curând ambarcațiunile de agrement poluante pe celebrele sale canale turistice din centrul orașului, urmând să fie autorizate doar ambarcațiunile electrice, cele propulsate cu hidrogen și cele cu vâsle, transmite joi AFP. 'Aerul polu

Planeta 05-02-2025 18:18

Aproximativ 10.000 de persoane au părăsit insula Santorini; seria de seisme continuă

Alte sute de persoane așteptau să părăsească miercuri insula Santorini din Grecia în timp ce seismele au continuat să zguduie, pentru a șasea zi, populara destinație turistică estivală, transmite Reuters. Circa 10.000 de persoane au plecat cu feriboturile și cu avioanele în ultimele zile, după ce sute de cutremure mici au fost &ici