logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Incendii în Australia - Cel puţin un sfert de milion de persoane, evacuate; nou val de caniculă în sudul şi estul ţării

Imagine din galeria Agerpres

Un nou val de căldură s-a abătut vineri asupra Australiei şi se preconizează că va înrăutăţi, alături de rafalele de vânt, situaţia de criză determinată de incendiile de vegetaţie care fac ravagii în sudul şi estul ţării, relatează AFP. Autorităţile au solicitat populaţiei să manifeste prudenţă şi să evacueze unele regiuni.

Mii de pompieri s-au pregătit pentru această creştere prognozată a valorilor de temperatură, care vor depăşi 40 de grade Celsius în statele Victoria şi Noul Wales de Sud. În plus, se preconizează că vântul va sufla din nou cu putere în sud, agravând situaţia.

''Condiţiile vor fi dificile. Vântul cald şi uscat va constitui din nou adevărata provocare'', a explicat jurnaliştilor şeful pompierilor din zonele rurale din Noul Wales de Sud, Shane Fitzsimmons.

"Vântul va fi între 35 şi 50 km/h, cu rafale de 70-90 km/h în anumite zone, iar aceasta în cea mai mare parte a zilei" de vineri, a spus el.

Premierul din Noul Wales de Sud, Gladys Berejiklian, a declarat că în statul pe care îl reprezintă sunt peste 130 de incendii active, dintre care aproximativ 50 sunt scăpate de sub control.

În statul vecin, Victoria, au fost emise ordine de evacuare pentru zonele aflate la frontiera cu New South Wales.

 

Foto: (c) JAMES ROSS / EPA

Autorităţile din Victoria au extins joi nivelul de alertă pentru încă două zile din cauza temperaturilor ridicate preconizate vineri.

Situaţia era deosebit de gravă şi pe Insula Cangurilor, din sudul statului Australia de Sud, a cărei principală localitate, Kingscote, a rămas izolată din cauza flăcărilor. Numeroşi locuitori s-au refugiat lângă dig până când un drum va redeveni accesibil.

Deosebit de precoce şi de violent, acest sezon de incendii din Australia a provocat decesul a circa 27 de persoane, conform datelor anunţate de guvernul federal, citate joi de Reuters, în timp ce incendiile masive au mistuit peste 10,3 milioane de hectare, o suprafaţă de mărimea Coreei de Sud. De asemenea, flăcările au mistuit peste 2.000 de locuinţe, notează AFP care menţionează că aceste incendii sunt din ce în ce mai grave din cauza de secetei induse de încălzirea globală.

Catastrofa actuală este, de asemenea, ecologică. Chris Dickman, profesor la Universitatea din Sydney, a declarat într-un comunicat publicat luni că un miliard de vieţuitoare au murit din cauza flăcărilor, o cifră ce include mamifere, păsări şi reptile, dar nu şi insecte sau nevertebrate.

 

Foto: (c) ATELLITE IMAGE 2019 MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT / EPA

Autorităţile australiene au recomandat vineri unui număr de aproape un sfert de milion de persoane să evacueze casele şi au dispus ca militarii să fie pregătiţi să intervină în urma agravării condiţiilor meteorologice periculoase.

''Dacă puteţi pleca, ar trebui să plecaţi, nu ar trebui să vă aflaţi în zonele îndepărtate şi împădurite din statul nostru'', a declarat pentru Australian Broadcasting Corporation un reprezentant al departamentului pentru situaţii de urgenţă din statul Victoria, Andrew Crisp.

Mesaje text de alertă au fost trimise pentru 240.000 de persoane din statul Victoria prin care li se solicita să evacueze, a adăugat Crisp.

Numeroşi locuitori din regiunile cu risc ridicat din Noul Wales de Sud şi Australia de Sud au fost, de asemenea, îndemnaţi să evacueze, însă autorităţile nu au furnizat cifre exacte.

Premierul Scott Morrison a declarat că a dat instrucţiuni militarilor astfel încât ''să fie pregătiţi să intervină şi să ofere sprijin imediat''.

John White, primar în East Gippsland, zonă răvăşită de incendii în noaptea de Revelion, a declarat pentru Reuters că locuitorii din regiune sunt în mişcare. ''Oamenii nu îşi asumă niciun risc'', a spus el.

Mii de persoane au rămas fără adăpost, iar alte mii au fost nevoite să evacueze casele în mod repetat din cauza volatilităţii incendiilor.

 

Foto: (c) DAVID MARIUZ / EPA

Biroul australian de meteorologie a anunţat săptămâna aceasta că în această ţară au căzut anul trecut doar 6 procente din cantităţile obişnuite de precipitaţii, în timp ce temperaturile din timpul zilei au depăşit cu 2 grade Celsius valorile normale. ''Australia se încălzeşte, sezonul incendiilor se lungeşte, iar severitatea vremii favorabile incendiilor din timpul acestui sezon este din ce în ce mai frecventă'', au notat meteorologii.

Incendiile de vegetaţie din Australia au emanat circa 400 de megatone de dioxid de carbon în atmosferă şi au produs poluanţi periculoşi, a indicat programul european de monitorizare Copernicus. Fumul a traversat Pacificul, ajungând până în oraşe din America de Sud şi ar putea ajunge în Antarctica, a notat Organizaţia Meteorologică Mondială.AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 8

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 22-01-2025 14:03

Incendii în Los Angeles/ Panica victimelor care nu au asigurare pentru locuință

După ce locuința i-a fost distrusă în incendiile din Los Angeles, Sebastian Harrison nu-și face iluzii: ''Locul acesta nu va mai fi niciodată ca înainte'', a spus acest rezident din Malibu, care nu avea asigurare pentru locuință, relatează miercuri AFP. ''Știam că e riscant, dar n-am avut de ales'',

Planeta 22-01-2025 12:21

O nouă specie de rododendron, descoperită în sudul Chinei

Cercetătorii chinezi au descoperit în Regiunea Autonomă Guangxi din sudul Chinei o nouă specie de rododendron pe care au denumit-o Rhododendron yuanbaoshanense, transmite miercuri agenția Xinhua. Descoperirea a fost publicată într-o ediție recentă a jurnalului științific Phytotaxa, potrivit Biroului pentru silvicultură și amenajarea teritoriului di

Planeta 22-01-2025 09:47

Brazilia/ Suprafața de vegetație distrusă de incendii a crescut cu 79% în 2024

Suprafața de vegetație distrusă de incendiile din Brazilia a crescut cu 79% în 2024 și a ajuns la 30,8 milioane de hectare, fiind mai mare decât cea a Italiei, potrivit unui raport întocmit de platforma de monitorizare MapBiomas, publicat miercuri, informează AFP. Este vorba despre cea mai mare suprafață devastată de incendii în această

Planeta 22-01-2025 09:28

UPDATE Indonezia/ Bilanțul alunecării de teren din Java crește la 19 morți; sute de salvatori mobilizați

Sute de salvatori i-au căutat, miercuri, în Indonezia, printre resturi și un strat gros de noroi, pe eventualii supraviețuitori ai unei alunecări de teren declanșate de ploile abundente și care s-a soldat, conform celui mai recent bilanț anunțat de autoritățile din Java, cu

Planeta 22-01-2025 00:25

Turcia: Cutremur cu magnitudinea 5,2 în Dardanele, fără victime

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade a fost înregistrat marți seară în provincia Canakkale, la intrarea în strâmtoarea Dardanele din nord-vestul Turciei, a raportat agenția de ajutor turcă (Afad), notează AFP. Epicentrul cutremurului a fost situat 'în Marea Egee, în largul coastelor districtului Ayva

Planeta 21-01-2025 19:59

Franța: Laguna Mayotte, o comoară mondială afectată de ciclonul Chido

Ciclonul Chido, devastator pentru populația din Mayotte, a lovit și laguna acestui arhipelag francez din Oceanul Indian, o parte din recifele sale de corali excepționale având de suferit în mod deosebit, relatează marți AFP. 'Sunt mulți, mulți corali distruși', a afirmat Donatien Pelourdeau, agent de teren al Parcului natur

Planeta 21-01-2025 19:33

Indonezia/ Bilanțul alunecărilor de teren produse pe insula Java urcă la 18 morți

Numărul deceselor provocate de alunecările de teren produse marți în regiunea Pekalongan din provincia indoneziană Java Centrală a crescut la 18, potrivit Agenției provinciale pentru gestionarea dezastrelor, informează Xinhua. Șeful agenției pentru gestionarea dezastrelor din Java Centrală, Bergas Catursasi Penanggungan, a declarat că ce

Planeta 21-01-2025 18:09

ONU avertizează că pentru a ne salva viețile și planeta trebuie să salvăm ghețarii

Pentru a ne salva viețile și planeta este nevoie să salvăm ghețarii care se topesc sub efectul schimbărilor climatice, a avertizat marți ONU, la o zi după retragerea SUA din Acordul de la Paris, transmite AFP. 'Conservarea ghețarilor este esențială pentru ecosistemele noastre, economiile noastre și sănătatea noastră planetară', a decla

Planeta 21-01-2025 10:41

Anunțul lui Trump despre Acordul de la Paris: 'Ușa rămâne deschisă', spune șeful ONU pentru climă

'Ușa rămâne deschisă', a declarat luni șeful ONU pentru climă, Simon Stiell, după ce administrația lui Donald Trump a anunțat retragerea Statelor Unite, pentru a doua oară, din Acordul de la Paris privind clima, în timp ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a spus că SUA trebuie să rămână un 'lider în probleme de mediu

Planeta 21-01-2025 10:03

Indonezia: 16 morți și 10 răniți după o alunecare de teren pe insula Java

O alunecare de teren provocată de precipitații abundente a făcut cel puțin 16 morți și a rănit 10 persoane într-o provincie din centrul insulei indoneziene Java, a anunțat marți un oficial din cadrul Poliției locale, informează AFP. 'Un bilanț de 16 morți a fost confirmat. În ceea ce privește victimele rănite, 10 au fost trimis

Planeta 20-01-2025 18:47

Cutremur cu magnitudinea 6,4 în Taiwan

Un seism cu magnitudinea 6,4 s-a produs luni (marți, ora locală) într-o zonă muntoasă din sudul Taiwanului, în apropiere de orașul Chiayi, a anunțat administrația meteorologică a insulei. Potrivit rapoartelor inițiale, pagubele sunt minore, transmite Reuters. Producătorul de cipuri TSMC a anunțat că personalul din fabricile sale di

Planeta 20-01-2025 16:59

China/ Peste 94 de milioane de persoane, afectate de dezastre naturale în 2024

Un total de 94,13 milioane de persoane din China au fost afectate de dezastre naturale în 2024, a anunțat luni biroul Comisiei naționale pentru prevenirea, reducerea și gestionarea dezastrelor, împreună cu Ministerul Managementului Situațiilor de Urgență, informează Xinhua. Potrivit unei declarații emise de cele două autorități, un

Planeta 19-01-2025 12:16

Vulcanul Ibu din Indonezia a erupt de cel puțin 1.000 de ori în această lună

Vulcanul Ibu, din estul Indoneziei, a erupt de peste 1.000 de ori doar în această lună, conform unui raport oficial dat publicității duminică, transmite AFP. Muntele Ibu, aflat pe insula Halmahera, din provincia Molucelor de nord, în estul vastului arhipelag, a intrat din nou în erupție miercuri, aruncând o coloană de f

Planeta 19-01-2025 11:02

Incendiile din Los Angeles, semn al unui urbanism neadaptat la provocările climatice (arhitect)

Incendiile catastrofale din Los Angeles, exacerbate de efectele schimbărilor climatice, pun mai puțin sub semnul întrebării recursul sistematic la case pe structură din lemn cât extinderea urbană necontrolată a acestui oraș conceput pentru automobile, conform declarațiilor pentru AFP ale arhitectului și urbanistului Nicolas Michelin.

Planeta 17-01-2025 18:57

Circulația curenților oceanici din Atlantic (AMOC) nu prezintă semne de declin (studiu)

Sistemul de circulație Atlantic-Meridional (AMOC), un sistem complex de curenți oceanici ce joacă un rol major în reglarea climei de pe Terra, nu a prezentat semne de declin în ultimii 60 de ani, susțin oamenii de știință din Elveția într-un studiu publicat recent în revista Nature Communications, informează AFP. Potrivit acestui studiu