Cea mai rară specie de urangutan, ameninţată de un baraj hidroelectric din Indonezia
![Image](https://agerpres.ro/data/stiri/aPongo-Tapanuliensis-01-Maxime-Aliaga-1024x1024.jpg)
Cea mai rară specie de primate din lume, urangutanul de Tapanuli, care trăieşte în pădurea tropicală din Sumatra, este ameninţată de proiectul unui baraj hidroelectric finanţat de China, avertizează apărătorii mediului înconjurător, citaţi de AFP.
Construcţia barajului din Indonezia face parte din programul ambiţios "Noul Drum al Mătăsii" promovat de China şi destinat dezvoltării infrastructurii în aproximativ 70 de ţări dintre Asia şi Europa.
Indonezia, care se confruntă în mod regulat cu întreruperi în furnizarea energiei electrice, are nevoie urgentă de consolidarea capacităţii de producţie a energiei.
Însă oamenii de ştiinţă estimează că acest proiect ar putea marca sfârşitul acestei specii de urangutan recent descoperită, care cuprinde doar circa opt sute de exemplare care trăiesc în pădurea tropicală primară din Batang Toru din nordul insulei Sumatra.
În inima pădurii, care găzduieşte şi alte specii de maimuţe, cum ar fi giboni şi maimuţe siamang, dar şi tigri de Sumatra, compania indoneziană PT North Sumatra Hydro Energy a dezvoltat un proiect de 1,6 miliarde de dolari care ar urma să fie dat în funcţiune în anul 2022.
Acesta este susţinut financiar de Sinosure, o companie publică din China, şi de Bank of China, potrivit documentelor consultate de AFP, în timp ce Sinohydro, un alt gigant chinez, care a construit Barajul celor Trei Defileuri, s-a ocupat de proiectare.
Unii ecologişti denunţă proiectul susţinut de China în ciuda riscurilor de mediu. ''Această problemă este acutizată de noile drumuri ale mătăsii", o iniţiativă care reprezintă ''un tsunami cu peste 7.000 de proiecte'', a subliniat profesor Bill Laurance, directorul Centrului pentru mediu tropical şi dezvoltare durabilă în cadrul universităţii australiene James Cook.
Portocalii, mustăcioşi şi cârlionţaţi
Până recent, oamenii de ştiinţă credeau că există doar două specii de urangutan, cea din Borneo şi cea din Sumatra. Însă biologul Erik Meijaard a observat în 1997 o populaţie de primate din această specie în Batang Toru. Studierea ADN-ului, craniului şi dinţilor acestora a demonstrat că era vorba despre o specie distinctă de urangutan, care a primit denumirea ştiinţifică Pongo tapanuliensis.
Aceşti urangutani de Tapanuli seamănă cu verii lor de Borneo. Ei au blana portocalie, mai ondulată în comparaţie cu cea a rudelor de Sumatra şi se disting totodată prin mărimea considerabilă a mustăţilor.
În cazul în care proiectul barajului hidroelectric de 510 de megawaţi va continua, o parte din habitatul natural al speciei va fi inundat şi va fi traversat de drumuri şi cabluri de înaltă tensiune.
Pentru Erik Meijaard, acest lucru ar putea reprezenta sfârşitul acestei specii cu număr redus de exemplare. "Drumurile vor aduce vânătorii şi localnicii. În general, în acel moment lucrurile merg prost", a explicat pentru AFP omul de ştiinţă olandez.
"Dacă acest lucru se confirmă pe singurul teritoriu al speciei, nu va aduce nimic bun", a precizat el.
Habitat ameninţat
Chiar şi în aceste condiţii, aceste ameninţări abia sunt menţionate în studiul de impact asupra mediului înconjurător realizat de PT North Sumatra Hydro Energy, potrivit oamenilor de ştiinţă care l-au consultat.
În luna august, Forumul indonezian pentru mediu a depus o plângere împotriva avizului acordat acestui proiect de autorităţile guvernamentale provinciale. Efectele asupra faunei şi opinia comunităţilor locale care trăiesc în aval de baraj nu au fost luate în considerare suficient de către companie, estimează Yuyun Eknas, responsabil din cadrul asociaţiei.
PT North Sumatra Hydro Energy şi Ministerul Mediului din Indonezia nu au răspuns solicitărilor AFP de a comenta pe marginea acestui subiect.
Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), filială a Băncii Mondiale, abordată iniţial pentru a finanţa proiectul, a ales să nu se implice în această iniţiativă. Însă parteneri chinezi, precum Bank of China şi alţii, şi-au confirmat susţinerea.
"Sperăm că cei care finanţează acest proiect vor realiza problemele de mediu şi sociale asociate cu acesta şi se vor retrage", a declarat Yuyun Eknas, activist în domeniul mediului.
Ambiţiosul program de construire a infrastructurilor între Asia şi Europa, dezvăluit în anul 2013 de preşedintele Xi Jinping, şi noile "Drumuri ale Mătăsii" se numără printre cele câteva zeci de proiecte din Indonezia, printre acestea figurând şi o primă legătură feroviară de mare viteză între capitala Jakarta şi Bandung.
Urangutanul de Tapanuli este ''la fel de veche ca cea mai timpurie specie a strămoşilor noştri direcţi", a declarat în 2017 pentru DPA Erik Meijaard. ''Ea a evoluat de-a lungul a circa trei milioane de ani pentru a se adapta în linişte condiţiilor specifice din această parte a tropicelor din Asia". AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)
Sursa foto: www.batangtoru.org
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Poluanți eterni/ Temeri tot mai mari cu privire la un cocktail toxic pentru sănătate
Substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS), denumite 'poluanți eterni', provoacă deja îngrijorare pentru mai multe efecte toxice asupra sănătății umane, inclusiv cancere, însă lipsa datelor referitoare la acestea complică diagnosticul, relatează joi AFP. Practic indestructibile și prezente în numeroa
Indonezia/ Evacuari în jurul unui vulcan de pe insula Flores
Autoritățile indoneziene au ordonat joi evacuarea mai multor sate aflate în jurul vulcanului Lewotobi Laki-Laki, din estul Indoneziei, după ce nivelul de alertă a fost ridicat la maxim din cauza unei creșteri a activității vulcanice, informează AFP. În noiembrie anul trecut, mai multe erupții ale acestui vulcan situat pe insula Flo
Castorii au reabilitat gratuit un fost teren militar din Republica Cehă
Praga, 11 feb /Agerpres/ - Castorii i-au ajutat pe contribuabilii din Republica Cehă să economisească peste 1 milion de euro prin reabilitarea unui teren militar aflat la sud de Praga, înainte de mult așteptata undă verde pentru sosirea excavatoarelor în acea zonă, a anunțat marți Agenția cehă pentru conservarea naturii, relatează AFP. Clasificat c
Climă: Există o legătură între ariditate și instabilitatea socială (studiu)
Perioadele cele mai aride au coincis cu perioadele de tulburări politice în China, potrivit unui studiu recent al precipitațiilor din mii de ani, care a stabilit o legătură istorică între stresul climatic și haos, informează AFP. Studiul, publicat în această lună în prestigioasa revistă Nature, se bazează pe o analiză a inelelor anuale
Grecia/ Noi seisme în largul insulei Santorini, cel mai puternic cu magnitudinea 5,2
Mai multe cutremure, dintre care cel mai puternic cu magnitudinea 5,2, au zguduit din nou insula turistică Santorini și insula vecină Amorgos, în noaptea de luni spre marți, a informat Institutul de Geodinamică al Observatorului din Atena, informează AFP. Cea mai puternică mișcare seismică, cu magnitudinea 5,2, s-a produs luni la ora 20:
Climă: Țările întârzie să își dezvăluie obiectivele naționale de decarbonizare
Aproape 200 de țări din lumea întreagă au avut termen până luni să transmită la ONU noile lor foi de parcurs privind schimbările climatice. Însă aproape toate au ratat termenul limită, stârnind temeri că marile economii vor adopta o atitudine de așteptare în lupta lor împotriva schimbărilor climatice după revenirea lui Donald Trump la Casa
China/Continuă căutările a 28 de persoane date dipărute după o alunecare de teren produsă în provincia Sichuan
Echipele de salvatori intervin fără încetare pentru a găsi supraviețuitori după ce o alunecare de teren s-a produs sâmbătă dimineață într-un sat din provincia Sichuan, în sud-vestul
Grecia/ Două noi seisme, cu magnitudinea peste 4, în largul insulei Santorini
Alte două seisme, fiecare cu magnitudinea 4,1, au zguduit duminică zona situată între insulele Santorini și Amorgos, în regiunea sudică a arhipelagului Cicladelor, au relatat media elene, citate de duminică de agenția EFE. Regiunea este afectată de o serie de sute de cutremure înregistrate în ultimele două săptămâ
UPDATE China/Cel puțin un mort și 28 de dispăruți după o alunecare de teren produsă în provincia Sichuan
O alunecare de teren produsă în provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, declanșată de ploile torențiale, s-a soldat cu cel puțin un mort și aproape 30 de persoane dispărute, transmite duminică AFP care citează agenția de stat chineză Xinhua. Alunecarea de teren s-a produs sâmbătă, la ora locală 11:50, în satul Jinping, situa
Cutremur puternic în Marea Caraibilor
Un cutremur cu magnitudinea 7,6 s-a produs sâmbătă în Marea Caraibilor, a anunțat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), provocând o scurtă avertizare de tsunami pentru Cuba, Honduras și Insulele Cayman, transmite France Presse. Cutremurul s-a produs în mijlocul Mării Caraibilor. Centrul de alertă
Cutremur cu magnitudinea 6 în Insulele Fiji
Un cutremur cu magnitudinea 6 a zguduit sudul Insulelor Fiji vineri, la ora locală 22:27, a anunțat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), informează agenția Xinhua. Pe moment nu au fost raportate victime sau pagube. Epicentrul seismului, localizat la o adâncime de 59,2 km, a fost determinat la 23,918
Kârgâzstan: Vidra din Asia Centrală este o specie aproape dispărută
Vidra din Asia Centrală a dispărut sau este aproape dispărută din Kârgâzstan, au anunțat vineri autoritățile și oamenii de știință din această țară, în contextul în care specia menționată, aflată într-un declin continuu în întreaga regiune începând din secolul al XX-lea, a fost o victimă a activităților umane, inf
Prim-ministrul Greciei spune că autoritățile elene monitorizează seismele din Santorini și îndeamnă la calm
Autoritățile din Grecia sunt în alertă și monitorizează activitatea seismică crescută din insula Santorini, a declarat vineri prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis, îndemnând oamenii să rămână calmi și să urmeze recomandările serviciului de protecție civilă, informează Reuters. Grecia a declarat stare de urgență &icir
Amsterdam va interzice circulația ambarcațiunilor de agrement poluante pe canalele sale
Municipalitatea din Amsterdam, capitala Țărilor de Jos, a anunțat că va interzice în curând ambarcațiunile de agrement poluante pe celebrele sale canale turistice din centrul orașului, urmând să fie autorizate doar ambarcațiunile electrice, cele propulsate cu hidrogen și cele cu vâsle, transmite joi AFP. 'Aerul polu
Aproximativ 10.000 de persoane au părăsit insula Santorini; seria de seisme continuă
Alte sute de persoane așteptau să părăsească miercuri insula Santorini din Grecia în timp ce seismele au continuat să zguduie, pentru a șasea zi, populara destinație turistică estivală, transmite Reuters. Circa 10.000 de persoane au plecat cu feriboturile și cu avioanele în ultimele zile, după ce sute de cutremure mici au fost &ici