logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cea mai rară specie de urangutan, ameninţată de un baraj hidroelectric din Indonezia

Image

Cea mai rară specie de primate din lume, urangutanul de Tapanuli, care trăieşte în pădurea tropicală din Sumatra, este ameninţată de proiectul unui baraj hidroelectric finanţat de China, avertizează apărătorii mediului înconjurător, citaţi de AFP.

Construcţia barajului din Indonezia face parte din programul ambiţios "Noul Drum al Mătăsii" promovat de China şi destinat dezvoltării infrastructurii în aproximativ 70 de ţări dintre Asia şi Europa.

Indonezia, care se confruntă în mod regulat cu întreruperi în furnizarea energiei electrice, are nevoie urgentă de consolidarea capacităţii de producţie a energiei.

Însă oamenii de ştiinţă estimează că acest proiect ar putea marca sfârşitul acestei specii de urangutan recent descoperită, care cuprinde doar circa opt sute de exemplare care trăiesc în pădurea tropicală primară din Batang Toru din nordul insulei Sumatra.

În inima pădurii, care găzduieşte şi alte specii de maimuţe, cum ar fi giboni şi maimuţe siamang, dar şi tigri de Sumatra, compania indoneziană PT North Sumatra Hydro Energy a dezvoltat un proiect de 1,6 miliarde de dolari care ar urma să fie dat în funcţiune în anul 2022.

Acesta este susţinut financiar de Sinosure, o companie publică din China, şi de Bank of China, potrivit documentelor consultate de AFP, în timp ce Sinohydro, un alt gigant chinez, care a construit Barajul celor Trei Defileuri, s-a ocupat de proiectare.

Unii ecologişti denunţă proiectul susţinut de China în ciuda riscurilor de mediu. ''Această problemă este acutizată de noile drumuri ale mătăsii", o iniţiativă care reprezintă ''un tsunami cu peste 7.000 de proiecte'', a subliniat profesor Bill Laurance, directorul Centrului pentru mediu tropical şi dezvoltare durabilă în cadrul universităţii australiene James Cook.

Portocalii, mustăcioşi şi cârlionţaţi

Până recent, oamenii de ştiinţă credeau că există doar două specii de urangutan, cea din Borneo şi cea din Sumatra. Însă biologul Erik Meijaard a observat în 1997 o populaţie de primate din această specie în Batang Toru. Studierea ADN-ului, craniului şi dinţilor acestora a demonstrat că era vorba despre o specie distinctă de urangutan, care a primit denumirea ştiinţifică Pongo tapanuliensis.

Aceşti urangutani de Tapanuli seamănă cu verii lor de Borneo. Ei au blana portocalie, mai ondulată în comparaţie cu cea a rudelor de Sumatra şi se disting totodată prin mărimea considerabilă a mustăţilor.

În cazul în care proiectul barajului hidroelectric de 510 de megawaţi va continua, o parte din habitatul natural al speciei va fi inundat şi va fi traversat de drumuri şi cabluri de înaltă tensiune.

Pentru Erik Meijaard, acest lucru ar putea reprezenta sfârşitul acestei specii cu număr redus de exemplare. "Drumurile vor aduce vânătorii şi localnicii. În general, în acel moment lucrurile merg prost", a explicat pentru AFP omul de ştiinţă olandez.

"Dacă acest lucru se confirmă pe singurul teritoriu al speciei, nu va aduce nimic bun", a precizat el.

Habitat ameninţat

Chiar şi în aceste condiţii, aceste ameninţări abia sunt menţionate în studiul de impact asupra mediului înconjurător realizat de PT North Sumatra Hydro Energy, potrivit oamenilor de ştiinţă care l-au consultat.

În luna august, Forumul indonezian pentru mediu a depus o plângere împotriva avizului acordat acestui proiect de autorităţile guvernamentale provinciale. Efectele asupra faunei şi opinia comunităţilor locale care trăiesc în aval de baraj nu au fost luate în considerare suficient de către companie, estimează Yuyun Eknas, responsabil din cadrul asociaţiei.

PT North Sumatra Hydro Energy şi Ministerul Mediului din Indonezia nu au răspuns solicitărilor AFP de a comenta pe marginea acestui subiect.

Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), filială a Băncii Mondiale, abordată iniţial pentru a finanţa proiectul, a ales să nu se implice în această iniţiativă. Însă parteneri chinezi, precum Bank of China şi alţii, şi-au confirmat susţinerea.

"Sperăm că cei care finanţează acest proiect vor realiza problemele de mediu şi sociale asociate cu acesta şi se vor retrage", a declarat Yuyun Eknas, activist în domeniul mediului.

Ambiţiosul program de construire a infrastructurilor între Asia şi Europa, dezvăluit în anul 2013 de preşedintele Xi Jinping, şi noile "Drumuri ale Mătăsii" se numără printre cele câteva zeci de proiecte din Indonezia, printre acestea figurând şi o primă legătură feroviară de mare viteză între capitala Jakarta şi Bandung.

Urangutanul de Tapanuli este ''la fel de veche ca cea mai timpurie specie a strămoşilor noştri direcţi", a declarat în 2017 pentru DPA Erik Meijaard. ''Ea a evoluat de-a lungul a circa trei milioane de ani pentru a se adapta în linişte condiţiilor specifice din această parte a tropicelor din Asia". AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)

 

Sursa foto: www.batangtoru.org 

Afisari: 13

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 05-04-2025 02:40

Seism cu magnitudinea 6,9 în Papua Noua Guinee

Un seism cu magnitudinea 6,9 s-a produs în largul insulei New Britain, în Papua Noua Guinee, a anunțat sâmbătă dimineața Institutul geologic american (USGS), relatează AFP. Cutremurul de mică adâncime a declanșat o alertă de tsunami, care a fost ulterior ridicată de Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific (PTWC

Planeta 04-04-2025 14:16

Scurta erupție vulcanică din Islanda a durat doar câteva ore

Cea mai recentă erupție vulcanică care s-a produs în peninsula Reykjanes din Islanda a durat doar câteva ore, potrivit Biroului de meteorologie din Islanda, informează DPA. Deși s-au înregistrat în continuare mici seisme în regiune, probabilitatea ca solul de deasupra camerei magmatice subterane să se redeschidă e

Planeta 03-04-2025 19:12

Cutremur în Myanmar/ Bilanțul a urcat la 3.145 de morți

Bilanțul victimelor cutremurului cu magnitudinea 7,7 din Myanmar a crescut la 3.145 de morți, 4.589 de răniți și 221 de dispăruți, a anunțat joi Myanmar Radio and Television (MRTV), transmite agenția Xinhua. Departamentul de pompieri din Myanmar, în colaborare cu echipele internaționale de intervenție, a continuat operațiunile de căutare

Planeta 03-04-2025 17:57

Capitala Nepalului, acoperită de o ceață toxică provocată de incendiile de pădure

O ceață densă, cu miros înțepător, a acoperit joi capitala Nepalului, Kathmandu, unul dintre cele mai poluate orașe din lume, alimentată de incendiile de pădure care fac ravagii în întreaga țară, informează AFP. Potrivit experților, numeroase incendii, amplificate de o iarnă excepțional de secetoasă și de condiții atmosferice

Planeta 03-04-2025 16:33

Australia a cunoscut cele mai călduroase 12 luni înregistrate vreodată (servicii meteo)

Australia a cunoscut cele mai călduroase 12 luni înregistrate vreodată, a anunțat joi un reprezentant al serviciilor meteorologice de pe insula-continent, care a fost afectată și de inundații violente, cicloane și de un vast fenomen de albire a coralilor, informează AFP. Între aprilie 2024 și martie 2025, temperatura medie în

Planeta 03-04-2025 14:37

Peste o sută de organizații de mediu solicită interzicerea explorării combustibililor fosili din oceane

Peste 100 de organizații de mediu solicită impunerea imediată a unei interdicții asupra explorării resurselor de petrol și de gaze din oceane în anticiparea Conferinței ONU pentru oceane (UNO3) din iunie, a transmis joi dpa. Căutarea continuă de combustibili fosili în fundul mării amenință ecosistemele marine, subliniază cele 111 o

Planeta 03-04-2025 08:56

Seism în Myanmar: Bilanțul morților a depășit pragul de 3.000, potrivit juntei

Peste 3.000 de persoane au murit în Myanmar în urma cutremurului puternic cu magnitudinea de 7,7 care a lovit țara în urmă cu șase zile, potrivit unui nou bilanț al deceselor, anunțat joi de junta din această țară, informează AFP. Un purtător de cuvânt al armatei aflate la putere, Zaw Min Tun, a declarat că au fost conf

Planeta 02-04-2025 20:04

Cutremur în Myanmar/ Bilanțul deceselor se apropie de 3.000

Bilanțul puternicului cutremur produs în urmă cu cinci zile în Myanmar a urcat la 2.886 de decese, a anunțat miercuri junta militară aflată la putere, alte peste 4.600 de persoane fiind rănite și aproximativ 370 fiind în continuare date dispărute, transmite agenția DPA. Liderul juntei, Min Aung Hlaing, a declarat miercuri că

Planeta 02-04-2025 19:50

Guvernul slovac a aprobat împușcarea a 350 de urși după ce un bărbat a fost ucis săptămâna trecută

Guvernul slovac a aprobat miercuri împușcarea a 350 de urși în acest an, în urma creșterii numărului de atacuri ale acestor animale, a căror populație s-a mărit în ultimii ani, a declarat prim-ministrul Robert Fico, informează Reuters. Această țară din Europa Centrală găzduiește, în numeroasele sale regiuni muntoa

Planeta 02-04-2025 18:51

Cutremur cu magnitudinea 6 în largul Japoniei; nu a fost emisă alertă de tsunami

Un cutremur cu magnitudinea preliminară 6 s-a produs miercuri în largul coastei estice a Peninsulei Osumi din Japonia, a anunțat agenția de meteorologie a țării, transmite Xinhua. Seismul a avut loc în jurul orei locale 23:04, la o adâncime de 40 de kilometri, având magnitudinea 4 pe scara japoneză de intensitate seismi

Planeta 02-04-2025 14:42

Intensitatea erupției vulcanice din Islanda scade, dar activitatea seismică persistă

Cea mai recentă erupție vulcanică de pe Peninsula Reykjanes din Islanda a scăzut rapid în intensitate, miercuri nemaifiind vizibilă nicio activitate în zona fisurii apărute la sud-vest de Reykjavík, transmite agenția DPA. În câmpul de lavă pot fi văzuți doar niște cărbuni incandescenți, izolați, a anunțat Biroul

Planeta 02-04-2025 10:25

Seism în Myanmar: Un bărbat a fost găsit în viață după cinci zile petrecute sub dărâmături

Un bărbat a fost găsit în viață în noaptea de marți spre miercuri în Myanmar, au anunțat pompierii locali, la cinci zile după puternicul seism care a ucis cel puțin 2.700 de persoane în această țară, informează bfmtv.com. Tânărul, în vârstă de aproximativ 20 de ani, a fost găsit de o echipă de salvatori birmanezi și tu

Planeta 01-04-2025 20:07

Lava incandescentă se apropie de un oraș islandez în urma unei noi erupții vulcanice

Lava de un roșu aprins a țâșnit din nou din sol în Islanda în timpul unei noi erupții vulcanice care a început marți dimineață în Peninsula Reykjanes, la sud-vest de Reykjavík, lângă orașul-port pescăresc Grindavík, a declarat biroul local de meteorologie, transmite agenția DPA. Imagini transmi

Planeta 01-04-2025 19:07

Recordul de temperatură medie din Germania, depășit din nou, în 2024

Temperatura medie din Germania a atins anul trecut 10,9 grade Celsius, 2024 devenind cel mai călduros an de la începutul înregistrărilor, în 1881, a anunțat marți Serviciul German de Meteorologie (DWD), citat de agenția DPA. Această valoare de temperatură a depășit recordul anterior de 10,6 grade Celsius, stabilit cu doar un

Planeta 01-04-2025 18:12

Cutremurul din Myanmar ar fi putut fi rezultatul acumulării unei tensiuni subterane pe parcursul a 200 de ani (geofizician)

Decenii - posibil chiar două secole - de tensiune subterană au precedat puternicul seism care a lovit Asia de Sud-Est vineri, a declarat profesorul german de geofizică Martin Käser pentru agenția DPA. Junta militară aflată la putere în Myanmar a anunțat marți că