logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Reciful de corali din Belize, retras de UNESCO de pe lista patrimoniul în pericol

Imagine din galeria Agerpres

Reciful coralian din Belize, al doilea ca mărime din lume după Marea Barieră de Corali din Australia, a fost retras marţi de UNESCO de pe lista patrimoniului în pericol, informează AFP.

Acoperit de apele turcoaz şi limpezi ale Mării Caraibilor, acest recif coralian figura pe lista patrimoniului în pericol de aproape un deceniu, după ce a devenit ameninţat de exploatările petroliere.

Bariera de corali din Belize, înscrisă în patrimoniul mondial în 1996, adăposteşte o biodiversitate excepţională, unde sunt întâlnite numeroase specii de peşti tropicali, rechini uriaşi şi broaşte ţestoase.

Până de curând, Belize nu dispunea de legi stricte în domeniul protejării mediului, fapt ce a determinat UNESCO să includă acest recif coralian pe lista siturilor în pericol în anul 2009.

Avertismentul UNESCO viza şi pădurile de mangrove - unde se nasc mulţi dintre peştii ce trăiesc în bariera de corali -, periclitate de dezvoltarea urbană necontrolată de-a lungul regiunilor costiere.

Parlamentul din Belize a votat în cele din urmă la sfârşitul anului 2017 un moratoriu ce vizează exploatările petroliere offshore, cu scopul de a salva bariera de corali.

Apărătorii mediului înconjurător au fost primii care au cerut acel moratoriu, organizând în 2012 un referendum informal în care 96% din populaţia ţării s-a declarat împotriva prospectărilor petroliere.

"Este normal ca oamenii să dorească să exploateze acest tip de resurse (petrol), ce ar putea să ne ajute să profităm economic", s-a apărat prim-ministrul adjunct Patrick Faber.

"Însă ne bucurăm că guvernul şi poporul au decis că nu putem să ne asumăm acest risc", a adăugat el.

Paznicii recifului

Această barieră de corali, care se întinde pe o lungime de 380 de kilometri, din vârful peninsulei Yucatan din Mexic şi până în Guatemala şi Honduras, în principal în largul coastelor statului Belize, ajunge în anumite zone până la distanţe de doar câteva sute de metri faţă de ţărm.

Reciful a devenit o mare atracţie turistică, fiind apreciat în special de amatorii de scufundări marine.

Formaţiunea coraliană este vitală, de asemenea, pentru pescarii din regiune.

"Noi trăim graţie recifului", a subliniat Jenni Steine, proprietara unui restaurant din San Pedro, ce propune clienţilor o gastronomie care combină preparate indigene de origine maya cu cele din Belize.

"În urmă cu mulţi ani, nu făceam decât asta, trăiam din pescuit - pescuiam languste, scoici (...) Acum, graţie veniturilor din turism, reuşim să trăim", a explicat ea.

Autorităţile din Belize estimează că 20% din totalul celor 367.000 de locuitori ai ţării trăiesc direct sau indirect de pe urma recifului. Această structură de corali aduce venituri de aproximativ 37 de milioane de dolari pe an.

Pentru turişti, reciful din Belize reprezintă "cea mai mare atracţie", a reamintit Jenni Steines.

Karen Waight Canul, care deţine un magazin de echipamente pentru scufundări marine, este de părere că sensibilizarea turiştilor faţă de cauza protejării acestei bariere de corali depinde de implicarea populaţiei locale.

"Turiştii sunt copiii acestei industrii. Noi avem grijă de ei, noi suntem profesorii lor", a adăugat ea.

"Cunoaştem ecosistemul, cunoaştem locurile. Atunci, putem să îi învăţăm ce înseamnă Belize, ce reprezintă bariera de corali", a mai spus Karen Waight Canul.

Însă lupta pentru protejarea barierei de corali din Belize este departe de a se fi încheiat.

Alte ameninţări persistă - prezenţa deşeurilor, agenţii poluatori deversaţi de vasele de croazieră şi supraaglomerarea sitului cu un număr prea mare de turişti.

"Fenomenul pare că nu se opreşte", a deplâns Nadia Bood, directoarea WWF Belize.

"Trebuie să responsabilizăm guvernul şi să ne asigurăm că el nu va face nimic care să contravină acţiunilor luate deja pentru ca situl să fie retras de pe lista patrimoniului în pericol", a adăugat ea. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 2

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 24-01-2025 11:14

Furtuna Eowyn/ Record istoric de vânt în Irlanda, peste 500.000 de locuințe fără electricitate

Peste 500.000 de locuințe rămăseseră fără electricitate vineri dimineață în Irlanda, unde furtuna Eowyn a generat vânturi de o intensitate fără precedent, atingând un record istoric de 183 km/h măsurat pe coasta de vest a țării, informează AFP. Țara, cu o populație de 5,4 milioane de locuitori, se află sub alertă roșie din cauza vânturi

Planeta 23-01-2025 13:59

Franța / Un 'poluant etern', detectat în apa din numeroase orașe, potrivit unei anchete

Un 'poluant etern' foarte dificil de extras din apă, acidul trifluoroacetic (TFA), a fost identificat în apa de la robinet în marea majoritate a orașelor din Franța unde s-au făcut studii, potrivit unei anchete publicate joi, informează AFP. Regăsit în apa din 24 de localități dintr-un total de 30, depășește de unul s

Planeta 23-01-2025 11:14

Alunecare de teren în Indonezia: Bilanțul urcă la 21 de morți, cinci dispăruți

Numărul persoanelor decedate în urma unei alunecări de teren provocate de ploile torențiale în insula indoneziană Java a crescut joi la 21, potrivit celui mai recent bilanț al autorităților locale, în timp ce echipele de salvare se află în continuare în căutarea unor posibili supraviețuitori, informează AFP. Precipitațiile intense

Planeta 23-01-2025 11:10

Poluare atmosferică în Thailanda: Aproape 200 de școli din Bangkok au fost închise

Nivelul alarmant al poluării atmosferice a dus joi la închiderea a circa 200 de școli din Bangkok, au precizat autoritățile locale, care au lansat un apel la telemuncă în rândul milioanelor de locuitori ai metropolei thailandeze, informează AFP. De la grădiniță la liceu, circa 194 de unități școlare din totalul celor 437 administrate de munic

Planeta 23-01-2025 10:03

Un nou incendiu din apropiere de Los Angeles a cuprins 38 de kilometri pătrați; autoritățile au emis ordine de evacuare

Un nou incendiu de vegetație izbucnit miercuri la nord de Los Angeles a cuprins rapid o suprafață de peste 38 de kilometri pătrați, fiind alimentat de vânturi puternice și de vegetația uscată, și le-a forțat pe autoritățile locale să emită ordine de evacuare pentru mai mult de 31.000 de persoane, potrivit Reuters. Incendiul Hughes, care arde la c

Planeta 22-01-2025 14:03

Incendii în Los Angeles/ Panica victimelor care nu au asigurare pentru locuință

După ce locuința i-a fost distrusă în incendiile din Los Angeles, Sebastian Harrison nu-și face iluzii: ''Locul acesta nu va mai fi niciodată ca înainte'', a spus acest rezident din Malibu, care nu avea asigurare pentru locuință, relatează miercuri AFP. ''Știam că e riscant, dar n-am avut de ales'',

Planeta 22-01-2025 12:21

O nouă specie de rododendron, descoperită în sudul Chinei

Cercetătorii chinezi au descoperit în Regiunea Autonomă Guangxi din sudul Chinei o nouă specie de rododendron pe care au denumit-o Rhododendron yuanbaoshanense, transmite miercuri agenția Xinhua. Descoperirea a fost publicată într-o ediție recentă a jurnalului științific Phytotaxa, potrivit Biroului pentru silvicultură și amenajarea teritoriului di

Planeta 22-01-2025 09:47

Brazilia/ Suprafața de vegetație distrusă de incendii a crescut cu 79% în 2024

Suprafața de vegetație distrusă de incendiile din Brazilia a crescut cu 79% în 2024 și a ajuns la 30,8 milioane de hectare, fiind mai mare decât cea a Italiei, potrivit unui raport întocmit de platforma de monitorizare MapBiomas, publicat miercuri, informează AFP. Este vorba despre cea mai mare suprafață devastată de incendii în această

Planeta 22-01-2025 09:28

UPDATE Indonezia/ Bilanțul alunecării de teren din Java crește la 19 morți; sute de salvatori mobilizați

Sute de salvatori i-au căutat, miercuri, în Indonezia, printre resturi și un strat gros de noroi, pe eventualii supraviețuitori ai unei alunecări de teren declanșate de ploile abundente și care s-a soldat, conform celui mai recent bilanț anunțat de autoritățile din Java, cu

Planeta 22-01-2025 00:25

Turcia: Cutremur cu magnitudinea 5,2 în Dardanele, fără victime

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade a fost înregistrat marți seară în provincia Canakkale, la intrarea în strâmtoarea Dardanele din nord-vestul Turciei, a raportat agenția de ajutor turcă (Afad), notează AFP. Epicentrul cutremurului a fost situat 'în Marea Egee, în largul coastelor districtului Ayva

Planeta 21-01-2025 19:59

Franța: Laguna Mayotte, o comoară mondială afectată de ciclonul Chido

Ciclonul Chido, devastator pentru populația din Mayotte, a lovit și laguna acestui arhipelag francez din Oceanul Indian, o parte din recifele sale de corali excepționale având de suferit în mod deosebit, relatează marți AFP. 'Sunt mulți, mulți corali distruși', a afirmat Donatien Pelourdeau, agent de teren al Parcului natur

Planeta 21-01-2025 19:33

Indonezia/ Bilanțul alunecărilor de teren produse pe insula Java urcă la 18 morți

Numărul deceselor provocate de alunecările de teren produse marți în regiunea Pekalongan din provincia indoneziană Java Centrală a crescut la 18, potrivit Agenției provinciale pentru gestionarea dezastrelor, informează Xinhua. Șeful agenției pentru gestionarea dezastrelor din Java Centrală, Bergas Catursasi Penanggungan, a declarat că ce

Planeta 21-01-2025 18:09

ONU avertizează că pentru a ne salva viețile și planeta trebuie să salvăm ghețarii

Pentru a ne salva viețile și planeta este nevoie să salvăm ghețarii care se topesc sub efectul schimbărilor climatice, a avertizat marți ONU, la o zi după retragerea SUA din Acordul de la Paris, transmite AFP. 'Conservarea ghețarilor este esențială pentru ecosistemele noastre, economiile noastre și sănătatea noastră planetară', a decla

Planeta 21-01-2025 10:41

Anunțul lui Trump despre Acordul de la Paris: 'Ușa rămâne deschisă', spune șeful ONU pentru climă

'Ușa rămâne deschisă', a declarat luni șeful ONU pentru climă, Simon Stiell, după ce administrația lui Donald Trump a anunțat retragerea Statelor Unite, pentru a doua oară, din Acordul de la Paris privind clima, în timp ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a spus că SUA trebuie să rămână un 'lider în probleme de mediu

Planeta 21-01-2025 10:03

Indonezia: 16 morți și 10 răniți după o alunecare de teren pe insula Java

O alunecare de teren provocată de precipitații abundente a făcut cel puțin 16 morți și a rănit 10 persoane într-o provincie din centrul insulei indoneziene Java, a anunțat marți un oficial din cadrul Poliției locale, informează AFP. 'Un bilanț de 16 morți a fost confirmat. În ceea ce privește victimele rănite, 10 au fost trimis